Mellanmålsboosta barnen

Har du tänkt på hur lite ett barn äter, jämfört med all den energi som de både förbrukar och behöver för att växa. De äter lite åt gången och kräver flera små mål per dag. Utöver huvudmåltider, såsom frukost, lunch och middag, så behövs 1-2 mellanmål och eventuellt ett lite mindre kvällsmål.

Ett bra mellanmål håller blodsockret i schack under de timmar som är mellan dina huvudmål. Tänk det som att du tar en helt måltid som du sedan delar i två och ser som ett mellanmål. Till de mindre barnen passar välling, morotsstavar, osötade kex, gröt eller lite fruktpuré medan de lite äldre barnen kan äta mera protein som skapar mättnad och ger bra byggstenar om de tränar och är igång.
 
Långsamma kolhydrater håller deras hjärna på topp och mättade fetter från kött och mejeri ger fett till hjärnan. Skicka med ett mellanmålstkit till skolan, träningen eller på utflykten. Du kommer att få piggare, gladare och mer aktiva barn genom att de har gott om näring och bra energi i deras kroppar.
 
Har du idétorka, så kan den vanliga fullkornsmörgåsen med keso och kalkon, naturell yoghurt med osötad musli, bovetegröt, en fruktsallad med nötkross eller en smoothie vara ett kanonbra och enkla alternativ. Köp gärna frukt, grönsaker, nötter eller minimorötter om ni är i farten och nära en matbutik..
Hoppas över…
1. …söta bars eller godisvarianter som lätt slinker ner när ni är sugna. På samma ställe som ni hittar kexchoklad eller japp, så finns även vitaminrika frukter som är ett lämpligare alternativ.
2. … söt fruktyoghurt som skapar trötthet och  gör dig hängig. Det finns oerhört mycket socker i tex: drickyoghurt.
3. … snabbmat som ni köper i farten och som många gånger blir lika energirika som ett helt mål mat.
4. …godis, bakverk, snacks ger ett ökat sug och bidrar till att det ännu lättare smiter ner mer godis innan det är dags för nästa huvudmål.
5. … att inte äta mellanmål alls. Det är vitkigt att ge kroppen energi kontinuerligt under dagen. 2 1/2 timmar mellan målen är lagom för de lite mindre barnen och för de lite större är var tredje timma är en bra vana.