Sköldkörteln del 2: Kortisol och binjurarnas påverkan vid sköldkörtelsjukdom

2015 maj > torsdag, maj-28-2015

Lågt kortisol och utbrända binjurar påverkar sköldkörteln i förlängningen, då binjurar som är utbrända bidrar till att sköldkörtelns funktioner går långsammare. Om du har hypothyreos, dvs nedsatt sköldkörtel, så bör du alltså, utöver näringsbrister, se över dina binjurar. Läs mer via länken:

 

LÄS MER…

Smink med kemikalier – bly, arsenik och cyanid

2015 maj > torsdag, maj-21-2015

Londonpolisen har gått ut med varning då smink som ser ut att komma från stora sminkmärken kan innehålla cyanid, arsenik, och mänskligt urin. Enligt polisen tillverkas produkterna i Östeuropa eller Asien och säljs under kända varumärken som MAC och Urban Decay. Främst säljs produkterna via nätet till vrakpriser. De höga halterna av kemikalier förklaras av att sminket tillverkas under osanitära förhållanden i smutsiga källarutrymmen. Användande kan leda till allergiska reaktioner, utslag och svullnader.

Var alltså mycket noga med var du köper ditt smink och köp gärna direkt från butik eller i välkänd webshop. Det är också en god idé att byta till ett helt ekologiskt märke, då det är stor skillnad på innehåll i ekologiskt smink och icke-ekologiskt/konventionellt smink. Tänk på att allt det du använder på din hud, också går in i din kropp och ditt blodsystem.

LÄS MER…

Våtservetter utan kemikalier

2015 maj > torsdag, maj-21-2015

Många föräldrar använder våtservetter när de skall byta blöja på barnen, eller när de ska på utflykt eller picknick. Många våtservetter innehåller upp emot 16 kemikalier medan vissa märken endast innehåller 2 kemikalier. Missa inte att läsa på detta noga, så att ditt barn och du själv inte får i sig kemikalier i onödan. Vad jag läst så har Coops Xtras våtservetter endast 2 kemikalier av 16, medan de större märkena som tex Pampers, Natusan, Lidl och pampers innehåller ingredienser som Butylparaben, Etylparaben, Methylparaben, 2-Fenoxietanol, Propylparaben, Cetr,-bromide. Tyvärr så innehåller i princip alla på marknaden citronsyra och flera av dem innehåller även parfym.

Om du ska iväg över dagen eller skall använda våtservetter av andra anledningar, så skulle jag rekommendera att du istället köper naturliga, mjuka och tunna pappersservetter och blöter ner dem på egen hand. Du kan sedan lägga dem i en ekologisk plastpåse (ekologiska plastpåsar i 3 L och 5 L finns på Willys) och knyta ihop. De håller visserligen endast över dagen, men då är de också helt oskadliga för både barn och förälder. Om du vill ha lite doft eller tvål så kan du droppa ner en droppe ekologiskt diskmedel i det vatten som du blöter pappersservetterna med.

LÄS MER…

Smooth Cow ekologisk Food Truck

2015 maj > onsdag, maj-13-2015

1 juni startar vi vår fina Food Truck, som kommer att finnas kring Strängnäs med omnejd. Vi har som avsikt att medverka på festivaler, marknader, på en del lite större event och på företagsevent. Hos oss får du helt ekologisk mat, serverad på biologiskt nedbrytbara engångsprodukter. Vi säljer också ekologiska smoothies, ekologiska juicer och ekologiskt kaffe.
Vi använder biologiskt nedbrytbara rengöringssprayer och invändigt är vagnen målad med helt ekologisk färg från änglamark.  

LÄS MER…

Ny mottagning för kostrådgivning och hälsoanalyser

2015 maj > onsdag, maj-13-2015

Nu har jag invigt min lilla mottagning strax utanför Strängnäs. Där tar jag emot för massage, SPA-behandlingar, kostrådgivning och hälsorådgivning som tex blodanalys, hormonprover, vitamin- och mineralanalyser och/eller tester för födoämnesallergier.

Om du bor långt bort så går det lika bra med skype eller telefon, men du är också varmt välkommen att boka tid på mottagningen.

Läs mer till höger under rubriken ”boka konsultation”

LÄS MER…

Två veckor med ekologisk mat minimerar gifterna i kroppen

2015 maj > onsdag, maj-13-2015

Coop har gjort en intressant studie där de lät en familj äta helt ekologiskt i två veckor. Först mättes deras värden med urinprov och det påvisade stora mängder gifter, särskilt hos familjens tre-åring. Därefter bytte Coop ut alla familjens matvaror till ekologiska alternativ. Efter bara två veckor med helt ekologisk mat var alla värden i princip noll. Helt fantastiskt! Detta visar verkligen att det aldrig är försent att börja äta ekologiskt och hälsosamt.

LÄS MER…

KUB-test vs fostervattenprov

2015 maj > tisdag, maj-12-2015

Många av oss erbjuds fostervattenprov, och känner kanske en osäkerhet iom den stora missfallsrisken (1 av 100). Det finns då ett ypperligt alternativ som kallas för KUB-test. Ett KUB-test innebär att det tas ett blodprov, följt av ultraljud med nackuppklarning (NUPP). De sammanlagda svaren från dessa tester knappas sedan in i en dator och sannolikheten för kromosomförändringar hos barnet beräknas.

Fördelen med KUB-test är att de är helt ofarliga. Dock så kan det vara svårt att veta vad man ska göra med det resultat man får i sin hand. Om sannolikheten är stor, så är det fortfarande inte säkert svar utan endast en gissning utifrån de förutsättningar som finns. Det kan alltså vara bra att ta testet för att förbereda sig, men det ger inte samma exakta svar som ett fostervattenprov.

Kanske kan en tanke vara att först göra ett KUB-test och om det visar att sannolikheten är låg så är den sannolikt det, även om det givetvis fortfarande finns en risk. Om det däremot visar att sannolikheten är hög, så kan man antingen se det som en indikation så att man förbereder sig eller så kan man då välja att göra ett kompletterande fostervattenprov.

KUB-test utförs på de flesta stora sjukhus och antingen betalas det av ditt landsting eller så får du betala privat. I flera landsting erbjuds KUB-test till alla gravida medan vissa landsting erbjuder det till de kvinnor som fylld 35 år. En del landsting utför testerna själv medan vissa skickar dig till ett annat landsting, dock utan kostnad. Om du behöver ta kontakt med landsting som kan hjälpa dig att utföra KUB-test utan remiss så kan exempel vara mamma mia i Stockholm och Akademiska i Uppsala.  

LÄS MER…

Bli kvitt illamående under graviditeten – 5 tips

2015 maj > tisdag, maj-12-2015

Illamående under graviditeten är inte så roligt och ofta reagerar man både på lukter och på smaker. Mat som annars känns toppen framkallar helt plötsligt illamående, samtidigt som en tom mage kan ge oerhörda besvär för den gravida.

1. Det första och viktigaste är att äta regelbundet eftersom blodsockerfall gör illamåendet värre.

2. Var noga med att äta direkt när du går upp. Om du mår väldigt illa på morgonen så kan du med fördel ha något ligga vid sängen som du äter innan du går upp.

3. Alla gaser som du oftast får i magen beror på kroppens ökade produktion av progesteron. Tarmarna utvidgas och därmed ökar också luftinnehållet. Försök att strunta i det och ät ordentligt ändå. Om du har mer gaser framåt kvällen, så är det bra att äta mer på första delen av dagen.

4. Vid illamående är B6 bra, så komplettera gärna med B6-tillskott och se om det kan hjälpa dig.

5. Försök, även om det är svårt, att undvika söta saker. Ett blodsocker som går berg- och dalbana kommer endast att förvärra ditt illamående samtidigt som tarmen och humöret också påverkas negativt.    

LÄS MER…

Järnbrist (anemi) under graviditet

2015 maj > tisdag, maj-12-2015

Oftast så beror dåligt järnupptaq på att man har en tarm som inte mår bra. Om det finns en inflammatorisk process i tarmens slemhinna så tar man inte upp järn lika bra, vilket kan bli väldigt långdraget om inte tarmen läks och blir frisk.

Vid graviditet är järn extra viktigt eftersom stora delar av järnet går till barnet, särskilt i slutet av graviditeten. Du bör ligga kring minst 120-130 i järn för att värdet ska vara bra, och då bör man både ha järndepåer, transferritin, ferritin och hb i beaktning. Anledningen till att ditt järn går åt i så stor mängd vid slutet av graviditeten är att du delar blod med din bebis. Ditt eget blod tunnas således ut och det behövs mer järn och röda blodkroppar (röda blodkroppar produceras i ryggmärgen med hjälp av järn).

Men som sagt… om du försöker få upp ditt värde och det inte går, så kan det bero på att du har en dålig tarm. Var då noga med vad du äter och att ta hand om din tarm. Du kan läka den med hjälp av en duktig näringsterapeut eller att du själv provar dig fram med glutamin, zink, binujurestöd och eventuellt mindre tillsatser, citronsyra, fruktos, gluten och mjölk. Om det inte fungerar så sök gärna hjälp antingen hos oss eller hos någon annan utbildad person. 

Det kan också vara lättare att ta upp järn genom att ta det i flytande form såsom järnsaft eller blutsaft. Dessa kan dock vara otillräckliga om järnnivåerna är väldigt låga. Då kan det vara lämpligt med lättsmält kött, eller om gör rejäla gröna smoothies med spenat, alger och broccoligroddar etc. Det viktiga är att det är lättsmält och gärna i flytande form då detta är mycket enklare för tarmen att ta upp.

Under graviditeten så sänder barnet ut stamceller till alla de organ som inte mår bra, vilket gör att du har lättare att läka tex tarmproblem. Så testa med ovan nämda tips och se om det kan hjälpa dig.

Oftast får du niferex när du är gravid, vilket är järntabletter, speciallt anpassade för gravida. Dock så får många ont i magen av järntabletter och det kan också ge upphov till ännu mer illamående. Testa dig fram med vad som fungerar bra för dig, men var noga med att se orsaken till att du inte tar upp järnet. Det går givetvis att lösa problemet tillfälligt med tex ferrinject (intravenösa järninjektioner) men stora mängder järn är oxidativt för kroppen så det bästa är alltid att järn tillförs dagligen.

LÄS MER…

Folsyra under graviditeten

2015 maj > tisdag, maj-12-2015

Folsyra skall, om du äter näringsriktigt, inte behöva tillföras som kosttillskott. Dock så är det inte så enkelt, eftersom många av oss har näringsbrister pga dålighållning kost och stark stress. Folsyra är viktigt för att barnets nervsystem skall utvecklas optimalt och för att undvika risk för ryggmärgsbråck.

Det komplicerade med B-vitaminer som tex folsyra (B9) är att de är vattenlösliga och att de oxideras lätt när vi hettar upp vår mat. Enkelt beskrivet så gör upphettning att B-vitaminerna förstörs. Till detta bör även påtalas att B-vitaminer inte lagras i kroppen på samma vis som fettlösliga vitaminer gör (A, D, E och K). Istället lagras de en mycket kort tid och behöver således fyllas på dagligen.

En annan intressant faktor i detta är att B-vitaminer förbrukas när vi stressar, tillsammans med mineraler som tex magnesium och zink. B-vitaminer används även, tillsammans med samma mineraler, för att omvandla fetter från vegetabiliska till animaliska, för att avgifta levern o.s.v. En person som är väldigt stressad och som varit stressad över tid, kommer således att ha låga B-vitaminnivåer om han/hon inte tar kosttillskott på daglig basis. Samma gäller om du dricker mycket läsk, juicer eller alkohol samt andra livsmedel/drycker som påverkar levern, då B-vitaminerna används till leverns avgiftning.

Det viktiga i sammanhanget är att om man vet med sig att man levt på ett mindre bra vis så är det en god idé att tillföra folsyra under en graviditet. Dock så är det viktigt att ta hela B-vitaminspektrat eftersom alla B-vitaminerna samarbetar. Du behöver komma upp i 800 mg per dag och ett exempel på ett bra tillskott är raw food-komplex som är producerade från vanlig mat, i detta fallet pressad ekologisk spenat. Ett förslag är tex att man inte bara äter folsyra utan även äter ett B-komplex som är bra. Tex så innehåller en bra raw multivitamin cirka 400 mg, vilket innebär att två stycken tabletter per dag är perfekt för dig som är gravid.

Och glöm inte att B6 kan hjälpa om du mår illa under graviditeten.

Läs mer om ekologiska raw-food-tillskott via länken nedan.  

LÄS MER…

Ekologisk snabbmatskedja öppnar i juni 2015

2015 maj > tisdag, maj-12-2015

I juni 2015 startar en ny snabbmatskedja som heter Paradiset. Den första butiken startar på söder i Stockholm på Brännkyrkagatan 62. Deras sortiment består av 4000 artiklar som till 80% är ekologiska. I de fall det inte finns bra ekologiska alternativ så har ägarna besökt närliggande gårdar som de kontrollerat och godkänt. Butiken skall vara så kallad ”one stop shop” vilket innebär att du endast skall behöva handla i en och samma butik. Som det är idag, om du tex handlar på EAT ekobutiken eller liknande ekologiska butiker, så behöver du vanligen stödhandla i andra butiker. Paradisets ambition är således att du endast skall behöva handla hos dem och ingen annanstans. Planen för kedjan är att starta 3 butiker i Stockholm och sedan påbörja en nationell satsning i andra Svenska städer.  

LÄS MER…

1 2
16 st på 2 sidor
FörstaSista