Boka tid för medicinsk rådgivning, kostrådgivning och provtagning (labrixtest, hårmineralanalys, mikrobiomtest, provtagning på signalsubstanser, födoämnestest, DNA-test på ämnesomsättning)

2012 juli > tisdag, juli-31-2012

i285415639412458036._szw480h1280_
Kostrådgivning och medicinsk rådgivning med Zarah Öberg

Välkommen till vår bokningssida. Vi driver vår mottagning sedan 2007, och merparten av våra konsultationer är via telefon eller Skype. Vi har medlemskap i Svenska Naturläkarförbundet (SNLF) och patientansvarsförsäkring via Gefvert.

För dig som önskar beställa ett labrixtest (mätning av hormoner och signalsubstanser), så finns mer information via dessa länkar: Labrixtest och Salivtester. Vänligen notera att det inte går att beställa enbart tester eller testkit, då vi är mycket måna om att sköta både provtagning och all medicinsk rådgivning till dig som patient.

För dig som önskar beställa provtagning för sköldkörteln eller önskar provtagning för fertilitet finns information via denna länk: Provtagning för sköldkörteln

Vi tar emot patienter i både Sverige och utlandet. Vid beställning av provtagning tex labrixtest, så skickas tester utomlands via DHL EXPRESS. Leverans tar 2-3 dagar. Konsultation sker via Skype eller Zoom.

Vi undersöker och/eller behandlar INTE barn under åtta år i syfte att förebygga, bota eller lindra symtom och/eller sjukdom. Detta är viktigt för oss, då vi är måna om att följa svensk lag och de regler som finns kring rådgivning hos både barn och gravida.

Under 2022 erbjuder vi föreläsningar och kurser inom hormonell obalans och signalsubstanser, samt sköldkörtelbesvär. Vi har även färdiginspelade kurser/föreläsningar via länken: https://zarahssida.se/category/inspelade-kurser-och-forelasningar-med-zarah-oberg/ Maila oss om du önskar mer information tidsbokning@zarahssida.se

Vi är mycket måna om att våra patienter ska få god och långsiktig hjälp. Vi anpassar råd och upplägg till just din livsstil och kroppstyp på ett långsiktigt och holistiskt vis, för att du skall bli helt frisk och ha möjlighet att leva ett friskt liv, helst utan läkemedel. Vårt mål är att din kropp skall återfå sin naturliga balans, och på så vis ha god självläkning och skapa en inre ro. Vi arbetar inte bara med medicinsk rådgivning utan med livsstilsförändringar inom kost, stresshantering, rörelse och inre balans. Vi ser kroppen som en helhet, där allt behöver vara i balans och harmoni.

Alla våra rekommendationer är baserade på naturlig, ren och ekologisk kost och livsstil samt naturliga näringsämnen och naturläkemedel. Vi är måna om att ha gott samarbete med alla patienter, då en läkningsprocess innebär förändringar på flera plan. För att lyckas bli frisk behövs ofta många förändringar, med allt från stress, sömn, och läkemedel, till vad vi äter, hur vi äter och hur vi tillagar vår mat. Vi bör också fundera på hur vi är mot andra, vad vi har för relationer och vad vi gör med vår tid etc.  Den information du får av oss är inte en ordination, utan rekommendationer med förslag och inspiration.

Zarah är medlem i SNLF, utbildad kommunikatör och medicinjournalist (2,5 års utbildning), men har även över 4 års högskole- och universitetsstudier inom bland annat medicin, miljömedicin (kemikaliebelastning, tungmetaller, GMO, nanoteknik), immunologi, cancerbiologi, rehabiliteringsvetenskap, stressfysiologi, evolutionsmedicin m.m. Hon är även utbildad kostrådgivare (1 år), hälsopedagog (2 år), näringsterapeut (2 år), örtmedicinare (2 år), auyrvedisk rådgivare (1 år) samt har utbildning inom ett stort antal områden såsom sorgbearbetning, hårmineralanalys, blodanalys m.m. Zarah är utbildad NLP-trainer, mental tränare, metacoach och ICC-coach (Internationellt certiferad coach).
Läs mer via denna länk: Zarahs utbildningar

Vi tar emot för följande konsultationer och behandlingar:

  • Medicinsk rådgivning via telefon eller Skype
  • Näringskonsultation via telefon eller skype
  • Kostrådgivning för barn och ungdomar (ej medicinsk behandling av barn under 8 år)
    Vid bokning av kostrådgivning för barn och ungdomar under 18 år, krävs båda föräldrars medgivande.
  • Kostrådgivning vid övervikt, ätstörningar eller födoämnesallergier
  • Kostrådgivning och personligt anpassade recept för dig som vill äta mer hälsosamt, med inriktning mot mer vegetarisk kost, sockerfri kost eller har andra specifika önskemål på kostförändring.
  • Coaching-sessioner, NLP-sessioner, Sorgbearbetning
  • Diverse provtagning som krävs, vilket är generellt från patient till patient.

Följande provtagning tillhandahålles:

  • HMA – Hårmineralanalys, profil 2 och profil 3 via Nutritech
    Visar mineraler, tungmetaller och dess balans gentemot varandra.
  • Hårmineralanalys och toxic exposure från Doctors Data
    Visar mineraler, tungmetaller i lite mer omfattande utsträckning
  • Urinmineralanalys med toxic metalls, mätning i urin, Doctors Data
  • Mätning av fettlösliga vitaminer, A, D, E, K (Totalt D-vitamin, D2, D3, B-vitaminer, comenzym Q10, retinol, vitamin E (alpha och gamma) och vitamin K)
  • Test av födoämnesintoleranser
    – IMUPRO-test med 100, 200 eller 300 födoämnen
    – EU Biotek-test med 96, 144 eller 208 födoämnen
    Mätning av IgA, IgG och IgG4-antikroppar, passar vid tarmbesvär eller reaktion mot födoämnen.
  • Celiac and gluten sensitivity bloodspot, provtagning för glutenkänslighet
  • Calprotectin, avföringsprov som mäter inflammatorisk process i tarmen
  • H.pylori Antigen, avföringsprov för mätning av magsårebakterier vid misstanke om magsår.
  • Avföringstest för mätning av tarmflorans bakterieflora (Mikrobiomtest)
    Visar bakterieöverväxt, och obalans i tarmfloran efter långvarig stress eller antibiotikakurer
  • Provtagning av signalsubstanser/neurotransmittorer via Labrix, Doctors Data (urin)
    Vid depression, utmattning, ångest, oro, överaktivitet, sömnbesvär eller hormonell obalans.
    – Histamin
    – PEA (metabolit från aminosyran fenylalanin)
    – Glycin
    – Kreatinin
    – Glutamat
    – S- Serotonin
    – GA – GABA
    – DP – Dopamin
    – E – Epinephrin/Adrenalin
    – NE – Nephrine / Noradrenalin
    – G- Glutamin
  • Labrixtest för hormonella obalans (salivtest) via labrix, Doctors Data samt DUTCH-test för att mäta hormoner (urintest) vid hormonell obalans, PMS, hormonell akne, sömnproblem, oregelbunden menstruation, infertlitet, håravfall, utmattning och trötthet.
    – Östrogen (E1 östron, E2  östradiol och E3 östriol)
    – Progesteron
    – Kortisol / Melatonin
    – DHEA
    – Testosteron
    Ratio/balans mellan östrogen och progesteron, samt mellan alla 3 östrogener ingår.
  • Provtagning av kardiologi, hjärt- och kärlmarkörer såsom VDL, HDL, kolesterol, fasteglukos och insulin samt D-vitamin.
  • Provtagning på inhalatorer, för mätning av mögel samt vid pollenallergi, 48 inhalatorer
  • Analys på miljögifter/ UMT-test och citronsyrecykeln
    I detta test ingår även mätning av fettsyreoxidation, konvertering av signalsubstanser, samt leveravgiftning och problem med cotronsyrecykeln.
  • Parasitology (test på parasiter för Doctors Data) x 3
    Provtagning av parasiter under 3 dagar, för bästa tillförlitlighet.
  • Yeastculture / Candida / Svamp (Doctors Data)
    Provtagning av svamp och mikroskopisk svamp för bästa tillförlitlighet. Kan gärna kombineras med mätning av Candida i blodspoot.
  • Candida i blodprov/bloodspoot, EU Biotek
    Passar utmärkt om man misstänker candida i systemet, men inte i tarmen. Kan kombineras med analys på candida i avföring.
  • Stool Chemistries (Doctors Data)
  • Intestinal Permeability (Doctors Data)
    Analys som visar om det förekommer läckande tarm. Analys sker med hjälp av laktulos och mannitol.
  • Fecal Metals (Doctors Data)
    Mätning av mineraler och tungmetaller i avföring.
  • DNA Oxidative Damage (Doctors Data, mätning i urin)
  • Aminosyratest med mätning av alla essentiella och icke-essentiella aminosyror (Doctors Data, mätning i urin)
  • Toxic and essential elements (Doctors Data, mätning i urin)
    Mätning av mineraler och tungmetaller i urin, för att se cirkulerande mineraler/tungmetaller. Kan gärna kombineras med hårmineralanalys och fecal metals (avföringsprov).
  • Mercury, urinprov
    För mätning av kvicksilver i urin (kan gärna kombineras med hair toxic elements)
  • Iodine, urinprov för provtagning på jod, vid misstanke om brist vid tex: hypotyreos
  • Jod, flour, bromid, urinprov för mätning av flour, jod och bromin, vid tex hypotyreos
  • Toxic metals (Doctors Data, mätning i urin)
    Tungmetaller och giftiga ämnen.
  • Essential elements (Doctors Data, mätning i urin)
    Mineraler, mätning i urin.

Mätning av D-vitamin, bloodspoots
Vi lanserar även ny provtagning på D-vitamin from 1 juli 2020. D-vitamin är viktigt för god psykisk hälsa och D-vitaminbrister kan förknippas med depression och trötthet. D-vitamin behövs även för fullgott immunförsvar och således för att hålla sig frisk. D-vitamin finns i alla celler i kroppen, och arbetar för ett friskt och väl fungerande immunförsvar. D-vitamin är ett näringsämne som är viktigt för att motverka influensa, och det är också ett prohormon, som är nödvändigt för omsättning av tex progesteron.Vår nya provtagning på D-vitamin D analyseras med hjälp av bloodspot, vilket innebär att det enkelt tas hemma enligt anvisning. Du kan alltså mäta D-vitamin utan att behöva uppsöka vårdcentral eller annan provtagningscentral. Du erhåller även personligt anpassade rekommendationer baserade på dina provsvar.

Privat provtagning av sköldkörtelhormoner: 
From 1 juli erbjuder vi provtagning av sköldkörtelhormoner, antingen enskilda sköldkörtelhormoner som T3, T4, TSH eller TpO-ak, eller hela paneler med alla berörda sköldkörtelhormoner. Vi erbjuder detta som komplement till labrixtest med provtagning av kortisol och könshormoner, eller som enskild provtagning för dig som inte erhåller dessa inom sjukvården. Vänligen boka tid för provtagning. All provtagning sker hemma och du erhåller personligt anpassade rekommendationer tillsammans med dina provsvar. Vi mäter även de mineraler och tungmetaller som hör samman med sköldkörteln.

Boka din tid via vår tidsbokning (om vårt svar dröjer längre än 24 timmar, kontrollera gärna så att svaret inte har hamnat i din skräppost). Vänligen notera att ALL konsultation behöver bokas och vi tar inte emot bokningar via samtal utan endast via mail eller sms:
tidsbokning@zarahssida.se

Alla bokade tider som avbokas närmare än 24 timmar innan bokad tid, debiteras med fullt pris. Vid avbokad betald konsultation tidigare än 24 timmar, utgår en administrativ kostnad på 500 kronor. Vid avbokat test som redan har skickats iväg, debiteras den tid som vi lagt på testet, vanligtvis motsvarande 1 timme. Om ditt test kommer bort i posthanteringen, så får du alltid ett nytt testkit.

Via denna länk kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter, i enlighet med GDPR: GDPR för dig som kund hos oss – https://www.zarahssida.se

Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än läkemedel

2012 juli > fredag, juli-27-2012

En ny undersökning som publicerats av ANH (Alliance for natural health) visar att kosttillskott är bland det mest säkra vi kan använda, medan läkemedelsintag visar på motsatt effekt. Media är bra på att lyfta de studier som visar på mindre bra egenskaper hos olika kosttillskott, men det bör påpekas att stora studier oftast baserar på tillskott som är mindre bra och från de stora aktörerna som säljer billigt och på pall, dvs i stora mängder. De aktörer som är seriösa och duktiga, har både kontollerade tillskott och rena, naturliga och ekologiska ingredienser. I de flesta fall är de renare och mer näringstäta än den mat vi äter, vilket är intressant, men oroande. Det är alltså ett fantastiskt sätt för att boosta kroppen så att den får det material som den behöver till reparation och återhämtning samt för immunförsvar m.m.

Artikeln visar också att läkemedel står angivet längst ner på listan och att de hör till de minst säkra saker vi kan inta. I listan presenteras de till och med som farliga, vilket naturligtvis beror på vad det är för läkemedel, doseringar m.m. Baserat på både denna studie och tusentals andra studier, så är det oerhört märkligt att inte detta lyfts i media, istället för att man lyfter kosttillskott som är gjort på de näringsämnen som kroppen är uppbyggd av. Visst är det viktigt att de tillskott som är oseriösa presenteras så att konsumenten undviker dem, men så är det ju i alla branscher, d.v.s. att en del människor vill tjäna pengar på människors okunskap istället för att göra gott. Alla de som gör bra saker och har bra produkter hamnar i samma fåra som de svarta fåren, vilket är som att jämföra ekologisk frukt med processad mat och säga att det är samma sak.

Ofta handlar det om vem som betalat för studien och vem som betalar annonserna i tidningen du läser. Sen är det absolut så att läkemedel kan ha en funktion i akuta situationer och/eller för att tillfälligt dämpa ett symtom. Den ödmjukheten är viktig att ha, för det kommer alltid tillfällen i livet då vi alla är glada över att vi har en fantastisk sjukvård, högkostnadsskydd och läkemedel som kan dämpa de värsta symtomen vid svår sjukdom. Det viktiga, som jag ser det, är att långsiktiga läkemedelsbehandlingar inte blir ett substitut för den livsstilsförändring som kroppen behöver för att bli frisk. Vi behöver ta eget ansvar och förändra det som är orsaken till att sjukdomen har uppstått.

För att återgå till kosttillskott, så i de bästa världarna, skulle vi ha mat som innehåller den näring vi behöver, men så är tyvärr inte fallet. Vi hettar upp maten i så höga temperaturer så att näringen förstörs, samtidigt som vi köper mer och mer processad mat där näringen är nästintill obefintlig. Att sedan lägga till sämre matsmältning vid stress, minskat näringsupptag vid tarmproblematik och dålig tarmflora m.m. gör näringstillförseln ännu mer knapphändig. Vi odlar också grönsaker och andra grödor i gödseltråg istället för i marken där mineralerna finns samt att vi skördar dem för tidigt istället för att låta dem växa kvar på näringskällan (grenen eller i marken) tills dess att den är helt mognad. Detta ger grödor med sämre näringsinnehåll, sämre smak och mindre lukt. För att inte tala om all besprutning och alla kemikalier som krävs, och att vi importerar grödor som är på andra sidan jorden. Om du äter helt ekologiskt, enligt säsong och med lätt och försiktig tillagning… ja då kanske du får i dig det du behöver… förutsatt att du är helt frisk och ostressad förstås… för annars behöver du extra näring och då faller det igen… :)

Den stress och de gifter vi utsätts för gör att kroppen kräver mer näring och bränner större andel mineraler och B-vitaminer än förr i tiden.. Och vem, i denna världen, är inte stressad, har gift i golvlimmet hemma, vanligt schampo eller andas in avgaser…? Men det är klart… då kan man stressa vidare och sova mindre så man hinner… för om jag blir sjuk kan jag ju ta ett läkemedel… som gör att näringsbehövet ökar ännu mera ;) Skönt att det kommer studier som visar att tillskott är bra, så att fler börjar använda dem. Man märker skillnaden direkt och sen vill man inte sluta ta hand om sig mera.. :)

Lite intressant tillägg är att artikeln på ANH även visar att man löper i genomsnitt 797 940 gånger ökad risk för att dö av rökning än om man konsumerar kosttillskott….

Läs mer på ANH:
http://www.anh-europe.org/news/anh-exclusive-natural-health-products-ultra-safe-and-
drugs-as-dangerous-as-war

LÄS MER…

Vitamin E kan förbättra spermier och mobilitet

2012 juli > torsdag, juli-26-2012

Zink är en mineral som oftast nämns för sin förmåga att bidra med läkning av hud och slemhinnor, att det inverkar på vårt immunförsvar och att det ger friska nivåer av spermier. En ny prospektiv, multi-centrerad, randomiserad, kontrollerad studie utförd på 106 infertila män visar att även vitamin E är viktig för fungerande och alerta spermier. I studien användes tillskott med naturligt vitamin E.

Resultatet visade att tillskott med vitamin E kan förbättra spermiekoncentrationen, spermiernas rörlighet och ökade möjligheter för kvinnan att bli gravidit. Försökspersonerna behandlades under en period på 3 månaders antingen med 100 mg vitamin E tre gånger dagligen eller endast läkemedel som används vid infertilitet.

Reference: ”[Efficacy of natural vitamin E on oligospermia and athenospermia: a prospective multi-centered randomized controlled study of 106 cases]”, Chen XF, Li Z, et al, Zhonghua Nan Ke Xue, 2012 May; 18(5):428-31. (Address: XJ Shang, Department of Urology, Renji Hospital, Shanghai Jiaotong University School of Medicine, Shanghai, China. E-mail: shangxj@androl.cn ).

LÄS MER…

Koppling mellan D-vitaminbrist och övervikt/fetma

2012 juli > torsdag, juli-26-2012

En studie med 276 friska premenopausala kvinnor visar en tydlig koppling mellan D-vitaminbrist och övervikt/fetma. Alla testpersoner kategoriserade som friska, då de varken led av diabetes mellitus eller metabolt syndrom. Försökspersonerna delades in i två grupper, där en grupp hade brist på D-vitamin och den andra normala nivåer. Mätningar genomfördes på kroppsmasseindex (BMI), midjemått (WC) och midjemått i förhållande till höftmått (WHR). Forskarna fann att BMI, WC, WHR, andelen fetma och bukfetma var lägre i den grupp som hade fina D-vitaminnivåer.

Reference: ”Is vitamin D deficiency an independent risk factor for obesity and abdominal obesity in women,” Tamer G, Mesci B, et al, Endokrynol Pol, 2012; 63(3):196-201. (Address: Gonca Tamer, Division of Endocrinology and Metabolism, Department of Internal Medicine, Göztepe Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey. E-mail: hgtamer@yahoo.com ).

LÄS MER…

Veckans vishet: Boktips

2012 juli > måndag, juli-23-2012

Denna vecka, får veckans vishet bestå av två boktips.

Todd Burpo har skrivit en av de mest fascinerande böcker jag någonsin läst, ”Himlen finns på riktigt”. Den ligger etta på New York Times bestsellerlista och har sålt fem miljoner exemplar. Boken handlar om Colton Burpo, en 4-årig liten pojke som klarar sig igenom en allvarlig bukhinneinflammation. Efter hans tilfriskanden, beskriver han exakt beskriva vad hans föräldrar gjorde i en annan del av sjukhuset under tiden han opererades. Han berättade också att han besökt himlen och återgav vad han hört från människor, människor som han aldrig tidigare träffat och händelser som skett långt innan han föddes. Historien är otrolig… :)

En annan fantastisk bok, är Real Love, skriven av Greg Baer. Boken handlar om ovillkorlig kärlek och förklarar mycket om de mönster, beroenden och destruktiva känslor som vi människor offta gör till vår verklighet. En fin bok att varva med läsning och reflektion… :)

I och med dagens bokval, så vill jag även dela min syn på att tro på saker och på sig själv:

”Så som jag ser det, så är alla vägar bra, bara de är rätt för just dig. Livet är inte så enkelt att allt bara är svart-vitt, vilket många lever efter, kanske mycket för att det svart-vita innebär en form av kontroll. Det gäller ju allt från tro och kärlek, till hälsa, kost och medicin. Den gråa skalan är lika vacker som att hänge sig, och vi är alla på olika ställen i livet och i det vi vill känna, tycka och tänka kring.

För mig är det viktiga att människor har en tro på sig själva, på något mera, på att saker kan förändras, att allt är gott och vackert i botten och att ingenting måste vara såsom det verkar… Genom att tro på att VI KAN, så kan vi också förändra och skapa nytt… men om vi tror att saker är som de är, så blir förändringen långsam och mindre lätt. Vissa kallar det för religion, vissa kallar det för att lyssna på sin inre röst och vissa ser det som en övertygelse som vi bara vet.

Oavsett, hur man benämner det, så är det en lika viktig ingrediens i formeln för att skapa det liv som vi VERKLIGEN vill leva, inte bara utåt sett, utan från hjärtat och själen.”

LÄS MER…

Behandla lunginflammation med probiotika

2012 juli > måndag, juli-23-2012

En meta-analys med 12 randomiserade kontrollerade studier och totalt 1 546 patienter i intensivvårdstillstånd, visar en minskning av lunginflammation vid intag av probiotika. Sannolikt beror detta på kopplingen mellan tarmens miljö och kroppens övriga slemhinnor. En förbättrad tarmmiljö ger således friskare slemhinnor, samt ett ökat och förbättrat immunförsvar.  

Reference: ”Probiotics’ effects on the incidence of nosocomial pneumonia in critically ill patients: a systematic review and meta-analysis,” Liu KX, Zhu YG, et al, Crit Care, 2012 Jun 25; 16(3):R109. (Address: Kai-xiong Liu, Department of Pulmonary Medicine, Huadong Hospital, Shanghai Medical School of Fudan University, Shanghai, China. E-mail: lkxfpt@163.com ).

LÄS MER…

Motverka blodpropp med B-vitaminer (B6, folsyra, B12)

2012 juli > måndag, juli-23-2012

En meta-analys av B-gruppens vitaminer (folsyra, vitamin B12, B6) visar att brist på vitamin B6 (och kanske även folsyra och vitamin B12), kan vara en oberoende riskfaktorer för venös trombos (VT). Resultaten visar att risk för blodpropp minskade i de grupper som erhöll B-vitamintillskott.

Reference: ”Association between B-group vitamins and venous thrombosis: systematic review and meta-analysis of epidemiological studies,” Zhou K, Zhao R, et al, J Thromb Thrombolysis, 2012 Jun 29; [Epub ahead of print]. (Address: Jinping Zhou, Department of Hematology, Tongji Hospital, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, Wuhan, Hubei, China. E-mail: zbping@whu.edu.cn ).

LÄS MER…

Sluta röka med akupunkturbehandling

2012 juli > måndag, juli-23-2012

En systematisk genomgång och meta-analys baserad på 20 randomiserade kontrollerade studier visar att akupunktur kan öka hastigheten för en rökavvänjningsperiod, samt bidra till lägre daglig cigarettkonsumtion. Studierna baserades på uppföljningar efter 3 och 6 månaders.

Reference: ”Systematic Review and Meta-Analysis of the Effects of Acupoint Stimulation on Smoking Cessation,” Cheng HM, Chung YC, et al, Am J Chin Med, 2012; 40(3):429-442. (Address: Hui-Man Cheng, School of Nursing, National Taipei University of Nursing and Health Sciences, Taiwan. E-mail: hm.cheng@msa.hinet.net ).

LÄS MER…

Minska risk för demens med C-vitamin och betakaroten

2012 juli > måndag, juli-23-2012

En ny studie visar ett intressant samband mellan låga serumnivåer av antioxidanter och demens. Sambandet syntes hos de patienter med demens, som också löpte brist på vitamin C och betakaroten. Studien bestod av 74 försökspersoner med milt demens samt 158 ålders- och könsmatchade kontrollpersoner.

Resultatet visade att C-vitamin och beta-karoten var markant lägre hos de patienter som led av demens, jämfört med studiens kontrollpersoner.

Reference: ”Dietary Antioxidants and Dementia in a Population-Based Case-Control Study among Older People in South Germany,” von Arnim CA, Herbolsheimer F, et al, J Alzheimers Dis, 2012 Jun 18; [Epub ahead of print]. (Address: Christine A.F. von Arnim, Department of Neurology, Ulm University, Ulm, Germany. E-mail: christine.arnim@uni-ulm.de ).

LÄS MER…

Öka muskelstyrkan med nitrattillskott

2012 juli > måndag, juli-23-2012

En placebokontrollerad studie utförd på möss, visar att tillskott med nitratkan öka musklernas snabbhet och styrka. I denna studie användes 1 mM natriumnitrat i vatten under 7 dagars tid. Åldersmatchade kontrollpersoner fick vatten utan tillsatt nitrat. Resultat visade att nitratbehandling ökade musklernas kontroll, kontrahering och styrka.

Reference: ”Dietary nitrate increases tetanic [Ca2+]i and contractile force in mouse fast-twitch muscle,” Hernández A, Schiffer TA, et al, J Physiol, 2012 Jun 11; [Epub ahead of print]. (Address: Andrés Hernández, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. E-mail: andres.hernandez@ki.se )

LÄS MER…

Motverka hjärtkärlsjukdom med vitlök och omega 3

2012 juli > måndag, juli-23-2012

En meta-analys baserad på 65 randomiserade kliniska prövningar, 2 kontrollerade kliniska prövningar och 1 observationsstudie visar på de positiva egenskaper som vitlök och omega 3 kan bidra med, främst vid hjärtkärlproblematik. Studierna visade ett tydligt samband med förbättrad effekt från statiner, vid intag av omega-3 fettsyror och vitlök och nitratterapi. Sen är självklart både vitlök och omega 3 från ekologiska och fina fettkällor, en bra tillförsel även utan statiner och nitratterapi. Både dessa har en blodförtunnande effekt, samtidigt som vitlök rensar blodet.

Reference: ”Interactions of commonly used dietary supplements with cardiovascular drugs: a systematic review,” Kanji S, Seely D, et al, Syst Rev, 2012 May 31; 1(1):26. (Address: Salmaan Kanji, Clinical Epidemiology, The Ottawa Hospital Research Institute and the Department of Pharmacy, The Ottawa Hospital, Ottawa, ON, Canada. E-mail: skanji@ottawahospital.on.ca ).

LÄS MER…

Curcumin kan skydda mot exponering för dieselavgaser

2012 juli > måndag, juli-23-2012

En studie med möss som exponerats för partiklar från dieselavgaser (DEP) visar att curcumin kan ha en skyddande effekt vid toxicitet som uppkommit från exponeringen ( DEP-inducerad kardiopulmonell toxicitet). 

Testpersonerna testades 1 timme före exponering för dieselavgaser samt efter exponering och intag av curcumin. Testerna visade markanta förändringar efter exponeringstillfället, med ökat inflöde av inflammatoriska celler, ökning av plasma-C-reaktivt protein (CRP), systoliskt blodtryck (SBP), tumörnekrosfaktor-alfa (TNF-alfa ), plasma D-dimer, plasminogenaktivatorinhibitor-1 (PAI-1) och försämrat luftvägsmotstånd. Efter intag av curcumin under 6 dagar, återgick alla värden till det normala.

Resultaten visar att dieselavgaser först och främst inte är bra för oss och att de skapar en inflammatorisk effekt, men att detta inflammationstillstånd kan stabiliseras och normaliseras genom intag av curcumin.

Reference: ”Protective effect of curcumin on pulmonary and cardiovascular effects induced by repeated exposure to diesel exhaust particles in mice,” Nemmar A, Subramaniyan D, et al,  PLoS One, 2012; 7(6): e39554. (Address: A. Nemmar, Department of Physiology, Faculty of Medicine and Health Sciences, United Arab Emirates University, Al Ain, United Arab Emirates. E-mail: anemmar@hotmail.com )

LÄS MER…

Gör din egen mjölkfria raw food-glass

2012 juli > lördag, juli-14-2012

Det finns en hel del tidigare inlägg om hur man gör egen raw food-glass, men eftersom många mailar och frågar, så kommer det igen… :)

Du fryser alltså in olika bär, som tex blåbär, svartvinbär, hallon, lingon, hjortron eller liknande. Köp ekologiska bananer och mango och frys in dem i skivor eller centimeterstora tärningar. När alla bär och frukten är fryst, så kan du plocka ut dem och mixa i en mixer 4-5 minuter.

Mixtiden beror på hur stark mixer du har, samt hur stora bitar du har samt hur genomfryst din frukt och dina bär är. Mixa tills du har en jämn smet. som du sedan kan skopa upp som glass.

Smaksätt gärna med krossad raw kakao eller raw kakaokross, samt med lite kanel, ingefära eller kardemumma.

Om du vill ha en krämigare glass, så kan du använda avocado som halv grund, tillsammans med hälften banan. Du kan också slänga med en näve babyspenat eller grönkål… :)  

För mer raw food-tips:

www.rawfood-kost.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.picknick-tips.info
www.detox-guiden.se

LÄS MER…

Hälsosamma picknicktips för stranden

2012 juli > lördag, juli-14-2012

ÄNTLIGEN är solen här, och stranden lockar både stora och små. När man är ute hela dagen, så kan det vara bra att ta med en fin och hälsosam picknick. Ofta är det dyrt att handla vid stränderna, och de alternativ som finns är sällan hälsosamma. Det är dessutom ett bra sätt för att orka längre, eftersom vi oftast blir trötta när vi är hungriga och det kan vara långa köer till matställen och de små strandkioskerna.

5 tips på enkel strandmat

1. Den klassiska pastasalladen brukar ofta fungera bra, men istället för pasta kan du använda quinoa, bovete eller amaranth som grund. Dessa råvaror är örter, som har mer protein och fett än kolhydratbaserade alternativ som pasta och potatis. Du står dig bättre och håller blodsockret i schack. Gör din sallad riktigt matig, med bönor, linser, avocado, oliver m.m. och ha gärna bladspenat som grund, istället för vanlig isbergssallad.

2. Tänk på att ta med gott om dryck, och då gärna vanligt vatten med lite mineraldroppar eller en nypa havssalt. Om du vill ha lite roligare dryck, som dessutom är kyld, så kan du lägga ner frysta bär i en vattenflaska och fylla på med kallt vatten. Vattnet blir naturligt smaksatt, är fräscht och hälsosamt. Om du har med lite salt i vattnet, så går det inte lika snabbt genom kroppen, vilket är bra under en varm dag då vi svettas mycket, samtidigt som det är skönt att slippa springa på toaletten så ofta.. :)

3. Ta med en härlig smoothie till stranden och kyll ner med isklabbar eller små påsar med frysta bär. Blanda din smoothie med bär och vatten som grund, så behöver du inte vara orolig för att den ska bli dålig. Havremjölk och rismjölk, eller mandelmjölk och quinoamjölk håller lite bättre än vanlig mjölk, så det kan också vara ett bra alternativ.

4. Om du vill ha med ett mer matigt alternativ på er strandpicknick, så är hemmagjorda proteinbarer ett perfekt mellanmål. Även en stor och fin fruktsallad, med nötter och bär kan vara mättande, men ändå svalkande, under er varma solskensdag. En av mina egna favoriter är att köpa med vegetarisk sushi om jag inte hinner laga iordning något på egen hand.

5. En sak som kan vara bra att tänka på är att äta på dagen även om du inte känner någon direkt hunger. När det är varmt, så blir vi sällan hungriga och kan glömma bort att äta. När sedan solens hetta lägger sig framåt eftermiddagen, blir vi otroligt hungriga och äter väldigt stora kvällsportioner. Det är bättre att äta små mål under dagen, och gärna svalkande alternativ om hettan ligger på. Frukt, bär och smoothies är superfavoriter som passar bra även när det är varmt.

Besök mina sajter för mer tips:

www.picknick-tips.info
www.smoothie-recept.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.ekologisk-mat.info
www.zarahssida.se

LÄS MER…

D-vitaminbrist kan associeras med ökad risk för bröstcancer

2012 juli > tisdag, juli-10-2012

En fall-kontrollstudie, baserad på 90 bröstcancerpatienter och 90 åldersmatchade kvinnliga kontroller med en medelålder på 46 år visar att vitamin D-brist ökar risk för bröstcancer. D-vitaminbrist återfanns hos 95,6 procent av bröstcancerpatienterna (medelvärde vitamin D var 9,3 ng / ml) jämfört med endast 77 procent av kontrollerna. Genomsnittliga vitamin D-nivåer var 14,9 ng / ml hos kontrollerna, medan värdet endast låg på 9.3 ng / ml hos de patienter som led av bröstcancer. Författarnas slutsats var att de som lider av bröstcancer, nästintill alltid lider av D-vitaminbrist.

Reference: ”Vitamin D deficiency in newly diagnosed breast cancer patients,” Imtiaz S, Siddiqui N, et al, Indian J Endocrinol Metab, 2012 May; 16(3): 409-13.  (Address:  Department of Medical Oncology, Shaukat Khanum Memorial Cancer Hospital and Research Centre, Lahore, Pakistan).

LÄS MER…

1 2 3
40 st på 3 sidor
FörstaSista