10 steg för att reparera mage/tarm

2012 augusti > fredag, augusti-31-2012

När man talar om mag- och tarmsjukdomar, så talar man oftast om tre olika steg, där man först rensar ut, bygger upp och sedan underhåller. Det är viktigt att ta hänsyn till alla dessa steg, eftersom en utrensning är nödvändig för att kunna återbygga tarmens naturliga flora, särskilt om grundproblemet sitter i parasiter eller dålig tarmflora.

Oftast kommer tarmproblem från magen, då försämrad magsyraproduktion från stress, felaktigt pH-värde eller protonpumpshämmande läkemedel gör att bakterier, parasiter och annat skräp, inte elimineras som det ska. För lite frisättning av magsyra, minskar även frisättning av pepsin, det enzym som bryter ner proteinerna som vi äter samt upptag av B12, då det ämne som binder B12 frisätts tillsammans med magsyran och pepsinet.

Dålig frisättning, ger således inte bara sämre nedbrytning av maten överlag, utan dålig spjälkning av proteiner och dåligt upptag av B12. De proteiner som inte bryts ner skapar sedan endotoxiner (bakterier som producerar gifter), medan de kolhydrater som inte bryts ner skapar överjäsning av candida. Således kan man säga att en dålig tarmflora från början kommer från stress, dålig matsmältning, att man tuggar maten för dåligt, att man äter dålig mat från dåliga råvaror m.m.

Börja med att rensa ut

1. Städa upp tarmen och rensa ut med tex örter, inflammino, psylliumfröskal, chlorella m.m. Här är det viktigt att få bort skräp i tarmfickor, få ordning på matsmältningen med hjälp av enzymer, att tugga maten noga, att äta långsamt, att låta tarmens sura miljö bli mer uppbasad med tex basmineral och basiska livsmedel o.s.v.

2. Eliminera allergener, som mjölk, vete, soja, starka råvaror som tomat, sura livsmedel m.m. Fokusera på allergenfri, ren kosthållning, med mindre snabbmat och halvfabrikat. En kosthållning som hjälper många är rotationskost, dvs att inte äta samma sak hela tiden (som är vanligt hos de som lider av tarmåkommor och som har eliminerat mer och mer i sin kost). Om du tex äter ett livsmedel dag 1, så äter du det inte igen förren dag 4. På så sätt hinner tarmens slemhinna återhämta sig från den irritation som uppstår. Uteslutningskost är också ett sätt för att eliminera saker som man inte tål, och innebär att man utesluter det man tror att man inte tål, och sedan låter kroppen vila. Om man sedan vill, kan man testa att utsätta sig för livsmedlet efter 2-4 veckor, och då se hur kroppen reagerar. För de som vill ha en mer specifik verifikation på sina intoleranser, så kan ett födoämnestest vara lämpligt.

3. Ät naturligt, utan tillsatser, sötningsmedel (absolut inte sukralos och aspartam tex) kemikalier, ej halvfabrikat, helst ekologiskt och hemlagat m.m.m.m. Alla människor är olika och för de som lider av tarmsjukdom är kokt och varm mat viktig. Drick varmt, ät varmt och lättsmält. Undvik rå mat som är svårsmält och som således även är svårare för kroppen att ta om hand och använda som näring. Sukralos har påvisats minska tarmens goda bakterier upp till 50%, vilket innebär att det är oerhört viktigt att undvika vid tarmsjukdom.

4. Motverka inflammation, genom att använda antiinflammatorisk kost såsom bra omega 3-fettsyror, sockerfattig kosthållning o.s.v. Kombinera gärna curcumin (det verksamma ämnet i gurkmeja) tillsammans med piperin (det verksamma ämnet i svartpeppar) då detta ger ökat upptag av curcumin med upp till 2000 gånger. Använd proteasenzymer som stöd mellan måltiderna, då dessa motverkar inflammation och städar upp det slagg som bildats från dålig matsmältning. Motverka även inflammation med ökad syresättning, bättre andning, rörelse/träning, genom att använda naturliga saker i din livsstil och framförallt… undvik all former av stress. Stress påverkar inflammation i allra högsta grad, då det är våra binjurar som hjälper kroppen att motverka inflammation genom frisättning av kortisol. Vid hög stress klarar inte binjurarna av att frisätta tillräckligt med kortisol, och vi klarar då inte att motverka de inflammationer som uppstår i kroppen. Ett bra sätt för att minska inflammation är även att dricka kokat vatten med en nypa salt 20-30 minuter innan frukost. Det rensar ut och motverkar inflammationer i tarmsystemet.   

Nästa steg är att bygga upp

1. För att bygga upp kan du använda näringsämnen som är bra för tarmläkning, såsom glutamin (aminosyra som ingår i tarmens slemhinna), zink och kalcium. Rensa ut gifter med chlorella så att tarmens uppbyggnad får stöd och komplettera ev. med lakritsrot (om glutamin blir för starkt till en början). Komplettera kosten med smoothies som är lättsmälta och som ger lättillgänglig näring, gärna med cellsyre för ökad läkning. Här är återigen andningen viktig, samt att du rör på dig, för tarmens motorik. Generellt sätt så behövs mycket mer näring när kroppen är under en läkningsprocess. Du behöver alltså komplettera din vanliga kost med extra näring, särskilt vid intag av läkemedel.

2. Bygg upp tarmens flora med probiotika, då vikten av god tarmflora är en förutsättning för att tarmen skall må bra och fungera på fint sätt. Stöd även upp dina binjurar med binjurestöd som antingen astragalus och ashwaganda, eller binjureextrakt från nöt (adrenal cortex). Med gott stöd för binjurarna, klarar kroppen att själv producera det kortisol som krävs för att hålla inflammationerna nere. En viktig del i att återhämta binjurarna är dock att vila och att minska den stress, både inre och yttre, så att kroppen får vila och sluta vara i flyktläge.  

3. Stöd upp matsmältningen, med enzymer och fokusera på att äta på ett bra och skonsamt sätt, med lugna fina måltider. Tugga maten noga och ät långsamt. Minska ner på mat som är svårsmält under läkningsperioden och ät hellre mat som tarmen och magen har mindre jobb med att bryta ner. Stöd upp matsmältningen med HCL (magsyra) om det behövs, eller använd bitterörter för att aktivera magsyraproduktionen på naturligt sätt. Även citronvatten 20 minuter innan måltiden kan hjälpa och stödja upp pH-beroende enzymer och magsyraproduktionen.  

Sist men inte minst, så bör du underhålla

1. När man varit sjuk så behöver man fråga sig varför sjukdomen uppstod, och särskilt om det är en sjukdom som är återkommande och/eller kronisk. Kanske är det en hel del saker som man behöver förändra i sitt liv, med allt från ändrade kostvanor till minskad stress och exponering av gifter m.m. Var noga med rotation och att undvika att äta samma sak hela tiden. Försök finna bra alternativ som hjälper dig att utesluta det du inte tål, som tex mjölk eller vete. Du kan tex kombinera andra mjöl- eller mjölksorter för att få ett fint resultat i din matlagning. Om du är osäker, så kan det vara en bra idé att ta hjälp av en näringsterapeut eller kostrådgivare, eftersom många som har tarmsjukdomar knappt vet vad de kan äta. Det är viktigt att tänka på att ingenting är bra i för stor dos, och att variation minskar påfrestning vid tex IgG och IgA-reaktioner (intoleranser som ger irriterad slemhinna)

2. En av de viktigaste delarna för att hålla dig frisk är att ta hand om dig och se din hälsa som den viktigaste delen i ditt liv. Om man är frisk har man kanske möjlighet att göra utsvävningar, men om du hela tiden har en kronisk åkomma som blossar upp, så finns det inte den möjligheten till att tänja på hälsan. Var noga med att motionera, arbeta med stressen i livet och håll mage/tarm varmt med kokt varmt vatten och bra mat. Många som lider av tarmsjukdomar har dessutom god effekt från meditation och mental träning, då det rensar deras stressade tankar och minskar på stressen.

3. Vid tarmsjukdom finns även en psykisk och mental aspekt som sällan lyfts inom sjukvården där många av de som insjuknar, har olösta issues med sina föräldrar och med sin barndom. Ta hjälp av en samtalsterapeut eller psykoterapeut, för att lösa dina tidigare trauman och framförallt, för att ändra den lilla rösten i ditt huvud så att du stödjer dig själv och din kropp, istället för att racka ner på den och på den du är.

Som en exta punkt kan man räkna den japanska kuren som används vid svår tarmsjukdom, då enda utvägen är operation och där patienten är illa däran. I detta skede låter du tarmen vila helt, genom att dricka risavkok och stödja upp med naturliga näringsdrycker på ris. Ris är en av de få livsmedel som i princip inga reagerar på, vilket gör det till en ypperlig råvara vid tarmvila. Viktigt är att riset är överkokt och vattnigt och att det kombineras med bra näringskälla. Riset bör vara ekologiskt. Vid detta skede så fokuserar man inte på näring och tarmens flora, utan endast på att tarmens slemhinna skall kunna återhämta sig. De flesta upplever att de blir mycket bättre på 2-3 dagar men själva kuren bör hållas i under 4-6 veckor, där man sedan introdicerar ett livsmedel i taget. Var noga med att inte återgå till samma livsstil direkt när du känner dig bättre, för då är du snabbt tillbaka på ruta ett, då tarmens slemhinna blir snabbt dålig igen när den är svag och påverkad.

Sist men inte minst, är det bra att nämna vikten av att inte skölja bort tarmens goda bakterier, genom kombination av diareer, tarmsköljning m.m. eftersom detta inte bara sköljer ut de dåliga bakterierna utan även de som är bra. Tarmsköljning kan visserligen minska de dåliga bakterierna, men när du även sköljer bort de bakterier som är bra, så minskar du tarmens egen förmåga att återhämta sig. En tarmsköljning kan dessutom vara mindre bra för en tarmslemhinna som är väldigt känslig, om maten passerar genom tarmen utan att vara helt nedsmält.  

 

LÄS MER…

Naturlig stevia och syntetisk stevia

2012 augusti > söndag, augusti-26-2012

Stevia är en favorit bland naturliga sötningsmedel, då det är skonsamt, enkelt att använda och helt naturligt. Visst är det bästa att vänja sig av med söta smaker, men om man någon gång vill använda en bra sötningskälla, så är stevia ett okej alternativ. Till skillnad mot fruktos från frukt, som bryts ner och lagras in via levern, fruktos som är genmanipulerad och används som tillsats och agave som både är genmanipulerad och lagras in via levern, så är stevia inget som påverkar våra organ negativt. Det påverkar inte heller vårt blodsocker, som många sötningsmedel, vanligt socker och fruktos kan göra. och till skillnad från sukralos som inte kan brytas ner i kroppen och i naturen (p.g.a. 3 kolatomer), bryts det ner på naturligt sätt… och jämfört med aspartam som är kemiskt och genmanipulerat, kommer det istället från det naturliga växtriket och är en vanlig bladväxt.

Vad är då problemet…? Jo, giriga producenter vill som vanligt tjäna pengar på allt de kan, och har således tagit fram en syntetisk variant av stevia, som genom genmanipulering blir vit och lättare att använda i produktioner. Anledningen..? Stevia blir väldigt bitter vid upphettning, vilket sannolikt är en av anledningarna till att godkännande av produkten tog så lång tid. De stora producenterna kunde inte använda den naturliga produkten i sina upphettningsprocesser, utan att komplettera med annat sötningsmedel som tog bort stevians bitterhet, vilket gjorde att de var tvugna att hitta på en annan lösning. Om detta problem inte hade funnits, kan ni tro att coca cola och de andra pamparna hade betalat sig fram till ett godkännande långt tidigare.

Hur som helst, så blir kontentan att den stevia som du köper ute i mathandeln eller som ingrediens i matprodukter, inte är naturlig, utan en kemisk och bearbetad produkt på samma sätt som mycket annat skräp i dagens matindustri. Det säljs självklart som en naturlig produkt, så att du som konsument inte ska ha en aning om att det är onaturligt, men det är ju så det fungerar. Inte står det på förpackningen att du inte bör köpa produkten för att den innehåller kemiska, genmanipulerade tillsatser. Istället får man kunden att tro att det han/hon köper är en naturlig produkt från växtriket.

Om du ska använda stevia så tänk på att den kommer från bladgrönt och således från växtriket. Naturlig stevia är alltså inte den vita produkt som du erbjuds och inte heller den vara som är utspädd med utfyllnadsmedel för att kunna användas (som när du köper en stor burk sötningsmedel, där du ska dosera i samma mängder som vanligt strösocker). Köp istället naturliga, ekologiska steviadroppar och/eller de naturliga bladen. Idag är endast bearbetad stevia godkänd för försäljning, vilket självklart komplicerar saken. Undvik alla de produkter som använder syntetisk stevia, som fun light och felix ketchup etc. Dessa produkter är lika mycket skräp som det var när aspartam användes som sötning..! Inget har förändrats… de har bara bytt namn på tillsatsen, för att du ska tro att den är bättre.

I tidigare inlägg har jag tryckt på hur allt detta fungerar. Säg tex att ett ämne blir förbjudet eller får dålig klang ute bland konsumenterna. Då ändrar man bara den kemiska strukturen, och plötsligt så har man ett ämne som är godkänt och som tar lång tid för myndigheterna att svartlista. Ett exempel på detta är aspartam som blivit väldigt omdebatterat. Monsanto har då löst detta genom att ta fram ett syskon till sötningsmedlet. Det nya sötningsmedlet, neotam, har liknande struktur som aspartam men är så söt, så man endast behöver små, små doser för att erhålla samma sötning. Eftersom mängden som används blir så liten, behöver man inte ange den på innehållsförteckningen. Detta innebär att du inte har en aning om en produkt innehåller neotam eller inte… och på så sätt blir det omöjligt att som konsument, undvika genmanipulation och tillsatser.

Det enda sättet är att göra maten själv från grunden och/eller att handla från seriösa aktörer som satsar på ekologiska produktioner, som använder naturliga och bra råvaror i sina produktionsled, och som är intresserade av att bidra till miljön och hälsan, snarare än till sina egna besparingar. Kan också vara bra att veta att hel stevia (som är den naturliga formen) inte får säljas som livsmedel men att den istället säljs som kosmetiskt preparat… :)

LÄS MER…

Ny forskning visar att avgaser kan rubba hjärtrytmen

2012 augusti > tisdag, augusti-7-2012

Ny britisk forskning visar att avgaser, redan i små doser, kan orsaka störningar i hjärtrytmen och på så sätt skapa livshotande skador i kroppen. Dessa nivåer kan jämföras med nivåer i större städer, och enligt forskarna så klarar inte hjärtat att återställa sig helt efter varje hjärtslag när kroppen påverkas av avgaser. Tidigare har jag skrivit en del om hur viktigt det är att hjärtat har både sympatiskt och parasympatiskt påslag (av och på-knapp). Om detta inte sker, och hjärtat hela tiden är PÅ, så kommer det att slitas ut och ha väldigt hög belastning. Vi har alltid ett påslag från parasympatiska nervsystemet, så att hjärtat vilar vart tionde slag.  
 
I dagsläget kan denna forskning innefatta både tobaktsrök och avgaser, eftersom båda dessa innehåller kolmonoxid. Även passiv rökning skulle kunna orsaka dessa problem i hjärtat. Vid större påverkan från kolmonoxid, så riskerar vi kvävning och att hjärtat helt slutar fungera som det ska. Studien är utförd av universitetet i Leeds, och visar att även små doser av kolmonoxid gör att våra natriumkanaler är öppna längre, och det är dessa kanaler som styr hjärtats rytm. Således sätts hjärtrytmen ur balans, dvs arytmi.

Då hjärtat och lungorna samarbetar, så kommer även andningen att påverkas negativt. Om andningen redan är dålig, så är problemet sannolikt ännu större. Lunga och hjärta samarbetar på så vis, att när lungorna utvidgas, så drar hjärtat ihop sig och tvärtom. Om rytmen inte fungerar i hjärtat, så sker samma problem i lungregionen. 

Källa: BBC

LÄS MER…