Folsyra under graviditeten

Folsyra skall, om du äter näringsriktigt, inte behöva tillföras som kosttillskott. Dock så är det inte så enkelt, eftersom många av oss har näringsbrister pga dålighållning kost och stark stress. Folsyra är viktigt för att barnets nervsystem skall utvecklas optimalt och för att undvika risk för ryggmärgsbråck.

Det komplicerade med B-vitaminer som tex folsyra (B9) är att de är vattenlösliga och att de oxideras lätt när vi hettar upp vår mat. Enkelt beskrivet så gör upphettning att B-vitaminerna förstörs. Till detta bör även påtalas att B-vitaminer inte lagras i kroppen på samma vis som fettlösliga vitaminer gör (A, D, E och K). Istället lagras de en mycket kort tid och behöver således fyllas på dagligen.

En annan intressant faktor i detta är att B-vitaminer förbrukas när vi stressar, tillsammans med mineraler som tex magnesium och zink. B-vitaminer används även, tillsammans med samma mineraler, för att omvandla fetter från vegetabiliska till animaliska, för att avgifta levern o.s.v. En person som är väldigt stressad och som varit stressad över tid, kommer således att ha låga B-vitaminnivåer om han/hon inte tar kosttillskott på daglig basis. Samma gäller om du dricker mycket läsk, juicer eller alkohol samt andra livsmedel/drycker som påverkar levern, då B-vitaminerna används till leverns avgiftning.

Det viktiga i sammanhanget är att om man vet med sig att man levt på ett mindre bra vis så är det en god idé att tillföra folsyra under en graviditet. Dock så är det viktigt att ta hela B-vitaminspektrat eftersom alla B-vitaminerna samarbetar. Du behöver komma upp i 800 mg per dag och ett exempel på ett bra tillskott är raw food-komplex som är producerade från vanlig mat, i detta fallet pressad ekologisk spenat. Ett förslag är tex att man inte bara äter folsyra utan även äter ett B-komplex som är bra. Tex så innehåller en bra raw multivitamin cirka 400 mg, vilket innebär att två stycken tabletter per dag är perfekt för dig som är gravid.

Och glöm inte att B6 kan hjälpa om du mår illa under graviditeten.

Läs mer om ekologiska raw-food-tillskott via länken nedan.  

B Complex 180 (180 tabletter)

http://www.innateresponse.se/kostkoll/?pID=75

B Complex 90 (90 tabletter)

http://www.innateresponse.se/kostkoll/?pID=38