Zarah´s utrensande, inflammationshämmande, blodsockersänkande detoxté!

I dagarna hittar du nya recept och tips i Cosmopolitan, Veckorevyn m.fl men här kommer ett specialrecept på mitt älskade detoxté som jag bara älskar.


Alla ingredienser skall finnas på ditt lokala hälsokostbutik men OM du inte hittar dem så är du varmt välkommen att maila mig, så letar vi reda på ett inköpsställe på din ort. Smaken är söt, vilket hjälper mot båda sötsug och småätande.

Början med att riv eller hacka 3-4 stora bitar ingefära. Torka dem över natten eller använd färsk ingefära till blandningen nedan. 

Blanda följande i en tät burk:  
100 gram pepparmynta 
100 gram Anisfrö
100 gram Bockhornsklöverfrö
100 gram Lakritsrot
Torkad eller färsk ingefära
10-15 Kardemummakärnor och/eller cirka 5 kanelstänger


Pepparmynta är en ört med höga halter av eteriska oljor och med god inverkan på hälsan. Växten har används sedan slutet av 1600-talet. avger en stark doft som i många undersökningar och har visat sig vara en av männens främsta val bland dofter. Bladen kan torkas och används i té eller i matlagningen.

Anisfrö har i många fall används inom balsameringsprocesser men har långt fler egenskaper som bör uppskattas. Kryddörten benämns även som kryddväxt och anses vara vätskedrivande, blodsockersänkande samt perfekt för att lugna gasiga magar. 

Bockhornsklöverfrö ingår i currykrydda tillsammans med bland annat kardemumma, nejlika, cayenne, spiskummin, vallmofrö, koriander, peppar (svart och vit) ingefära, muskot, senap och fänkål (och gurkmeja för den gula färgen). Den är en medicinalväst som anses hjälpa bland annat vid astma, som lening och har högt näringsvärde.

Lakritsrot fungerar som smaksättare både för godis, hälsokost och mediciner. Den innehåller höga halter av flavonoider, vilket gör den idealisk i läkningsprocesser för människor med magsår eller inflammationer. Den fungerar som slemlösande, hostdämpande och vätskedrivande.

Ingefära stimulerar hungern, minskar illamående vid åksjuka eller graviditet och fungerar utmärkt för att få en kryddig smak på både té och i matlagning. Den är antioxidantrik, inflammationshämmande, bra mot ledvärk och som enkel krydda för att påverka matsmätningen positivt. Tillsammans med kryddnejlika, kardemumma och kanel, så blir den lugnande effekten fantastisk för en orolig mage. Ingefära bör inte överdoseras om du har hjärt- och kärlsjukdomar samt medicinering rörande dessa sjukdomar.


Kardeumma är en ingefärsväxt som används i matlagning, kryddblandningar som garam masala och gul curry. Kanel är en aromatisk krydda som kommer från kanelträdets bark. Den bör inte överdoserar eftersom den kan innehålla kumarin som påverkar levern, men det är endast vid mycket högt intag. Den påverkar blodsockret positivt och har därmed egenskaper som hjälper för att förebygga diabetes. 

Glöm inte…
…  att hoppa över mjölken i teet eftersom alla mejeriprodukter har en slembildande effekt. Den söta smaken på teet gör att det inte behöver en neutraliserande effekt från mjölk eller socker och dess frånvaro av upphettade blad minskar den beska smaken som annars är vanligt förekommande i té.

… Lägg i lite kryddnejlika i teet för att driva ut feber och infektioner.