Ett liv utan både tv, video, kyl, frys och SJÄLVKLART micro :-)

2009 april > torsdag, april-30-2009

Har du tänkt på att mat som ligger i rumstemperatur smakar bättre och intensivare?


Redan när jag var liten, så uppskattade jag saker som var ljumna och/eller lite åt det varma hållet. Saker som var mycket varma sållade jag bort och riktigt kalla livsmedel så som glass, milkshake, kalla bär eller kylskåpskall mat. 


Efter några år så slog det mig att jag gillar saker som är ljumna just för att de smakar mera och därmed är mer tilltalande. Det torde också vara det som är mest naturligt eftersom kyl och frys är ett relativt sent påkommet förvaringsredskap. Minns ni när vi hade sval, skafferi, källare och jordkällare?


Visst är det bra för att kunna äta av allt hela året om men precis som jag tidigare har nämnt, så är det viktigt att äta det som finns utanför våra dörrar och det som hör till respektive årstid. Det som växer i din närhet är det som JUST DU behöver beroende på årstid, kallt eller varmt klimat och/eller ljust eller mörkt halvår. Samma sak gäller med inläggningar med socker, salt eller vinäger eftersom det ger en konserverande effekt som ger året runt-möjligheter.


Anledningen till att jag kom på det där med smakerna är att jag nästan ALDRIG har något i kylen (… konstig vana som allt annat…) Skulle helt klara mig utan både tv, video, kyl, frys och SJÄLVKLART micro :-)


En kul grej som slog mig idag är att det är så oerhört många saker som jag har bloggat om genom åren. Inne på mitt 6 år med bloggandet så har det blivit uppåt kanske 1800 inlägg om ALLT inom hälsa och livsstil…. hmmm… när jag tänker till så är det nog flera eftersom jag alltid har haft 2 eller 3 bloggar på samma gång.


Nu när jag googlade om kinesisk kostlära och NLP så kom jag till mina egna bloggar nästan hela tiden. Det händer faktiskt ganska ofta numera… att det enda infon jag hittar är min egen eller någon av mina vänners… haha… Komiskt!

Fotodag med Fitness Magazine

2009 april > onsdag, april-29-2009

I morse var en minst sagt tidig morgon, med promenad på djurgården med Anna-Lena på Fitness Magazine. Det var så komiskt att vi kom på under vår promenad att hon och jag var från samma lilla stad och att hon hade gått många år i samma klass som min gamla sambo. Livet är verkligen roligt (… och märkligt…) ibland!

Vi fotade och lunchade med raw food och sedan begav jag mig till Enköping för att besikta min lilla rosa skönhet. Så är det när man har ett schema som är tightare än juliträngseln på en överfull badstrand… Det är bara att vackert åka till den stad som lyckas ha en tid som passar.

Idag kom en bra nyhet som värmde en trogen NLP-älskare. Karolinska har genomfört en operation med pacemaker för första gången utan bedövning och nedsövning och då ENDAST med hypnos. Det ni… Äntligen börjar världen första vidden av de redskap som faktiskt finns att tillgå ;-)

Just nu skriver jag artiklar och fixar med vår nya tidning och NLP-hemsida. Det är så fantastiskt roligt med alla våra ideela pigga barn-projekt, så jag blir alldeles fånigt superglad.

Dagens artikel om husmorskurer i Citytidningarna

2009 april > tisdag, april-28-2009

Fortodol är detsamma som koncentrerad gurkmeja (vilket är en naturlig ört som bland annat används i matlagning). Det latinska namnet är Curcuma och det är en väl använd krydda som är släkt med ingefärsväxterna. Gurkmejan är VÄLKÄND som krydda, färgämnen och läkeväxt och används främst i Asien (men även i Sverige) inom örtmedicin och som hälsokost. Det är helt fantastiskt antioxidant och innehåller även fenylalanin, vilket ger en effekt som är kanonbra inom medicinering.


Anledningen till att det varnades om fortodol var att ett stort antal burkar visades innehålla nimesulid, som kan ge leverskador (på grund av ämnets starka påverkan på organen OM det tas under lång tid). Dessa burkar drogs tillbaka (precis som när andra livsmedel eller liknande har fått ett felaktigt innehåll utifrån innehållsförteckningen sett) Det misstänks att ha orsakat dödsfall MEN inte på grund av fortodolet utan på grund av de burkar som har haft fel innehåll och som numera inte skall vara i försäljning.


Enligt läkemedelsverket så står det inte att det är nimesulid på förpackningen, så jag blir lite osäker kring detta. Hälsokosttillskottet har sålts ända sedan 2004 och har haft helt gigantiska framgångar inom medicinvärlden. Läkemedelsverket säger att det är någon som antingen har tillsatt den avsiktligt eller att det handlar om kriminell inkompetens och de har polisanmält händelsen.
 
Idag säljs fortodolet genom ett svenskt företag eftersom tillverkningen flyttades till Sverige och numera drivs under mer kontrollade former. Denna produkt heter FortoMax och har alla de bra egenskaper som fortodolet har. DOCK så vill jag påpeka att många mediciner påverkar kroppen mycket negativt om det intas i för stora mängder och under för lång tid.

Jamie Oliver-lunch

2009 april > måndag, april-27-2009

Morgonens helt galna yriga schema är numera fullföljt och det är med LITE mera ro i kroppen som jag sitter på Scandic Malmen och inväntar dagens Jamie Oliver-lunch :-)

På vägen hit blev jag uppringd av en vän till mig som varit på semester på Rhodos. Hon skrattade och sa att hon hade deltagit i hotellets morgongympa och då med Pigga Barn-broderade kläder. Döm om hennes förvåning när passets träningsledare frågade om hon arbetade på Pigga Barn. Medan de började prata, så berättade han att han bott på Rhodos i flera år men hade hört talas om Pigga Barn. Även en annan dam i gruppen lade sig i samtalet och berättade att hon och hennes lilla dotter hade fått hjälp via sajterna… Såååå roligt kvitto på att mitt ”tänk” och urhårda arbete faktiskt sprids i världen!

Nu till dagens lunch… Jamie Oliver är i Sverige och det är nog säkerligen MÅNGA som känner till denna härliga eldsjäl som både vurmar för mat och barn. Kombinationen gör det till en utmärkt inspirationskälla för mig och mina kollegor och trots att jag varken ser på tv eller har idoler inom mediala världen, så är han en förebild på många vis. Framförallt så älskar jag den drivkraft han besitter och den målmedvetenhet som han representerar! Det är bara vinnarskallar som klarar att ändra känslan och kunskapen hos en hel befolkning, även om det har varit både upp- och nergångar i hans arbete!

Det är fascinerande att han har 3 barn, så många järn elden och så gott om härlig energi. Dessutom så är han superrolig och glad!

Anledningen till att han är i Sverige är att han är Scandic´s nya samarbetspartners. Han har anlitats för att göra barnmenyerna mer tilltalande och det passar superbra tillsammans med Scandic´s stora jobb inom ekologiska livsmedel och naturlig matlagning. Många hotellkedjor har följt i Scandic´s fotspår inom ekotrenden men en så stor inverkan på hotellnäringen och miljön som Scandic ger, är svår att slå!

Konceptet heter Stay smarter och meningen är att det ska finnas på alla Scandic från och med mitten av juli.

LÄS MER…

Tävla om antioxidantboostande gojibär

2009 april > måndag, april-27-2009

NU har vi den superhärliga förmånen att lotta ut härliga superfruits från vår Goji for Life. Det är antioxidantbomberna gojibär som är först ut på tur. Det enda du behöver göra är att ge DITT roligaste recept, baserat på frukt eller superfruits.

Du kan vinna:
1 pris = 1 Månadsförbrukning gojibär 4 påsar x 250 gram
2 pris = 1 påse x 500 gram
3 pris = 1 påse x 250 gram
4-15 pris = 1 påse 100 gram

Läs mer om:
Superfruits: http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=364
Antioxidanter: http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=363

LÄS MER…

Arlas guldkogala 2009

2009 april > torsdag, april-23-2009

Igår var jag på Arlas guldkogala, direkt efter min hemkomst från Barcelona. Galan är verkligen supertrevligt anordnad, med både underhållning, supermat och bra tävlingsnominerade.


Middagen var komponerad av årets kock 2009, Viktor Westerlind och årets konditor 2008, Maria Grave. Underhållningen var minst sagt imponerande med både stand up-comedy och det allra bästa… urhärlig opera!


Vinnarna för kvälllen var Coop Konsum för bästa miljöarbete, Annerstaskolan i Huddinge för bästa matglädjeskola, AB Blomstergårdar i Djursholm för bästa seniorservering, ICA Stop Täby för bästa snabbmål och ICA Parkhallen i Örebro för bästa matglädjebutik.


Det var en kanontrevlig kväll som jag avslutade tidigt eftersom jag var på urtidigt morgonmöte i morse (… redan 6.15…) och en efterföljande dag med både möten, föreläsningar och en middag som avslutades alldeles nyss.


Imorgon blir det kurs i patientbehandlingar för hela slanten!

Matlagningsdag med Jamie Oliver

2009 april > onsdag, april-15-2009

Jag ar sa glad for att jag ska traffa Jamie Oliver nasta torsdag. Han
ar i Sverige och ska prata om sitt arbete kring barn och mat… Kanns
riktigt passande for lilla mig och for forsta gangen pa lange sa
lyckades jag omboka ALLT som jag egentligen skulle ha gjort :-)

Far beratta mera i nasta vecka men det blir formodligen lika
inspirerande som att traffa Dr Oz fran Oprah. Dessa manniskor ar sa
oerhort kompetenta, malmedvetna och besitter en drivkraft for att
forandra varlden… En drivkraft som jag alskar och som paminner mig om
min egen envishet infor att forbattra alla vara smattingars halsa!

Kram kram till er!

Food matters

2009 april > onsdag, april-15-2009

Idag sag jag pa filmen ”Food matters” igen… Den ar helt fantastisk
och jag blir sa begeistrad av att det antligen finns material med alla
de fragor som jag och mina kollegor har lyft sa lange. Det ar ungefar 5
ar sedan som jag slutade ata gluten. laktos och kott, forutom vid vissa
tillfallen da det ar svart att valja annan mat. Aven socker och
upphettad, micrad eller stekt mat ar bannlyst pa mitt matbord.

Jag vet inte hur du tillagar din mat och hur du valjer dina ravaror och
vanor MEN n film som food matters far de flesta att haja till. Jag,
Bertil Wosk och Sanna Ehdin har lange pratat och skrivit om vikten av
enzymer och naring i var mat samt den temperaturkanslighet som dessa
har. Las allt om raw food, levande foda, detox, vitaminpaverkan och
enzymernas roll i matsmaltningen pa min hemsida www.kostkoll.se.

Ra mat, ej upphettad over 34 grader har enzymer, vitaminer och
mineraler i hogre grad an om du hettar upp den och/eller forstor den.
Anvand ravarorna sa snart du kan for att minska naringstappet, handla
narodlat/KRAV-markt och glom inte att ha sa mycket du kan i
rumstemperatur eller skap/sval.

Kram kram

5 roliga tillsammanstips i påsk!

2009 april > lördag, april-11-2009

Den härliga vårsolen strålar allt oftare, himlen är klarblå och blomknopparna kikar fram i vägrenen. ÄNTLIGEN är det påsk och en härlig vårenergi sprider sig både inuti och utanpå kroppen.


I dag var jag på en morgonpromenad i solskenet och njöt av försommarens ankomst. Jag älskar vår och sommar, då allt känns så enkelt… människor som strålar av energi, som är utomhus… Naturen frödas och växer, allt är färgglatt och till min stora lycka så är allt frukt och grönt både smakrikt, helt underbart och urbilligt. Helt klart en vegetarians lyckokast :-)


Nu ska jag strax på påskmiddag och har tillbringat stora delar av dagen med att packa inför nästa veckas resa till mina vänner Uneståhl´s. Får berätta mera senare men tänkte dela med mig av mina 5 roliga påsktips. Tanken är att de kan skapa lite extra gemenskap och tillsammanstid i just er familj.


Gör ditt eget påskgodis!
Doppa physsalis i mörk choklad för att få söta och goda chokladägg. Barn älskar att göra små miniägg, där ni kan använda tandpetare för att göra mönster med prickar eller liknande. Använda choklad med olika kakaohalter för att skapa olika färgnyanser.


Överraskande chokladägg
Använd ett vanligt ägg och gör hål i både toppen och botten med hjälp av en liten nål. Gör hålet 4 mm i toppen och 1 mm i botten. Blås i det lilla hålet så att äggets innehåll rinner ut genom det stora hålet.


Täck för det lilla hålet, smält choklad och häll försiktigt i det lite större hålet tills det är fullt. Dölj hålet med ett hänge och vips så kan du skala ditt eget chokladägg. måla äggen färgglad och fina och servera dina alldeles egna chokladägg på frukostbordet.


Färgglatt påsksnacks att hänga i påskriset
Använd röda och gula körsbärstomater som du hänger i riset med en liten tråd som du trär genom tomaten.


Färggranna påskkulor
Mixa 1/2 dl kokos, 1 dl aprikoser och 1 dl dadlar. Smält 100 gram mörk choklad rör ner bland de hackade frukterna. Forma smeten som bollar eller klicka ut på en plåt. Använd saft från granatäpple eller blåbär för att färga 1/2 dl kokosflingor. Rulla bollarna i kokosen för att göra dem färgglada.


Roliga chokladfigurer
Använd din gamla julkalender eller massor med olika pepparkaksformar. Smält choklad, häll i formarna och låt stelna

10 hälsosamma påsktips

2009 april > fredag, april-10-2009

Påskhelgen bjuder på mat, godis och snacks i mängder och de senaste siffrorna visar på matinköp för nästan en miljard och godis motsvarande flera kaknästorn.


Mitt i allt detta, så är vår svenska hälsa lika bräcklig som ett havreflarn, med godis som utgör stora delar av vårt energiintag och påskmust som flödar redan från slutet av januari. Vi njuter av ledighet, samvaro och… ajaj… magont!


Efter mängder av mat, vätskedrivande drycker och minimal motion så är magontet lika självklart som att solen går upp. Sockerrika produkter ger ökat behov av vätska, stillasittandet bidrar till en långsammare matsmältning och stora portioner stoppar upp i mage och tarm.


Men än har inte hoppet övergivit dig som älskar påskhelgen! Här kommer 10 tips för en hälsosammare påsk :-)


– Välj mat som du älskar och längtar efter, men gör det i rätt mängd.
– Välj bort de påsktillbehör som du klarar dig utan
– Använd dig av tallriksmodellen
– Ät långsamt , tugga ordentligt och ät utan stress
– Tänk på att lax, lamm och ägg är kanonbra och mättande
– Undvik kalllskuret kött eller kallrökt lax om du är gravid
– Drick ordentligt med vatten
– Begränsa sockerrika livsmedel så som alkohol, läsk, inlagda livsmedel och gravad lax.
– Välj hälsosammare godis och snacks
– Ge bort en aktivitet istället för ett godisfyllt påskägg
– Doppa paranötter eller physsalis i mörk choklad för att få nyttigare påskägg till snacksbordet
– Frukt- och nötboosta ordentligt
– Motionera mellan alla måltiderna
– Passa på att ta påskhelgen till att fylla på med ”egentid”

Hälsoevent om superfruits och mangostan

2009 april > måndag, april-6-2009

Idag har vi ett hälsoevent om superfrukter, naturligt koffein (taurin), aloe vera och superfrukten Mangostan.


Taurin är en organisk syra som finns naturligt i kroppen hos både människor och djur och har som uppgift att reglera hjärtat och musklerna. Det förekommeri naturliga animaliska livsmedel samt som tillsatt i tex energidrycker istället för koffein.


Serotoin utsöndras av hög påfrestning som metabol effekt på musklerna och detta begränsas av taurinet. Under hög fysisk ansträngning, utsöndrar kroppen en viss mängd serotonin, ett hormon som medför katabola reaktioner i muskelvävnaden. Taurin begränsar utsöndringen av detta hormon vilket medför att tröttheten minskas samt är bra för blodsockret


När det gäller superfrukter så är den nya grymma vinnaren mangostan i startskottet på marknaden. Frukten kallas för ”frukternas drottning”, har inget samröre med mango, är en tropisk växt i arten clusiaväxter och härstammar från sydöstra Asien.


Mangostan odlas på ekologiskt vis, växer som golfbollsstora bär på fruktträd och har en helt fantastiskt vacker, purpurfärg. Frukten har slagit sig fram bland supervarianter som acai, mullbär och aloe vera men är en gigantisk vinnare på grund av det stora oracinnehållet och den välsmakande juice som frukten ger.


Smaken påminner om en blandning mellan jordgubbar, persika, aprikoser, apelsiner, ananas och ger ett fräscht och tropiskt intryck. Juicen ger både sötma och syrlighet med ett lätt inslag av krydda, vilket bidrar till att det sällan krävs tillsatser i juicen.


Juicen marknadsförs som ett mirakelmedel som verkar inflammationshämmande och som ett universalmedel som förebygger och botar MÅNGA sjukdomar. Skalet har använts mot malaria, hudproblem som eksem, psoriasis, inflammationer och infektioner.