Återställ tarmfloran med mjölksyrade grönsaker

Tarmfloran kan lätt hamna i obalans, särskilt om vi har sämre matsmältning som gör att maten kommer ner i tarmen innan den har hunnit brytas ner, om vi har candida i tarmen, äter bakteriedödande mediciner samt om vi äter mycket saker som irriterar tarmens slemhinna såsom vete och socker. Antibiotika har funktionen att döda BÅDE de bakterier som är bra och de som är mindre bra, vilket minskar chansen att själv kunna reglera den tarmflora som behövs till matspjälkningen.

Blindtarmen (som vi längre trott inte har någon funktion) återställer tarmfloran, genom att dra in goda bakterier och sedan stänga, när du tex tar en antibiotikakur. När du sedan slutar äta kuren, så öppnar den upp igen och släpper ut bakterierna. Detta gör att en borttagen blindtarm minskar chansen att du själv kan återställa tarmfloran. Det är då viktigt att komplettera kosten med probiotika och bra bakterier från tex sur yoghurt eller mjölksyrade grönsaker m.m.

Mjölksyrade grönsaker:
1 kg grovrivna morötter
1/2 kg grovriven kålrot
2 skivade gula lökar
4-5 hela vitlöksklyftor
2 msk gult senapsfrö
2 msk dillfrö
10-15 g havssalt per kg grönsaker
(ev: 1-2 msk surkålsspad)
1 liten bit pepparrot 

Blanda alla ingredienser och fyll i ett väl rengjort 2-liters konserveringsglas med gummiring och bygel (finns att köpa på IKEA eller som jäskrukor med vattenlås, som finns hos hälsokosten). Stampa hårt så att all luft pressas ut. Fyll på lite kokt, kallt vatten om det behövs. Lämna några centimeter i burken, stäng den och låt stå 2-3 dagar i rumstemperatur (ca: 20 grader), sedan 10 dagar i cirka 16-18 grader. Förvara sedan burken kallt, i 8 grader (kylskåpskallt) i 6-8 veckor.

Receptet kommer från Masesgården…!

www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.receptkoll.se
www.rawfood-kost.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info