Vingårdar i Alba och Slow Food-mässorna Terra Madre och Salune de gusto i Turin

2008 oktober > fredag, oktober-24-2008

Vi bilade ner i tisdags och kom faktiskt hela vägen genom Sverige, Danmark, Tyskland, Schweiz, Österrrike och Italien på mindre än 24 timmar. Vi sträckkörde nästintill och turades om att köra varannan timme. Väl framme hann vi äta en fantastisk lunch i Alba, checka in på vårt hotell och sedan var det dags för middag hos Bruno.

Mina medresenärer K-C och Niclas hade givit mig minst sagt höga förväntningar, då Bruno´s härliga, naturliga och enkla mat skulle vara någor MYCKET extra. Vi begav oss dit och åt en tryffelfylld avsmakningsmeny med över 30 gram vit tryffel vardera… det ni ;-) Middagen var helt klart det grymmaste jag varit med om och det innefattade riktiga ess som gräddinbakad zuccini, aronabröd, kaninkött, inlagda och chokladdoppade apelsinskal. Till detta serverades SJÄLVKLART biodynamiska viner och jag vill tillägga att ALLA råvaror är från närproducerande farmare och eldsjälar. Bruna presenterar alla sina inköpskanaler i sin meny, vilket ännu tydligare visar på hans stora entusiasm inför matlagningen och dess råvaror. Bruna är numera min förebild inom Slow Food, naturlig matlagning och härlig inställning till kryddor, tillagningsprocesser och matkreation.  


Under torsdagen besökte vi vingårdarna i Barolo, La Morra och åt en härlig lunch i en ministad i bergen innan vi begav oss till Turin. Väl framme checkade vi in och förberedde oss på den kommande Slow Food-mässan.

Idag var vi på Terra Madre och Salune de gusto hela dagen lång och minglade balns mässans alla härliga utställare. Det finns en hel superstor avdelning med bara Slow Food-producenter där du finner de produkter som du absolut inte hittar någon annanstans. 

Det blev en minst sagt härlig dag… som kommer bli slagen med hästlängder av morgondagens fortsättning på mässan  ;-) Imorgon ska vi delta i flera roliga workshops som jag berättar mer om imorgon!

Kram och härlig fredagskväll  

Tingelingpremiär och Slow Food-mässa på G

2008 oktober > måndag, oktober-20-2008

Igår var det äntligen dags för premiär av den härliga Tingelingfilmen, självklart under Disney´s vingar. Eventet var minst lika trevligt som de tidigare premiärer som jag besökt men utöver det så har jag ju en liten förkärlek för den lilla älvan Tingeling. Vi delar både samma namn och flera egenskaper såsom envishet, tålamod, fantasi…. för att nämna några.


imorgon bär det av till turin och årets Slow Food-mässa. Jag bilar ner tillsammans med mina Slow Food-kollegor Niclas Wahlström och K-C (Karl-Christer) Wallberg. Vi ska även stanna på tryffelfestivalen i Alba, vilket skall vara en succé (… har jag någo viskat i mitt nyfikna öra…)

Mässan som är förlagd till turin, heter Salone de gusto och har HELA 5000 utställare inom ekologiska och biodynamiska odlingar och råvaror. Det är en helt fantastisk möjlighet för många bönder och farmare och för att samla inspiration och kunskap för oss eldsjälar. Med på resan är även kocklandslagets Carina Brydling och stjärnkockarna Gert Klötzke, Melker Andersson, Carola Magnusson, Rune Kalf-Hansen med flera. 

Självklart, så bloggar jag direkt från mässan och ger de allra senaste galna nyheterna till er alla :-)

Zarah´s utrensande, inflammationshämmande, blodsockersänkande detoxté!

2008 oktober > torsdag, oktober-16-2008

I dagarna hittar du nya recept och tips i Cosmopolitan, Veckorevyn m.fl men här kommer ett specialrecept på mitt älskade detoxté som jag bara älskar.


Alla ingredienser skall finnas på ditt lokala hälsokostbutik men OM du inte hittar dem så är du varmt välkommen att maila mig, så letar vi reda på ett inköpsställe på din ort. Smaken är söt, vilket hjälper mot båda sötsug och småätande.

Början med att riv eller hacka 3-4 stora bitar ingefära. Torka dem över natten eller använd färsk ingefära till blandningen nedan. 

Blanda följande i en tät burk:  
100 gram pepparmynta 
100 gram Anisfrö
100 gram Bockhornsklöverfrö
100 gram Lakritsrot
Torkad eller färsk ingefära
10-15 Kardemummakärnor och/eller cirka 5 kanelstänger


Pepparmynta är en ört med höga halter av eteriska oljor och med god inverkan på hälsan. Växten har används sedan slutet av 1600-talet. avger en stark doft som i många undersökningar och har visat sig vara en av männens främsta val bland dofter. Bladen kan torkas och används i té eller i matlagningen.

Anisfrö har i många fall används inom balsameringsprocesser men har långt fler egenskaper som bör uppskattas. Kryddörten benämns även som kryddväxt och anses vara vätskedrivande, blodsockersänkande samt perfekt för att lugna gasiga magar. 

Bockhornsklöverfrö ingår i currykrydda tillsammans med bland annat kardemumma, nejlika, cayenne, spiskummin, vallmofrö, koriander, peppar (svart och vit) ingefära, muskot, senap och fänkål (och gurkmeja för den gula färgen). Den är en medicinalväst som anses hjälpa bland annat vid astma, som lening och har högt näringsvärde.

Lakritsrot fungerar som smaksättare både för godis, hälsokost och mediciner. Den innehåller höga halter av flavonoider, vilket gör den idealisk i läkningsprocesser för människor med magsår eller inflammationer. Den fungerar som slemlösande, hostdämpande och vätskedrivande.

Ingefära stimulerar hungern, minskar illamående vid åksjuka eller graviditet och fungerar utmärkt för att få en kryddig smak på både té och i matlagning. Den är antioxidantrik, inflammationshämmande, bra mot ledvärk och som enkel krydda för att påverka matsmätningen positivt. Tillsammans med kryddnejlika, kardemumma och kanel, så blir den lugnande effekten fantastisk för en orolig mage. Ingefära bör inte överdoseras om du har hjärt- och kärlsjukdomar samt medicinering rörande dessa sjukdomar.


Kardeumma är en ingefärsväxt som används i matlagning, kryddblandningar som garam masala och gul curry. Kanel är en aromatisk krydda som kommer från kanelträdets bark. Den bör inte överdoserar eftersom den kan innehålla kumarin som påverkar levern, men det är endast vid mycket högt intag. Den påverkar blodsockret positivt och har därmed egenskaper som hjälper för att förebygga diabetes. 

Glöm inte…
…  att hoppa över mjölken i teet eftersom alla mejeriprodukter har en slembildande effekt. Den söta smaken på teet gör att det inte behöver en neutraliserande effekt från mjölk eller socker och dess frånvaro av upphettade blad minskar den beska smaken som annars är vanligt förekommande i té.

… Lägg i lite kryddnejlika i teet för att driva ut feber och infektioner.

Lugna favoriter o 100/oktan

2008 oktober > fredag, oktober-3-2008

Hej mina vänner!


Här kommer galet roliga nyheter… Igår bandade jag lugna favoriter tillsammans med Malin Berghagen och det var fantastiskt roligt :-) Malin är underbar och så fantastiskt rar och from nu på söndag kör vi tillsammans varje första söndag i månaden. Så lyssna på lugna favoriter mellan 9-12 nu på söndag.


När jag ändå är i farten, så vill jag slå en slag för vår fina kidzavdelning på Wellnet Life och för mitt deltagande som föreläsare i nätverket 100/oktan.

Föreläsningsteamet på 100/oktan består av bland annat Niklas Wikegård, Thomas Johansson, Thomas ”Kuben” Andersson, Patrik Klüft, Rober­to Vacchi, Martin och Jimmy Lidberg, Tommy Karls, Magnus Woxén, Thomas Ravelli, Hanna Marklund, Magnus Hedman, Tomas Gustafson, Beatrice Ahlperby, Marlene Hedblom, Tobbe Blom, Sara Englund, Andrea Kodzoman, Tina Nordlund och så lilla jag :-)

Läs mer på Beta 

GI-riktiga bullar på kanelbullens dag

2008 oktober > fredag, oktober-3-2008

1. Byt vetemjölet till dinkelmjöl eller ännu bättre, hälften till dinkelmjöl, quinoamjöl, majsmjöl och hälften till rågmjöl, amaranth eller bovetemjöl. 

2. Använd råsocker, palmsocker, agavesirap (utan hig cornsyrup), stevia (bladväxt) istället för ”vanligt” raffinerat socker. 

3. Smör är det bästa alternativet i både tillagning och bakning eftersom det tål höga temperaturer och är naturligt. Du kan även använda kokosolja om du är vegan eller Ghi om du vill ha ett proteinfritt (kaseinfritt) smör. Det sänker ditt blodsocker och gör dig mätt lite längre. 

4. Strö gärna lite mandel eller nötter på bullen för att ge extra bra fett till den, samt för att minska kolhydratprocenten. Undvik kaffe eller vanlig mjölk till bullen och byt mot quinoamjölk som är baserat på en ört och alltså full av näring, bra fetter och växtbaserat protein. 

5. Ladda med gott om kanel, då kanelen har en blodsockersänkande effekt och därmed är en ypperlig balans till det söta och blodsockerhöjande sockret. Kanelen är värmande. Om du är en eldig typ, så kan du byta mot kardemumma som är kylande.
 
Glutenfritt tips:
För att få en glutenfri bulle, så ta cirka 80 % av den angivna mjölmängden och byt vetemjölet mot hälften bovetemjöl, hampamjöl, och hälften majsmjöl, quinoamjöl. Bovetet ger en proteinrik och smakrik bulle och majsmjölets sötma hjälper till med jäsningsprocessen. Tänk på att välja helt ekologiskt majsmjölk, så att det inte är genmanipulerat (gmo)

Laktosfritt tips: Byt mjölken mot osötad sojamjölk, havremjölk, hampamjölk, mandelmjölkl eller qunioamjölk. Havremjölken är bra för bakning eftersom den är söt i smaken och gör att du kan använda mindre socker. Tänk på att även använda laktosfritt smör och att laktosfria produkter inte är fria från mjölkprotein.

LÄS MER…