Klimakteriet (övergångsfasen), högt testosteron, lågt östrogen och lågt progesteron

Vid klimakteriebesvär så talas det nästan uteslutande bara om östrogen vilket är helt felaktigt. När det gäller hormoner så är det viktigt att förstå att allt hör ihop.

Långvarig stress ger lägre serotonin, som i sin tur ökar dopamin, vilket kan ge vallningar. Vid långvarig stress används det kroppsegna materialet (progesteron och DHEA) upp till produktion av stresshormon, vilket innebär att det inte räcker till könshormoner och de således blir låga. Hos många kvinnor som får klinateriebesvär är det alltså inte en fråga om klimakteriet i sig, utan ofta finns en obalans med långvarig stress, lågt kortisol och lågt serotonin, högt respektive lågt östrogen och lågt progesteron sedan tidigare. När man väl går igenom en patients sjukdomshistorik så synd detta väl, då det funnits hormonell obalans långt tillbaka i tiden även om det blivit mer påtagligt när klimakteriet tar vid.

Efter menopaus upphör progesteronproduktionen i äggstockarna och binjurarna tar över en stor del av produktionen av de andra könshormonerna vilket leder till ett ännu lägre progesteron och således större besvär.  Det är också vanligt att testosteron ligger högt då FSH, follikelstimulerande hormon, stiger för att, under en tid, stimulera ägglossning. FSH är förelöpare till testosteron och omvandlas till testosteron vid hög frtsättning.

För att kunna korrigera hormonella obalanser i klimakteriet/övergångsåldern så behövs korrekt mätning av hormoner genom mätning i saliv (labrixtest). Det räcker alltså inte med att endast undersöka östrogen och använda  östrogenplåster.  Även om det kan upplevas lindrande så är det symtomlindring som ställer till det ännu mer i längden eftersom det ökar den hormonella obalansen ytterligare. Det viktiga är att ta reda på orsaken till besvären och korrigera de obalanser som finns. Man bör inte heller mäta östrogen i blodprov utan i saliv, då blodprov är missvisande och visar både inaktiva och aktiva hormoner.

Om du önskar hjälp att mäta dina hormoner med ett labrixtest, Doctors Data så kan du maila oss på tidsbokning@zarahssida.se.