Antioxidanter kan motverka oxidativ stress, mesoteliomcancer och sannolikt även andra cancerformer

2011 februari > måndag, februari-28-2011

Antioxidanter kan vara ett nytt kraftfullt vapen i kampen mot den sällsynta cancerformen cancer malignt mesoteliom, visar ny forskning från Thomas Jefferson Hospital Kimmel Cancer Center i Philadelphia.

Antioxidanter har länge höjts till skyarna, med all rätt. De motverkar oxidation i kroppen och kan på så sätt motverka allt från inflammation till försämrat immunförsvar. Exempelvis, så kan betakaroten som kosttillskott, motverka oxidativ stress på cellnivå. Frukt såsom blåbär, tranbär, svart vinbär, jordgubbar, körsbär, gojibär, acaibär och plommon har särskilt högt innehåll av antioxidanter. Välj gärna bär, frukt och grönsaker utifrån dess färg. Intensivt röda, oranga och/eller blåa färger är kännetecken för antioxidanter.

Nu har forskare vid Kimmel Cancer Center kommit fram till att antioxidantbaserade läkemedel, som har en liknande effekt på oxidativ stress som vissa typer av frukt, kan dämpa cancerformer som mesoteliom.

Forskningen visar att visst protein som undertrycks (Caveolin-1) leder till tumörtillväxt och är en viktig prediktor för hur cancern utvecklas Förlust av detta protein leder till oxidativ stress i mesoteliomceller som då främjar tumörtillväxt. Då antioxidanter bekämpar oxidativ stress, så och på så sätt skär av bränsletillförseln till tumörtillväxten, så borde de kunna stoppa tumörtillväxten hos patienter som lider av malignt mesoteliom.

Enligt studiens forskar Michael Lisanti, professor i cancerbiologi vid Jefferson Medical College, så ger denna studie genetiska bevis på att minskad oxidativ stress i kroppen också ger minskad tumörtillväxt.

Studien visade att bröstcancerpatienter som saknade Caveolin-1-proteinet endast hade 10 procents chans att överleva under en tid på fem år, detta jämfört med 75 procent chans för överlevnad hos de patienter som hade proteinet.

Antioxidanter har tidigare används väldigt sparsamt vid cancerbehandling på grund av rädsla för att att de ska minska effekterna från cytostatika som har som uppgift att orsaka oxidativ stress. Däremot, så används antioxidantläkemedel både mot lungsjukdom, diabetes och malaria.

Source:
Cancer Biology & Therapy
February 15, 2011, Volume 11
Title: ’Caveolin-1 and mitochondrial SOD2 (MnSOD) function as tumor suppressors in the stromal microenvironment: A new genetically tractable model for human cancer associated fibroblasts’
Authors: Trimmer, Casey at al.

LÄS MER…

Förebygg och minska svampinfektioner naturligt med candidabekämpande livsmedel

2011 februari > måndag, februari-28-2011

Tre av fyra kvinnor drabbas av svampinfektion någon gång i sitt liv. Symptom som återkommande svampinfektioner, matsmältningsstörningar, starkt sockersug, dålig hy och känsla av irritation och dåligt blodsocker är vanligare än någonsin, i många fall på grund av candida/svamp.

Svampinfektion, även känd som candidiasis, är ett medicinskt tillstånd som orsakas av en bakteriell obalans i kroppen. Denna typ av infektion utvecklas när Candida albicans, en naturligt förekommande jästsvamp, överväxer. Vi har svampen i oss naturligt men det är just när den växer ohämmat som den skapar problem. Eftersom den lever på socker, så ökar sockersuget samtidigt som blodsockret sjunker. Ofta upplever den drabbade att han/hon går som i ett töcken och känner irritation, vilket är tecken på det låga blodsockret. 

Andra symtom är kronisk trötthet, matsmältningsproblem och återkommande vaginala infektioner. Tarmfloran i tarmen försämras och där skapas obalanser, vilket kan lefa till försämrad tarmmiljö, sämre näringsupptag och försämrat immunförsvar.  

Motverka candida med dessa 4 livsmedel:

Kallpressad kokosolja
Candidaöverväxt kan botas med kokosolja, då den innehåller kaprylsyra som är en kraftfull antimykotika (antisvampmedel) som dödar Candidasvamp. Kokosolja tål höga temperaturer ( är värmestabilt) och påverkas därmed inte av höga temperaturer. Du kan äta upp till tre matskedar per dag antingen som mellanmål eller som olja i din matlagning. Kokosolja fungerar dessutom som värmeenergi istället för att lagras in som fett i kroppen, vilket är positivt. Den går in som energi i hjärnan på samma sätt som våra kroppsegna ketoner och är ett mättat fett som är bra för oss.  

Vitlök
Vitlök är känd för sin underbara hälsofördelar och då främst på grund av det stora innehållet av svavel. Vitlök innehåller även den biologiskt aktiva föreningen allicin, som är ett starkt anti-svampämne. Allicin kan ta död på en mängd olika patogener, däribland Candida albicans. Ät två vitlöksklyftor per dag eller köpa kosttillskott i tablettform.

Ekologisk mandel
Ekologisk mandel rekommenderas av två olika skäl. Det första skälet är mandel är känt för sina prebiotiska egenskaper. Prebiotiska livsmedel som tex kiwi och banan förbättrar vår matsmältning genom att öka nivåerna av nyttiga tarmbakterier. Prebioitka förbereder tarmen för att förbättra miljön för probiotika. För det andra, så är mandlar en utmärkt källa till alkaliskt protein, vilket är få källor som innehåller.

Cayennepeppar
Användningen av cayennepeppar har funnits ända sedan antiken. Cayenne förbättrar blodcirkulationen och vår ämnesomsättning, vilket är nödvändigt för att bota Candidaöverväxt. Cayennepeppar kan användas frikostigt för att ge krydda till dina favoriträtter och är dessutom en billig möjlighet för att bli frisk.

Glöm inte att utesluta allt socker, allt fruktsocker, alla snabba kolhydrater, alkohol, härdat fett, snabbmat, halv- och helfabrikat och industriellt tillagad mat. Undvik även att stressa, att dricka söta juicer, allt för mycket kött (rött protein) i kosten och öka istället ditt intag av grönsaker och fågel och fisk.

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

Kombination av broccoli och broccoligroddar ger fördubblad anti-cancereffekt

2011 februari > måndag, februari-28-2011

Studie efter studie visar att äta broccoli kan hjälpa till att förebygga och behandla cancer. En ny studie från University of Illinois visar att en kombination av broccoli och broccoligroddar nästintill fördubblar anti-cancereffekten.

Broccoli är en extremt potent cancerbekämpande råvara, främst om den tillagas på rätt sätt och intas vid tre till fem portioner per vecka, hävdar studiens forskare. För att erhålla broccolins fördelar behöver enzymet myrosinas vara närvarande. Om det inte finns i broccolin, så erhålls inte denna goda effekt.

Tidigare forskning om cancerförebyggande råvaror visar att överkokning av broccoli ger en eliminering av upp till 90 procent av råvarnas vegetabiliska anti-cancerföreningar. Broccolin behöver tillagas försiktigt med ångkokning eller lätt wokning. Om broccolin tillagas genom överkokning eller i mikron, så försvinner merparten av näringen och då även alla positiva egenskaper. Ångkokningen kan till viss del hjälpa broccolins föreningar att frigöras, så lätt upphettning är att föredra.

Det blir nästan en fördubbling av absorption av ämnet sulforaphane när broccoligroddar och broccolipulver intogs tillsammans. Man kan även kombinera andra sulforaphane-rika livsmedel som senap, rädisor, ruccola och wasabi tillsammans med broccoli och broccoli groddar. Detta ökar fördelarna ytterligare.

Dock bör man tänka på att vissa broccolitillskott inte alltid ger den effekt som tillverkaren utlovar. Broccolipulver och broccoligroddar kan tappa sin funktion om den inte innehåller den viktiga enzymen myrosinas som  producerar sulforaphane.

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

Ny studie visar att läskdrickande orsakar gikt

2011 februari > måndag, februari-28-2011

Regelbunden läskkonsumtion ökar riskerna markant när det gäller gikt hos kvinnor, visar en ny studie. Studien genomfördes av forskare från Boston University och publicerades i Journal of American Medical Association.

Gikt är en smärtsam typ av inflammatorisk artrit som har blivit allt vanligare under de senaste decennierna. Under samma period syntes även en ökning av läskkonsumtionen, vilket forskarna noterade. 

Studien byggde på 78.906 kvinnor som alla hade deltagit i Nurses Health Study mellan åren 1984 och 2006. Ingen av dessa kvinnor hade någon historia med gikt, när studien påbörjades. Forskarna fann dock att under loppet av 22 år, så hade de kvinnor som konsumerade en portion läsk per dag en ökad benägenhet för gikt med hela 74 procent. Kvinnor som drack två eller fler portioner av läsk per dag fick ökade risker med över 240 procent. 

En koppling mellan läskkonsumtion och gikt är inte så förvånande eftersom fruktos, en komponent som finns i socker, gör att kroppen producerar mer urinsyra och urinsyra orsakar gikt. På samma vis påverkar kroppen av drycker med tillsatt fruktos och fruktos i naturlig form i juice- eller bärdrycker. 

Mer om kolhydrater och fruktsocker:
www.kolhydrater.org
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

Minskade luftföroreningar kan minska antalet hjärtinfarkter

2011 februari > måndag, februari-28-2011

Vi talar ofta om att hjärtinfarkt kommer från åderförkalkning, dvs förträngningar i våra kärl. Dessa är främst livsstilsrelaterade och uppstår när man äter för mycket härdat, industriellt fett men även från högt sockerintag som omvandlas i kroppen till LDL-kolesterol (det ”onda” kolesterolet). 

En ny studie visar dock att det kan vara mycket farligare att ta kokain än att leva ohälsosamt på andra vis, iallafall när det handlar om att få hjärtinfarkt. Enligt denna ny studie kan vanliga livsstilsfrågor som exponering för luftföroreningar vara orsaken till ökd risk för hjärtinfarkt.

Ateroskleros är den underliggande orsaken bakom de allra flesta hjärtinfarkter, såsom jag nämnt ovan. Det man ofta missar i debatten kring övervikt, åderförklakning och risker för hjärtinfarkt är att det även finns andra orsaker till att en infarkt utlöses. Forskare i Belgien har gjort en sammanställning från epidemiologiska studier som visar på andra olika utlösande faktorer. Studien publicerades nyligen i tidskriften Lancet.

Enligt beräkningar från de belgiska forskarna ser listan över de viktigaste utlösande faktorerna för hjärtinfarkt ut så här. Procentsatsen anger hur stor andel av hjärtinfarkterna som skulle undvikas om riskfaktorn helt försvann.

1. Åka bil, cykel, motorcykel eller allmänna färdmedel – 7,4 procent.
2. Fysisk utmattning – 6,2 procent.
3. Druckit alkohol – 5,0 procent
3. Druckit kaffe- 5,0 procent
5. Minskning av partiklar i luften med 30 mikrogram/kubikmeter – 4,8 procent.
6. Negativa känslor – 3,9 procent
7. Ilska – 3,1 procent
8. Nyligen ätit en ovanligt stor måltid – 2,7 procent
9. Positiva känslor – 2,4 procent.
10. Sexuell aktivitet – 2,2 procent
11. Användning av kokain – 0,9 procent.
12. Rökt marijuana – 0,8 procent
13. Luftvägsinfektioner – 0,6 procent

Källa: Dagens medicin

LÄS MER…

Riktlinjer för hälsovådliga kemikalier har inte uppdaterats på 30 år

2011 februari > måndag, februari-28-2011

I dagens SvD går att läsa att många av våra svenska gränsvärden för kemikalier är minst sagt föråldrade. Vissa av dem har inte anpassats och förändrats på över 30 år, vilket är anmärkningsvärt. En annan intressant aspekt är att det skiljer sig väldigt mycket mellan olika länders gränsvärden (enlige en studie från KTH). Värdena kan skilja sig med så mycket som 100 gånger.

Dessa föråldrade gränsvärden har inte förändrats på grund av bristande resurser, hävdar Arbetsmiljöverket.

Ett ämne är exempelvis paradiklorbensen (finns i luftfräschare) som har klassificeras som cancerframkallande i många länder, men inte i Sverige. Även ämnet halotan (en anestesigas för narkos) har en mycket låg gräns hos den amerikanska branschorganisationen ACGIH, medan Sverige har ett gränsvärde på 10 gånger så högt.

På EU-nivå används cirka 30 000 kemikalier samtidigt som vi endast har gränsvärden för cirka 450 av dessa. 

Mer om kemikalier:
www.kemikalier.eu
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info

Källa: SvD

LÄS MER…

Diastoliskt blodtryck bättre markör för överlevnad hos unga män

2011 februari > måndag, februari-28-2011

En ny svensk studie visar att högt diastoliskt blodtryck (undertrycket) innebär större risker än att ha högt systoliskt blodtryck (övertrycket), detta särskilt hos unga män.

Tidigare studier visar att övertrycket (systoliska blodtrycket) är mer rättvisande när det gäller överlevnad, än undertrycket diastoliskt blodtryck), men detta gäller endast hos medelålders och äldre. Hos unga gäller motsatt påverkan.

Studien har genomförts på en stor grupp unga svenska män inom den svenska militärplikten. Studien publicerades nyligen i tidskriften British Medical Journal.

LÄS MER…

Hälsosamma, glutenfria, laktosfria, veganska semlor med lågt sockerinnehåll!

2011 februari > lördag, februari-26-2011

Jag får otroligt många mail med frågor om hur man enklast kan baka en hälsosam, glutenfri, laktosfri, vegansk och sockerfattig semla, vilket egentligen kan vara ganska lätt. Visserligen smakar de inte exakt likadant som vanliga semlor, men min erfarenhet är att många gillar dem ännu mer, eftersom de inte blir riktigt lika söta och mastiga.

I ett standardrecept till semlans bulle ingår följande ingredienser. Läs nedan för att se hur du bäst kan byta ut dem för att få dem anpassade till olika allergier/kostval.  

25 g jäst
2.5 dl vatten
75 g smör (i vissa fall rekommenderas margarin vilket absolut bör bytas mot smör)
1 dl socker
1.5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
1.5 tsk kardemumma.

För att skapa en glutenfri bulle kan vetemjölet bytas mot hälften bovetemjöl eller sojamjöl och hälften majsmjöl eller kikärtsmjöl. Ett alternativ är självklart glutenfri mjölblandning men den är inte särskilt hälsosam och går väldigt snabbt ut i blodet (har högt GI).

Bovetemjöl är ett hälsosamt alternativ baserat på bovete som är en ört. Bovete- eller sojamjöl ger smak och är lite robustare, medan majs- eller kikärtsmjöl är sötare och på så sätt kan hjälpa brödet att jäsa på samma sätt som vetemjöl. Tänk på att du kan behöva minska mjölmängden något eftersom bovete som sagt är något mer robust än vetemjöl. Semlor går även att baka med surdeg om man önskar det.  

I många fall kan man byta jäst mot förvällda linfrön, men det passar sannolikt inte till en semmelbulle. Ett annat alternativ är att använda ägg eller jästersättning som finns på allergihyllan i de flesta matbutiker. För att göra bullen vegansk, är dock förvällda linfrön enklast eftersom bullen då behöver vara äggfri.

Istället för socker kan receptet baseras på sötma från frukt, som tex mosad banan eller finhackad torkad frukt. Ta lika mycket frukt som annars är angivet i socker, dvs 1 dl mosad banan eller finhackade torkade dadlar eller fikon istället för 1 dl strösocker. Detta gör att det söta, näringsfattiga sockret kan bytas mot näringsrikare socker från frukt, vilket är långt mycket hälsosammare än det vita strösockret.
 
Använd alltid smör istället för margarin, eftersom margarin är oerhört ohälsosamt. Om receptet ska vara veganskt, så byter byter du det vanliga smöret mot mjölkfritt smör.  

Det är väldigt enkelt att göra en hälsosam mandelmassa genom att mixa ekologiska mandlar med dadlar. Som laktosfri och havrefri grädde till semlan kan du använda caschewgrädde, som du tillverkar genom att mixa cashewnötter tills det blir fluffigt och gräddliknande. Sötman i cashewnöten ger grädden en fantastisk smak. Eller så använder du havregrädde om du önskar en nötfri semla.

Läs mer om glutenfri, laktosfri, äggfri, sockerfri och hälsosam bakning och matlagning:

www.receptkoll.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.smoothie-recept.se
www.kosttipset.se

LÄS MER…

Anemi och tjocktarmscancer vid Ulcerös colit och Crohns sjukdom

2011 februari > lördag, februari-26-2011

Många som lider av tarmsjukdomar får symtom som trötthet och orkeslöshet, vilket i de flesta fall beror på anemi (järnbrist). Vid tarmsjukdom, så kan anemi bero på blödningar från tarmen, men också på grund av att tarmen är inflammerad. Oftast tar man inte Hb på patienter som inte blöder från tarmen, vilket är mycket tokigt. Faktum är att många av dessa dem upplever symtom som enkelt kan behandlas med extra järn, vilket i sin tur kan innebära ökad ork samt att de kan gå tillbaka till sitt arbete.

Lågt Hb vid tarmsjukdom

Mer än 50.000 svenskar lider av Ulceros colit och Crohns sjukdom och en ny studie visar att en tredjedel av dessa utvecklar anemi, med symtom som trötthet, illamående, irritationskänslor, minskad sexuell aktivitet och koncentrationssvårigheter. Mer än hälften av de patienter som led av anemi (55 procent ) uppvisade ett Hb-värde under 100 g/L och upplevde symtom som utmattning och stark trötthet. Patienter med IBD (Inflammatory Bowel Disease) upplever ofta trötthet som ett större problem än andra sjukdomssymtom.

Omsättning av järn vid inflammation

Järn som tillskott bör alltid ges som exempelvis intravenöst järnkarboxymaltos, eftersom en inflammerad tarm tar upp järn väldigt dåligt. Inflammation i tarmen bidrar även till att bildning av röda blodkroppar hämmas, detta på grund av den minskade produktionen av erytropoietin. Omsättningen av järn blir också rubbad vid kroniska inflammationer med minskat upptag av järn från tarmslemhinnan via ökad Hepcidinbildning. Vid sekundär anemi med funktionell järnbrist kan depåjärnet inte frigöras för att nyttjas vid kroppens blodbildning. 

Albuminvärde och lågt järn

Inflammationsvärdet kan mätas genom att mäta kroppens albuminvärde, p.g.a. leverns albumin skall fällas ut i tarmen när den är frisk. Lågt albumin är således ett tecken på inflammation i tarmen, medan lågt järn kan bero på att slemhinnan är inflammerad, även om tarmen inte blöder. 

Tarmsjukdom och tjocktarmscancer

Man bör se upp med väldigt låga järnvärden, eftersom lågt järnvärde kan vara ett symtom på cancer. Vid cancer används järn till cancertumörerna, som har en stor mängd järnreceptorer på cellmembranet, varvid det fångar upp järn som förs sin i cellen. Vid detta skede är sannolikt även koppar högt eftersom koppar är en nödvändighet för att cancertumören ska få näring (koppar bildar de små nätverk av kärl som för fram näring till tumören).

Spridning av tjocktarmscancer

Det bör dock påpekas att lågt järn är ett symtom på många olika diagnoser och inte alls behöver bero på att kroppen har utsatts för någon form av cancer. Däremot så är tjocktarmscancer oerhört vanligt idag och det är viktigt att den diagnostisera i tidigt skede. Tjocktarmscancer kan lätt spridas eftersom cancerceller kan passera ut i blodet via tarmslemhinnan, vilket ökar riskerna för snabb spridning.

Livsstilsfaktorer som påverkar tjocktarmscancer

En tarm som är inflammerad ökar riskerna för tarmcancer, men dessa risker ökas även vid dålig kosthållning och andra livsfaktorer. Förebygg genom att äta bra mat, öka ditt fiberintag, genom att hålla inflammationen nere, öka intaget av probiotisk kost (livsmedel med goda bakterier som exempelvis mjölksyrade grönsaker), motionera mera, stressa så lite som möjligt och ta hand om kroppen överlag. 

Om du lider av tarmsjukdom och symtom som trötthet och orkeslöshet, så bör du be din läkare att ta prover på ditt Hb, så att du kan få extra järn om det behövs. Med bra järnvärden, orkar du sannolikt motionera och röra dig mer i dagliga livet, vilket ger positiva effekter på tarmen, men även på resterande kroppen.   

Mer om tarmsjukdomar: www.friskabarn.se

Ovan nämnda studiens referens:
1. Stein J, Bager P, Befrits R et al. Current European practice in diagnosis and treatment of IBD-associated anaemia. Abstract presented at ECCO, 24-26 February 2011 i Dublin

LÄS MER…

Alzheimers genombrott: Forskare har upptäckt att omega-3 kan hämma effekten från den dåliga genen ApoE4

2011 februari > fredag, februari-25-2011

En kost rik på omega-3, ifrån fet fisk som lax och valnötter kan blockera de negativa effekterna som kommer från ApoE4 genen. APOE-genen återfinns hos 50 procent av alla patienter som lider av Alzheimers sjukdom och hos cirka 15 procent av hela befolkningen. Om du har ApoE4-genen ökar alltså dina risker för att utveckla Alzhemers sjukdom markant.

Forskare har funnit att de finns fem olika ämnen som kan påverka eller orsaka Alzheimers. Om dessa sedan är kopplade till miljöfaktorer inkluderat kost och livsstil, återstår att se på framtida forskning. En av dessa fem ämnen, APOE, skapas av den apolipoprotein E. gen som finns i alla mänskliga kroppar. Enligt ny forskning, så finns det en ”bra” APOE gen och en ”dålig” APOE genen, dvs ApoE4.

I djurförsök har forskarna undersökt hur kost och miljö kan inverka på ApoE4. Resultatet visar att en kost rik på omega-3 oljor, tillsammans med lågt kolesterol avsevärt minskar de negativa effekter som orsakas av ApoE4-gener.

Tidigare forskning har visat på många kopplingar med födoämnen som kan minska Alhemiers sjukdom, samt ämnen som kan förbättra hjärnans volym och kapacitet. Det finns också forskning på vikten av motion, god sömn, träning av hjärnan, att undvika kemikalier/miljögifter o.s.v.

Källa:
www.kemikalier.eu
www.naturalnews.com

LÄS MER…

Minska inflammation med gurkmeja (curcumin)

2011 februari > fredag, februari-25-2011

Den gula färgen i gurkmeja (curcumin) är ett ämne som är känt för att hämma inflammationer. I förebyggane syfte kan man använda gurkmeja eftersom det är en utspädd krydda. Däremot, så bör curcumin användas för att uppnå terapeutiska doser.

Örten kommer från Sydostasien och har använts mot inflammation under lång tid. Cellular inflammation är en vanlig ajukdom som ökar allt mer, mycket beroende på dagens ohälsosamma kostvanor, vår stress och på minskad motion och återhämtning. Framförallt uppstår inflammation från insulinobalanser/ostabilt blodsocker men även från allergener/intoleranser mot proteiner, sköldkörtelrubbningar, kemikaliebelastning, inlagring av skräp i vävnaderna, omega-3 brister samt från näringsbrister.

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att inflammation är en näringsbristsjukdom, på samma sätt som andra sjukdomar varit genom tiderna. Med rätt näring, bra mat, mycket antioxidanter och en kropp som har bra rening/avgiftning (stark lever/njure), så bör inte inflammation uppstå.

Gurkmeja minskar inflammation och oxidativ stress och är rik på de polyfenoler (curcuminoid antioxidanter) som ger kryddan sin gula färg. .Det är främst crucuminoid som ger kryddan dess hälsofördelar. Övriga curcuminoids är desmethoxycurcumin och BIS-desmethoxycurcumin.

Obalanser i blodsocker och insulinresistenta cellmembran är kritiska faktorer som främjar inflammationer i kroppen. Curcumin stabiliserar blodsockret och förbättrar den cellulära insulinresistensen genom att öka antalet insulinreceptorer samt genom att förbättra receptorbindningens förmåga att binda insulin.

Curcumin aktiverar PPAR (peroxisomal proliferator-aktivator receptorn), en grupp nukleära receptorer proteiner som reglerar genuttryck och modulerar sockerupptagetet. Curcumin hjälper även levern att minska aktiviteten av enzymer som släpper ut socker i blodet och samtidigt öka aktivitet av enzymer som lagrar socker. Genom dessa mekanismer reducerar curcumin blodglukos och triglycerider.

Mer om gurkmeja och kolhydrater

www.kosttillskott-guiden.net
www.kolhydrater.org
www.naturmedicin-guiden.se

Källa: NaturalNews

LÄS MER…

Låga D-vitaminnivåer kan ge allergier (tex jordnötsallergi) hos barn

2011 februari > fredag, februari-25-2011

En studie på mer än 3000 barn visar att låga D-vitaminnivåer är associerade med ökade risker för att barn ska utveckla allergier. Studien bygger på en avhandling som publicerats den 17 februari i Journal of Allergy and clinical immunology. Forskningen utfördes av Albert Einstein College of Medicine på Yeshiva University.

Studiens forskare tittade på D-vitaminserum i blodet hos mer än 3100 barn och ungdomar och 3400 vuxna, mellan åren 2005-2006. Proverna kommer från National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), ett program med studier som är tll för att bedöma hälso- och nutritionsstatusen hos vuxna och barn i USA. Undersökningen är unik eftersom den kombinerar intervjuer, läkarundersökningar och laboratorieundersökningar.

En av de bedömda blodproven var testpersonernas känslighet för 17 olika allergener, vilket genomfördes genom att mäta nivåerna av immunoglobulin E (IgE), ett protein som kroppen skapar när immunsystemet reagerar på allergener (ämnen som man inte tål).  

Resultatet visade inte på samband mellan D-vitaminnivåer och allergier hos vuxna men för barn och ungdomar, var låga D-vitaminnivåer associerade med känslighet för 11 av de testade 17 allergener, detta inkluderat både miljömässiga allergener (t.ex. ambrosia, ek, hund, kackerlackor) och allergen mat såsom t ex jordnötter).

Barn som hade D-vitaminbrist (definierat som mindre än 15 nanogram D-vitamin per milliliter blod), var riskerna 2,4 gånger större för att utveckla jordnötsallergi än hos de barn som hade tillräckliga nivåer av vitamin D (mer än 30 nanogram D-vitamin per milliliter blod).

Mer om D-vitamin: www.d-vitamin.biz
Källa: Eurekalert.org

LÄS MER…

Nytt hopp för patienter med neuroendokrina tumörer i bukspottkörteln (pankreascancer)

2011 februari > fredag, februari-25-2011

En av de svåraste cancerformer som vi människor kan få är pankreascancer, dvs en cancerform då det växer tumörer i bukspottkörteln. Cancer i mjukvävnader är relativt enkla att behandla med dagens medicin, men när det drabbar våra mest centrala organ som bukspottkörteln, levern och binjurarna, är det mindre lätt. Särskilt de sällsynta, mest avancerade neuroendokrina tumörerna som växer i bukspottskörteln är ett mysterium för forskningen och framstegen är få.

Bukspottkörteln är dessutom involverad i en stor mängd viktiga processer i kroppen, såsom att bryta ner kolhydrater (amylas frisätts i tolvfingertarmen), basa upp magmassans sura pH som skapats i magsäcken, frisätta insulin för att stabilisera blodsockret och dra in energi i cellerna o.s.v.

Hittills har cancer i bukspottkörteln varit ett mysterium för forskningen, då det sällan går att bota och då behandling snarare handlar om att förlänga patientens antal i livet. Men vi lär oss dagligen och ny forskning ger nya svar. Två nya studier visar på goda resultat i försöken att bromsa de mest aggressiva och framskridna hormonproducernade tumörer som drabbar patienterna. Studierna publicerades nyligen i New England Journal of Medicine 2011; 364: 501–513 och i New England Journal of Medicine 2011; 364: 514–523.

Studierna visar att tillväxtfaktorhämmaren Sutent (sunitinib) och det immunhämmande läkemedlet Afinitor (everolimus) kan förlänga tiden för sjukdomens utveckling. Detta innebär att att en patient kan leva symtomfri under en tid, dock ej att sjukdomen är botad. Skillnaderna handlar om 6.4 månader för den grupp som fick behandling, jämfört med placebogruppen som fick 5.9 symtomfria månader. Det är trots allt liten tid vi talar om, även om den sannolikt är av betydelse för den drabbade.

Studierna har finansierats av läkemedelsföretagen Pfizer respektive Novartis.

LÄS MER…

Näringsbrister och näringsrekommendationer vid vegetarisk kost och vegankost

2011 februari > fredag, februari-25-2011

De som väljer att äta vegankost kan ofta få näringsbrister, eftersom en livsstil enbart baserad på vegankost kräver kunskap, planering och eftertanke. Kända brister som kan uppstå är främst B12-brist samt brist på järn och zink, men även omega 3 är viktigt som komplement.

Omega 3 och omega-6 balanser i vegankost

Vegankost innehåller ofta mycket omega 6-källor och lägre nivåer av omega 3 än hos en person som äter fisk. Detta gör att balansen mellan de olika fetterna blir mindre bra och att det kan uppstå inflammationssymtom som följd av detta. Balansen bör ligga på 5:1 eller allra helst 3:1. Detta kräver att vegankosten tex innehåller gott om omega 3-rika alger. Problemet med alger är att de också innehåller tungmetaller, vilket är mindre bra. Det är viktigt för en vegan att komplettera sin kost med oljor som huvudsakligen består av omega 3, såsom olivolja.

Vegankost och D-vitaminbrist

En annan brist som ofta uppstår kan vara D-vitaminbrist, eftersom solens strålar står för lågt mellan höst- och vårdagjämning och att det således inte ombildas D-vitamin i vår hud. Källor för D-vitamin är bland annat fisk som innehåller D3 samt den vegetariska förelöparen till D-vitamin som innehåller D2. D2 är inte alla lika effektiv som D3, vilket ställer till det lite för veganer.

Tillskott för minskad risk för hjärtsjukdom

En ny studie visar att personer som följer vegansk kost bör komplettera sin kost genom att äta tillskott med omega-3 och vitamin B12. Detta för att minska risker för hjärtsjukdom. Köttätare har vanligtvis högre riskfaktorer för kardiovaskulära sjukdomar än vegetarianer, personer som följer strikta vegetariska och veganer, men om dessa äter felaktig kost som har näringsbrister, så ökar riskerna även hos dem. Vegetarianer och veganer saknar ofta viktiga näringsämnen som järn, zink , vitamin B12 och omega-3.

Vegankost och vegetarisk kost och hjärt- och kärlsjukdom

Den nya studien publicerades nyligen i tidskriften of Agricultural and Foodchemistry och visade att en vegansk livsstil som har lågt innehåll av omega-3 och vitamin B12, kan bidra till utvecklande av blodproppar och åderförkalkning. Både dessa sjukdomar ökar riskerna för hjärtinfarkt och stroke. Dessa grupper bör således öka sitt intag av omega 3 och B12 och/eller äta tillskott av omega-3 fleromättade fettsyror samt vitamin B12.

Mer om vegetarisk kost och vegan-kost

Vegetarisk kost och vegetariska recept: www.vegetarisk.info
Kosttilskott: www.kosttillskott-guiden.net
Kost och näring: www.kostkoll.se
D-vitamin: www.d-vitamin.biz
Näringsbehov: www.vitaminochmineral.se

Källa till ovan nämnda studie:

Journal of Agricultural and Food Chemistry
Volume 59, Issue 3, Pages 777 – 784, doi: 10.1021/jf103846u
“Chemistry behind Vegetarianism”
Author: D. Li

LÄS MER…

Bisfosfonatanvändning kan öka risk för lårbensfraktur

2011 februari > torsdag, februari-24-2011

Långsiktigt oral bisfosfonatanvändning (intag via maten eller matrelaterade produkter) associeras med ökade risker för subtrokantära frakturer eller lårbensfrakturer.

En ny studie baserades på kanadensiska regionala databaser för att identifiera omkring 700 kvinnor, 68 år gamla och kopplingen mellan oralt intag av bisfosfonater och dessa former av frakturer. Resultatet visade att kvinnor som tog bisfosfonater i minst 5 år, hade ökade risker för subtrokantära frakturer eller lårbensfrakturer jämfört med de kvinnor som använde bisfosfonater färre än 100 dagar.

Slutsatsen är att kliniker bör fortsätta förskrivning av bisfosfonater för lämpliga patienter, men att en mer långvarig användning av dessa läkemedel endast bör ske i yttersta nödfall. Ordinationen bör diskuteras, särskilt om en patient har risk för fraktur.

Källa:
Mariana Markell, MD
Docent i medicin
SUNY downstate Medical Center

LÄS MER…

1 2 7
92 st på 7 sidor
FörstaSista