Kontakta näringsterapeut Zarah Öberg

2019 mars > lördag, mars-30-2019

För att boka tid för konsultation:

tidsbokning@zarahssida.se

Hos oss kan du beställa Labrixtest, salivtest, från Doctors Data (USA), provtagning på signalsubstanser från Labrix, Doctors Data (USA), Födoämnestest från Imupro eller EU Biotek, provtagning på miljögifter/UMT-test, från EU Biotek, mikrobiomtest från Helsetest (Australien) samt provtagning på parasiter, prov för läckande tarm och SIBO. Våra specialtester med provtagning av aminosyror och mineraler är också mycket uppskattade.

Vi har även en riktigt djupgående sköldkörtelpanel som bland annat mäter thyroglobulin, jod, litium och selen och en väldigt bra mätning av fettlösliga vitaminer såsom vitamin A, D, E, K och coenzym Q10. Vi mäter hormonmetaboliter i ett mycket omfattande urinprov, och erbjuder mätning av D-vitamin. Vi har även möjlighet för mätning av Ebstein-barr och borrelia.

Du kan även boka tid för genomgång av provsvar om du exempelvis har provsvar på sköldkörteltester eller liknande och önskar en second opinion.

From våren 2022 har vi ett samarbete med unilabs, som innebär att du kan mäta alla prover som tas inom svensk sjukvård. Dessa prover tas på unilabs provtagningscentraler med remiss.

Varmt välkommen att kontakta oss för bokning av en första konsultation!

KPU, kryptopyrrolurie (cryptopyrroluri) vid ADHD, koncentrationssvårigheter och tarmbesvär

2019 mars > fredag, mars-29-2019
KPU, kryptopyrrolurie (cryptopyrroluri) berör förmodligen upp till 10% av befolkningen och förekommer oftare hos kvinnor än hos män. KPU har varit känt sedan 1960-talet men det har aldrig lyfts ordentligt varken inom skolmedicin eller alternativmedicin.
Vad är då KPU, kryptopyrrolurie?
KPU, Kryptopyrrolurie eller Cryptopyrrol (kemiskt: 2,4-dimetyl-3-etylpyrrol) beror på en del av defekt hemoglobinsyntes, vilket i de flesta fall beror på miljöföroreningar och/eller stress. I praktiken ser man även en ärftlig komponent, där större andel zink- och B-vitaminer, särskilt vitamin B6, förbrukas i jämförelse med ”friska” patienter. Sjukdomen kallas vanligtvis för KPU eller HPU (Haemopyrrollactamuria) och kan detekteras i urin. (kontakta oss på tidsbokning@zarahssida.se om du vill veta mer om KPU-test). Vid provtagning har man sett att B6 och zink fälls ut i höga mängder i urinen, vilket förmodligen innebär att man som patient, inte kan använda sig av dem i kroppen, utan de elimineras innan de hunnit göra nytta.

Kronisk zink- och vitamin B-brist kan leda till följande symtom:
Eftersom en patient med KPU förbrukar mer zink och B6 än normala patienter, så kan det uppstå klassiska symtom kopplade till zinkbrist och B-vitaminbrist, såsom minskad förmåga att hantera stress (zink, magnesium och B-vitaminer krävs för stresshantering och förbrukas vid stress), trötthet, koncentrationsbrist, psykiska besvär, ökad stress, håravfall, rygg- och ledvärk, mag- tarmbesvär med mera.
Människor som lider av kryptopyrroluri har ofta problem med kroppens avgiftning och har svårigheter att metabolisera gifter från maten, alkohol och nikotin samt gifter från omgivningen. Detta kan utveckla en mängd olika symtom. Dessa människor anses ofta vara känsliga eller psykosomatiska och multipel kemisk känslighet (CMS) kan i många fall bero på kryptopyrroluri.
Vanligen så kommer en patient med kryptopyrroluri för kroniska gastrointestinala besvär, och nedsatt koncentrationsförmåga och/eller ökad stresskänslighet. Förutom diagnosen kryptopyrroluri återfinns reaktiv hypoglykemi och ofta även höga kvicksilvernivåer.
Det man kan göra förutom att mäta kryptopyrroluri är att komplettera kosten med vitamin B, främst vitamin B6, samt zink i terapeutiska doser. Det är också klokt att  undersöka nivåer av kvicksilver i en hårmineralanalys, för att se om dessa värden kan minskas och på så vis påskynda läkningen.
Kryptopyrroluri hos barn med ADHD
Ökade kryptopyrrolnivåer kan återfinnas hos barn med ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) och hos barn med inlärningssvårigheter, nedsatt kortsiktigt minne och dyslexi. Om patienter har svårt att komma ihåg sina drömmar så är det också en indikator på kryptopyrroluri.

Kryptopyrroluri-behandling

Behandling av KPU består av orthomolekylär medicin , dvs mineral och vitaminadministration, antingen oralt, som injektioner eller infusion. Man använder sig även av gastrointestinal behandling för att förbättra näringsupptaget, kostomläggning, minskad exponering av föroreningar samt eliminering av gifter (klokt att ta ett UMT-test som mäter miljögifter och metabolism för att se hur pass höga värden som återfinns)

Kontakta oss gärna om du vill veta mer om KPU eller om du önskar boka tid för provtagning eller terapi. tidsbokning@zarahssida.se

Kolin, Uridin och DHA samt kaprylsyra och MCT-fettsyror vid Alzheimers sjukdom

2019 mars > söndag, mars-24-2019

Det finns en hel del man kan göra i ett tidigt skede av Alzheimers. Det viktigaste är att sova ordentligt, då de amyloider som samlas i hjärnan och skapar besvär, sköljs/rensas bort vid sömn. Detta är ett förebyggande arbete som är viktigt att tänka på redan i tidig ålder då sömnen är viktigt för all form av utrensning och reparation.

De patienter som har Alzheimers sjukdom har även svårighet att ta upp vissa näringsämnen i maten samt svårt att syntetisera vissa ämnen i levern.

De ämnen som är relevanta är kolin, som Alzheimerspatienter har svårt att ta upp från maten (kolin finns tex i äggula), uridin som de har svårt att syntetisera i levern (fås ej via maten) samt att de har lägre absorption av omega 3-fettsyran DHA (finns i fet fisk). Dessa tre näringsämnen bidrar till att bilda nya synapser vilket gör dem centrala vid behandling av Alzheimers sjukdom. Patienter  med Alzheimers känner dessutom sämre lukt och smak från maten så de behöver extra hjälp så att matintag och matsmältning fungerar korrekt.

Ett annat sätt att bidra med ökad energi till hjärnan är att tillföra kaprylsyra i terapeutisk dos då denna mellankedjiga fettsyra fungerar som energi till hjärnan (hjärnans bränsle är annars glukos).

Hjärnans celler lider ofta av energibrist vid Alzheimers vilket beror på att insulin frisätts felaktigt och därför uppstår energibrist i cellerna. När det inte finns tillräckligt med energi produceras ketoner som ersättning till vanlig energi. När man använder kaprylsyra eller kokosolja så bildas ketoner vid nedbrytning av levern och dessa kan således användas som alternativ energi för hjärnan. Ett alternativ är även MCT fettsyror, som innehåller 62 procent kokosfett, och har en väldigt positiv inverkan vid Alzheimers och låg energi i hjärnan.

Tänk även på att lägga till zink, magnesium och l-glycin som också gynnar naturlig läkning och ofta är brist vid Alzheimers sjukdom.

(Uridin är en nukleotid och prekursor för hjärnsynapserna och membranfosfolipider i kombination med dokosahexaensyra (DHA) och kolin).

 

Sinupret forte och sköljning av bihålorna, naturlig behandling mot bihåleinflammation

2019 mars > söndag, mars-24-2019

Sinupret är ett helt fantastiskt och naturligt sätt för att bota bihåleinflammation. Det är ett naturläkemedel baserar på gullviva, fläder, järnört, ängsört med mera.

Andra tips är att göra egen nässpray på enchinea, kolloidalt silver samt probotika. Det går även bra att värma upp lite kolloidalt silver i en kastrull och andas in ångorna. Om symtomen fortfarande finns kvar så kan en sköljbing av bihålorna vara bra istället för antibiotika. Det brukar ta 3-4 sköljningar så är alla symtom borta.

Sänk högt testosteron på naturlig väg genom att normaliseras serotonin

2019 mars > söndag, mars-24-2019

Högt testosteron är ett problem hos många kvinnor och då jag inte fann ett enda inlägg om det så tänkte jag att det var bra att skriva ett :)

Vid stress så frisätts höga mängder kortisol och då även höga mängder serotonin då serotonin försöker lugna systemet. När stressen sedan blir kronisk och systemet inte längre orkar det höga tempot så blir istället kortisolfrisättningen undermålig och samtidigt blir serotonin lågt.

Vid hög frisättning av serotonin så trycks testosteron ner, vilket man ser vid lågt testosteron då stress är viktigt att eliminera. Hög stress trycker ner alla könshormoner eftersom kortisol, stresshormon, bildas av samma ämnen (DHEA och progesteron) som könshormoner. Det är här man behöver tänka till om det förekommer högt testosteron som vid hårväxt hos kvinnor eller liknande.

Serotonin är alltså en antagonist till testosteron vilket innebär att när serotonin blivit lågt, antingen pga lågt kortisol eller dålig matsmältning och/eller nedbrytning av proteiner (proteiner bryts ner till aminosyror och aminosyran tryotofan skall sedan konverteras till 5htp och sedan vidare till serotonin) och/eller dålig tarmflora (konvertering av serotonin kräver vissa bakteriestammar som tex e.coli) så ökar testosteron.

Ett effektivt sätt att minska högt testosteron förutom de klassiska rekommendationerna som att minska ner på stress och sockerintag, är alltså att normalisera/höja serotonin samt korrigera låg kortisolfrisättning (eftersom kortisol behövs för produktion av serotonin och tvärtom).

Det behövs även kortisol till alla celler för att kunna producera energi vilket innebär att det  är av yttersta vikt att korrigera kortisol för att sköldkörteln och dess hormonproduktion ska fungera. Vid utmattning ligger även DHEA lågt (i ett första skede då kortisolfrisättningen hög ligger det ofta högt, tillsammans med högt GABA)  så det kan även behöva kompletteras med DHEA. GABA brukar normalisera sig när kortisolfrisättningen är normal och stressen minskar. Samma med dopamin som ofta ligger högt vid utmattning.

Det kan också vara värt att nämna att många kvinnor med högt testosteron även ligger högt på östrogen, dvs har en östrogendominans. Detta beror på att testosteron omvandlas till östrogen vilket alltså innebär att de båda blir höga. Östrogendominans motverkar man främst genom att balansera upp förhållandet mellan östrogen och progesteron med hjälp av bioidentisk progesteronkräm samt att man även behöver se över huruvida det kan finnas högt koppar, så högt koppar skapar obalans i könshormoner genom att öka östrogen.

Det bästa är att mäta hormoner (salivtest hos labrixtest/Dr Data) samt signalsubstanser (urintest hos labrixtest/Doctors Data). Maila oss gärna om du önskar hjälp: tidsbokning@zarahssida.se

Klimakteriet (övergångsfasen), högt testosteron, lågt östrogen och lågt progesteron

2019 mars > onsdag, mars-20-2019

Vid klimakteriebesvär så talas det nästan uteslutande bara om östrogen vilket är helt felaktigt. När det gäller hormoner så är det viktigt att förstå att allt hör ihop.

Långvarig stress ger lägre serotonin, som i sin tur ökar dopamin, vilket kan ge vallningar. Vid långvarig stress används det kroppsegna materialet (progesteron och DHEA) upp till produktion av stresshormon, vilket innebär att det inte räcker till könshormoner och de således blir låga. Hos många kvinnor som får klinateriebesvär är det alltså inte en fråga om klimakteriet i sig, utan ofta finns en obalans med långvarig stress, lågt kortisol och lågt serotonin, högt respektive lågt östrogen och lågt progesteron sedan tidigare. När man väl går igenom en patients sjukdomshistorik så synd detta väl, då det funnits hormonell obalans långt tillbaka i tiden även om det blivit mer påtagligt när klimakteriet tar vid.

Efter menopaus upphör progesteronproduktionen i äggstockarna och binjurarna tar över en stor del av produktionen av de andra könshormonerna vilket leder till ett ännu lägre progesteron och således större besvär.  Det är också vanligt att testosteron ligger högt då FSH, follikelstimulerande hormon, stiger för att, under en tid, stimulera ägglossning. FSH är förelöpare till testosteron och omvandlas till testosteron vid hög frtsättning.

För att kunna korrigera hormonella obalanser i klimakteriet/övergångsåldern så behövs korrekt mätning av hormoner genom mätning i saliv (labrixtest). Det räcker alltså inte med att endast undersöka östrogen och använda  östrogenplåster.  Även om det kan upplevas lindrande så är det symtomlindring som ställer till det ännu mer i längden eftersom det ökar den hormonella obalansen ytterligare. Det viktiga är att ta reda på orsaken till besvären och korrigera de obalanser som finns. Man bör inte heller mäta östrogen i blodprov utan i saliv, då blodprov är missvisande och visar både inaktiva och aktiva hormoner.

Om du önskar hjälp att mäta dina hormoner med ett labrixtest, Doctors Data så kan du maila oss på tidsbokning@zarahssida.se.

PCOS och högt testosteron hos kvinnor – sänka ditt testosteron

2019 mars > onsdag, mars-20-2019

Jag skriver mycket om hormonell obalans och det intressanta men också komplexa, är  att alla hormoner hör ihop och på så vis påverkar varandra. Även signalsubstanser påverkar då tex serotonin blir lågt vid långvarig stress, vilket ger högt dopamin som kan ge vallningar m.m. som vi ofta tror är kopplade till lågt östrogen. Lågt serotonin minskar frisättning av kortisol vilket ger en ond cirkel och då behöver båda dessa korrigeras.

För att se eventuella problem så behöver man testa serotonin, Östrogen och progesteron samt kortisol via salivtest, labrixtest, då alla dessa är viktiga för kroppens serotonin- och kortisolinsöndring.

Vid PCOS har många kvinnor högt testosteron vilket beror på att det follikelstimulerande hormonet FSH, stiger för att stimulera ägglossning. Ägglossning sker inte på grund av framförallt lågt östrogen (även progesteron brukar ligga lågt), och när FSH hela tiden försöker stimulera ägglossning så ökar testosteron eftersom FSH är förelöpare till testosteron.

Med anledning av detta så bör man alltid testa progesteron, östrogen och testosteron samt gärna kortisol vid misstanke om högt testosteron, PCOS, ökad behåring m.m.

Det bästa sättet att sänka testosteron är att balansera upp alla hormoner så att progesteron och östrogen ligger bra samt se till att stärka binjurarna så att lågt kortisol blir normalt och inte längre påverkar könshormonerna på ett negativt sätt. Viktigt att inte stressa, att undvika stimuli från kaffe eller liknande, att äta ren och hälsosam mat etc

Om du önskar testa hormoner bör du alltid göra det i saliv eftersom blodprov både mäter inaktiva och aktiva hormoner medan saliv endast mäter de hormon som är aktiva. Om du önskar testa dina hormoner med ett labrixtest, Doctors Data och få hjälp att sänka ditt testosteron så maila oss för bokning på tidsbokning@zarahssida.se

Stress och hormonell obalans i könshormoner med symtom som hormonell akne, PMS, PCOS, infertlitet m.m.

2019 mars > onsdag, mars-13-2019

Jag har tidigare skrivit om hur stress påverkar könshormoner och kan ge hormonell obalans, med symtom som hormonell akne, PCOS, PMS, infertilitet etc. Anledningen till att stress påverkar könshormoner på ett så negativt sätt, är att pregnenolon är förstadie till DHEA och progesteron som sedan omvandlas till både kortisol (stresshormon) och könshormoner. Vid långvarig stress så förbrukas således det material som i vanliga fall skall räcka till både stresshormon och könshormoner, och istället räcker det endast till att hantera stressen. Resultatet blir att alla värden blir låga, med lågt östrogen och lågt progesteron hos kvinnor och lågt testosteron hos män, särskilt efter 30-årsåldern då dessa hormoner inte produceras i lika hög mängd i det egna kroppsegna systemet. Se gärna bilden nedan för att se hur kolesterol utvecklas till progesteron och DHEA och sedan vidare till kortisol och könshormoner.

Hormonkarta

Läs mer om provtagning av hormoner i saliv (labrixtest från Doctors Data): Salivtest på hormoner

Källa: Wikipedia

Signalsubstanser och depression

2019 mars > tisdag, mars-12-2019

Mild till måttlig depression är en av våra vanligaste sjukdomar, och i princip alla kliniska rapporter om humörrelaterade sjukdomar påvisar obalanser hos neurotransmitter som antigen grundorsak eller som symptom på depression och ångest. Att mäta och korrigera obalanser i neurotransmittorer är ett mycket effektivt tillvägagångssätt för att patienten ska bli helt symtomfri.

Kliniska symptom på humörsjukdomar kan grupperas i tre grundläggande kategorier:

A. Emotionell: Depression, nedsatt motivation, ointressen i social aktivitet, ångest
B. Kognitiv: Nedsatt koncentrationsförmåga, dåligt minne
C. Fysisk: Sömnlöshet, huvudvärk, trötthet, och smärta

Neurotransmittorer och dess obalans är förknippad med alla dessa grupper, och många individer upplever en kombination av symtom som ofta omfattar alla 3 kategorier.
Undersökning av de bakomliggande biokemiska egenskaperna påvisar ofta obalanser i två centrala neurotransmittorer, serotonin och noradrenalin. En störning i balansen eller i båda dessa neurotransmittorer kan resultera i humörförändringar.

Serotoninobalanser är förknippade med:

  • Dålig impulskontroll
  • Minskad aptit
  • IrritabilitetNorepinefrin obalanser är förknippade med:
  • Försämrad uppmärksamhet och minne
  • Minskad koncentrationsförmåga
  • Minskad socialisering
  • Ändrade tillstånd av upphetsning
Även om serotonin- och noradrenalinobalanser ofta är de främsta orsakerna vid humörstörningar, så kan dopamin-, GABA-, glutamat-, östrogen-, progesteron-, kortisol- och testosteronobalanser spela en signifikant roll vid humörstörningar.

Om du önskar mäta signalsubstanser/neurotransmittorer eller hormoner via labrixtest, Doctors Data, så kan du maila oss på tidsbokning@zarahssida.se

Källa: www.labrix.com

References 1. http://www.cdc.gov/Features/dsDepression 2. http://www.gallup.com/poll/145868/chronic-health-conditions-prevalent-2010-2009.aspx 3. Akiskal HS. Mood disorders: introduction and overview. In: Kaplan HI, Sadock BJ, eds. Comprehensive Textbook of Psychiatry. 6th ed. Baltimore, Md: Lippincott, Williams & Wilkins; 1995:1067-1079. 4. Grossman F, Potter WZ. Catecholamines in depression: a cumulative study of urinary norepinephrine and its major metabolites in unipolar and bipolar depressed patients versus healthy volunteers at the NIMH. Psychiatry Res. 1999 Jul 30;87(1):21-7. 5. Gonzales GF, Carillo C. Blood serotonin levels in postmenopausal women: effects of age and serum oestradiol levels. Maturitas. 1993;17:23-9. 6. Kaura V, et al. The progesterone metabolite allopregnanolone potentiates GABAa receptor-mediated inhibition of 5-ht neuronal activity.  Eur Neuropsychopharm. 2007; 17: 108-15.

PMS och neurotransmittorer – signalsubstanser

2019 mars > tisdag, mars-12-2019
PMS kännetecknas ofta genom att patienten har ett svängande humör, irritabilitet, låg energi och dålig sömn och även om det är viktigt att titta på hormoner när man tar itu med PMS, så kan symtomen både innebära hormonell obalans och obalans i neurotransmittorer.
Många kvinnor har svårare former av PMS och anledningen till det brukar vara deras nivåer av neurotransmittorer. Förhållandet mellan hormoner och hjärnans kemi kan i hög grad påverka de symtom som kvinnan upplever under sina menstruationscykler. När det inte finns optimala nivåer av neurotransmittorer så kan deras hormonella motsvarigheter förbättra eller sensibilisera deras aktivitet och produktion.

Ovariehormoner, inklusive progesteron och östrogen, påverkar neurotransmittoraktiviteten väldigt kraftfullt. Östrogen är överrepresenterat under kvinnans första cykelhalva, även kallad follikelfasen, i menstruationscykeln med nivåer som stiger successivt fram till ägglossning sker. Östrogen ökar produktion och synaptisk koncentration av serotonin såväl som serotoninreceptornivåer. Således möjliggör östrogenökningen en efterfrågan på ökad tillgänglighet av serotonin för att upprätthålla ett positivt humör. Detta väsentliga samband mellan östrogen och serotonin blir optimalt endast när kroppens serotoninproduktion och serotoninlagring av serotonin är tillräcklig.Förutom att vara kopplat till serotonin, så tjänar östrogen som en dopaminmodulator, vilket ökar aktiviteten av dopamin, vilket är väsentligt för kognitions- och motivationsdrift. Låga nivåer av dopamin, i kombination med låga nivåer av serotonin, kan påverka fokus och kognition negativt utöver att påverka humör.et på ett negativt sätt.

Progesteron är en nyckelkomponent i en hälsosam menstruationscykel, precis som östrogen, och progesteron börjar stiga efter ägglossning i cykelns andra hälften, under den så kallade lutealfasen. Progesteron är en GABA-synergist och stimulerar aktiviteten i humör och ångestreglerande neurotransmittor. Störningar i GABA- eller progesteronnivåer kan bidra till symtom som ångest, oro, minskad sömnkvalitet m.m. Mycket av progesterons effekt på neurotransmittorer medieras genom sin primära metabolit (allopregnanolon), som är en potent modulator av GABA-receptorer, vilket har samma målreceptorer som bensodiazapener, såsom Xanax. Precis som att östrogenets förhållande till serotonin endast fungerar när kroppens produktion och lagring av serotonin är tillräcklig, så kräver progesteron en adekvat produktion och lagring av GABA. Även om östradiol, progesteron, serotonin och GABA är de primära ämnen vid PMS så är det nödvändigt med en omfattande utvärdering av könshormoner, kortisol och neurotransmittorer.

Om du önskar testa neurotransmittorer (urin) eller hormoner (saliv) via labrixtest, Doctors Data så kan du maila oss på tidsbokning@zarahssida.se

Konverteringsvägar för neurotransmittorer

Mätning av neurotransmittorer

Källa: www.labrix.com
References: 1. Archer JSM. Estrogen and mood change via CNS activity. Menopausal Med. 1999;7(4):4-8. 2. McKuen BS, Alves BS. Estrogen action in the central nervous system. Endocrin Rev .1999;20:279-307. 3. Amin, Z., Canli, T., Epperson, C.N., 2005. Effect of Estrogen-Serotonin Interactions on Mood and Cognition. BehavCogn Neurosci Rev 2005 4:43, 50-51 4. Shi, Q., Roldan, E.R., 1995. Evidence that a GABAA-like receptor is involved in progesterone-induced acrosomal exocytosis in mouse spermatozoa. doi: 10.1095/ biolreprod52.2.373 Biology of Reproduction February 1, 1995 vol. 52 no. 2 373-381 5. Bitran, D., Hilvers, R.J., Kellogg, C.L., 1991. Anxiolytic effects of 3a-hydroxy-5a[b]-pregnan-20-one: endogenous metabolites of progesterone that are active at the GABAA receptor. Brain Research, Volume 561, Issue 1, 4 October 1991, Pages 157–161 6. Kaura V, et al. The progesterone metabolite allopregnanolone potentiates GABAa receptor-mediated inhibition of 5-ht 7. Jacobs E. and Esposito M. Estrogen shapes dopamine –dependent cognitive processes: Implications for women’s healt. J Neurosci. 2011 Apriol 6; 31 (14): 5286-5293. 8. Joffe H. and Cohen L. Estrogen, serotonin and mood disturbance: Where is the therapeutic bridge? Society of Biological Psychiatry 1998.

Signalsubstanser och missbruk

2019 mars > tisdag, mars-12-2019

Substansmissbruk och missbruk kan givetvis bero på många olika saker, men generellt så kan man säga att ett missbruk utvecklas som en följd av att individen ändrar sin neurokemi med kemikalier och beteenden som efterliknar eller förbättrar effekterna av neurotransmittorer. Kort förklarat så kan man säga att missbruk är ett sätt att få samma reaktioner i kroppen, som annars återfås utav signalsubstanser. Missbruk uppfyller ett begär som sannolikt är resultatet av en underliggande fysiologisk obalans vilket man tex talar mycket om vid sockerberoendeproblematik.

Vetenskapliga studier visat att även kortsiktigt kemiskt beroende kan förändra nivåerna av dopamin, serotonin och/eller GABA i kroppen vilket leder till förlust av de funktioner som vi behöver för att må bra. Symtom som kan uppstå är minnessvårigheter, brist på sömn, humörsvängningar, agitation, ångest, depression, ilska och/eller rädsla m.m. Vanliga missbruk är nikotin, snus och alkohol samt flertalet receptbelagda läkemedel. Att ta itu med neurotransmittorobalanser är många gånger nyckeln till att få en god behandling vid missbruk av substanser. Merparten av de substanser som missbrukas ger ökade dopaminnivåer, då dopamin frigörs som svar på belöning.  Dopamin är närvarande i hjärnans områden som reglerar rörelse, känslor, kognition, motivation och känslor av belöning. Användning av substanser såsom snus och rökning ger även en kortisolökning, vilket kan ses i kortisoltester med saliv.

Som en förklaring till substansernas enorma kraft, så kan kokain, amfetamin och metamfetamin förstärka effekterna av dopamin upp till 2 till 10 gånger mer än vid vanliga dagliga aktiviteter. Det ger således ett enormt påslag, som sällan går att erhålla på vanligt vis.
Det är också denna enorma kraft, som ger motivation till att kontinuerligt söka stimulering via substansanvändning vilket orsakar långvariga förändringar i hjärnstrukturen. Kontinuerlig användning kan resultera i både minskad dopaminproduktion och en minskning av antalet dopaminreceptorer. Detta förklarar varför missbrukar så småningom behöver mer och mer av ämnet för att nå den belöning de söker.

Identifiering och korrigering av obalanser i neurotransmittorer är ett viktigt steg i detta, med närings- och aminosyraterapier som stöder regenerering av neurotransmittorvägar.
Om du önskar mäta neurotransmittorer (urin) eller hormoner (saliv) via labrixtest, Doctors Data så kan du maila oss på: tidsbokning@zarahssida.se
Källa: www.labrix.com
References 1. http://www.drugabuse.gov/publications/science-addiction/drugs-brain 2. Di Chiara G, Imperato A. Drugs abused by humans preferentially increase synaptic dopamine concentrations in the mesolimbic system of freely moving rats. Proc Natl Acad Sci 85:5274-5278, 1988. 3. Fiorino DF, Phillips AG. Facilitation of sexual behavior and enhanced dopamine efflux in the nucleus accumbens of male rats after D-amphetamine behavioral sensitization. J Neurosci 19:456-463, 1999. 4. Di Chiara G, Tanda G, Cadoni C, Acquas E, Bassareo V, Carboni E. Homologies and differences in the action of drugs of abuse and a conventional reinforcer (food) on dopamine transmission: an interpretive framework of the mechanism of drug dependence. Adv Pharmacol 42:983-987, 1998.

Binjureutmattning och signalsubstanser – neurotransmittorer

2019 mars > tisdag, mars-12-2019

En traditionell förklaring av binjureutmattning är en förändrad utsöndring av binjurehormon som ofta börjar med förhöjda kortisolnivåer, men vanligtvis mynnar ut i en minskad totalproduktion och / eller förändring i det dagliga mönstret av kroppens kortisolproduktion. För att bedöma hur det står till med utmattningen bör man undersöka HPA-axeln, kortisol i salivtester, samt gärna även neurotransmittorer/signalsubstanser. Kortisol- och steroidhormoner produceras i binjurebarken medan katekolaminer (noradrenalin, adrenalin och dopamin) inklusive adrenalin, noradrenalin och en mycket liten mängd dopamin produceras i binjurmedulla. Dessutom påverkas binjurarnas effekt av serotoninproduktionen, och serotoninnivåerna påverkas i sin tur av binjurfunktionen. Man bör således alltid utreda hela systemet för att erhålla en bra bild av var besvären ligger.

När det utlöses en stressrespons så stimuleras HPA-axeln så att den producerar kortisol och DHEA, och adrenomedullära hormonsystemet initierar produktion av noradrenanlin och adrenalin. Initialt tenderar dessa neurotransmittornivåer att vara förhöjda, vilket ofta orsakar en ökning av hämmande neurotransmittorer, såsom GABA. Detta ser man vid utmattning, då kortisol  och serotonin ligger högt till en början och då är GABA och DHEA också högt, då dessa försöker lugna kroppen. Senare utarmas systemet vilket innebär att både kortisol, serotonin istället blir låga. Dessutom krävs kortisol vid omvandling av noradrenalin och adrenalin, så obalanser i kroppens kortisolnivåer, kronisk stress, orsakar en obalans i förhållandet mellan dessa två neurotransmittorer.

Det finns ett dynamiskt förhållande mellan kortisol och serotonin, där friska binjurefunktioner är beroende av ett balanserad serotonin medan serotonin är beroende av balanserad binjurefunktion. Serotonin är involverad i hypotalamisk stimulans för att underlätta hypofysfrisättning av ACTH, vilket i sin tur är nödvändigt för frisättning av kortisol och DHEA.
Otillräckliga nivåer av serotonin kommer således att bidra till en otillräcklig frisättning av kortisol. Eftersom kroppen fortsätter att kräva kortisol kommer trycket på serotoninproduktionen bidra till att producera ACTH som kan leda till utarmning av serotoninnivåer. Det är också viktigt att ha kortisol i rätt balans, för att kunna producera sköldkörtelhormoner i korrekt mängd samt även vid tex behandling av levaxin då ökad mängd sköldkörtelhormoner ökar kraven på energiproduktionen, vilket innebär att man behöver kunna producera korrekta mängder av kortisol för att möta den ökade efterfrågan. Detta är anledningen till att de som erhåller levaxinbehandling inte får effekt om de inte samtidigt har en binjureutmattning med nedsatt kortisolproduktion.Stress hämmar även omvandling av tryptofan till 5-HTP, vilket är det viktigaste konverteringssteget vid produktion av serotonin.Patienter som lider av nedsatt binjurefunktion klagar vanligen på utmattning och kan också uppleva sömnstörningar, viktförändringar, ökat salt och/eller sockerbehov, allergier, ångest, nervositet, lågt blodtryck och många andra symtom. De neurotransmittorobalanser som uppstår vid obalans i kortisolproduktionen kan orsaka eller förhöja dessa symtom.
Om du önskar testa dina nivåer av signalsubstanser/neurotransmittorer (urin) eller hormoner (salivtest) via labrixtest, Doctors Data, så kan du maila oss på tidsbokning@zarahssida.se

References 1. Head KA, Kelly GS. Nutrients and botanicals for treatment of stress: Adrenal fatigue, neurotransmitter imbalance, anxiety and restless sleep.  Alt Med Rev. 2009; 14(2)-114-140. 2. Heilser LK, et al. Serotonin activates the hypothalamic-pituitary-adrenal axis via serotonin 2 C receptor stimulation. J Neurosci. 2007;27:6956-64. 3. Lieberman, Michael PhD, Marks, Allan MD. Basic Medical Biochemistry: A Clinical Approach. Philadelphia: Wolters  Kluwer. 2013.
Källa: www.zarahssida.se och www.labrix.com

Östrogendominans, lågt progesteron och hormonell obalans

2019 mars > tisdag, mars-12-2019

Östrogendominans beror inte på cirkulerande östrogen i kroppen, utan snarare på förhållandet mellan östrogen och progesteron. Det intressanta är att, i motsats till dagens sätt att se på hormonell obalans, så beror många klimaterierelaterade symptom och PMS inte på östrogenbrist, utan snarare på östrogendominans. Detta innebär att det inte bara är viktigt att östrogen och progesteron ligger korrekt var för sig, utan att balansen mellan dem också är korrekt. Man bör ha upp till 500 gånger mer progesteron än östrogen, så det ställer såklart till det när många av oss har lika mycket östrogen som progesteron.

Östrogenhalten minskar givetvis med åldern (ca 40-60% vid klimakteriet) så är det relevanta att progesteronnivåerna sänks med cirka 90% i klimakteriet vilket ställer till det rejält. Många kan även ha låga nivåer av progesteron tidigare i livet, då progesteron är förstadie även till stresshormon och ofta blir lågt vid stress.

Typiska symptom på östrogen dominans är

Östrogen dominans, både hos män och kvinnor, utvärderas genom mätning av progesteron och östradiolnivåer i saliv, samt genom mätning av proportionerna mellan progesteron och östradiol (Pg / E2). Optimala Pg / E2-referensvärden har tagits fram utifrån kliniskt arbete och undersökning av John R. Lee, MD.

  • Humörsvängningar
  • Irritabilitet
  • Depression
  • Oregelbunden menstruation
  • Ökad ansiktsbehåring
  • Vaginal torrhet samt känsliga slemhinnor
  • Vattenretention
  • Minskad libido
  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Diffus värk och smärta
  • Viktminskning framförallt på höfter, lår och buk
  • Sömnstörningar (sömnlöshet, mindre REM-sömn)
  • Fibrocystiska bröst
  • Osteoporos
  • Minnessvårigheter
  • Brist på koncentration
  • Torr, tunn, skrynklig hud
  • Håravfall

Källa: www.labrix.com och www.zarahssida.se

Önskar du mäta dina hormoner så gör du det bäst i salivtester, labrixtest från Doctors Data. Salivtester för hormonell mätning

Kronisk stress (binjureutmattning) och hormonell obalans (lågt progesteron, testosteron och östrogendominans)

2019 mars > tisdag, mars-12-2019

Stress kan vara fysisk, mental, emotionell och miljömässig och kan vara både positiv och negativ. Hormoner såsom kortisol och DHEA som frisätts från binjurarna, utgör en integrerad del av det fysiologiska försvaret mot stress. Idag utsätts vid för stress från många håll och detta tillstånd av konsekvent stress ökar trycket på binjurehormoner och resulterar ofta i hormonell dysregulering.

Pregnenolon är ett förstadie  till alla steroidhormoner, inklusive kortisol, DHEA, östradiol, progesteron och testosteron, och är avgörande i kroppens strävan att behålla tillräckliga kortisolnivåer under perioder med kronisk och konsekvent stress. Pregnenolon bildas av kolesterol och utvecklas sedan vidare antingen till progesteron eller DHEA. Kort förklarat kan man säga att långvarig stress gör att pregnenolon används till att producera kortisol i så höga mängder, att resterande hormoner som ska bildas inte längre kan bildas korrekt.

Östrogendominans behöver inte nödvändigtvis betyda att östrogen ligger högt, utan är ett tillstånd där östrogen ligger högre än progesteron i kroppens vävnader. Det finns många situationer och tillstånd som kan bidra till denna obalans/ökade östrogenproduktion, såsom exponering för zenoöstrogener, stort intag av fytoöstrogener och minskad progesteronproduktion. Eftersom kroppen kan omvandla progesteron till kortisol, resulterar ökad stress (och en högre efterfrågan på kortisol) ofta i minskad progesteronproduktion, vilket förvärrar obalansen mellan östrogenerna och progesteron. Östrogendominans kan förbättras med hjälp av bioidentisk progesteronkräm, zink (då östrogendominans många gånger kan bero på högt koppar), frånvaro av xenoöstrogener och fytoöstrogener, minskad vikt om det förekommer övervikt samt minskning av stressorer.

Det bästa är alltid att testa hormonvärden med salivtester, så att man vet exakt hur balansen ser ut och på så vis kan korrigera hormonell obalans på ett personligt anpassad sätt. Detta gör man via labrixtest från Doctors Data: Salivtest på hormoner
References 1. Adrenal Fatigue: The 21st Century Stress   Syndrome. Wilson JL. 2001 Smart Publications.
1 2
22 st på 2 sidor
FörstaSista