Minska inflammation med gurkmeja (curcumin)

Den gula färgen i gurkmeja (curcumin) är ett ämne som är känt för att hämma inflammationer. I förebyggane syfte kan man använda gurkmeja eftersom det är en utspädd krydda. Däremot, så bör curcumin användas för att uppnå terapeutiska doser.

Örten kommer från Sydostasien och har använts mot inflammation under lång tid. Cellular inflammation är en vanlig ajukdom som ökar allt mer, mycket beroende på dagens ohälsosamma kostvanor, vår stress och på minskad motion och återhämtning. Framförallt uppstår inflammation från insulinobalanser/ostabilt blodsocker men även från allergener/intoleranser mot proteiner, sköldkörtelrubbningar, kemikaliebelastning, inlagring av skräp i vävnaderna, omega-3 brister samt från näringsbrister.

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att inflammation är en näringsbristsjukdom, på samma sätt som andra sjukdomar varit genom tiderna. Med rätt näring, bra mat, mycket antioxidanter och en kropp som har bra rening/avgiftning (stark lever/njure), så bör inte inflammation uppstå.

Gurkmeja minskar inflammation och oxidativ stress och är rik på de polyfenoler (curcuminoid antioxidanter) som ger kryddan sin gula färg. .Det är främst crucuminoid som ger kryddan dess hälsofördelar. Övriga curcuminoids är desmethoxycurcumin och BIS-desmethoxycurcumin.


Obalanser i blodsocker och insulinresistenta cellmembran är kritiska faktorer som främjar inflammationer i kroppen. Curcumin stabiliserar blodsockret och förbättrar den cellulära insulinresistensen genom att öka antalet insulinreceptorer samt genom att förbättra receptorbindningens förmåga att binda insulin.


Curcumin aktiverar PPAR (peroxisomal proliferator-aktivator receptorn), en grupp nukleära receptorer proteiner som reglerar genuttryck och modulerar sockerupptagetet. Curcumin hjälper även levern att minska aktiviteten av enzymer som släpper ut socker i blodet och samtidigt öka aktivitet av enzymer som lagrar socker. Genom dessa mekanismer reducerar curcumin blodglukos och triglycerider.

Mer om gurkmeja och kolhydrater

www.kosttillskott-guiden.net
www.kolhydrater.org
www.naturmedicin-guiden.se

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se