Högt sockerintag sänker testosteronnivåerna

2019 april > tisdag, april-16-2019
Mer än två tredjedelar av amerikanska vuxna är överviktiga eller feta. Samtidigt så ökar insulinresistens, metabolt syndrom och typ 2-diabetes. Sambandet mellan minskande testosteronnivåer i samband med dessa syndrom är väl etablerad i den vetenskapliga litteraturen.
Män med diabetes har betydligt lägre nivåer av serumtestosteron jämfört med män utan diabetes, och män med lägst nivåer av fritt testosteron har en fyrfaldig ökad risk att få diabetes jämfört med män med högre nivåer av fritt testosteron.

Mekanismerna för varför det finns ett samband mellan insulinresistens och lågt testosteron beror på att låga nivåer av könshormonbindande globulin (SHBG) är förknippade med högre risk för typ 2-diabetes hos män och kvinnor och en stark prediktor för diabetes. Visceral Adiposity spelar också en roll där enzymet aromatas kan omvandla testosteron till estradiol, vilket minskar testosteronnivåer.

Zarahs kommentar: Detta är väldigt vanligt hos män med metabolt syndrom och då brukar mannen har lågt testosteron, högt blodsocker, hög andel inlagrad fett kring midjan samt att det kan bli en mer kvinnlig kroppsform med bröst och fett kring midja, lår. Det är då en god idé att mäta testosteron, östrogen samt även kortisol, för att skapa sig en god bild av den hormonella balansen. 

Enligt en studie från 2013 kan även sockerintaget påverka testosteronnivåerna vilket visserligen har varit känt länge, men tål att påtalas igen. Studien var en tvärsnittsstudie av Caronia et al. på 74 män i åldrarna 19-34 där man undersökte fysiologiska effekter från 75g glukosbelastning. Värden som undersöktes var totalt serumvärde och fritt testosteron hos män med varierande glukostolerans. Glukosintaget var associerat med 25% minskning av genomsnittliga testosteronnivåer oavsett andra faktorer som tex BMI, och förblev undertryckt i 120 minuter.
Zarahs kommentar: Detta innebär att intag av 75 gram glukos minskar testosteronnivåerna med 25% i så mycket som 120 minuter. 75 gram glukos finns i exempelvis en burk Coca Cola, en McFlurry har 84.8 g, en tallrik fettsnål fruktyoghurt har 46,7 g med sockriga flingor etc. Det är alltså inte så svårt att få i sig mängden glukos som använts i studien. 
Det som är instressant är att testosteronnivåer fluktuerar under dagen, men har påvisat har sin peak under de perioder på dygnet då kroppen fastar, som tex på morgonen. Denna information tyder på att intermittent fasta, eller åtminstone att begränsa sitt intag av livsmedel till tre måltider per dag, i kombination med minskat sockerintag, kan spela stor roll för att öka eller bibehålla testosteronnivåer hos män.

Salivtestning via Labrix, Doctors Data kan vara ett värdefullt verktyg för att bedöma fria testosteronnivåer hos patienter då majoriteten av hormoner i blodet finns i en av två former: aktiva, fria (5%) eller proteinbundet, inaktiva (95%). 95% av hormonerna i kroppen är proteinbundna, vilket innebär att det bara är 5% fria hormoner som är biologiskt aktiva. Saliv mäter de fria, bio tillgängliga hormonnivåerna i kroppen, medan serum (blodprov) endast mäter protein bunden, icke-bio tillgängliga hormon nivåer, som kräver en matematisk ekvation för att uppskatta den fria delen.

Läs mer om labrixtest: Salivprov
Källa: www.labrix.com
References
Flegal, K.M., Carroll, M.D., Ogden, C.L.et al. (2010) Prevalence and trends in obesity among US adults, 1999–2008. JAMA: the Journal of the American Medical Association 303, 235 –241.

Pitteloud, N., Mootha, V.K., Dwyer, A.A. et al. (2005) Relationship between testosterone levels, insulin sensitivity, and mitochondrial function in men. Diabetes Care, 28, 1636–1642.


Ding EL, Song Y, Malik VS, Liu S. Sex differences of endogenous sex hormones and risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2006;295:1288–1299.

Selvin E, Feinleib M, Zhang L, et al. Androgens and diabetes in men: results from the Third National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III) Diabetes Care. 2007;30:234–238.

Beatrice AM, Dutta D, Kumar M, et al. Testosterone levels and type 2 diabetes in men: current knowledge and clinical implications. Diabetes Metab Syndr Obes. 2014;7:481-6. Published 2014 Oct 20. doi:10.2147/DMSO.S50777

Caronia LM, Dwyer AA, Hayden D, Amati F, Pitteloud N, Hayes FJ. Abrupt decrease in serum testosterone levels after an oral glucose load in men: implications for screening for hypogonadism. Clin Endocrinol (Oxf). 2013;78(2):291-6.

Kost- och livsstilsvanor kan påskynda eller fördröja klimateriet

2019 april > tisdag, april-16-2019
Många av de saker som vi gör kan påskynda eller fördröja klimateriet. Den allra största vinsten är att tänka på att minska ner på stress, eftersom kortisol (stresshormon) produceras av progesteron och DHEA. Progesteron ska därmed räcka till både stresshormon och könshormoner vilket inte är det lättaste idag med all stress vi har omkring oss.
Andra saker vi som kan göra för att fördröja klimateriet är att äta regelbundet utav fet fisk såsom lax. Även färska baljväxter försenar uppkomsten av naturliga klimakteriet med cirka 3 år, enligt en ny publicerad analys av data från den brittiska Women’s kohortstudie. Högre intag av vitamin B6 och zink var också förknippade med blygsamt försenat klimakterie.
Omvänt, så kan konsumtion av raffinerad pasta och ris var kopplat till ett tidigare, naturligt klimakterie med 1,5 år, och likaså, kvinnor med vegetariska kost påvisade en tidigare naturlig menopaus än de som var icke-vegetarianer. Studiens deltagare var kvinnor i åldern 40-65 år som hade upplevt en naturlig menopaus, och som deltog i den brittiska studien Women’s kohortstudie mellan Baseline och första uppföljningen. Naturlig menopaus definierades som permanent upphörande av menstruationer under minst 12 månader i följd. Ett frågeformulär för livsmedelsanvändande användes för att uppskatta kosten vid Baseline. Även deltagarnas reproduktionshistoria registrerades.
Sammanfattnings vis visar denna studie att högt intag av fet fisk och färska baljväxter samt vitamin B6 och zink är förknippade med en senare debut av det naturliga klimakteriet medan en hög konsumtion av raffinerad pasta och ris är associerad med en tidigare ålder på naturlig klimakteriet. En möjlig förklaring som föreslagits av forskare är att fet fisk intag (rik på omega-3 fett syror) potentiellt förbättrar antioxidantkapaciteten, och därmed kompenserar de negativa effekter från reaktiva syreradikaler och minskande follikelnbildning, som fördröjde uppkomsten av naturlig menopaus. Antioxiderande egenskaper av baljväxter tros ha en liknande effekt på att fördröja klimakteriet. Här finns även goda kunskaper om att vitamin E är viktigt för att öka fertiliteten, vilket också kan förklaras i dess höga antioxidativa effekt.
Hög raffineradkost med högt kolhydratintag, emellertid, är känt för att öka insulinresistensen, vilket i sin tur påverkar östrogennivåerna, orsakar frisättning av luteiniserande hormon att utlösa ägglossning, och kan därmed orsaka fler cykler och snabb utarmning av oocyter, vilket leder till tidigare klimakterie.

Studien visade också att kvinnor som var vegetarianer hade en tidigare ålder på naturlig menopaus jämfört med icke-vegetarianer. Forskarna tror att den vegetariska kosten, som normalt består av högt intag av fiber, låg andel animaliskt fett, kan påverka nivåerna av luteiniserande hormon, follikelstimulerande hormon och längden på menstruationscykeln. Tidigare studier har visat att högt fiberintag och minskat fettintag var förknippat med lägre östrogennivåer, som kan redogöra för den tidigare åldern på naturliga klimakteriet bland vegetarianer. Hormoner bildas ju av kolesterol, så det är av yttersta vikt att ha gott om kolesterol i kosten för att ha en fungerande fertilitet och menstruationscykel.

Källa: www.labrix.com och Zarah Öberg
References
Dunneram Y, et al. Dietary intake and age at natural menopause: results from the UK Women’s Cohort Study. BMJ. http://jech.bmj.com/content/early/2018/04/10/jech-2017-209887
Menopause (Symptoms, Remedies, and Treatment Medications). emedicinehealth. https://www.emedicinehealth.com/menopause/article_em.htm. Accessibility verified 1/15/19.

Progesteron, viktigt för D-vitamin- och immunförsvaret

2019 april > tisdag, april-16-2019
D-vitamin är viktigt för det medfödda och adaptiva immunförsvaret, och nyare forskning visar på ett direkt samband mellan progesteron och D-vitamin och dess påverkan på immunförsvarets funktioner. Bindningen av aktiv D-vitamin (kalcitriol) till vitamin D-receptorn (VDR) förmedlar effekterna av kalcitriol på fysiologisk funktion, inkluderat mineralmetabolism och immunförsvar. Inom det adaptiva immunförsvaret spelar kalcitriol en roll i immunregleringen via vdr-receptorn på T-cellerna, särskilt genom att inducera regulatoriska t-celler och undertrycka effektor t-celler. Regulatoriska T-celler är avgörande för en hälsosam immunfunktion eftersom de upprätthåller tolerans mot sig själv.
I en studie publicerad i The Journal of Immunology 2015, påvisades att progesteron ökade VDRs i T-celler, vilket ökar T-cellernas känslighet för påverkan av kalcitriol. Denna ökade känslighet, i sin tur, uppreglerar produktionen av regulatoriska T-celler. Resultaten av denna studie är signifikanta både för att förstå immunsystemet under graviditeten och för att förstå hur optimala progesteronnivåer kan bidra till att stödja hälsosam immunfunktion och minska autoimmunitet bland patienter.

Under en graviditet visar kroppen tolerans mot fostret, som annars skulle avvisas då det inte hör till vår kropp. Även om denna tolerans uppnås via flera mekanismer, så är undertryckandet av effektor T-celler som producerar inflammatoriska cytokiner såsom IFNγ och IL-17 viktigast. I tidigare studier har progesteron visat sig direkt hämma produktionen av dessa effektor T-celler vid koncentrationer som uppnåtts under graviditeten. Med tanke på det stora antalet progesteronreceptorer som finns i livmodervävnaden, sker detta mest specifikt i livmodern, även om förhöjda koncentrationer av progesteron under graviditeten minskar inflammatoriska cytokiner utanför livmodern också. Detta, i kombination med progesteroninduktion av VDRs, visar det synergistiska förhållandet mellan kalcitriol och progesteron för att minska inflammation.
Källa: www.labrix.com
Vill du mäta dina progesteronnivåer så bör könshormoner alltid mätas i saliv, inte i blod, då blod ej är tillförlitligt och mäter både inaktiva och aktiva hormoner. Se länk: Labrixtest
References
Thangamani S, Kim M, Son Y, et al. Cutting edge: progesterone directly upregulates vitamin d receptor gene expression for efficient regulation of T cells by calcitriol. J Immunol. 2015;194(3):883-6. doi:10.4049/jimmunol.1401923.
Kim CH. A functional relay from progesterone to vitamin D in the immune system. DNA Cell Biol. 2015;34(6):379-82. doi:10.1089/dna.2015.2857.
Watkins RR, Lemonovich TL, Salata RA. An update on the association of vitamin D deficiency with common infectious diseases. Can J Physiol Pharmacol. 2015;93(5):363-8.

Tokoferoler i hög dos vid eosinofil astma

2019 april > tisdag, april-16-2019
Kortfristiga djur- och humanstudier påvisar lovande bevis för att tokoferoltillskott kan mildra neutrofil- och eosinofiltillväxt i lungor och luftvägsinflammation vid eosinofil astma (e-astma). De preliminära resultaten är kliniskt signifikanta eftersom effektiv, varaktig behandling av e-astma krävs för att förebygga irreversibel lungskada och behandlingsalternativen är mycket begränsade.

Astma är en kronisk lungsjukdom som inflammerar och smalnar luftvägarna. Cirka 50% av allvarliga fall kan få överdriven infiltrering av eosinofiler och neutrofiler i lungorna. Epidemiologiska studier har identifierat vitamin E som en potentiell kandidat för behandling av astma och tidigare djurstudier av neutrofil inflammation har belyst primära mekanismer genom vilka en specifik y-tokoferolrik blandning av tokoferoler (y-TmT) mildrar associerade pro- inflammatoriska, kemoattraktiva, oxidativa och nitrositiva stressresponser.

Många miljöfaktorer förvärrar astma, och lipopolysackarid (LPS) närvarande i luftburna partiklar är en av de viktigaste utlösarna. Detta studerades i en konceptstudie på råttor och omfattade LPS-exponering. Studien var en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad crossover-studie hos 13 icke-astmatiska friska frivilliga. Under 7 dagar erhölls gelkapslar som innehöll antingen 540 mg y-tokoferol (y-T) eller solrosolja ”placebo” (150 mg y-T) innan de utsattes för en intranasal dos av LPS. Det fanns en utspädningsperiod mellan placebo och aktiva behandlingsperioder.

Den veckolånga aktiva behandlingen (y-TmT) mer än fördubblade serumnivån av y-T och dess  bioaktiva metaboliter upp till 24 timmar efter den sista orala dosen. Den aktiva behandlingen avbröt också den LPS-inducerade ökningen i serum 5-nitro-y-tokoferol vilket överensstämmer med y-T-kapaciteten för att förbättra nitrositiv stress.

Tillskott med en γ-T-berikad tokoferolblandning hos icke-astmatiska patienter reducerade avsevärt neutrofilrekryteringen i luftvägarna efter inandning av LPS och minskade nivåer med biomarkörer av nitrositiv stress som vanligtvis är förknippad med inflammation. Ytterligare studier behövs för att bestämma om högdos-Y-T-tillskott faktiskt är berättigat som tilläggsbehandling för luftvägssjukdomar, såsom e-astma och eventuellt COPD. Överdriven mängd tillskott med a-tokoferol sänker serum-y-tokoferol. Direkt bedömning av serumnivåerna hos båda tokoferolvitamererna bör övervägas, särskilt för patienter som diagnostiserats med sjukdomar som är förknippade med luftvägsneutrofilinflammation.

Källa: www.labrix.com
References
Hernandez ML, Wagner JG,Kala A et al. Vitamin E gamma-tocopherol reduces airway neutrophil recruitment after inhaled endotoxin challenge in rats and in healthy volunteers. Free Rad Biol Med (2013)60. doi:10.1016/j.freeradbiomed.2013.02.001.

Melatonin som behandling vid hjärnskada

2019 april > tisdag, april-16-2019

Den tredje ledande orsaken till traumatisk hjärnskador i USA är trafikolyckor, och de står för 14% av totalt TBI. CDC definierar en TBI som ”en bump, ett slag eller en penetrerande huvudskada som stör normal funktion av hjärnan.” Den primära skadan kan innefatta skador på vit materia, fokalkontusioner, hematom, eller hjärnödem. Snart efter att den primära skadan har uppstått, så sker en kaskad av metaboliska händelser som kan orsaka sekundär hjärnskada, allt från generering av fria radikaler, frisättning av neurotransmittorer, inflammatoriska svar, kalciummedierad skada, mitokondriell dysfunktion och genaktivering.

Melatonin har förmågan att korsa blod-hjärnbarriären, har receptorer i CNS (centrala nervsystemet), har låg toxicitet och undersöks nu som en lovande potentiell behandling för TPI. En nyligen genomförd litteraturöversikt (maj 2018) som undersökte publicerad forskning utav melatoninanvändning efter TBI visade intressanta resultat. Majoriteten av studierna som granskades var djurstudier och några var utförd på människor. Det syntes en trend hos både mänskliga och djurbaserade studier, att melatoninnivåerna först ökade efter TBI fram till dag 2-3, varefter melatoninhalterna sjönk under de nivåer som fanns före skadan. Nivåerna förblev sedan kroniskt låga (den längsta rapporterade forskningen samlade data för endast tre veckor).

Författarna föreslår att det som verkar vara en akut ökning av melatonin omedelbart efter skadan är otillräcklig för neuroprotektion som ett resultat av de kroniskt låga halterna av melatonin som kvarstår därefter. Med tanke på trenden med kronisk lågt melatoninnivå efter TBI, så är det inte heller förvånande att 30-70% av TBI-patienter rapporterar symtom som sömnstörningar inkluderat sömnlöshet, hypersomnolescens (överdriven sömnighet) och förändrade sömncykler.

Sömnstörningar är några av de mest invalidiserande konsekvenserna av TBI och kan bidra till andra symtom i samband med TBI inklusive smärta, depression och ångest, dåligt minne, uppmärksamhetsproblem och försämrad social funktion m.m. Medan de terapeutiska effekterna av melatonin hos mänskliga TBIs är undersökta har melatonin även visat fördelaktiga effekter i prekliniska modeller av flera sjukdomar med CNS-störningar som tex Huntingtons sjukdom, Alzheimers sjukdom, amyotrofisk lateralskleros (ALS), stroke, sepsisinducerad hjärndysfunktion och ryggmärgsskada. Melatonin har visat sig minska effekterna av sekundär skada under dessa tillstånd som orsakas av apoptos, inflammation och oxidativ stress och har visat sig minska de associerade funktionella nedsättningar som finns inom områden som minne, inlärning och motorstyrning.

Det finns en pågående studie i Kanada som heter PLAYGAME-studien och undersöker effekterna av terapeutiskt melatonin efter barns TBI. I dess inledande skede avslöjades en retrospektiv översyn av 48 barn som behandlades för TBI, posttraumatisk huvudvärk, och att melatonin användes som behandlingsmodalitet i 37,5% av diagrammen, vilket tyder på att melatonin redan administreras för TBI i vissa kliniska studier . Fler barn svarade på behandling med melatonin (83%) jämfört med andra behandlingar som användes och inga allvarliga biverkningar rapporterades. Denna forskning pågår och resultaten är återkommande.Forskarna i litteraturöversynen konstaterade att publicerade bevis ”tyder på att melatonin är ett säkert och lågt toxiskt läkemedel med neuroprotektiva egenskaper efter TBI.” För närvarande är de flesta bevisen baserade på data från vuxna manliga råttor. fler humanstudier indikeras.

Medan terapeuter ofta använder neurotransmittortestning hos dessa patienter, bör det även övervägas att mäta melatonin för TBI-patienter, även om skadan inträffade månader eller till och med år före de uppsökte kliniken. Balansering av neurotransmittorer och att överväga melatoninbehandling kan erbjuda fördelaktiga effekter för TBI-patienter.

Källa: www.labrix.com

Zarahs kommentar: Det vore intressant att se liknand forskning på människor med utbrändhet och hjärnskador. Det jag ser i labrixtester är att både kortisol och melatonin ligger i obalans, och då melatonin är så stark antioxidant, och också viktig för att sova ordentligt och således läka/reparara sig, så kan det mycket väl synas liknande resultat vid melatoninbehandling vid utbrändhet.

Om du önskar testa dina melatoninvärden eller kortisolvärden så bör dessa alltid testas i saliv, då saliv är med pålitligt än blodprov. Blodprov mäter både inaktiva och aktiva hormoner meda salivtest mäter endast aktiva hormoner. Se länk för mer information: LABRIXTEST. I detta fallet bör det ske tillsammans med provtagning av signalsubstanser / neurotransmittorer som testas i urin.

References
Osier N, McGreevy E, Pham L, et al. Melatonin as a Therapy for Traumatic Brain Injury: A Review of Published Evidence. Int J Mol Sci. 2018;19(5):1539. Published 2018 May 22. doi:10.3390/ijms19051539
Shekleton JA, Parcell DL, Redman JR, Phipps-Nelson J, Ponsford JL, Rajaratnam SM. Sleep disturbance and melatonin levels following traumatic brain injury. Neurology. 2010;74(21):1732–1738. doi:10.1212/WNL.0b013e3181e0438b
Barlow KM, Brooks BL, MacMaster FP, et al. A double-blind, pl

Namninsamling för att få hem skråmos barn till Sverige

2019 april > tisdag, april-9-2019

Det är fruktansvärt att det finns barn i världen som inte har den trygghet och vård som de behöver, och de kan inte belastas för sina föräldrars val. Mitt hjärta brister när jag läser om de 7 små barn som inte bara har levt i en fruktansvärd tillvaro. De har även förlorat sina föräldrar, är sjuka och behöver trygghet och vård. Det har ju ingenting med deras föräldrars val att göra. Dessutom har de släktingar som verkar helt fantastiska, som åkt ner och letat reda på alla 7 barn och vill hjälpa.

Det är ju självklart att de måste få komma hem. Jag letade länge efter den namninsamling som skapats för att få hem Michael skråmos barn men fann den inte. Med anledning av det så lägger jag ut den här så att fler kanske finner den.

Här finns länken: Namninsamling för att få hem Michael skråmos barn

Snälla skriv under. Jag går sönder av tanken att små barn lämnas ensamma och sjuka.

Bröstcancer, östrogendominans och bioidentiskt progesteron

2019 april > måndag, april-8-2019

Detta är en sammanfattning av 2 väldigt intressanta artiklar om bröstcancer och östrogendominans, samt bröstcancer och bioidentisk progesteronkräm. Läs gärna ursprungsartiklarna om du önskar veta mer. Länkarna finner du under respektive sammanfattning. Notera att vissa stycken är direktöversatta från respektive artikel, särskilt i artikel nummer 2 där stora delar är översatta ordagrant. Denna text är således inte skriven av mig.

Observera att texten i detta inlägg endast finns i informativt syfte och är på intet sätt avsett att vara någon som helst form av medicinsk rådgivning. Rådgör alltid med din läkare kring specifika hälsoproblem och/eller användning av specifika preparat.

Artikel nummer 1:
Kan viss bröstcancer försvinna av sig själv?

(Observera att texten i detta inlägg endast finns i informativt syfte och är på intet sätt avsett att vara någon som helst form av medicinsk rådgivning. Rådgör alltid med din läkare kring specifika hälsoproblem och/eller användning av specifika preparat).

Den första artikeln lyfter en viktig frågeställning, och berör hur många bröstcancerfall som kan gå tillbaka på egen hand. Många bröstcancerfall kan bero på hormonell obalans, och artikeln belyser det faktum att upp till 35% av invasiv bröstcancer kan gå tillbaka på egen hand. Denna slutsats dras av den norska forskaren Dr Per Henrik Zahl, som har analyserat data från mer än 600 000 svenska kvinnor, varav hälften hade regelbundna mammogramscreenings och hälften inte hade det. Dr Zahls teori är att många fall av bröstcancer är överdiagnostiserade, på ungefär samma sätt som prostatacancer kan vara överdiagnostiserat. Studien publicerades i Lancet Oncology.

Det som gör den här studien särskilt användbar är att de så kallade ”in situ” cancrarna, såsom duktalt karcinom in situ (DCIS), har uteslutits. I de flesta fall kan DCIS definieras som pre-cancer, precis som stadium 1 och 2 vid cellprovtagning anses vara pre-cancer.

Dr Zahl rekommenderar behandling av kvinnor med små tumörer, identifierade med nålbiopsi som östrogenreceptorpositiva, med tamoxifen eller en aromatashämmare. Båda minskar förekomsten av bröstcancer men har allvarliga biverkningar. Risken för bröstcancer kan minskas på många sätt, inklusive hormonbalansering, goda D-vitaminnivåer, undvikande av toxiner som bekämpningsmedel, hälsosam kost och stresshantering. Om kvinnor rådfrågades om dessa risker och gavs stöd för att göra nödvändiga livsstilsförändringar, är oddsen goda för att dessa små cancerformer ska gå tillbaka.

Om detta kan läsas mer i boken ”What Your Doctor May Not Tell You About Breast Cancer” (Lee, Zava, Hopkins). Där ges bättre förståelse av vad som orsakar bröstcancer och vad som kan göras för att förhindra det.

Hela artikeln finner du här: Virginiahopkinshealthwatch

References:
Zahl PH, Gotzsche PC, Maehlen J, “Natural history of breast cancers detected in the Swedish mammography screening programme: a cohort study,” Lancet Oncol. 2011 Nov ;12(12):1118-24.
Micheli A, Muti P, Secreto G, “Endogenous sex hormones and subsequent breast cancer in premenopausal women,” Int J Cancer. 2004 Nov 1;112(2):312-8.
  breast cancer, Dr David Zava, Zahl Lancet Oncology

 

Artikel  nummer 2:
Naturligt progesteron behandlar bröstcancer

(Observera att texten i detta inlägg endast finns i informativt syfte och är på intet sätt avsett att vara någon som helst form av medicinsk rådgivning. Rådgör alltid med din läkare kring specifika hälsoproblem och/eller användning av specifika preparat).

Den andra artikeln handlar om ny forskning som visar att naturligt progesteron kan hjälpa till att behandla bröstcancer. Artikeln publicerades i Hormone Balance Hotline, oktober 2015, och handlar om att ett team av forskare, från flera kontinenter, publicerat en forskningsstudie med häpnadsväckande slutsatser om bröstcancer och naturligt progesteron. Slutsatsen var att naturligt progesteron, till skillnad från syntetiska gestagener (vilket ökar risken för bröstcancer) har potential att sakta ner tillväxten hos många bröstcancertumörer eller krympa dem.

John R. Lee, M.D. (upphovsmannen till progesteronkrämen Dr Lee) och David Zava, Ph.D. gjorde liknande upptäckter mer än ett decennium tidigare när de tillsammans skrev boken, Vad din doktor kanske inte säger om bröstcancer. Nu när deras resultat har bekräftats av andra forskare, kan det medicinska samfundet inte längre anta att naturligt progesteron främjar bröstcancer på det sätt som gestagener gör. Gestagener är molekylärt förändrade, syntetiska versioner av progesteron.

En annan intressant sak som lyfts i artikeln är att forskningen vetat sedan länge, att kvinnor vars bröstcancer innehåller både östrogenreceptorer och progesteronreceptorer (så kallade ER-positiva / PR-positiva tumörer) har bättre behandlingsresultat än kvinnor vars tumörer inte har dessa receptorer. Tidigare har forskarna inte förstått varför, och för att ta reda på det så studerade forskare vid Cancer Research UK och University of Adelaide i Australien interaktionerna mellan östrogen och progesteronreceptorer i bröstcancerceller. De publicerade sina fynd i den 16 juli 2015-utgåvan av vetenskapliga tidskriften Nature.

Östrogen- och progesteronreceptorer är proteiner som finns i många av kroppens celler, inkluderat celler i brösten. Dess mekanism tillåter östrogen och progesteron att förändra våra cellers beteende och i processen förändrar de hur många vävnader och organ fungerar i kroppen. Östrogenreceptorer kan endast interagera med östrogenmolekyler, medan progesteronreceptorer endast kan interagera med progesteronmolekyler. När en östrogen- eller progesteronmolekyl kommer i kontakt med sin respektive receptor, binder molekylen till receptorn och aktiverar den. När detta inträffar kommer receptorn in i cellens kärna och fäster till specifika ställen på kromosomerna som innehåller all cellens genetiska kodning. När receptorn gör det, ”slår de på” och ”stänger av” specifika gener som reglerar cellens beteende. Så i reell mening, östrogen och progesteronreceptorer omprogrammerar våra celler ständigt genom att aktivera och avaktivera valda gener. Dessa receptorer kan dock bara göra sitt arbete om kroppen ger dem östrogen och progesteron för att aktivera dem.

Sedan många år känner forskningen till att östrogenreceptorer som aktiveras av de flesta former av östrogen, aktiverar gener inom cancerceller som programmerar dessa celler till att föröka sig snabbt och hålla sig vid liv snarare än att dö som vanliga, friska celler gör. Detta innebär att de flesta former av östrogen, i synnerhet östradiol och dess metaboliter, är effektiva bränslen för bröstcancer. Det är därför onkologer så intensivt försöker minska östrogennivåerna hos bröstcancerpatienter med mediciner som Tamoxifen, Femara, och Arimidex.  Medan forskare vet hur östrogenreceptorer ökar tillväxten av cancerceller, vet de väldigt lite om vad progesteronreceptorer gör i exakt samma celler. Denna brist på kunskap är vad den senaste forskningsstudien utformades för att korrigera.

I studien tog forskare bröstcancerceller som var ER positiva / PR-positiva och utsatte dem för tillräckligt med östrogen och progesteron för att aktivera både östrogen- och progesteronreceptorerna. De använde sedan nya, banbrytande tekniker för att undersöka vad receptorerna gjorde inom cancercellerna. Vad de fann förvånade dem. När receptorerna aktiverades av progesteron, fäste sig progesteronreceptorerna vid östrogenreceptorerna. När detta skedde slutade östrogenreceptorerna att aktivera gener som främjar tillväxt av cancerceller. Istället aktiverade de gener som främjar cancercellers död (kallas apoptos) och framväxten av friska, normala celler.

Dessa experiment utfördes endast på cancerceller i provrör, så forskarna utförde test även på bröstcancertumörer i levande möss. Efter att ha inplanterat ER/PR-positiva brösttumörer i ett antal möss, utsattes några av mössen enbart för östrogen, andra utsattes för både östrogen och progesteron, och ytterligare en grupp erhöll inga hormoner alls.

Efter 25 dagar, fann teamet att tumörerna i de möss som endast fått östrogen växte, medan de möss som fått både östrogen och progesteron fick minskade tumörer. Det bör noteras att forskargruppen gav östrogenhämmare Tamoxifen till några av de möss som även hade behandlats med naturligt progesteron. De jämförde sedan tumörerna i dessa möss med tumörerna hos möss som fick progesteron men inte Tamoxifen. Tumörtillväxten reducerades i båda uppsättningarna av möss, och den största tillväxtminskningen av tumörerna fanns hos möss som behandlats med både progesteron och Tamoxifen. Dvs där progesteron tillförts och östrogen minskats.

Forskargruppen fann det klokt att ge rådet till läkarna att kombinera progesteron med östrogenhämmare såsom Tamoxifen i sina patienters behandlingsplaner. Även om detta råd förtjänar ytterligare övervägande och forskning, påpekar Dr Lee och Dr. Zava att Tamoxifen och andra östrogenhämmare har allvarliga biverkningar som bör spela en roll i alla beslut om dess användning.

Sammantaget ledde forskargruppens experiment till en kraftfull slutsats. När progesteronreceptorerna aktiveras av progesteron, binder progesteronreceptorer till östrogenreceptorer och ”omprogrammerar” dem och omvandlar dem från att aktivera cancerfrämjande gener till att istället aktivera gener som fördröjer eller till och med får tillväxten av cancerceller att vända. Forskarna påpekade också att deras slutsatser gäller naturligt, bioidentiskt progesteron. De observerade att många gestagener, syntetiska och molekylärt förändrade former av progesteron som finns i läkemedel, tydligt visade en ökad snarare än minskad risk för bröstcancer.

Enligt American Cancer Society är omkring två av tre av alla bröstcancerfall hormonreceptor-positiva. Det innebär att majoriteten av kvinnor som lider av bröstcancer kan dra nytta av att addera naturligt progesteron i sina behandlingsplaner.

Enligt Dr Lees studier, så löper kvinnor med progesteronnivåer som är låga i förhållande till östrogennivåerna större benägenhet att få bröstcancer och de har också sämre behandlingsresultat. Dr Lee myntade termen östrogendominans för att identifiera det hormonella tillståndet när progesteronnivån är låg i förhållande till östrogennivån. Baserat på tillgänglig forskning, kom han och Dr Zava fram till slutsatsen att östrogendominans orsakar östrogenreceptorer att aktivera gener såsom Bcl-2 som är kända för att främja den snabba tillväxten av cancerceller. När progesteron höjs till sunda nivåer i förhållande till östrogen, aktiverar det gener som kan förhindra att bröstcancer uppstår och minskar storleken på befintliga tumörer. Dr Lee och Dr Zava citerade studier visar att progesteronreceptorer aktiverar gener såsom p53 som främjar apoptos, vilket gör det möjligt för kroppen att ”döda”
många cancerceller innan de utvecklas till tumörer.

Eftersom progesteron främjar en sund tillväxt och död av celler, gör hormonet två saker. För det första kan det hindra friska celler i bröstvävnad från att mutera till tumörer. För det andra kan det begränsa tillväxten av befintliga brösttumörer eller till och med göra dem mindre i storlek. Dr Lee har många gånger sagt att kvinnor, särskilt med hormonreceptorpositiv bröstcancer, skulle kunna dra nytta av naturligt progesteron eftersom deras tumörer har progesteronreceptorer som progesteron kan bindas till.

Här är en kort sammanfattning av ovan nämnda forskares rekommendationer.
(Läs artikeln för mer utförlig text):

  • Undersök dig själv och se om du har symptom på östrogendominans. Även om östrogendominans är en dålig nyhet, så är den goda nyheten att det vanligtvis avger tydliga symptom.
  • Testa dina hormonnivåer. Även om symptom ger goda indikatorer på hormonella obalanser så är det mest avgörande verktyget för identifiering av obalanser ett hormonprov. Som en allmän regel, rekommenderade Dr. Lee och Dr. Zava att kvinnor som är oroliga för bröstcancerrisk mäter minst fem hormoner. Dessa är östradiol (den mest potenta östrogen i människokroppen och den som oftast är kopplad till bröstcancer), progesteron, testosteron, kortisol och DHEA-S.
    Dessa hormoner mäts i saliv tex ett labrixtest från Doctors Data.
  • Arbeta tillsammans med en läkare eller terapeut, som förstår naturliga hormoner. Vid behov, ta fysiologiska doser av bioidentiskt progesteron och andra bioidentiska hormoner för att återställa rätt balans. När det gäller att ta naturliga hormontillskott är det viktigt att komma ihåg att mer inte är bättre. Målet är att normalisera hormonnivåer till vad som anses vara normalt för en frisk person.  I de flesta fall innebär detta att man tar relativt små mängder bioidentiska hormoner och regelbundet reevaluerar hormonnivåerna genom salivtestning.
  • Eliminera hormonförändrande kemikalier och xenoöstrogener från ditt liv. Varje dag utsätts våra kroppar för giftiga kemikalier som inte existerade för endast ett eller två decennium sedan. Det finns syntetiska hormoner i de livsmedel vi äter, bekämpningsmedel i vår luft och vatten och östrogenliknande föreningar i många av de produkter vi använder dagligen. Många av dessa kemikalier och xenoöstrogener är kända cancerframkallande medel. Lyckligtvis kan vi kraftigt minska vår exponering mot dessa ämnen och dramatiskt minska deras närvaro i våra kroppar. Vad din läkare inte kan berätta om bröstcancer identifierar källorna till dessa kemikalier och erbjuder konkreta råd för att undvika dem.
  • Använd kost och motion för att stödja hormonbalansen. Våra moderna dieter består till stor del av livsmedel som främjar fetma och östrogendominans. Vår stillasittande livsstil förstärker detta problem ytterligare. Både kvinnor och män kan dra nytta av att minska intaget av sockerarter, raffinerade kolhydrater och livsmedel som innehåller höga mängder transfettsyror. Samtidigt kan intag av ekologiska grönsaker, frukter och fibrer ökas. De kan också dra nytta av regelbunden, måttlig träning, vilket hjälper till att metabolisera och eliminera överskott av östrogener.

Hela artikeln finner du här: Johnleemd

References:
Mohammed, Hisham, et al “Progesterone receptor modulates ER-a action in breast cancer,” Nature 2015; 523; 313-317. Click here for abstract.
Perks, Bea “Progesterone receptor could slow breast cancer growth,” Pharmaceutical Journal, PJ 17 Jul 2015

Zarahs tillägg:

  • Ett viktigt tillägg till detta är att det är viktigt att mäta sina hormoner, särskilt om det finns symtom som tyder på obalans. Detta bör alltid göras i salivtest, så att man endast mäter aktiva hormoner, till skillnad mot blodprov som mäter både aktiva och inaktiva hormoner. Läs mer om salivttest, labrixtest från Doctors Data som visar hormonell obalans. Mätning av hormoner i labrixtest
  • Det är också viktigt att påpeka att det ofta uppstår östrogendominans vid högt koppar, både om zink ligger lågt pga tex stress, men också om koppar ligger högt pga försämrad metylering i levern, om man har egen brunn eller liknande. Detta kan man se i en hårmineralanalys, och högt koppar bör då korrigeras, eftersom det annars bidrar till östrogendominanas. Läs gärna mina andra inlägg om östrogendominans under kategorin hormonell obalans.

Här kommer ännu mer intressant information från Marianne Arnström på Vitallyft, som bland annat håller kurser inom bioidentiska progesteron  och hormonell obalans:

Man antar att cellerna vanligtvis fördubblas på 100 dagar vilket på 5,5 år blir en ansamling av 1 miljon celler. Det kan låta mycket men är inte större än en prick, så liten att det inte går att upptäcka med mammografi. Upptäckten av ansamlingen kan ses först 3 till 4 år senare när den fått en diameter av ca 1 cm och har mellan 1 – 10 miljarder celler.

Detta innebär att när man rättar till den hormonella obalans som de flesta kvinnor har, stoppas celldelningen och den celldelning som redan skett börjar går tillbaka. Korrigering av hormoner kan se olika ut, eftersom alla kvinnor har olika balans mellan östrogen och progesteron, men främst handlar det om att östrogen ligger för lågt i förhållande till progesteron, vilket gör att det uppstår en östrogendominans som behöver korrigeras.

Zarahs tillägg:

Lågt progesteron är mycket vanligt, eftersom progesteron är förstadie till vårt stresshormon, kortisol samt till övriga könshormoner, vilket gör att det hela tiden minskar när vi stressar. Den egna progesteronproduktionen minskar dessutom efter 30 års ålder, vilket innebär att det blir ännu svårare att upprätthålla hormonell balans.