2013 november > tisdag, november-19-2013
Stockholmarna slänger 30 ton skräp i toaletten, varje vecka. Och i mindre städer som Västerås och Eskilstuna slängs så mycket som 172 respektive 10 ton skräp. Det är gigantiska summor, och om man tänker till, så sker det sannolikt mycket på grund av att vi har förmånen att ha toaletter med så bra avloppssystem. I Spanien eller Thailand, skulle du aldrig kunna spola ner massa saker, utan behöver tänka mer på vad du spolar ner (även om kemikalier givetvis kan spolas ner oavsett).
Det är även ett stort problem med sopor överlag, för de flesta är fortfarande oerhört dåliga på sopsortering, samtidigt som vi kastar saker som innehåller kemikalier, plaster, gifter och annat.
I Sverige har alla hushåll tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi tar inte hand om vårt vatten, och har av någon anledning inte heller en förståelse för att det vi spolar ner faktiskt hamnar i vår natur. Istället spolar vi ner tonvis med skräp i avloppet, inkluderat kemikalier. Till detta kommer alla de läkemedel och p-piller m.m. som vi inte bara spolar ner, utan kastar i vanliga soporna och även kissar ut i form av metaboliter.
Stockholm Vattens två avloppsreningsverk i Bromma och Henriksdal tar emot avloppsvatten från drygt 1 miljon människor i Stockholmsområdet. Men förutom avloppsvatten kommer det även 30 ton skräp, varje vecka. Detta blir så mycket som 1560 ton på ett år. Nästan varannan stockholmare slänger skräp i avloppet. De vanligaste sakerna som spolas ner är bomull, tamponger, våtservetter och tops. Låt således skräpet bli fjärrvärme i stället för ett miljöproblem och kasta allt som kan, i vanliga sopsorterade soporna istället för i toaletten.
2,5 miljarder människor hör till den befolkning som inte har en toalett, och det uppmärksammas idag, den 19 november, under den nya FN-dagen, Världstoalettdagen. Nästan en tredjedel av alla människor på jorden saknar tillgång till en toalett, vilket framförallt är en sanitär risk. I dag är diarrésjukdomar den näst vanligaste dödsorsaken bland barn under fem år. Var 40:e sekund dör ett barn i sanitets- och vatten relaterade sjukdomar. Det kan vara bra att fundera över, då vi i Sverige mest tar toaletter och vatten förgivet :)
LÄS MER…