Pulsdiagnostik inom kinesisk medicin och ayurvedisk medicin!

2010 maj > söndag, maj-30-2010

En av de mest intressanta saker som finns i kinesisk och ayurvedisk medicin, enligt mig, är pulsdiagnostik, som är en av hörnstenarna inom traditionell kinesisk medicinen och ayurvedisk medicin.

Kinesisk medicin talar om ”puls” eller ”pulsar”, då de kinesiska pulsarna består av 14 pulsar som alla motsvarar ett organ eller en viss funktion. Dessa känns på olika sätt på artären. Inom ayurvedisk medicin, talar utgår man från pekfingret, långfingret och ringfingret som alla känner olika pulser.

Pekfingret = Vatapulsen
Långfingret = Pittapulsen
Ringfingret = Kaphapulsen

Utöver det, så utgår du sedan från var på fingertoppen som pulsen känns, vilket håll den kommer ifrån, om den är stark, svag, stabil, ostabil, ryckig och taggig, jämn och mjuk eller om den verkar smetig eller ren. 

Ayrvedaläkare som använder sig av pulsdiagnostik kan känna pulsen i 7 olika nivåer, medan kineserna kan särskilja upp till 47 olika aspekter inom pulsen. Pulsdiagnostiken bygger på intuition, är lugn och samlad och att du har en lätt hand, med mycket tålamod. Kaphapulsen kan vara mindre lätt att känna eftersom den är dovare och djupare, medan vatapulsen oftast är ytlig och stark. Ett sätt för att ta pulsen är att först göra avslappningsövningar, som gör att patienten är bekväm och känner tillit men du kan också ta pulsen vid flera tillfällen för att de skiftningarna. 

Inom kinesiska medicinen talar man om att enövre puls som är ytlig och hoppig också tyder på en för upprorisk Ch´i, dvs en energi som mindre positiv. Om du trycker extra hårt när du tar pulsen, så kommer du ner på den djupaste nivån, vilket kallas för den undre pulsen och när den är livlig så innebär det istället att Chi har svämmat över i buken och gör den svullen. Utan Chi (energi inom kinesisk medicin) och Ojas (ayurvedans livselixir) så finns ingen livskraft. Med mindre livskraft, så är det nära till både sjukdom och olycka och när livskraften är slut, är också livet slut.

Pulsdiagnostiken kan hjälpa många som inte får diagnos via konventionell sjukvård, på samma sätt som hårmineralanalys, näringstester, candidatester, sköldkörteltester, födoämnestester m.m. som alla har gemensamt att de går ner på djupet och är biokemiskt anpassad.  En ayurvedisk eller kinesisk läkare som använder sig av pulsdiagnostik kan ställa eller bekräfta redan ställd diagnos och är oerhört pricksäker.

LÄS MER…

Hästpojken – Ett annorlunda sätt att bemöta autistiska barn!

2010 maj > lördag, maj-29-2010

Den här dokumentären är bara helt fantastisk och den visar att vi i västvärlden VERKLIGEN har mycket att lära av de kunskaper som finns runt omkring i världen. I vår lära, så anses autistiska barn vara onormala och sjuka, när de egentligen bara har ett annat förhållningssätt till världen. De är ofta andliga, känsliga och djupa…!

Se filmen om den lilla autistiska Hästpojken

LÄS MER…

Testosteronbrist kan ge hjärt- och kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom och depression

2010 maj > fredag, maj-28-2010

Häromdagen skrev Sveriges radio om att testosteronbrist kan ge allvarliga sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom och depression.

I dag behandlas mellan 10 000 och 15 000 män med testosteron på grund av brister, men betydligt fler skulle behöva det, säger överläkaren Stefan Arver. Det finns studier som stödjer i samband med nedstämdhet och depression och låga värden utav det manliga könshormonet. Men även hjärt-kärlsjukdom, reumatism, åldersdiabetes eller typ 2-diabetes är vanliga följdsjukdomar vid brist på testosteron.

LÄS MER…

Butterbur extract för minskad migrän!

2010 maj > fredag, maj-28-2010

Butterbur är de växter som finns i familjen Asteraceae och släktet Petasites. Plantorna är oftast robusta växter, med tjocka, krypande underjordiska jordstammar och stora Rabarb -liknande blad som frodas under vegetationsperioden.

Butterbur kan förbättra migrän på två olika sätt. Det ena är att de tar bort smärtsymtom vid migrän genom att sänka den inflammatoriska effekten av leukotriener och prostaglandin E2. Den andra aktiva inverkan från butterbur är dess förmåga att fungera som en naturlig betablockerare, vars åtgärder leder till att öka det normala blodflödet till hjärnan. Detta främjar tryckregleringen i blodet och den krampande kapillärer som kan bidra till uppkomst av migrän. 

I en nyligen utförd studie på 245 personer (institutionen för neurologi vid Albert Einstein College of Medicine), såg 68% av deltagarna att förekomsten av migrän och huvudvärkssymtom minskade med minst 50%. Detta resultat är ett stort genombrott för människor som lider av migrän, och främjar resultat utan användande av receptbelagda läkemedel.

I maj 2000 skrev tidskriften ”Headache”, att butterbur var på väg att erkännas som en alternativ behandling vid migrän. När du köper buttebur extrakt, så tänk på att välja ett märke som har framställt extraktet på naturlig väl och är helt rena från kemikalier. Du kan köpa butterbur på de flesta hälsokostbutiker och på nätet växtbaserade apotek.

Den rekommenderade dosen för vuxna människor är 50-100 mg två gånger dagligen men tänk på att ALLTID rådgöra med din läkare samt se över och utvärdera användning efter cirka 3 månaders tid. Överdosera aldrig och var noga med andra rutiner, såsom att undvika histaminframkallande matvaror. Läs mer om histamin: Histamin

LÄS MER…

Föreläsning om candida, sockerberoende, IFD-mat, näringsrik och immunförsvarshöjande mat och ekologisk, naturlig livsstil!

2010 maj > onsdag, maj-26-2010

Ska strax föreläsa i min hemstad, genom att samarbete med Eskilstuna Kuriren, där jag är hälsoprofil varje lördag sedan i höstas.

Ikväll ska vi tala och beröra följande ämnen:

– Inflammationsdämpande mat (IFD-kost)
– Candida / Sockerberoende 
– Kroppens PH-värde
– Leaky Gut Syndrome ”läckande tarm”
– Autoimmuna sjukdomar
– Ekologisk mat och odling
– Miljögifternas påverkan på människans energinivå (ATP)
– Bättre hälsa med närodlad och naturlig, tillsatsfri mat.
– Antioxidanter, näringsrik mat och skonsam tillagning
– Mat för ökat immunförsvarets
– Goda fetter och näringsrik kosthållning

LÄS MER…

Lär dig känna igen och behandla candida (svamp), parasiter och läckande tarm!

2010 maj > onsdag, maj-26-2010

Läckande tarm

Jag har tidigare skrivit om läckande tarm och hur det påverkas av parasitsjukdomar och svamp (candida) och skapar problem i tarmen. Candida, parasiter och tex negativ stress och antibiotika kan ge dålig tarmmiljö, med för lite bra bakterier och en miljö som ger skador på tarmens slemhinna. Skadorna blir som små hål i slemhinnan där det sedan läcker genom små partiklar ut i blodet. Detta kan ge autoimmuna sjukdomar och idag påtalas ofta att över 80% av immunförsvaret härstammar från en bra tarm. Läs mer om läckande tarm: Läckande tarm och matallergier

Parasiter och svamp

​Parasit och svamp (candida) är vanligare än många tror och kan ge allt från autoimmuna sjukdomar, till sämre näringsupptag, försämrat immunförsvar och trötthet m.m. Svamp får du ofta som biverkning efter en antibiotikakur, eftersom den tar död på både de dåliga bakterierna och de bakterier som är bra och nödvändiga för god tarmflora. Svampen när sig sedan på kolhydrater, vilket gör att en kolhydratrik kost, kan skapa snabba och stora problem med just svamp. Lite svamp bör du alltid ha ute i blodet, men det är ytterst lite, jämfört med de nivåer som en candidadrabbad person kan ha.

Bra och dåliga bakterier i tarmen

Tarmens miljö är alltså beroende av bra bakterier, tex lactobacillus såsom acidofilus-, bulgaricus- och bifidusbakterier. Dåliga bakterier kan vara allt från förruttnelsebakterier (tex Escherichia coli som kallas E-coli), parasiter och candida (svamp) och dessa uppkommer ofta vid medicinering, på grund av mindre bra kosthållning eller under en utlandsvistelse m.m. När du har för mycket dåliga bakerier så blir dessa toxiskt verksamma i tarmen, vilket innebär att de tillverkar gifter som är ogynnsamma.

Om du istället har gott om goda bakterier i tarmen, så ökar näringsupptaget och du har god och gynnsam nedbrytning och transport av din föda. Ett exempel på brister som kan uppstå om du har ogynnsam tarmflora är B12-brist (B 12 tas upp långt ner i tunntarmen) samt att tillverkning av signalsubstansen acetylkolin kan minska.

Parasiter och tecken på parasiter

Parasiter är även de toxiska och kan bygga små skydd kring sig, så att de mycket svåra att bli av med. De gömmer sig gärna och kommer fram när immunförsvaret är dåligt eller om du är stressad, har sovit dåligt under lång tid eller liknande. Parasiter finns i mat som är dåligt tillagad, som har förvarats mindre bra och är extra vanligt under en utlandsvistelse eftersom deras vatten kan vara förorenat. Parasiter kan finnas även i andra organ och bygger gärna små bon i kroppen.

I tarmen är det vanligt att parasiterna slår sig fast i små fickor och sedan bygger bon. Det är detta som sker om och när du får mask… men andra tecken kan även vara att du känner gaser, har problem med näringsupptaget, känner dig trött och konstant sugen, har diarré eller förstoppning m.m. Det största tecknet enligt min erfarenhet är trots allt näringsbrister som du kan se på hårmineralanalys eller ett metabolism-test.  

Svamp (candida)

Candida är en jästsvamp som finns normal i kroppen, främst i samband med slemhinnorna. Du har svamp i blodet och i huden, men det finns funktioner i kroppen som ser till att svampens tillväxt inte blir för stor. Överväxt kan visa sig genom svamp i tarmen, i munnen (torsk) eller i slidan alternativt att svampen passerar ut i blodet om du även lider av en läckande tarm. Liksom vanlig svamp, så trivs Candida i varma miljöer, där det är sött, surt och syrefattigt. En tarm som har dålig syresättning, är full av toxiner från dåliga bakerier, tillsammans med en söt kost, kan således skapa både bakeriehärdar och svamp.

Candida och pH-värdet i tarmen

Alltför proteinrik kost är ett exempel på kost som kan ge för högt pH-värde i tarmen (över pH 7), vilket också skapar bakerietillväxt, jämfört med det pH-värde som är gynnsamt i tarmen, dvs pH 6-7. Siffran på candida visar att nästan en fjärdedel av oss har candida, och de flesta helt utan att veta om det. Eftersom svampen lever på kolhydrater, så kan människor med candida uppleva ett ständigt sötsug och konstant trötthet, eftersom blodsockret är konstakt lågt i och med att svampen äter upp allt socker. Candida är vanligt om man har fått parasiter och inte klarat av att bli av med dem.

Symtom på candida

Tecken på candida är desamma som parasiter, dvs sämre immunförsvar, problem med näringsupptaget och gaser, men även flytningar och sötsug tillsammans med känsla av att gå i dimma är vanligt. Många som har blivit av med sin candida upplever det som att de har fått tillbaka sin personlighet, inte är lika lättretade och sötsugna eftersom alla dessa saker härrör till det konstant låga blodsockret. Du kan också få autoimmuna sjukdomar såsom hudsjukdomar, ledvärk, muskelproblem m.m. på grund av alla toxiner som svampen skapar samt problem med hormonerna eftersom candida lurar kroppen att tro att det finns östrogen än det finns. Utebliven mens, hårväxt och svettningar är således också vanliga i samband med candida.

Candida och läckande tarm

När du har läckande tarm så innebär det att candidasvamparna har börjat växa genom tarmen, via den porösa slemhinnan som annars ska skydda blodet från onedbrytna ämnen, toxiner och annat skräp. Om tarmslemhinnan står öppen, så kan alltså candida och toxiner spridas ut i kroppen och orsaka autoimmuna sjukdomsreaktioner. Detta kan, som jag nämnde ovan, även uppstå om andra saker stör tarmfloran, såsom en antibiotikakur, långvarig negativ stress, om du har fel pH-värde i tarmen (är försurad eller äter för mycket kött) eller har en osund kosthållning.

Enligt flera miljövetare, så kan tungmetaller och amalgam orsaka samma problematik samt människor som har dåligt immunförsvar, såsom sjuka människor eller små barn med outvecklat immunförsvar.

Ålderdom och candida

Även ålderdom kan vara en anledning eftersom kosthållningen ofta försämras för äldre. De får sämre tillgång på både saliv och magsaft vilket påverkar matsmältningen och kan ge försurning. I och med att magsyran minskar, så minskar även frisättningen av ämnet instric gastric, som binder upp B12 i tarmen. Sämre matsmältning borde alltså vara den främsta anledningen till den ökade risken för äldre människor, men det kan också bero på kroppens nedbrytande (katabola) effekter som ger ökad plackbildning på tarmslemhinnan. Om de har svamp i munnen (en vitt lager på tungan) så har de sannolikt även candida i tarmen. De bör äta mindre socker och absolut inte suga på sockerbitar, söta karameller eller likande eftersom det när svampen.  

Svält bort candida

Välj istället en så kolhydratfattig kost som möjligt, för att svälta bort svampen. Undvik socker, mejeriprodukter (på grund av laktos, mjölksocker), vetemjöl och söta drycker. Välj istället att dricka mycket ljummet vatten med matsmältningsfrämjande kryddor som nejlika, kardemunna, kanel eller ingefära. Tugga gärna på fänkålsfrön om du är sötsugen och bli av med parasiterna med hjälp av grapefruktkärnor. Ät gärna grönsaker, allra helst de basiska och alkaliska gröna grönsakerna.

Fruktsocker och jäst vid candida

Tänk på att äta lite frukt eftersom de har högt innehåll av fruktsocker. Välj istället bär och lite surare frukter. Allt tillsatt fruktsocker, fruktossirap, majsstärkelse och majssirap bör undvikas eftersom det är kolhydrater som bryts ner i levern och därmed verkar toxiskt och kan skapa problem i levern. Tänk på att även undvika jäst om du har candida.

Behandla candida och parasiter

Tips på behandling för parasiter är tex: grapefruktkärnor medan candida kan avlägsnas med hjälp av kryddnejlika, malört och flera olika nötter och frön. Nötter och främst frön, har medel som hjälper mot parasiter eftersom de ska klara sig mot parasiter i marken innan de har slagit rot. Mot candida kan även tranbär och Pau dárco vara effektivt. I munnen kan du gurgla hårt med en kallpressad olivolja och sedan spotta ut. Det är oerhört effektivt men tänk på att inte spotta ner oljan i handfatet eftersom det kan ge stopp i avloppet. Spola istället ner det i toaletten.

Parasiter kan motverkas med ovan nämnda, samt med den antiinflammatoriska kryddan gurkmeja, med pumpakärnor, granat äpple, aloe vera eller med malörten som är så oerhört effektiv.  Motverka bakterier med kokosolja och papaya. Parasiter kan ta tid att bli av med, men candida kan vara ännu envisare. Räkna med 3-4 veckor för parasiter och 2-3 månader upp till 6 månader för candida. Upprepa candidakuren, så att du verkligen får bort all svamp.  Ta bort kaffe, svart te, alkohol och kött (särskilt rött kött) för pH-värdets skull.

Du kan ta salivtest för candida eller besöka en näringsterapeut om du inte vill genomföra kurerna på egen hand. Holistic har ett paket med parasitdödande örter, som kan hjälpa. Annars är té på Pau dárco oerhört effektivt.

Läk tarmens slemhinna vid läckande tarm

För att behandla läckande tarm, så behöver du även komplettera med probiotika som är bra bakterier för tarmen, med enzymer (matenzymer) för matsmältningens skull samt minska socker, kött, mejeriprodukter, vete och tillsatser i kosten. Komplettera med glutamin (aminosyror), som hjälper till att läka tarmens slemhinna. Det tar tid att läka en tarmslemhinna, men märker snabbt förbättring i ork, ökat immunförsvar och mindre autoimmuna sjukdomsreaktioner m.m.

LÄS MER…

Pau D'Arco mot svamp, parasiter och virus!

2010 maj > onsdag, maj-26-2010

Pau D’Arco är lapachobark och omnämns ofta som lapacho (det verksamma ämnet i barken) och Ipe Roxo. Barken har används i tusentals år, främst av sydamerikanska indianer.  i 1000 år. Lapacho-trädet är omtalat just för dess förmåga att stå emot det mesta… allt från virus, svamp och parasiter. Trädets bark innehåller ett antibiotiskt och mycket kraftigt ämne, järn, kraftiga antioxidanter och merparten av våra mineraler.

Hos incafolket användes té på Pau D’Arco som medicin och rekommenderas än idag, vid behandling av candida (svamp) och parasiter. Teet tillverkas av den inre barken på Pau D’Arco-trädet: Tabebuia Impetiginosa.

Läs mer om biverkningar och interaktioner med Pau Dárco och läkemedel: Läkartidningen 

LÄS MER…

Statiner ökar risk för njursvikt, grå starr, leverproblem och kan ge diabetes!

2010 maj > onsdag, maj-26-2010

Dagens medicin skrev häromdagen om att personer som använder blodfettsänkande statiner oftare drabbas av leverproblem, grå starr och akut njursvikt än de som inte äter statiner. Artiklen hänvisar till en stor brittisk undersökning (Läs hela studien: BMJ 2010;340:c2197 

Statiner är blodfettsänkande läkemedel som ofta diskuteras, då det påstås minska risk för hjärt-kärlsjukdom hos patienter. Att det också ger akuta och allvarliga biverkningar blir alltmer tydligt, vilket numera även syns på både forskning och i medicinska tidsskrifter såsom läkartidningen m.fl. Bakgrunden till studien är att statiner är en av de mest förskrivna typer av läkemedel och att flera studier har pekat på möjliga biverkningar från medicineringen.  

Dagens medicin skriver att forskare vid University of Nottingham (Storbritannien) har gått till botten med vilka risker och positiva egenskaper som statiner kan ge, som är kopplade till användning av läkemedlen.

BAKGRUND: Forskarna har analyserat data från en stor primärvårdsdatabas med mer än 2 miljoner patienter från England och Wales, varav runt 225 000 nyligen hade inlett behandling med statiner. Patienterna följdes under perioden januari 2002 till juni 2008.

Slutsatsen från studien blev att statinerna gav risk för biverkning såsom grå starr, muskelsjukdom, akut njursvikt och förhöjda levervärden. Dessa biverkningar är tidigare kända vid behandling med statiner. Visst visade studien även att statiner tycktes skydda mot matstrupscancer och hjärt-kärlsjukdom, men samma skydd kan du få genom mat, med goda fetter som bas för hjärta och kärl, samt ökad jod från naturligt havssalt m.m.

En anledning till matstrupscancer kan också vara det faktum att många har stressade magar som gör att maten åker upp och ner i strupen. När magsyran kommer upp i strupen, så kan risker för cancer öka, eftersom magsyran är lätt frätande vilket dessa miljöer inte klarar. Andra teorier finns självklart också angående det… men som sagt, mycket går att göra med maten.  

Studien beskriver att i en grupp av 37 kvinnor som behandlads mot hjärt- och kärlsjukdom och 1 266 kvinnor som behandlades för strupcancer så behövde 434 av kvinnorna behandlas för att ett extra fall av akut njursvikt skulle uppstå. Motsvarande siffror för muskelsjukdom, förhöjda levervärden och grå starr var 259, 236 och 33. Liknande samband fanns inom gruppen av män, förutom att män oftare drabbades av muskelsjukdom.

Min egen kommentar är att det är intressant är hur statiner kan påverka och minska Q10 i hjärnan, vilket gör att män som får statiner oftast blir impotenta. Att det dessutom påverkar och förstör hjärtklaffarna är anmärkningsvärt, eftersom det skrivs ut till människor med just hjärt- och kärlsjukdomar. För att att beskriva det mycket enkelt så är hjärtklaffarnas funktion i hjärtat är att se till så att blodet rinner åt rätt håll, att det inte rinner tillbaka åt fel håll och att det verkligen pumpas ut i rätt takt.  Läs mer om hjärtat och hur hjärtat fungerar: Friska Barn

Läs mer om tidigare studier om statinanvändning och nyinsjuknande i diabetes:
Statiner och diabetes

Läs artikeln: Dagens Medicin

På dagens medicin står att läsa flera intressanta kommenterar:

Det måste betraktas som skandal att ge statiner över huvud taget. Statiner bara skadar oss och ökar dödligheten. Studierna har alltid plockat bort de som fick skador av statiner, kallades drop outs och ingick därmed inte vare sig i studien eller biverkningsfrekvensen.

Det enda vi gör med statiner är att vi får dysfunktionella celler med för litet kolesterol, CoQ10, dolichol, prenylerade proteiner med mera. Alla dessa essentiella molekyler har en gemensam ursprungsmolekyl, mevalonsyra, som blockeras av statiner.

I Malmö har man experimentellt kunnat visa att om man in vitro manipulerar kolesterolhalten i omgivande medium i provrör så utsöndrar beta-celler som isolerats olika mycket insulin.

Hjärt-och kärlhälsan kan inte förbättras om man på grund av statiner får svårt att gå.
Fysisk aktivitet måste vara viktig för att behålla den fysiska och psykiska hälsan.

Vi får inte glömma att statiner blockerar mevalonsyra som är modersubstans inte bara till kolesterol utan även CoQ10, dolichol, prenylerade proteiner och selenoproteiner.

Brist på dessa ämnen leder till en dysfunktionell individ som vi benämner ”normalt åldrande”. Även hos 50-åringar som inte borde ha ett ”normalt åldrande”. 50-åringarna ska arbeta minst 15 år till.

LÄS MER…

Medellivslängden för diabetessjuka kvinnor kan öka med fibrer!

2010 maj > tisdag, maj-25-2010

Kvinnor med diabetes som har en kosthållning, rik på kli (fibrer) kan leva längre och vara mindre benägna att dö av hjärtsjukdom än de som inte har kli i sin kost. Studien publicerades nyligen i tidskriften Cirkulation.

Hög konsumtion av hela korn har tidigare visat på lägre risk för att utveckla typ-2 diabetes och hjärtsjukdom.  Den här nya studien, visar dessutom att fullkorn kan bidra till att skydda hjärtat hos de som redan har diabetes typ 2, vilket även kan öka risk för hjärtsjukdom.  

Source: Circulation
”Whole-Grain, Cereal Fiber, Bran, and Germ Intake and the Risks of All-Cause and Cardiovascular Disease–Specific Mortality Among Women With Type 2 Diabetes Mellitus” Authors: Meian He, Rob van Dam, Eric Rimm, Frank Hu, and Lu Qi.

LÄS MER…

Blåbärsextrakt och extrakt från furubark (Pycnogenol) kan sänka tryck i ögat!

2010 maj > tisdag, maj-25-2010

Dagligt tillskott av blandning av blåbärsextrakt och ett extrakt från furubark kan sänka tryck i ögat och öka total okulär hälsa, säger en ny studie.

Förhöjt tryck i ögat, så kallad för okulär hypertension, minskade efter 24 veckor med tillskottet (Mitrogenol) som bestod av en blandning av Mirtoselect och Pycnogenol. Pycnogenol är ett unikt extrakt från furuträdet, som tillför aktiva bio-flavonoider som främjar hudens elastik och styrka.

Studien publicerades nyligen i klinisk oftalmologi och bekostades av två ledande produktionsföretag. Om ingredienserna mixades med latanoprost ögondroppar, så minskades trycket till nästintill normala nivåer. Forskningen leddes av Dr Robert Steigerwalt, Jr från University of Chieti-Pescara i Italien.

Okulär hypertension kan ge försämrad syn, men även grön starr som idag drabbar nästan 2,5 miljoner amerikanska vuxna.

Source: Clinical Ophthalmology
2010, Volume 4, Pages 471-476
“Mirtogenol potentiates latanoprost in lowering intraocular pressure and improves ocular blood flow in asymptomatic subjects”
Authors: R.D. Steigerwalt Jr, G. Belcaro, P. Morazzoni, E. Bombardelli, C. Burki, F. Schonlau

LÄS MER…

Matallergier kan leda till fetma… Läckande tarm allt vanligare!

2010 maj > tisdag, maj-25-2010

Allt fler kvinnor kämpar med vikten och jag har skrivit oerhört mycket om läckande tarm, som innebär att det blir små, små hål i tarmens slemhinna, där det sedan läcker ut skräp i blodbanan och orsakar autoimmuna sjukdomar. Dessa små hål kan bildas av osund kost, långvarig stress, antibiotikakurser (för lite goda bakterier i tarmen) och framförallt födoämnesallergier. Även om överviktiga människor gör allt på rätt sätt, så ökar deras vikt så snart bantningskuren väl är förbi.

Om detta och läckande tarm går att läsa i en hälsobilaga till det norska Dagbladet (19/5-2010). Den ökade vikten kan enligt experter bero på att tarmen läcker, så kallad läckande tarm (leaky gut syndrome)

Syndromet läckande tarm (leaky gut syndrome) drabbar tusentals norskar och svenskar varje år, utan att de själv är medvetna om vad som är grundorsaken till autoimmuna reaktioner, såsom tarmproblem, hudproblem, nervproblem, reumatism och födoämnesallergier. Den grundläggande organiska skadan som uppstår är att tarmväggen blir mer porös än normalt, vilket leder till stora avstånd mellan cellerna i tarmväggen. Detta tillåter i sin tur att främmande ämnen ”läcker” ut i blodet där det inte kan brytas ner. Syndromet ger som sagt upphov till en rad problem.

I studien «Ändrad immunitet och Läckande Tarm Syndromet» säger Dr Zoltan P. Rona, från bland annat University of Bridgeport:  – Tarmen blir läckande på så sätt att bakterier,
svamp, parasiter och deras toxiner (gifter), onedbrutet protein (polypeptider), fett och avfall passerar genom tarmen. Dessa ämnen absorberas inte i blodkärlen i friskt tillstånd, utan passerar endast genom en skadad, hyperpermeabel, porös eller ”läckande” tarmvägg. Detta kan bekräftas av speciella urinprover, mikroskopisk undersökning av slemhinnan m.m.

– Tusentals kvinner och män kämpar med magproblem av denna typen utan att få ställd diagnos. Det är synd, då stora mängder av de som fått konstaterat att de lider av
«läckande tarm» faktiskt blir hjälpta, säger Harald A. Mortensen, som under tre
decennier jobbat inom akutmedicin och har en 5-årig naturmedicinsk diplomterapeut
(NMDT) från studier i in- och utland.

Mortensen har lång erfarenhet och har undervisat vid flera skolor och är en ofta anlitad föreläsare, både offentligt, privat inom basmedicin, akutmedicin och naturmedicinska ämnen. I dag driver han NMA-kliniken i Drammen. NMA Klinikken är känd för sina goda resultat vid behandling inom områden som matintoleranser och autoimmuna sjukdomar.

– Kvinnor och män som kämpar med läckande tarm har mycket varierande effekt av
vanliga viktnedgångskurer. De kan gå ned i vikt medan själva kuren pågår, men sedan
gå upp i vikten igen eftersom tarmen inte klarar att bryta ner maten och att använda sig av den. Detta leder till att förbränningen inte fungerar på vanligt sätt och att energin i stället lagras in som fett, säger Harald Mortensen 80 procent av vårt immunförsvar ligger i tarmen, så om den inte fungerar, så påverkar det också resten av vår kropp.

Om du har en «läckande tarm» så får du inte heller i dig den näring och de mineraler du behöver för att tarmen skall bryta ner maten som den ska. Kortsiktiga följder är uppblåst mage, diarré och förstoppning. På längre sikt riskerar du varaktig fetma, allergier och andra mer allvarliga autoimmuna sjukdomar.

– I och med att den skyddande slemhinnan är borta från delar av tarmväggen och
avstånden mellan cellerna blir större och större, tränger onedbruten mat och partiklar
genom tarmväggen och ut i blodet. När dessa partiklar går över i blodet kan de leda
till förgiftning i kroppen, som i sin tur leder till kraftiga symtom och sjukdomar –
däribland allergier, ME, lupus, led- och hudproblem som dermatit, akne och olika
former av eksem, samt psoriasis, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, bara för att
nämna några, säger Morten. Detta stöds även av den norska professorn och specialisten på mag- och tarmsjukdomar vid universitetet i Bergen, Arnold Berstad, som tidigare har gått ut i pressen och sagt att irritabel tarm också har ett samband med ledsmärtor och övervikt.

Lyckligtvis kan det göras något med detta för de flesta. Syndromet förorsakas ofta av en inflammation i tarmslemhinnan som i sin tur har uppstått på grund av allergier som oftast beror på bristfälligt och ensidigt kosthåll. Men syndromet kan också bero på onormal bakterieflora i mag-tarmkanalen som följd från långvarig negativ stress, antibiotikabruk, parasiter och svamp.

– Kroppen måste ha riktigt bra bränsle. Du skulle ju aldrig fylla diesel på en Formel 1 bil.
Vitt mjöl, manipulerad mat, raffinerade kolhydrater, för mycket kaffe och alkohol, är
typiska orsaker, då lite beroende på mängden. När du finner det du inte tål, så behöver du ta bort det under en längre period. För att bli frisk behöver du alltså hitta vad du är allergisk/intolerant mot, ta bort det helt och sakta men säkert bygga upp tarmen igen. Först då kommer viktnedgången att kunna få en varaktig effekt, avslutar Harald Mortensen.

Läs mer om födoämnestester: Födoämnestester

LÄS MER…

Zarah´s enkla hälsosamma RAW FOOD-glass!

2010 maj > måndag, maj-24-2010

Det är fantastiskt hur Sverige lyser upp när värmen sveper in över landet och hur vår sommar inspirerar till ökad rörelse, mer utomhusvistelse, långa grillkvällar och mysiga måltider i utomhusmiljöer.  Den ökade tillgången på många sommargrönsaker och frukter gör det aningen lättare och mindre kostsamt för dig som vill äta hälsosamt. Frukten kan användas till allt från desserter och mellanmål till snacks och måltidstillbehör.

För att ge dig tips och inspiration, så har jag samlat mina älsklingsdesserter och sommarrecept.  Alla recept är enkla, hälsosamma, med mycket färg och med en sommarfräsch touch! Passa gärna på att göra desserterna tillsammans med dina barn, barnbarn eller bjuda in grannens barn!

Chokladglass 4 personer

3 frysta ekologiska bananer i bitar
250 g (1 pkt) frysta mangobitar
2 msk kakao
1 msk honung eller 1/2 msk lönnsirap
2 msk rå kakao eller finriven mörk choklad
1 kruka färsk mynta
2 msk krossad mörk choklad som strössel

Skala och hacka bananerna i mindre bitar och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och mangon och låt tina i cirka 10 minuter. Mixa banan, mango, kakao, lönnsirap och rå kakao (alternativt mörk choklad) till en slät glass i en matberedare. Skopa upp den sommarfräscha glassen och toppa med riven mörk choklad och myntablad. Rå kakao finner du i alla välsorterade hälsokostbutiker.

Hallon- och citronsorbet 4 personer

4 frysta ekologiska bananer i bitar
4 dl frysta hallon eller jordgubbar
2 msk rivet skal från 2 ekologiska, tvättade citroner

Skala och hacka bananerna och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och hallonen och låt tina i cirka 10 minuter.  Mixa alla ingredienser till en slät glass i en matberedare och servera med en sked färska bär. Du kan byta halva delen hallon mot blåbär eller rabarber, för att få en mer syrlig smak på glassen. Använd banangrunden som en plattform för att testa dig fram med olika smaker och färger.

Banan- och ingefärsglass 4 personer

4 frysta ekologiska bananer i bitar
1 krm kanel
1 msk riven ingefära

Skala och hacka bananerna och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och mixa med kanel och riven ingefära i en mixer. Lägg blandningen i en eller flera skålar, garnera med kryddblad från mynta eller basilika eller kanel. Testa dig fram genom att mixa med olika kryddor, såsom ingefära, basilika, spenat, kardemumma eller chilli. Det blir en fin blandning med söt smak från bananen och lätt bitter smak från kryddor och örter.

Päroncarpaccio med yoghurtglass 4 personer

4 ekologiska päron
2 dl ekologiska havregryn
Kanel
2 msk råsocker
4 kulor yoghurtglass (40 gram vardera)

Skiva päron i tunna, tunna skivor. Använd gärna en osthyvel men tänk på att päronen behöver vara åt det omogna hållet för att kunna hyvlas. Lägg havregryn på en plåt och rosta i ugn i 200 grader ca: 8-10 minuter. Lägg päronskivorna i en skål och häll de rostade havregrynen över. Strö kanel och råsocker över. Servera tillsammans med en kula yoghurtglass eller en klick turkisk yoghurt.

Kiwisorbet 4 portioner

5 ekologiska kiwi, skalade och mixade
2 msk pressad citron (ekologisk)
hälften av sockerlaget

Sockerlag
3 dl vatten och 1 dl råsocker

Häll vatten och socker i en kastrull, rör om och koka upp så att sockret smälter. Blanda ihop alla ingredienser (endast ½ sockerlagen) och frys i en form i frysen, 3-4 timmar, rör gärna om under frysningstiden.

För recept på törstsläckande kiwi-slush, chokladmousse och fräscha fruktdesserter:
Kostkoll

LÄS MER…

1 2 7
95 st på 7 sidor
FörstaSista