Orsak till högt blodtryck och hur man korrigerar högt blodtryck naturligt?

2024 april > måndag, april-29-2024

Högt blodtryck kan bero på flera saker. En av dessa kan vara att man använder fel salt. Industriellt bordssalt innehåller endast natrium, vilket skapar problem eftersom natrium höjer blodtrycket medan kalium har en blodtryckssänkande effekt. Det är alltså viktigt att använda ett riktigt bra havssalt, exempelvis celtic, som innehåller både natrium och kalium.

Kalium kan även bli lågt vid långvarig stress, då kalium är en lugnande mineral som förbrukas vid stress. Denna koppling till högt blodtryck beror alltså antingen på att man använder fel salt, eller lång tids stress med låga kaliumnivåer som följd. Vid lågt kalium ligger vanligtvis kortisolvärdet lågt, vilket tyder på en utmattning. 

Högt blodtryck kan även bero på att blodet inte kan ta sig fram i kärlen på ett korrekt sätt. Det kan bero på kärlen är stela, att det är stopp i kärlen eller att blodet är trögflytande. Magnesium är viktigt för att kärlen ska vara avslappnade, medan proteasenzymer är bra för att rena upp slagg som skapar motstånd ute i blodsystemet. Omega 3 kan sedan hjälpa mot trögflytande blod, då det har en blodförtunnande effekt. Det viktiga är att blodet flyter på bra, och att det inte är stopp. Om blodet är trögt eller det är ont om plats i kärlen, så kommer det behövas högre tryck för att blodet ska ta sig fram. 

Andra viktiga orsaker till högt blodtryck kan vara vätskebrist, då felaktig vätskebalans gör att blodet inte är lättflytande och flyter på optimalt. Tänk gärna på att ta en nypa salt i ett par av dagens vattenglas, då det kan förbättra din omsättning av vatten/vätska. Även motion är viktigt, då det generellt ger förbättrad blodcirkulation. 

Om du har högt blodtryck och vill korrigera det på naturligt sätt, så kan du boka en konsultation via: tidsbokning@zarahssida.se

Back to Earth – Sveriges mest naturliga och hudvänliga mineralsmink

2024 april > torsdag, april-25-2024

Om du använder smink, hudvårdsprodukter och hårvårdsprodukter på daglig basis, så är det viktigt att de är rena och naturliga. Det kan vara svårt att hitta giftfria produkter som är oparfymerade, hudvänliga och som är fria från kemikalier.

När vi letade efter naturligt smink som är bra för både kropp och miljö, så hittade vi Back to Earth. Back to Earth drivs av eldsjälarna Karin och Mats Eliasson och de erbjuder smink som är helt fria från oljor, vatten, parfymer, konserverings- och förtjockningsmedel. Deras produkter kommer från naturen och är naturliga mineraler som pulveriseras och renas.

Back to Earth erbjuder hudvänligt smink med få ingredienser och har sin produktion i Sverige. En väldigt positiv sak är även att alla produkter finns som prov för en billig peng, och att alla produkter finns som refill. Produkterna tillverkas i Siljansnäs i Dalarna, vilket känns väldigt genomtänkt utifrån miljösynpunkt.

Produkterna innehåller inga konserveringsmedel och inte heller bismuth oxychloride (vismutoxidklorid), ett ämne som kan vara irriterande för huden. Deras borsta är baserade på syntetiskt hår, vilket är bättre vid känslig hy men även för alla älskade djur. Genom att köpa refillpåsar, så kan du återanvända dina burkar och på så vis spara på miljön. Det blir både billigare men även mer miljövänligt :)

Karin och Mats har som ambition att erbjuda Sveriges mest naturliga och hudvänliga mineralsmink, vilket vi tycker är fantastiskt, både för naturen och för hälsan.

– Fritt från onödiga ämnen
– Täpper ej till, utan låter huden andas fritt
– Fritt från nano titandioxid
– Fritt från Bismuth Oxychloride
– Miljövänligt, och finns som refill
– Naturlig solskyddsfaktor SPF
– Passar alla hudtyper, även för dig med acne
– Har en lugnande effekt på irriterad hud
– Ger naturlig lyster
– Är ej testat på djur
– Syntethår i alla borstar
– Veganvänligt

Läs mer på: https://www.backtoearth.se

Hur blir man fri från osteoporos på naturlig väg?

2024 april > tisdag, april-16-2024

För att förstå hur man blir fri från osteoporos, så behöver man först och främst tänka på hela kedjan av näringsämnen. För att skapa en frisk benstomme, så behövs inte bara kalcium utan även flera andra näringsämnen. För att få gott upptag av kalcium i tarmen så krävs magnesium.

Magnesium är en lugnande mineral (aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem, som (tillsammans med tex zink, kalium och B-vitaminer) hanterar stress. Det är alltså mycket vanligt att det förekommer magnesiumbrist, och idag så har vi cirka 20% magnesium av det vi hade för 100 år sedan. Detta beror både på minskade mineraler i markerna, men också för att vi har ökad stress. Min erfarenhet är att det stora problemet vid osteoporos är magnesiumbrist, inte kalciumbrist :) Om du då får kalciumbaserade läkemedel inom vården, så kommer det hjälpa minimalt om orsaken är magnesiumbrist. 

Andra viktiga saker att ta hänsyn till är D-vitaminnivåerna samt bor- och vitamin K2-status som krävs för att kalcium ska ta sig in i benstommen och omsättas korrekt. D-vitamin ligger ofta lågt hos oss i mörka Norden, och referensvärden inom vården är på tog för låga. D-vitamin bör ligga långt över 75, och gärna mellan 150-200. Givetvis inte över 250 som är toxisk nivå. Mellan höst- och vårdagjämning, så står solens strålar för lågt för att vi ska binda D-vitamin i hudens översta lager. För att bilda D-vitamin så krävs att solens strålar står högt på himlen, att vi är avklädda och utan exempelvis solskyddsfaktor. D-vitamin är även ett prohormon som krävs för att bilda progesteron. 

Bor är också en vanlig näringsbrist, som gör att kalcium inte omsätts korrekt. Bor är i sin tur starkt kopplat till östrogennivåerna, och ökar östrogenproduktionen. Om du har brist på bor, så har du alltså sannolikt brist på östrogen. Bor är involverat i aktivering av D-vitamin, och för konvertering till D-vitaminets aktiva form. Bor kan därför bidra till att minska förlusterna av kalk i skelettet. 

Ytterligare en intressant mineral att ta hänsyn till är fosfor, som kan bli högt vid intag av läsk eller annan dryck som är rik på fosforssyra. Fosforsyra används som konserveringsmedel i tex läsk. Fosfor är antagonist till kalcium, och högt fosfor gör att kalcium inte omsätts korrekt.    

Besvär med osteoporos kan alltså bero på kalciumbrist (inte så sannolikt), magnesiumbrist, fosforöverskott, borbrist, brist på vitamin K2 eller östrogenbrist. 

Östrogenbrister är en av de saker jag arbetar med mest, och om man är kvinna i klimateriet och samtidigt har besvär med osteoporos så bör man alltid se över sina hormoner. När jag arbetar med denna problematik, så gör jag ett mineraltest där jag mäter bor, fosfor, kalcium och magnesium. Detta kompletteras med provtagning på D-vitamin samt mätning av hormoner i salivprov (labrixtest). För att komplicera detta ytterligare så behöver man se över alla 3 östrogener, då vi har 3 östrogener. Dessa heter östron, östradiol och östriol och behöver vara i balans på samma sätt som allt annat i kroppen. Vid obalans och/eller låga östrogennivåer, så kan man få besvär som vallningar, torra och känsliga slemhinnor, osteoporos m.m. men östrogen bör även ligga i balans gentemot progesteron. Därav att man alltid bör mäta sina hormoner innan man börjar behandla hormoner. Könshormoner blir även låga vid långvarig stress, eftersom kroppens stresshormon kortisol bildas i samma cykel som könshormoner. 

Hur blir man av med osteoporos? Korrigera dina mineraler, se till att D-vitamin ligger optimalt och balansera upp dina hormoner om så behövs. 

Boka tid för att korrigera osteoporos: tidsbokning@zarahssida.se.
Se våra öppna föreläsningar om hormoner m.m.: https://zarahssida.se/category/inspelade-forelasningar-med-zarah/

Hur blir man av med histaminintolerans?

2024 april > tisdag, april-16-2024


Histamin är en signalsubstans som frisätts vid stressreaktioner i kroppen. Histamin är på så vis kopplat till stresshormonet kortisol, och frisätts även vid intoleransreaktioner eller allergiska reaktioner. Om man misstänker histaminintolerans, så kan det bero på flera saker. En orsak kan vara brist på de enzymer som bryter ner histamin. Vid enzymbrist, så brukar ofta daosin fungera bra. En vanlig tankevurpa vid histaminintolerans är att man ska ta bort histaminrika födoämnen. Det kan såklart hjälpa som symtomlindring, men om man ska lösa problemet från grunden, så behöver man ta reda på VARFÖR histamin inte bryts ner korrekt. Symtomlindring hjälper alltid kortsiktigt, men sällan långsiktigt

Men… den vanligaste orsaken till histaminintolerans är sannolikt obalanser i tarmfloran. Liksom många andra signalsubstanser, så bildas och bryts histamin ner med hjälp av tarmbakterier. Just de bakteriestammar som krävs för att bilda och bryta histamin, är mycket känsliga för stress. Jag brukar ofta mäta mikrobiomtester för att utreda var problemet ligger, och vad som är orsak. Det jag då finner är ofta att histamin är ett problem, när bifidobacterium är lågt. Just bifodobacterium och e.coli ligger ofta lågt hos de patienter som stressar, och därför får de problem med histamin, GABA och serotonin. 

Steg 1 är alltså att undersöka tarmfloran. I det mikrobiomtest som jag brukar använda mig av, så ser man om dessa stammar finns eller inte, och isåfall i vilken utsträckning som det finns brist. 

Steg 2 är att behandla med de bakteriestammar som saknas, och även minska på stress så att problemet inte återkommer.   

Jag har flera videos om histamin och histaminintolerans, samt även flera artiklar inom ämnet. Dessa hittar du via denna länk:https://zarahssida.se/?s=histamin

Boka tid för att korrigera histaminintolerans: tidsbokning@zarahssida.se.

Se våra öppna föreläsningar om hormoner, signalsubstanser och tarmfloran: https://zarahssida.se/category/inspelade-forelasningar-med-zarah/

Green Praline, glutenfritt och veganskt café

2024 april > fredag, april-5-2024

Ett supertips i vår serie med Sveriges hälsohak är Green Praline, som är ett glutenfritt och helt veganskt café i Hökarängen, strax utanför Stockholm. Deras produkter är visserligen bakade med vanligt socker, muscovado-socker och glykos men deras förmåga att baka glutenfritt och mjölkfritt är imponerande.

Green Praline drivs av Sphinx och Michelle, två eldsjälar som bakar helt glutenfritt och utan animaliska mjölkprodukter. Hos Green Praline hittar du handgjorda praliner och helt fantastiska, glutenfria och mjölkfria bakverk. För mig som har använt utbytesprodukter mer än halva mitt liv, så måste jag säga att de har lyckats fantastiskt bra. Det är generellt är väldigt svårt att baka glutenfritt och veganskt, framförallt det moment där kokosgrädde och sojagrädde ska bli luftigt och smaka gott.

Green praline använder ris-, majs-, teff-, durra- och bovetemjöl samt nötbaserade mjölalternativ såsom mandel- och hasselnötsmjöl. Stärkelse är baserat på potatis, tapioka och majs, och istället för mjölk och grädde, så används ris-, soja-, havre- och mandelmjölk samt havre baserad vispgrädde och sojavispgrädde. I största utsträckning så används risbaserade produkter, vilket är genomtänkt eftersom det är mycket ovanligt med intoleranser eller allergiska reaktioner mot ris.

Och sist men inte minst, så smakar deras bakverk helt fantastiskt. De har verkligen lyckats med smakerna, och bakverken är så otroligt fina. Väl värt ett besök :)

Ni kan läsa mer om Green Praline via länken: https://greenpraline.se/