Jordgubbar verkar cancerhämmande och ökar fettförbränningen

2013 juni > torsdag, juni-20-2013

Flera tidigare studier visar att jordgubbar har en god antioxidativ verkan, jämfört med andra frukter och bär. Fördelen med just jordgubbar är dessutom att de innehåller väldigt lite fruktsocker, samtidigt som de är näringsrika och främjar vår matsmältning. Tidigare studier visar att jordgubbar ökar det hormon som stimulerar matsmältningen, och på så vis räknas de till ”Fat Resistance Diet (FRD)”. Det hormon, leptin, som reglerar vår aptit och således även vår vikt, stimulerar ämnesomsättningen, dämpar aptiten, kontrollerar vårt blodsocker och verkar inflammationshämmande.

Hormonet adiponectin är väl representerat i jordgubbar, ett fantastiskt hormon för ökad fettförbränning, som också samarbetar med hormonet leptin, ett hormon som reglerar viktminskning. Höga nivåer av adiponectin i ditt blod har även visat sig minska risken för hjärtinfarkt, medan lägre nivåer av adiponectin oftast tyder på fetma. Så jordgubbar är inte bara goda, vackra och har gott om antioxidanter, de är även fantastiska för dig som vill hålla dig i form.

Vad som sällan nämns i samband med studier om jordgubbar och dess positiva påverkan på kroppen, är att det är stor skillnad mellan konventionella och ekologiska frukter (jordgubbar hör till skenfrukterna och är en frukt). Nya intressanta provrörsstudier från SLU, visar klara samband mellan mängden antioxidanter i extrakt av jordgubbar och en cancerhämmande effekt.

Extrakt från totalt fem jordgubbssorter, ekologiskt respektive konventionellt odlade, hämmade ändtarmscancercellers tillväxt (sammantaget 53 procent) mer än bröstcancercellers (43 procent). Det viktiga i sammanhanget är att ekologiskt odlade jordgubbar innehöll mer antioxidanter än de jordgubbar som odlats konventionellt. Ekologiska jordgubbar hämmade cancercellernas tillväxt bättre än extrakt från konventionellt odlade jordgubbar. Detta beror sannolikt på att ekologiska bär odlas utan bekämpningsmedel och med mindre kvävegödsling. Mindre kvävegödsling ger vanligtvis högre c-vitaminhalt i bären. Studien visade även att det var en viss skillnad på den cancerhämmande effekten i olika jordgubbssorter. De sorter som testades var Pavana, Cavendish, Dania, Korona och Honeoye.

Hur det kommer sig att just jordgubbar har denna cancerhämmande effekt är inte helt klarlagt, men sannolikt finns förklaringen i bärens antioxidativa effekt. Antioxidanterna i jordgubbarna har som uppgift att skydda cellernas dna från att oxideras. Jordgubbar innehåller dessutom stora mängder ellagsyra, c-vitamin, antocyaner, flavonoider och andra antioxidanter. Det mest tänkbara är att den cancerhämmande effekten kommer från flertalet kompontenter i bären. Studien visade att endast C-vitamin inte hade samma effekt, vilket egentligen inte säger så mycket eftersom det beror helt på vilken C-vitamin som används etc.

Lär mer om jordgubbar:

LÄS MER…