Biverkningar på bioidentisk progesteronkräm (vid binjureutmattning / lågt kortisol)

2020 januari > söndag, januari-26-2020

Jag har alltid undrat om det verkligen är så bra med bioidentisk progesteronkräm i stora doser och tycker att det är lite märkligt (och oseriöst) att rekommendera det utan att först ta tester så att man vet om det verkligen behövs. Många blir rekommenderade att testa bioidentisk progesteronkräm eller bidrottninggele utan att först mäta värdet på östrogen och progesteron och på så vis se om värdet är lågt. En annan intressant aspekt är att man behöver fråga sig varför det finns ett behov och en brist. Det mest vanliga hos mina patienter är att progesteronbrist beror på långvarig stress och lågt kortisol, vilket då gör det extra viktigt att även mäta och korrigera kortisol. Progesteron är förstadie till kortisol, vilket gör det mycket stresskänsligt. Såsom jag ser det, så ska man ALDRIG använda progesteronkräm eller annan hormonell behandling utan att först testa sina värden.  Detta gäller även melatonin, östrogen, kortisol, DHEA och andra hormoner som gärna rekommenderas utan underlag.

Det är mycket viktigt att ha kunskap om höga doseringar av progesteronkräm och hur det påverkar när det även förekommer binjureutmattning. Det man kan säga är att progesteronkräm är otroligt bra, förutsatt att du har en kropp som är stark och frisk. Om du däremot vill behandla östrogendominans och samtidigt har binjureutmattning, så är det viktigt att stödja upp binjurarna samtidigt eller före du behandlar med progesteronkräm.

Försiktig dosering med bioidentisk progesteronkräm 

Höga doser med bioidentisk progesteronkräm eller wild yam i annan form, kan orsaka obalanser med andra av kroppens hormoner, och kan även skapa negativa reaktioner. Vid misstanke om binjureutmattning, så bör man först och främst mäta hormoner i saliv/labrixtest, och helst mäta kortisol x 4 (mäts vid 4 tillfällen under dygnet för att erhålla dygnskurva), östrogen, progesteron, DHEA och testosteron som grundläggande hormonell information. Man kan sedan balansera upp de obalanser som finns, MEN det viktiga är att ha konkret underlag på vilka hormoner som ligger lågt, samt även ha en mycket försiktig inställning till behandling. Ofta kan rekommendationerna ligga mycket högt, och det är inte att föredra, särskilt inte om kortisolnivåerna ligger lågt. Vid lågt kortisol och binjureutmattning, bör behandlingen vara långsam och med försiktighet, snarare än aggressiv och snabb. Detta för att undvika starka reaktioner från binjurarna och kroppens övriga hormonsystem. Det viktiga är också att hela tiden arbeta för att kroppen själv ska återfå balans och sedan avsluta behandling. Man bör inte stå på hormonbehandling hela livet, även om det är i naturlig form som exempelvis bioidentiskt östrogen eller bioidentiskt progesteron.

Korrigera livsstilsförändringar som skapat hormonell obalans

Denna del, med att testa sina hormonvärden för att förebygga östrogendominans och hormonell obalans är A och O för god hjälp. Andra saker som är viktigt är att fråga sig varför det blivit en hormonell obalans. Om obalansen beror på stress som urlakat systemet, så är den viktigaste åtgärden att korrigera kortisolnivåerna och minimera och hantera daglig stress. Det är alltid orsaken som är viktigast att arbeta med, då hormonbalansering annars tenderar till att ge minimal effekt. Det är också viktigt av andra anledningar, och det är att fortsatt livsstil med stress eller andra positiva levnadsmönster, gör att behandlingen hela tiden behöver ökas. Ett exempel är behandling med levaxin (sköldkörtelhormon, T4) där dosen vanligen behöver ökas med tiden. På liknande sätt kan man se annan hormonell behandling, om inte orsaken korrigeras och patienten inser vad som behöver förändras. En hormonbehandling är således endast relevant om/när patienten är redo att förändra sitt liv, minska på stress och göra andra livsstilsförändringar som krävs. Denna typ av förändring är mycket viktig att ta hjälp med, då den duktig naturläkare eller näringsterapeut kan utvärdera var problemet ligger och sedan göra en personligt anpassad plan, både på behandling och livsstilsförändringar.

Hur fungerar bioidentiskt progesteron

Progesteron, tillsammans med östrogen, är en av våra kvinnliga hormoner, och dess produktion sker i äggstockarna. Dessa två kvinnliga hormoner samarbetar för att skapa en kvinnlig cykel, där östrogen förekommer till stor del under cykelns första del och bygger upp ägget och livmoderslemhinnan, och progesteron förekommer efter ägglossning för att hålla kvar fostret i livmoderns slemhinna. När det förekommer för lite östrogen tar det längre tid för kroppen att bygga upp ägget och slemhinnan, vilket ofta innebär längre menstruationscykler, samt tillstånd som tex PCOS eller utebliven ägglossning. Progesteronbrist brukar vanligen innebära svårighet att bli gravid och/eller ökad risk för missfall. Bioidentiskt progesteron är helt kroppseget, vilket innebär att det har en kemisk struktur som är identiskt med våra egna hormoner. Bioidentiskt progesteron är motsatsen till syntetiskt progesteron eller så kallade gestagener, som kroppen inte känner igen och som ofta skapar mycket besvär.

Progesteron är ett lugnande hormon som styrs mycket av kroppens zinknivåer, medan östrogen är ett aktiverande hormon som styrs av koppar. Högt koppar är vanlig orsak till högt östrogen eller östrogendominans, medan koppar trycker ner zink och på så vis även minskar kroppens progesteronproduktion. En sak som är viktig att undersöka, förutom konkreta värden på östrogen, progesteron, testosteron och kortisol, är att undersöka koppar och zinkbalans vid misstanke om högt koppar. Högt koppar kommer från egen brunn, kopparrika livsmedel, försämrad förmåga att bryta ner koppar i levern (koppar finns i stor mängd hos både barnet och gravida kvinnan under en graviditet tex). Mätning av kopparnivåer bör ske i både blod och hårmineralanalys.

Det som är intressant är att progesteron och östrogen ansamlas i kroppens fettvävnad, som exempelvis i buken och i kroppens organ.  Alla steroidhormoner älskar fett, inkluderat östrogen, progesteron och testosteron. Hormoner ansamlas i kroppens fettvävnad och metaboliseras sedan i viss mängd under dagen. Man bör således alltid använda sig av låga doser och hellre arbeta långsamt med progesteronbehandling, snarare än att använda väldigt höga doser som kan lagras in i kroppens vävnader. Friska kvinnor i fertil ålder producerar 20-30 mg progesteron per dag medan män producerar 6-10 mg. Efter 35 års ålder minskar kvinnans förmåga att producera progesteron, vilket innebär lägre referensvärden för progesteron.

Progesteronkräm och binjureutmattning 

Patienter med binjureutmattning kan vara mer intoleranta mot naturligt progesteron, och framförallt progesteron i höga doser. Hos dessa patienter kan även de minsta doseringar ge biverkningar, vilket är mycket viktigt att känna igen och ta hänsyn till. Hög dos av progesteron kan också lagras in och ge biverkningar om det tas under lång tid. Mina rekommendationer är alltid att använda progesteronkräm i 2-3 månader högt, och sedan ta nya tester för att se hur värdet ligger och trappa ner behandlingen. Man bör även vara försiktig med hög dosering och, om behov finns, stärka upp binjurarna samtidigt. Hos patienter med binjureutmattning som inte tål bioidentisk progesteronkräm, skall dosen alltid minimeras och fokus bör ligga på att först stärka binjurarna. Dosen kan sedan trappas upp vartefter binjurarna är starkare, men bör minskas ner direkt vid misstanke om biverkning. Många utövare gör tvärtom, och ökar istället dosen när det uppstå biverkningar, och det bör således göras tvärtom. Anledningen till att det uppstår reaktioner är sannolikt flera, men progesteron är förstadie till andra hormoner och en kropp som legat på sparlåga med alla hormoner under lång tid, kan behöva försiktig behandling.

Symtom på progesteronbiverkningar

Biverkningar på bioidentiskt progesteron påminner väldigt mycket om östrogendominans och kan innebära att patienten samlar på sig vatten, upplever ångest och nedstämdhet, trötthet, illamående och att brösten kan ömma.  Vanligtvis så finns dessa symtom redan innan behandling som resultat av östrogendominans, men de kan förvärras vid användning av progesteronkräm. Det viktiga är då att minska dosen och ta det mer försiktigt. Östrogen- och progesteronreceptorer är mycket lika och när man påbörjar behandling med progesteronkräm, så kan östrogenreceptorerna vakna upp och således öka östrogennivåerna under en kort tid på behandlingen. Detta är inget långvarigt för de som är friska, men om du även lider av binjureutmattning, så kan dessa biverkningar uppstå över tid, och då är det som sagt viktigt att minska ner dosering och istället ta det mycket försiktigt. Reaktionen kan bero på flera saker, men föreslagsvis kan orsaken vara dysfunktion i receptorn eller leverstockning.

Vanligen handlar ovan nämnda om att kroppens förmåga att hantera stress är mindre bra, och då behöver den först och främst återfå sin förmåga att hantera stress och fungera optimalt. Kortisol och progesteron använder samma receptorer, vilket gör att stress behöver minimeras för god effekt av progesteronbehandling. Om receptorerna istället är blockerade med kortisol, så minskar effekten och progesteron lagras istället in i kroppens vävnader. Ett exempel på hur detta kan motverkas är att man samtidigt sänker kroppens kortisolfrisättning, genom att tex tillföra ashwaganda (exempelvis KSM66) som normaliserar kortisolfrisättningen och på så vis låter progesteron arbeta normalt. För god effekt av progesteronbehandling krävs alltså låga doser, försäkran om att receptorerna är ”lediga” och inte upptagna av kortisol, samt att patienten hela tiden medvetet minskar sin inre och yttre stress. Det är således även viktigt att minimera träning och annan stress vid behandling av progesteron, vid binjureutmattning.

Hur uppstår östrogendominans

Cellerna behöver alltså vara tillgängliga för progesteron, men progesteron är även förstadie till kortisol och när kroppen utsätts för mer stress än vanligt, så produceras mer kortisol och fokus på progesteronbalans minimeras. Detta handlar om kroppens egna överlevnadssystem och att kroppen prioriterar överlevnad, och vid långvarig stress, minimerar kroppens förmåga att fortplanta sig. Progesteron är förstadie till kortisol, medan östrogen och testosteron bildas av DHEA i ett annat ben i samma cykel. Detta innebär att progesteron är känsligt för stress, medan östrogen har mindre risk att påverkas. Detta är mycket vanligt och vid mätning i labrixtest, ser man ofta att progesteron ligger väldigt lågt, kortisol lågt, men att östrogen är skapligt. Detta innebär östrogendominans, dvs att östrogen är för högt i förhållande till progesteron. Problemet är att många rekommenderas östrogenbehandling, när det stora problemet är att kortisol och progesteron ligger lågt. Mer östrogen via östrogenplåster eller annan östrogenbehandling innebär alltså ännu större östrogendominans.

Progesteronbehandling och sömn 

Ofta upplever man att sömnen förbättras vid behandling med progesteron. Detta är dock endast om doseringen är korrekt. Progesteron trycker ner östrogen, och östrogen behövs för att producera serotonin. Adekvat dos på progesteron är alltså mycket viktigt för att erhålla god sömn och även för att minska risk för depression. Alla hormoner samarbetar med kroppens signalsubstanser, och därför är det viktigt att aldrig tillföra för höga doser av något hormon eller signalsubstans, då det kan skapa obalans. Rätt dos är alltså enormt viktigt.

Progesteron och candida/svamp

Om progesteronbehandling ger illamåande, uppblåsthet och mag-tarmbesvär, så beror det ofta på att behandlingen aktiverar candida, och skapar besvär med tarmens överväxt av candida. Om detta sker kan man undersöka tarmen vidare, både med hjälp av mikrobiomtest som mäter tarmens tarmflora, men också med prover på candida (candidatest på avföring eller candidatest med serumblod).

Progesteronkräm för män 

Även män kan ha god effekt av behandling med progesteronkräm, men om det förekommer för höga doser så brukar sexlusten minska, då progesteron kan blockera omvandlingen av testosteron till DHT och på så vis ge minskad sexlust. Dosen ska då minskas. Män behöver oftast mycket små mängder av progesteron. Om en ärta progesteron motsvarar 20 mg, så kan man tänka att män behöver ungefär en tredjedel av detta som daglig dos (6-10 mg är daglig dos för män)

Progesteron vid leverbesvär 

Det bästa vid leverbesvär är att använda progesteronkräm, då oralt progesteron bryts ner i levern. Det är dock fortfarande mycket viktigt att ha rätt dosering och inte höga doser, då levern behöver arbeta hårdare om dosen är högre eftersom levern avgiftar och metaboliserar överdrivna mängder av hormoner. Detta stressar binjurarna och skapar obalans som i sin tur minskar tillgången till cellernas progesteronreceptorer.

Hur blir man av med östrogendominans på ett säkert sätt?

  1. Börja med att mäta dina hormoner med salivtest. Det är viktigt att du bokar en första konsultation, så att du får hjälp med att reda ut vilka hormoner som behöver testas. Det är också viktigt, om du har binjureutmattning, att din terapeut är kunnig inom detta och anpassar din behandling till det, så att dina doser inte är för höga.
  2. Om du har lågt kortisol så är detta viktig att korrigera denna obalans, både för din energi och hälsa men också för att erhålla god effekt från din hormonbalansering.
  3.  Ta hjälp av din terapeut för att erhålla bra doseringar för att balansera upp östrogen gentemot progesteron, samt att balansera upp kortisol så att du får god effekt av din behandling. Om du har lågt kortisolvärde så är det bättre att börja försiktigt och inte använda höga doser av bioidentisk progesteronkräm.
  4.  Följ upp dina värden hela tiden under behandlingen och använd aldrig höga doser av bioidentisk progesteronkräm mer än 2-3 månader. Progesteronbiverkningar beror på kumulativ mättnadseffekt av progesteron i cellerna. Många hävdar att bioidentisk progesteronkräm i höga doser är ofarligt men det stämmer inte. Dosen ska alltid anpassas till just dig och baseras på konkreta mätningar av hormoner. Man ska aldrig använda hormoner utan provtagning.
  5.  Var noga med att minimera din stress och normalisera ditt kortisol med hjälp av tex KSM66. Var mycket noga med att förändra de mönster som skapat problemet. Detta bör du ta hjälp med att identifiera så att din behandling blir optimal.
  6.  När du avslutar din behandling i samråd med din behandlare, så bör du göra det på ett försiktigt sätt. Du behandlar dag 15-27 i menstruationscykeln och på normal dos eller dos som är anpassad till dina provsvar. När du sedan trappar ner progesteronbehandlingen så bör detta alltid göras långsamt och att du använder en underhållsdos viss tid. Att sluta abrupt med progesteronkräm kan ge ökade nivåer av progesteron när ackumulerat progesteron frisätts från vävnaderna.

Om du önskar vår hjälp med att ta labrixtest eller erhålla hormonbalansering, så kan du läsa mer via denna länk: Beställ labrixtest

Thermografi, alternativ mammografi helt utan biverkningar

2020 januari > tisdag, januari-7-2020

Thermografi är ett fantastiskt alternativ till mammografi, och helt utan biverkningar. I en artikel från tidningen Hälsofrihet (nummer 4, 2018) skriver författaren att det totalt ställs drygt 61 000 cancerdiagnoser i Sverige per år, varav cirka 9 000 är bröstcancerdiagnoser. 30 procent av alla cancerfall hos kvinnor är bröstcancer med en medianålder för insjuknande på 64 år. Endast 5 % av de som insjuknar är under 40 år. Det som är fascinerande med denna sjukdom, precis som andra sjukdomar, är att de i många fall härror till vår västerländska livsstil, och på så vis både går att förebygga och påverka.

Nu handlar givetvis svåra diagnoser om många saker, men jag har tidigare skrivit om vikten av att se över sina hormoner för att minska bröstcancerrisk och detta gör man bäst med hjälp av ett labrixtest, salivtest, som mäter bioaktiva hormoner. Till skillnad mot blod, som mäter både inaktiva och aktiva hormoner, så mäter salivtest/labrixrtest endast aktiva hormoner. Man bör mäta E1, E2 och E3 samt progesteron och balansen mellan östrogen och progesteron. Balansen, även kallad ratio, mellan östrogen och progesteron är otroligt viktig för att erhålla hormonell balans. Allt fler kvinnor får lågt progesteron som följd av långvarig stress, då progesteron är förstadie till stresshormonet kortisol, och på så vis blir lågt när kortisolfrisättningen är högre än normalt. Kontentan är att progesteron blir för lågt i förhållande till östrogen, vilket skapar hormonell obalans och många besvär som hör till det. Det är också viktigt att undersöka balansen mellan de olika östrogenerna, då de har olika påverkan på kroppens skydd (läs mer om optimal balans på östrogener)

Det man också kan göra är att kontinuerligt, och gärna i ung ålder, påbörja undersökning med thermografi. Enligt artikeln i Hälsofrihet, var Gävle sjukhus  först i världen med att införa hälsokontroller med mammografi och året 1969 undersöktes 6000 kvinnor med röntgen, ett arbete som presenterades på läkarstämman år 1974. År 1986 introducerades sedan massmammografi i Sverige, som första land i världen. I många andra länder börjar man mammografiundersökning i 50-årsåldern, och inte lika tidigt som i Sverige där man kallas till första undersökningen det år man fyller 40.

Intressant är att man, i Danmark, har valt att utesluta stor del av mammografi som screeningsmetod. Detta började med en svensk studie från 1999, som visade att mammografi inte gjorde nytta och inte ökade bröstcanceröverlevnad. Peter Götzsche, på Nordic Cochrane Centre i Danmark, valde då att studera mammografi ytterligare, och resultatet från studien visade att det inte gick att dra någon slutsats huruvida nyttan med mammografin översteg riskerna. Sundhedsstyrelsen ansåg dock att kvinnor skulle massmammograferas vilket bidrog till att man idag använder mammografi på endast 20 % av danska kvinnor. Denna låga mammografiscreening gör att man enkelt kan jämföra de kvinnor som röntgats med mammografi, och de som inte har blivit röntgade. Resultatet visar att mammografi inte är anledning till ökad bröstcanceröverlevnad, utan att detta snarare beror på förbättrade behandlingsmetoder.

Nackdelen med mammografi är att den kan orsaka cancer genom joniserande strålning och mammografi påvisar även falskt alarm i 80 procent av fallen. Ett problem är också att det tryck som krävs för att genomföra mammografin, kan skada bröstvävnaden och på så vis riskera att eventuell cancer sprids. Detta gör att det är ineffektiv metod för upp till 50% av kvinnorna, främst de kvinnor som har täta bröst eller bröstinlägg. En intressant sak är också att man lätt överdiagnosticerar icke invasiv cancer, precis som man ofta överdiagnostiserar vid prostatascreening. Enligt Cochrane så innebär mammografi att om man regelbundet, i 10 års tid, undersöker 2 000 kvinnor, så kommer en av dem att ha nytta av det, då hon undgår att dö av bröstcancer. Samtidigt kommer 10 friska kvinnor att få felaktig bröstcancerdiagnos och således även bli onödigt behandlade med operation och kan då få helt eller delvis borttagna bröst. En del av dem får även strålbehandling och cellgiftsbehandling. Upp till 200 av friska kvinnor kan få falskt larm, vilket känslomässigt kan vara enormt påfrestande.

Problemet som också lyfts fram i artikeln, och som är en viktig aspekt, är att man får en kallelse till mammografi, utan att på något sätt bli informerad om vad det innebär. Det är så det går till med många saker i Sverige, allt från mammografi, vaccin och K-vitaminspruta m.m., att de presenteras som obligatoriska och självklara, utan att det framkommer någon som helst information om risker och biverkningar.

Ett alternativ till mammografi är thermografi, en helt ofarlig metod som mäter kroppens IR-strålning. Infraröd strålning (IR-strålning) är kroppens naturliga elektromagnetisk strålning, som påvisar olika temperaturskillnader. Thermografi handlar alltså om att avläsa kroppens egna IR-strålning för att på så vis se temperaturskillnad mellan olika partier.

IR-strålning ligger mellan våglängdsområdet 700 nm till 1 mm (strax över våglängder för synligt ljus). Termografi är lika naturligt som att ta ett vanligt kort, skapligt prismässigt, och har inga biverkningar eller risker. Det är enkelt att utföra och kräver egentligen ingenting från patienten, mer än att man behöver stå still en viss tid för att kroppen ska bli avkyld mellan fotograferingsserierna. Termografi är en svensk uppfinning och användes från början inom militären. Infraröd strålning upptäcktes av Sir Frederick William Herschel år 1800 och första värmekameran kom 1958. Kameran tillverkades av Svenska AGA, för Bofors. År 1965 kom den första kameran för kommersiellt bruk, en AGA 651.

Thermografi är ett spännande alternativ till mammografi och förändringar i vävnaderna kan påvisas redan 8-10 år innan det har bildats en tumör, detta genom att man kan se inflammatoriska partier och dess värmeökningar. Mammografi kan sedan användas vid de tillfällen då man bör undersöka vidare efter en termografiundersökning. På så vis undersöks inte friska personer med onödig strålning.

OBS! Precis som hos andra aktörer, så finns det de som är seriösa och de som är mindre seriösa. Ett tips är att gå till Ingemar och Peter Thid, som är otroligt duktiga och seriösa. De finns i Haninge, utanför Stockholm. Läs mer om: termografi

Källa: Tidsskriften Hälsofrihet nummer 4 2018

Hormonkurs med Marianne Arnström

2020 januari > måndag, januari-6-2020

Jag vill tipsa om Marianne Arnströms fantastiska kurser inom hormoner och hur du kan balansera upp dina hormoner. Vi hjälper dig gärna med labrixtester och balansering av hormoner, men vill uppmuntra till att lära mer om hormoner och hur det påverkar vår hälsa. Marianne är helt fantastisk och otroligt kunnig.

Läs mer om Marianne på hennes hemsida: Vitallyft
Läs mer om hormonell obalans:  Hormoner och signalsubstanser

Här ser du vårens kurser:

  • Strängnäs, 2020-03-28, 2020 – 03 – 28, 600 kronor
  • Stockholm, 2020-03-29, 9.30 – 16.30, 600 kronor
  • Dunker, Malmköping, 2020-03-30, 15.00 – 21.30, 600 kronor
  • Strömstad, 2020-04-25, 9.30 – 16.30, 600 kronor
  • Göteborg, Apple Hotel, 2020-04-26, 9.30 – 16.30, 600 kronor
  • Tvååker, utanför Varberg, 2020-05-24, 9.30 – 16.30 600 kronor 

Vad kostar labrixtest, hur fungerar ett labrixtest, och hur köper man labrixtest och hormonell rådgivning

2020 januari > fredag, januari-3-2020

Vid hormonell obalans, kan det var klokt att mäta sina värden innan man använder sig av progesteronkräm eller andra supplement. Fördelen med att mäta sina värden är att det blir tydligt var problemet ligger, samt även hur man bäst kan balansera upp den hormonella obalans som finns. Naturligtvis kan man testa sig fram genom att höja progesteron med bioidentisk progesteronkräm, men problemet är att man inte vet dosering och balans mellan östrogen och progesteron om man inte tar tester. Vanligtvis behövs högre doseringar (terapeutiska doser) vid låga progesteronvärden och då räcker inte den dos som rekommenderas som daglig dos. Det är också problematiskt med balansen mellan östrogen och progesteron, eftersom merparten av den kvinnliga befolkningen har lågt progesteron, och skapligt östrogen, och på så vis har en stark östrogendominans. För att korrigera dessa värden och balansen mellan dem, så behöver man korrekta provsvar som underlag. Det är också enkelt att följa upp behandling när man har ett provsvar att utgå ifrån.

Varför lågt progesteron och östrogendominans?

Allt fler kvinnor får lågt progesteron som följd av långvarig stress, då progesteron är förstadie till stresshormonet kortisol, och på så vis blir lågt när kortisolfrisättningen är högre än normalt. Östrogen och testosteron däremot, konverteras från DHEA i ett annat ben i samma cykel. Dessa är således inte lika känsliga mot stress, men påverkas också i längden, om alla värden blir låga. Vanligt vid hormonell obalans och symtom som PCOS, PMS, klimateriebesvär, inferilitet med mera, är att kortisol och östrogen ligger lägre än önskvärt och att progesteron ligger väldigt lågt. Östrogendominans är den vanligaste orsaken till dessa symtom och innebär att östrogen är för högt i förhållande till progesteron. I ett labrixtest mäter man dessa obalanser genom att mäta östrogen (E2) och progesteron, samt ratio (balans) mellan dem.

Obalans i kroppens östrogener

Det är också klokt att mäta östrogener och dess balans. Man mäter då både E1, E2 och E3 samt ratio (balansen) mellan dem. Detta är extra viktigt som förebyggande åtgärd för att undvika bröstcancer men även för att korrigera högt kolesterol etc. Läs gärna mer om vikten av balans mellan östrogenerna: https://zarahssida.se/optimal-balans-kvot-mellan-ostriol-ostradiol-och-ostron/

Skillnad mellan salivtest och blodprov på hormoner

Salivtest (labrixtest) (eller blodspoots) är det mest tillförlitliga sättet för att mäta hormonnivåer då hormonhalter i saliv representerar den mängd hormon som levereras till kroppens receptorer. Mätning i serum representerar de hormonnivåer som eventuellt kan levereras till receptorer i kroppen vilket innebär att man mäter både aktiva och inaktiva hormoner, och på så vis får ett felaktigt värde.

Majoriteten av hormoner i blodet finns i en av två olika former: fria hormoner (5%) eller proteinbundna hormoner (95%). 95% av hormonerna i kroppen är proteinbundna medan endast 5% hormoner är fria och biologiskt aktiva. Saliv mäter de fria, biotillgängliga hormonnivåerna i kroppen, medan serum mäter proteinbundna, icke-biologiska hormonnivåer. Serummätning kan alltså visa totalvärde av hormoner, men påvisar inte vilka som är inaktiva respektive aktiva. Detta är också anledningen till att man kan mäta kortisol eller könshormoner och få ett provsvar som visar bra värden, när värdet egentligen är långt mycket lägre.

Hur fungerar labrixtest?

När blodet filtreras genom spottkörtlarna är inaktiva, bundna hormonkomponenterna för stora för att passera genom spottkörtlarnas membran. Endast de aktiva, obundna hormonerna kan passera genom membranet och in i saliven. Det som mäts i saliven är således det ”fria” eller biotillgängliga hormonet, och också det som kommer att levereras till receptorerna i kroppens vävnader. Att mäta inaktiva, bundna hormoner är otillförlitligt och väldigt undermåligt om man vill reda ut varför det finns besvär och hur man kan korrigera dem.

Endast salivprovning mäter topiskt doserade hormoner:

Skillnaden mellan fria och proteinbundna hormoner blir särskilt viktigt när man övervakar aktuell eller transdermal hormonbehandling såsom vid behandling av bioidentisk progesteronkräm eller liknande. Studier visar att denna typ av metod resulterar i ökade vävnadshormonnivåer (sålunda mätbara i saliv), men ingen parallell ökning av serumnivåer vilket återigen visar vikten av att mäta i saliv istället för i serum. Med anledning av ovan nämnda, så kan inte serumtest användas för att övervaka aktuell hormonbehandling. Kort förklarat så syns inte bioidentiska hormoner i provtagning med blod, utan det behöver testas i saliv.

Hur fungerar labrixtest?

Labrixtest mäter aktiva hormoner vid 4 tillfällen under dagen, och visar dygnskurva på kortisol, balans mellan östrogen och progesteron, balans mellan östrogener, testosteronnivåer, dygnskurva på melatonin (sömnhormon) samt värden på DHEA. Det går även att mäta signalsubstanser såsom serotonin, dopamin, noradrenalin, adrenalin, histamin, GABA, kreatinin, glutamat, glycin och PEA (metabolit från fenylalanin med flera. Signalsubstanser mäts i urin.

Vad kostar labrixtest:

Labrixtest kostar olika beroende på vilka hormoner du önskar testa. Vanligtvis så hamnar kostnaden mellan 3000 och 6000 kronor plus genomgång av provsvar och personligt anpassade rekommendationer, beroende på vilka hormoner du önskar testa. Det går alltid att anpassa kostnaden till patientens förutsättningar. Maila oss gärna på tidsbokning@zarahssida.se om du önskar hjälp att boka test eller konsultation.

Boka tid via tidsbokning@zarahssida.se. För information om våra tester för sköldkörteln och provtagning vid fertilitetsutredning, se följande länk: Provtagning för sköldkörteln