Kan autism orsakas av mobiltelefoner och elektromagnetisk strålning?

2010 februari > söndag, februari-28-2010

Ökningen av autism har ökat nästan 60 gånger sedan slutet av 1970-talet, med den mest betydande ökningen inträffat under det senaste decenniet.

Orsaken till autism är okända, men teorier inkludera sådana potentiella orsaker som:
• Genetiska anlag
• Oförmåga för kroppen att hantera tungmetaller
• Ökad känslighet för oxidativ stress
• Miljöexponeringar inklusive kvicksilver konserveringsmedel i vacciner
• Ansamling av giftiga tungmetaller

En teori som har cirka två år på nacken publicerades i Journal of the Australasian College of Nutritional & Environmental Medicine, och lyfte fram elektromagnetisk strålning (EMR) från mobiltelefoner, Wi-Fi-enheter och andra liknande trådlösa tekniker som en accelererande faktor vid just autism.

I studien, som omfattade över fem års forskning kring barn med autism, så fann man att elektromagnetisk strålning påverar cellmembranet negativt och ger förgiftning av tungmetaller vilket är förknippat med autism. Forskare har också påpekat att autism har ökat i samma takt som spridningen av mobiltelefoner och trådlös användning (för att inte tala om den ökade vaccineringen av våra små barn)

(Källa: www.mercola.com)

LÄS MER…

Smör ger lägre blodfetter än olivolja

2010 februari > söndag, februari-28-2010

”Nu visar en ny studie vid Lunds universitet att smör ger en betydligt lägre blodfettshöjning efter en måltid jämfört med olivolja och en ny typ av raps- och linfröolja”

Det blir alltmer känt att påståendet om att ”högt kolesterol” skulle vara en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdom saknar grund och/eller är kraftigt överdriven. Margarintillverkare och läkemedelsföretag som tillverkar statiner påstår det motsatta, såklart.. :)

OM smör och mättade fetter skulle vara ohälsosamt för våra barn, så är det märkligt att vår modersmjölk består av just mättade fetter… Smöret är dessutom en av få fetter som tål höga temperaturer. Däremot, så behövs inte animaliska fettet så länge du kompletterar din kost med tex: kokosolja eftersom det är mätttat.

Jag är glad att jag äter RAW FOOD sedan 8 år tillbaka och då alltså slipper äta alla kemikalier som trycks i våra livsmedel. Kemiska margariner, miljögifter och upphettade, sönderproducerade, högpastöriserade och tillsatsrika livsmedel… Nja, inte om man vill bli pigg, frisk och stark… :) 

Studien kan du läsa här: http://www.lu.se/o.o.i.s?id=1383&visa=pm&pm_id=1315

LÄS MER…

Hjärtsjukdom och D-vitaminbrist

2010 februari > söndag, februari-28-2010

D-vitaminbrist kan vara en intressant och viktig riskfaktor för vår tids ohälsa då en ny rapport visar på ett viktigt samband mellan hjärtsjukdom/diabetes/metabola syndromet och D-vitaminbrist.
 
Levels of vitamin D and cardiometabolic disorders: Systematic review and metanalysis

Johanna Parkera, Omar Hashmia, David Duttonb, Angelique Mavrodarisa, Saverio Strangesa, Ngianga-Bakwin Kandalab, Aileen Clarkea and Oscar H. Francoa, 1, ,
a Health Sciences Research Institute, Warwick Medical School, University of Warwick, Coventry CV4 7AL, United Kingdom
b Clinical Sciences Research Institute, Clifford Bridge Road, Coventry CV2 2DX, United Kingdom
Received 8 December 2009;  accepted 10 December 2009.  Available online 23 December 2009.

Abstract
Cardiometabolic disorders and vitamin D deficiency are becoming increasingly more prevalent across multiple populations. Different studies have suggested a potential association between abnormal vitamin D levels and multiple pathological conditions including cardiovascular diseases and diabetes.

We aimed to evaluate the association between vitamin D levels, using 25-hydroxy vitamin D (25OHD) as an indicator of vitamin D status, and the presence of cardiometabolic disorders including cardiovascular disease, diabetes and metabolic syndrome.
We performed a systematic review of the current literature on vitamin D and cardiometabolic disorders using the PubMed and Web of Knowledge databases in September 2009. Studies in adults looking at the effect of vitamin D levels on outcomes relating to cardiometabolic disorders were selected. We performed a meta-analysis to assess the risk of developing cardiometabolic disorders comparing the highest and lowest groups of serum 25OHD.

From 6130 references we identified 28 studies that met our inclusion criteria, including 99,745 participants. There was moderate variation between the studies in their grouping of 25OHD levels, design and analytical approach. We found that the highest levels of serum 25OHD were associated with a 43% reduction in cardiometabolic disorders [OR 0.57, 95% (CI 0.48–0.68)]. Similar levels were observed, irrespective of the individual cardiometabolic outcome evaluated or study design. High levels of vitamin D among middle-age and elderly populations are associated with a substantial decrease in cardiovascular disease, type 2 diabetes and metabolic syndrome. If the relationship proves to be causal, interventions targeting vitamin D deficiency in adult populations could potentially slow the current epidemics of cardiometabolic disorders.

(Källa: Gunnar Lindgren)

RAW FOOD-kurs med Zarah Öberg från Detoxa.nu, Pontus Kristensson från Greenroom Sverige och Christer Barregren från Råkost.se

2010 februari > söndag, februari-28-2010

Idag har vi RAW FOOD-kurs Norrköping och jag ska strax träffa mina kurskollegor, Pontus Kristensson och Christer Barregren…

Dagen kommer bjuda på kallsoppor, RAW FOOD-smoothies, mellanmål med mycket enzymer, hur du stärker dina organ med RAW FOOD och MYCKET MYCKET mera!  

♥ ♥ ♥ Härlig söndag till er alla ♥ ♥ ♥

LÄS MER…

Näringskällor och överlevnad hos växter och djur under vintern!

2010 februari > lördag, februari-27-2010

Våra djuren och växter är beroende av de skillnader som finns i vårt mikroklimat, dvs de områden där temperatur och luftfuktighet kan variera såsom tex på skogens öppna platser, i mellanrummet mellan snö och mark (främst i högt gräs) samt under buskar och granar.

Tex, så kan det skilja oerhört mycket mellan olika temperaturer, beroende på skydd, solåtkomst, skugga m.m. När temperaturen ligger på 30 grader i lågt gräs, så kan skuggan i skogen ge en temperatur på 15 grader medan det under blåbärsriset endast ligger på ett gradantal på 10.

De växter som klarar sig under vintern är de som kallas för fleråriga växter och de är på olika sätt anpassade till både kyla, blåst och regn medan de som är mindre tåliga lättare dör av kyl och vädervindar. Dock så framkallas det fröbildning från alla ettåriga växter, vilket sker för fortplantningens skull (dessa växter kallas för ettåriga växter). Fröna är långt mycket mer tåliga mot både kyla och värme, jämfört med själva växten, vilket också är en av anledningarna till att fettet i frön är mer hälsosam än flera andra former av fett. De påverkas sällan av värmen eller kylan i jämförelse med fett som lätt härsknar och bli dåligt.

Växter som klarar sig ännu bättre är de som tål tjäle i marken, såsom tex tussilagon. De växter som överlever vintern är anpassade på olika sätt och ett av dem kan även vara att tappa bladen för att minska på näringsbehovet och för att minska på det vatten som kan frysa. De växter som har ett vaxlager har vaxproppar som hindrar vattnets avdunstning, vilket gör att blad och barr inte behöver avlägsnas på grund av kylan. Dessa är först ut med sina vårblad eftersom de inte behöver skugga och har gott om näring och vatten kvar.

Våra kära djur överlever genom att lägga på sig mera fett, öka pälsens tjocklek, genom att flytta till varmare länder, sova sig genom vintermånaderna, gå i dvala eller genom att öka sin aktivitet. De som dör av kylan gör på samma sätt som de ettåriga växterna och läggar ägg för fortplantningens skull. Fåglarna kan få det mindre lätt på vintern om de inte kan burra upp sina fjäderdräkter, inte bara på grund av kylan utan för att många insekter dör under vintern. Grodor kan frysa ihjäloch går i dvala på ställen som är fria från frost,  förutom de grodarter som kan lagra in socker och överleva på den energin.

De djur som sover sig genom vintern överlever för att deras hjärta slår långsammare, för att alla organ skall jobba mindre och de lever på det fett som de lagt på sig under hösten. De har dock inte lägre kroppstemperatur under vintern jämfört med de djur som går i dvala och minskar sin kroppstemperatur. Minskad kroppstemperatur minskar ämnesomsättningen och därmed även behovet av näring och energi. Många smådjur och insekter söker skydd under i det lilla hålrum mellan marken och snötäcket, vilket gör att de klarar vintern. Precis på markens yta är oftast temperaturen kring nollstrecket och det är nära till näringsrika rötter och mineralrik jord.  

LÄS MER…

Vegetariskt protein med RAW FOOD-inspirerad broccoli-kallsoppa, hemmagjord GMO-fri proteindrink, proteinrika bönbollar eller en spirulina- och nötbar!

2010 februari > lördag, februari-27-2010

Jag har precis skrivit en artikel om naturligt och vegetariskt protein som är perfekt om man tränar mycket, skadar sig lätt, är sjuk, äldre eller bara behöver komplettera sin kost med proteiner vid tex vegan- eller vegetarisk kost. 

Eftersom jag älskar RAW FOOD så är broccolisoppa ett perfekt sätt för att fylla på vegeriskt protein eller genom en GMO- och sojafri hemmagjord proteindrink, proteinrika bönbollar, proteinpulver som är tillsatsfritt eller fett- och proteinboost med nötter och spirulina.

Läs mer på: www.kostkoll.se

LÄS MER…

Återställ tarmfloran med mjölksyrade grönsaker

2010 februari > onsdag, februari-24-2010

Tarmfloran kan lätt hamna i obalans, särskilt om vi har sämre matsmältning som gör att maten kommer ner i tarmen innan den har hunnit brytas ner, om vi har candida i tarmen, äter bakteriedödande mediciner samt om vi äter mycket saker som irriterar tarmens slemhinna såsom vete och socker. Antibiotika har funktionen att döda BÅDE de bakterier som är bra och de som är mindre bra, vilket minskar chansen att själv kunna reglera den tarmflora som behövs till matspjälkningen.

Blindtarmen (som vi längre trott inte har någon funktion) återställer tarmfloran, genom att dra in goda bakterier och sedan stänga, när du tex tar en antibiotikakur. När du sedan slutar äta kuren, så öppnar den upp igen och släpper ut bakterierna. Detta gör att en borttagen blindtarm minskar chansen att du själv kan återställa tarmfloran. Det är då viktigt att komplettera kosten med probiotika och bra bakterier från tex sur yoghurt eller mjölksyrade grönsaker m.m.

Mjölksyrade grönsaker:
1 kg grovrivna morötter
1/2 kg grovriven kålrot
2 skivade gula lökar
4-5 hela vitlöksklyftor
2 msk gult senapsfrö
2 msk dillfrö
10-15 g havssalt per kg grönsaker
(ev: 1-2 msk surkålsspad)
1 liten bit pepparrot 

Blanda alla ingredienser och fyll i ett väl rengjort 2-liters konserveringsglas med gummiring och bygel (finns att köpa på IKEA eller som jäskrukor med vattenlås, som finns hos hälsokosten). Stampa hårt så att all luft pressas ut. Fyll på lite kokt, kallt vatten om det behövs. Lämna några centimeter i burken, stäng den och låt stå 2-3 dagar i rumstemperatur (ca: 20 grader), sedan 10 dagar i cirka 16-18 grader. Förvara sedan burken kallt, i 8 grader (kylskåpskallt) i 6-8 veckor.

LÄS MER…

Minska högt blodtryck genom bevarande av kväveoxidkoncentrationen i dina njurar!

2010 februari > tisdag, februari-23-2010

Forskare i Uppsala har kommit långt i utvecklingen av en ny behandling mot högt blodtryck. Metoden går ut på att bevara koncentrationen av kväveoxid i njurarna och därigenom hålla kroppens vätskevolym på lämpliga nivåer. Brist på kväveoxid i njurarna gör att kroppen samlar på sig mer vätska än nödvändigt, vilket ökar blodtrycket.
 
Substansen är L-arginin, ett förstadium till kväveoxid, och säljs i dag som kosttillskott på marknaden. En målsättning för forskarna är att testa ämnets effekt i en regelrätt klinisk studie. Flera sådana studier krävs för att på sikt kunna utveckla ett läkemedel som förstärker halten av kväveoxid i njuren.
 
Läs mer: http://www.hjart-lungfonden.se/sv/Sjukdomar/Riskfaktorer/Hogt-blodtryck/
Mer-lasning/Hogt-blodtryck-kan-sankas-genom-behandling-i-njurarna/

LÄS MER…

1 2 4
59 st på 4 sidor
FörstaSista