Sköldkörteln del 3: Aldosteron kan vara lika viktigt som kortisol

Lågt kortisol orsakad av underfungerande binjurar är vanligt hos patienter med hypotyreos och det kan leda till behov av stöd för binjurarna med kortisolpreparat. Men vid sidan om kortisol, finns ett annat mycket viktigt binjurehormon som kan behöva undersökas, nämligen aldosteron. Läs  mer via länken:

 

 

Binjurebarken utsöndrar kortisol, aldosteron, testosteron, DHEA, DHEA S, androstenedion och östrogen. Både kortisol (en glukokortikoid) och aldosteron (en mineralkortikoid) är vitala och viktiga för hälsan och välmående. När binjurarna är uttröttade, produceras inte nog med kortisol. Även om ett lågt kortisol inte alltid motsvaras av en låg utsöndring av aldosteron, kan en betydande mängd av sköldkörtelpatienter, som har lågt kortisol också ha brist på aldosteron.

Vad är aldosteron?

Aldosteron är den viktigaste i gruppen av mineralkortikoider. Det hjälper till att reglera mängden av natrium och kalium i kroppen, dvs. det hjälper kroppen att upprätthålla balansen av elektrolyter i blodet. När binjurarna mår bra hjälper aldosteron till att upprätthålla en lämplig saltnivå i kroppen, som i sin tur hjälper till att kontrollera blodtrycket. Aldosteron fördelar även distributionen av flöden i jämnt kroppen.

Vad händer om aldosteronnivån blir för hög eller för låg?

När nivån av aldosteron är för hög, stiger blodtrycket och nivån av kalium blir för låg. Man kan få muskelkramper, svagare muskler och domningar eller stickningar i extremiteter.

När aldosteronet blir för lågt, vilket inte är helt ovanligt hos personer med kortisolbrist, kommer njurarna att utsöndra för mycket salt, vilket leder till lågt blodtryck, minskad blodvolym, hög puls och eller hjärtklappning, yrsel, trötthet, och saltsug. Symtom på lågt aldosteron kan också inkludera att man urinerar ofta, har svettningar och en onormal törst. En annan vägledning av lågt aldosteron, är att så höga doser som 30 – 40 mg av hydrokortison inte ger några bra resultat.

Vilken roll har salt?

Äter man en saltreducerad kost, så blir symtomen av låga aldosteron-nivåer värre. Att lägga till salt, särskilt havssalt, rekommenderas för sköldkörtelpatienter med lågt aldosteron. Havssalt innehåller viktiga spårmineraler, vilka kan vara bortplockade från vanligt bordssalt. Rekommenderad daglig dos av havssalt är 1/4s till en ½ tesked i ett glas vatten två gånger per dag. Om saltbegäret är ännu större kan Florinef vara ett alternativ man kan ta upp med sin läkare.

Aldesteron och saltbrist

Personer med lågt aldosteron anses vara drabbade av saltbrist.När natrium utsöndras från kroppen så följer vatten med, vilket orsakar frekvent urinerande och uttorkning. Kroppen strävar efter att upprätthålla en jämn balans mellan natrium och kalium i blodet, vilken blodtester ”felaktigt” kan tyda på, dvs. att balans föreligger, men det framgår inte alltid till vilket pris.

Inne i cellerna kan en obalans mellan mineralerna natrium och kalium leda till att man blir trött och det kan också vara en förklaring till att pupillerna fluktuerar vid ett ”ficklampstest”. Som berörts tidigare kan en elektrolytisk obalans förbättras med hjälp av salt och man kan känna sig lite piggare. Dessutom kan vid aldosteronbrist, utsöndringen av ett hormon som heter renin från njurarna öka. Vid reininbrist kan ett problem med hypofysen föreligga.

Hur testar man för lågt aldosteron?

 

Det kan göras utifrån analys av ”24-timmarsurin” eller av blod. Det är också tillrådligt att undvika saltintag 24 timmar innan provtagning. Det kan vara värt att notera att aldosteronnivån kan vara dubblerad hos gravida och den är dessutom normalt lite högre hos barn än vuxna. För en komplett bild, kan det vara klokt att inkludera ett renintest i sammanhanget, liksom mätning av natrium och kalium.

Vikigt att lägga märke till för kvinnor. Gör provet under första veckan av en menstrua-tionscykel. Som vid havandeskap föreligger en högre nivå av progesteron runt mitten av menstruationscykeln och därefter, vilket kan dra upp aldosteronnivån, eftersom aldosteron görs av progesteron.

Vad kan man göra om inte havssalt räcker för behandling av symtom från lågt aldosteron? En rekommenderad behandling är då intag av fludrocortisonacetate under varumärket Florinef. Detta kan den hjälpsamme läkaren hjälpa till med vad doser m m anbelangar. Det kan påpekas att för de personer som redan är under behandling med hydrokortison, kan en sänkning av den dosen vara tillrådlig, för att kompensera för glukokortikoidpotensen hos Florinef. Det är också rekommenderat att Florinef intas med vatten ”förstärkt” med lite havssalt.

Källa: Scandlab

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu