Zarah´s enkla hälsosamma RAW FOOD-glass!

Det är fantastiskt hur Sverige lyser upp när värmen sveper in över landet och hur vår sommar inspirerar till ökad rörelse, mer utomhusvistelse, långa grillkvällar och mysiga måltider i utomhusmiljöer.  Den ökade tillgången på många sommargrönsaker och frukter gör det aningen lättare och mindre kostsamt för dig som vill äta hälsosamt. Frukten kan användas till allt från desserter och mellanmål till snacks och måltidstillbehör.

För att ge dig tips och inspiration, så har jag samlat mina älsklingsdesserter och sommarrecept.  Alla recept är enkla, hälsosamma, med mycket färg och med en sommarfräsch touch! Passa gärna på att göra desserterna tillsammans med dina barn, barnbarn eller bjuda in grannens barn!


Chokladglass 4 personer

3 frysta ekologiska bananer i bitar
250 g (1 pkt) frysta mangobitar
2 msk kakao
1 msk honung eller 1/2 msk lönnsirap
2 msk rå kakao eller finriven mörk choklad
1 kruka färsk mynta
2 msk krossad mörk choklad som strössel

Skala och hacka bananerna i mindre bitar och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och mangon och låt tina i cirka 10 minuter. Mixa banan, mango, kakao, lönnsirap och rå kakao (alternativt mörk choklad) till en slät glass i en matberedare. Skopa upp den sommarfräscha glassen och toppa med riven mörk choklad och myntablad. Rå kakao finner du i alla välsorterade hälsokostbutiker.

Hallon- och citronsorbet 4 personer

4 frysta ekologiska bananer i bitar
4 dl frysta hallon eller jordgubbar
2 msk rivet skal från 2 ekologiska, tvättade citroner

Skala och hacka bananerna och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och hallonen och låt tina i cirka 10 minuter.  Mixa alla ingredienser till en slät glass i en matberedare och servera med en sked färska bär. Du kan byta halva delen hallon mot blåbär eller rabarber, för att få en mer syrlig smak på glassen. Använd banangrunden som en plattform för att testa dig fram med olika smaker och färger.


Banan- och ingefärsglass 4 personer

4 frysta ekologiska bananer i bitar
1 krm kanel
1 msk riven ingefära


Skala och hacka bananerna och frys in dem i förväg. Ta sedan ut de frysta bananbitarna och mixa med kanel och riven ingefära i en mixer. Lägg blandningen i en eller flera skålar, garnera med kryddblad från mynta eller basilika eller kanel. Testa dig fram genom att mixa med olika kryddor, såsom ingefära, basilika, spenat, kardemumma eller chilli. Det blir en fin blandning med söt smak från bananen och lätt bitter smak från kryddor och örter.

Päroncarpaccio med yoghurtglass 4 personer

4 ekologiska päron
2 dl ekologiska havregryn
Kanel
2 msk råsocker
4 kulor yoghurtglass (40 gram vardera)

Skiva päron i tunna, tunna skivor. Använd gärna en osthyvel men tänk på att päronen behöver vara åt det omogna hållet för att kunna hyvlas. Lägg havregryn på en plåt och rosta i ugn i 200 grader ca: 8-10 minuter. Lägg päronskivorna i en skål och häll de rostade havregrynen över. Strö kanel och råsocker över. Servera tillsammans med en kula yoghurtglass eller en klick turkisk yoghurt.

Kiwisorbet 4 portioner


5 ekologiska kiwi, skalade och mixade
2 msk pressad citron (ekologisk)
hälften av sockerlaget


Sockerlag
3 dl vatten och 1 dl råsocker

Häll vatten och socker i en kastrull, rör om och koka upp så att sockret smälter. Blanda ihop alla ingredienser (endast ½ sockerlagen) och frys i en form i frysen, 3-4 timmar, rör gärna om under frysningstiden.

För recept på törstsläckande kiwi-slush, chokladmousse och fräscha fruktdesserter:
Kostkoll

För mer recept och kosttips:

www.kosttipset.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologiskmat.info
www.detox-guiden.se
www.detoxa.nu
www.vegetarisk.info
www.viktminskningstips.net
www.receptkoll.se
www.gravidkost.se
www.familjetipset.se
www.ayurveda-guiden.net