Mätning av sköldkörtelhormoner privat samt labrixtest (salivtest)

2021 maj > måndag, maj-31-2021

Jag är mycket förtjust i vår nya sköldkörtelpanel, där vi mäter alla de parametrar som är viktiga för en fungerande sköldkörtel. I kombination med ett labrixtest som mäter hormoner i saliv, så är det en mycket bra utgångspunkt för att se var problemet ligger, samt undersöka vid levaxinbehandling som inte fungerar korrekt. Inom svensk sjukvård så mäter man mestadels T4 och TSH, vilket inte ger ens i närheten av hela bilden. Det är på så vis mycket värdefullt att istället mäta privat och med riktigt bra och genomgående tester.

Det är inte bara viktigt att mäta sköldkörtelhormoner, utan även tungmetaller och mineraler, samt även könshormoner och kortisol. Det är mycket vanligt att man har problem med sköldkörteln på grund av högt östrogen, lågt progesteron, lågt testosteron och/eller lågt kortisol. Framförallt lågt kortisol är en vanlig faktor, eftersom kortisol krävs för att bilda energi i cellerna. Vid lågt kortisol är vanligtvis även progesteron lågt eftersom progesteron är förstadie till kortisol.

I vårt stora sköldkörteltest mäter vi totalt T4, fritt T4, T3, TSH och TPOab, samt även mineraler som jod, brom, selen och litium och tungmetaller som arsenik, kadmium och kvicksilver. En vanlig orsak till sköldkörtelproblem är låga nivåer av selen och jod, eftersom jod (tillsammans med aminosyran tyrosin) är byggmaterial till sköldkörtelhormoner. Selen behövs sedan för att konvertera T4 vidare till aktiva sköldkörtelhormon T3. I testet ingår även mätning av thyroglobulin, som återspeglar jodvärden i två veckor eller mer. Mätning av jod i urin återspeglar värden inom senaste 24 timmar. Att kombinera mätning av jod och thyroglobulin är således viktigt för att se om jod är normalt eller ej. Det är mycket vanligt att mätning av jod visar normala värden, medan thyroglobulin, som mäter på längre sikt, visar låga nivåer.

En intressant faktor är även att tungmetaller är antagonister till mineraler, vilket innebär att om man har höga värden av tungmetaller, så tar man upp mineraler sämre. Ett exempel är om du har höga värden på arsenik (från té, ris etc), och därför inte tar upp jod och selen korrekt. Man mäter således även tungmetaller som arsenik, kadmium och kvicksilver i detta fantastiska test. Nedan ser du vilka tungmetalls-antagonister som finns i förhållande till selen och jod.

Antagonist till kadmium är just selen, samt zink, calcium och kol.
Antagonist till kvicksilver är selen, zink, järn och kol.
Antagonist till arsenik är selen, jod, kalcium, zink, kol och msm.

Om du önskar vår hjälp med mätning av sköldkörtelhormoner eller labrixtest i salivprov, så är du varmt välkommen att kontakta oss på tidsbokning@zarahssida.se. Det bästa är alltid att boka en första konsultation via telefon så att vi får gå igenom din sjukdomshistorik och se vilka tester som är lämpligt.

Maskulint och feminint, Emma Lundström Björk

2021 maj > lördag, maj-29-2021

Det är mycket spännande med maskulin och feminin energi, och att det nödvändigtvis inte behöver betyda manligt eller kvinnligt på det sätt som vi har lärt oss i Sverige. Inom andlighet är det viktigt att se över balansen mellan feminint och maskulint, och se hur vi använder vår kraft. Hur agerar du i olika situationer.  Forcerar du fram det du önskar eller använder du din inre feminina kraft? Har du balans mellan dessa två energier, såsom yin och yang återspeglas i den kinesiska filosofin. Och har du en stark jordning till den feminina mjuka energi som moder jord sänder till oss.

Som jag ser det, så har vi alla både maskulint och feminint inom oss, och att det är viktigt att ha balans mellan dessa två ytterligheter. Det behöver inte betyda att man som man  inte är manlig, utan att man bejakar sina kvinnliga sidor med vårdnad om kroppen och själen, och att man väljer tillit framför att forcera. Risken är att relationer, jobbsammanhang, möten och hälsa påverkas av obalans inom dessa energier.

tillbaka i tiden har maskulin energi styrt vårt samhälle, med prestation och forcering av det vi önskar oss. Det kan bidra till utmattning och att vi är helt slut av den starka energi vi använder oss av där vi presterar istället för att lyssna på vårt inre och vår hälsa. Det anses ofta mindre vanligt och mindre okej att använda feminin energi, som är mjuk, där vi vårdar oss själv och vårt inre. Och där vi använder vår inre styrka och tillit för det vi önskar oss av livet. Det viktiga är att ha god balans, och att dessa två ytterligheter ska få smälta samman till en hel människa.

Det som krävs är att vi börjar inifrån och balanserar upp oss själva, för då kommer även vårt samhälle och arbetsplatser m.m. bli mer mjuka och fria. Detta innebär inte kvotering på det sätt som vi är vana vid, utan att feminin energi får ta plats på alla arbetsplatser oavsett om det är ett kvinnligt eller manligt yrke.

Läs gärna denna fina uppsats av Emma Lundström Björk, där hon beskriver hur man kan göra en arbetsplats mer varm och feminin, så att fler trivs: Emma Lundström Björk

Hormonföreläsning om hormonell obalans och sköldkörtelbesvär (kortkurs) med Zarah Öberg

2021 maj > fredag, maj-21-2021

Hormonföreläsning om hormonell obalans och sköldkörtelbesvär (kortkurs) med Zarah Öberg

Under föreläsningen tar vi upp grunderna för hur hormoner bildas och konverteras, varför vi får hormonell obalans, vad som gör att hormonell obalans bildas vid utmattning, hur sköldkörtelbesvär uppstår och varför SSRI-preparat och levaxin inte alltid hjälper. Vi talar även om vad man kan göra för att återfå sin balans. I föreläsningen finns även möjlighet att ställa frågor.

Observera att föreläsningen inte ger personliga rekommendationer som vid en konsultation om hormonell obalans.

Föreläsningen är via Zoom
Tid och Datum: 13.00-16.00 Söndagen 13 juni
Pris: 495 kronor (betalas vid bokning)
Anmälan sker till tidsbokning@zarahssida.se

 

 

Dosering av melatonin vid sömnbesvär / Mätning av hormoner i salivtest (labrixtest) / Mikrobiomtest, aminosyratest och test på signalsubstanser

2021 maj > söndag, maj-16-2021

Hur melatonin ska doseras på ett effektivt och säkert sätt, är en vanlig fråga. Inom sjukvården ligger doserna oftast för låga. Det kan vara mycket förvirrande för patienter, då det finns en uppsjö av information på nätet, både gällande dosering och hur det bör användas. Det kan också var lite förvirrande att melatonin klassas som kosttillskott i USA, medan det tidigare varit läkemedelsklassat i Sverige. Numera är melatonin inte receptbelagt, så det är lite lättare att få tag på i Sverige. I USA räknas melatonin som kosttillskott, vilket innebär att det inte regleras av FDA. Detta kan försämra kvaliteten, eftersom det vanligtvis förekommer sämre kvalitetskontroll i receptfria produkter.En studie från 2017 gällande 31 receptfria melatoninpreparat visade att doseringen av 71% av produkterna, när den analyserades, inte överensstämde med vad som angavs på etiketten. Melatoninhalten varierade från -83% till + 478% på utmärkt melatonin och 70% av dessa hade en melatoninkoncentration som var mindre än 10% av vad som hävdades på etiketten.

2015 genomförde New York State Attorney General’s office en undersökning som visade att fyra av fem produkter som fanns från hyllorna hos större återförsäljare som GNC, Target, Walgreens och Walmart inte innehöll några av de örter som angavs på produktens etikett. .

Detta är ett stort problem, då många patienter upplever att de har testat melatonin (och även andra naturliga preparat eller hormoner), men inte fått effekt. Det kan således skilja enormt beroende på vad man använt för märke och produkt, men även hur man har doserat. Man kan alltså, som patient, ha fått både lägre eller högre mängd melatonin än förväntat.

Melatonin visat sig ha sömnfrämjande och sömnupprätthållande effekter. Dosering är dock fortfarande adekvat för att erhålla den önskade effekten. Snabbverkande formula för sömn ligger vanligtvis i intervallet .3-5 mg, och låga doser såsom 3 och 5 mg visade sig vara lika effektiva som högre doser för att minska sömnfördröjning och åldersrelaterad sömnlöshet. Snabbverkande produkter bör tas 30-90 minuter före önskat sänggående. Tuggbar, flytande och liposomal formula verkar fungera snabbare eftersom de kringgår matsmältningskanalen. Timerelease formula, som frigörs under en 3-5-timmarsperiod tenderar att ligga på högre doser, från 2-3 mg-intervallet. Dessa tas vid sänggåendet och är bra att ta i kapsel eller tablettform. Vissa patienter behöver hjälp med att både somna och hålla sig sovande, och behöver båda dessa effekter.

Tänk även på att melatonin har goda effekter vid klimateriet, då det sänker temperaturen och kan hjälpa vid nattliga svettningar. Att börja med en låg dos och se hur det påverkar, för att sedan trappa upp dosen successivt brukar vara en bra idé, då det innebär att du kan skapa dig en dosering som passar för just dig. Tänk dock på att ge det lite tid, då många inte upplever förbättring förrän efter viss tid. Detta är viktigt, då många patienter tar för låga doser och på så vis inte får den effekt de önskar.

En studie från 2014 av postmenopausala kvinnor fann att 64% av patienterna rapporterade omedelbar förbättring av sömnen, men 35% hävdade ingen signifikant förbättring under den första tillskottsmånaden. Den senare gruppen bestod av kvinnor som tidigare använt hypnotiska läkemedel och rapporterade signifikant förbättring med melatoninanvändningen efter 6-8 veckors administrering.

Källa: Doctors Data, USA

En bra sak att tillägga är att melatoninbrist har en orsak, vilket kan vara en god idé att åtgärda för långsiktigt resultat. Melatonin bildas av aminosyran tryptofan, och konverteras vidare till serotonin om det är ljust och melatonin om det är mörkt. För denna konvertering krävs vitamin B2, vitamin B3, folat, magnesium och zink, det vill säga de näringsämnen som förbrukas vid stress. Eftersom melatonin bildas i samma cykel som serotonin, så är det vanligt att melatonin ligger lågt efter lång tids stress, eftersom serotonin förbrukas i hög mängd vid stress (serotonin lugnar systemet och blir lågt efter lång tids stress, vilket då innebär att det inte finns korrekt mängd aminosyror och näringsämnen för att bilda varken serotonin eller melatonin). Det kan också vara bra att känna till att det krävs rätt bakteriestammar i tarmen för att konvertera tryptofan vidare till serotonin, och sen vidare till melatonin. Om dessa stammar saknas (e.coli i detta fall), så blir både serotonin och melatonin lågt. Vid sömnbesvär ligger ofta GABA och glycin lågt, vilket man kan mäta i signalsubstanstest och sedan korrigera på naturlig väg. Man kan undersöka e.coli närmare i ett mikrobiomtest, värden på tryptofan och andra essentiella och icke-essentiella aminosyror i ett aminosyratest, samt värden på serotonin, GABA och glycin i ett test på signalsubstanser. Melatonin går att mäta som dygnskurva i saliv.


Tips vid sömnbesvär är alltså att följande: 

  • Börja med att se över dina melatoninvärden i ett labrixtest (salivtest) som mäter dygnskurva, så att du får hjälp att se exakta värden, samt om din kurva är låg generellt eller om du har förskjuten dygnskurva. Utifrån detta kan vi sedan hjälpa dig att utläsa om du har brist på näringsämnen eller ej.
  • Om du misstänker att du har lågt melatonin hela natten, inkluderat kväll och morgon, så kan det vara en god ide att se över dina sömnvanor. Släck ner ett par timmar innan sänggående, undvik telefon, dator och tv eller använd UVEX-glasögon som blockerar apparaturens blåa ljus.
  • Testa att använda kamomillté, citronmelissdroppar, meditera, lyssna på lugn musik. Det kan också hjälpa att lägga till glutamin, som är förstadie till den lugnande signalsubstansen GABA, eller lägga till aminosyran l-teanin, som modulerar signalsubstanser såsom GABA, serotonin och katekolaminer (dopamin, noradrenalin och adrenalin).Om du inte får ordning på din sömn, så rekommenderar jag att du tar ett labrixtest på melatoninkurva och kortisolkurva, samt eventuellt även på signalsubstanser, då dessa är mycket viktiga för sömnen. För bokning av tid och provtagning: tidsbokning@zarahssida.se

Mät dina värden på GABA och glutamin i aminosyratest och signalsubstanstest

2021 maj > fredag, maj-14-2021

Om du funderar på att testa GABA för att hantera stress eller sömnbesvär, så börja med att testa glutamin, då det är mer skonsamt för systemet och kan användas på samma vis som GABA. GABA bildas nämligen från glutamin, och kan på så vis moduleras med hjälp av glutamin, gärna tillsammans med l-teanin. Man bör alltid mäta värden på GABA innan man supplementerar, så att man är säker på att värdet är lågt. GABA mäts tillsammans med andra signalsubstanser i ett signalsubstanstest, så kallat labrixtest, och är mycket tillförlitligt. Andra signalsubstanser som vi mäter tillsammans med GABA är serotonin, dopamin, nordadrenalin, adrenalin, histamin, PEA (metabolit från aminsyran fenylalanin), glycin och kreatinin. Signalsubstanser ska alltid mätas i urin.

tidsbokning@zarahssida.se

GABA vid sömn och avslappning, signalsubstans som bildas av glutamin och l-teanin

2021 maj > fredag, maj-14-2021

Många har god effekt av GABA vid sömnbesvär och stress, då GABA har en lugnande effekt på systemet. Jag är dock inte så förtjust i att symtomlindra, utan vill gärna att man behandlar problemet från grunden. Med anledning av det så är det klokt att först och främst se över varför man sover dåligt. Det kan bero på brist på melatonin eller brist på förmåga att slappna av. Om melatonin saknas, så bör man först och främst se över melatoninnivåerna för att se om det förekommer förskjuten dygnskurva eller om melatonin är lågt överlag. Lågt melatonin kan ha många orsaker, såsom låga nivåer av tryptofan (ofta på grund av dålig matsmältning), låga värden på de näringsämnen som krävs för att konvertera trypofan till serotonin och sen vidare till melatonin (B2, B3, folat, magnesium och zink). Det kan även saknas totalt mörker, vilket krävs för att serotonin ska omvandlas vidare till melatonin, eller de bakteriestammar som krävs för att omvandla tryptofan till serotonin (och sen vidare till melatonin). Dessa olika brister kan man undersöka i provtagning på signalsubstanser, hormoner, samt i ett mikrobiomtest där man mäter tarmens bakterieflora. Det går även att mäta aminosyranivåer i ett aminosyratest vid misstanke om lågt tryptofan. Andra anledningar till dålig sömn kan vara mindre bra nivåer av kortisol (mäts i salivtest / labrixtest) eller brist på signalsubstanser som serotonin, GABA eller glycin. Glycin är mycket viktigt för sömnen, medan GABA och serotonin har en lugnande effekt. Alla dessa signalsubstanser går att mäta i ett signalsubstanstest i urin. Det kan också finnas brist på avslappnande mineraler som magnesium och zink.

Om du funderar på att testa GABA, så är det klokt att först ta reda på om GABA ligger lågt. I många fall så ligger det inte så lågt som man kan tro, eftersom kroppen försöker lugna systemet vid stress, och då istället skapar ett högt värde på GABA. Ett tips är då att istället använda glutamin, som omvandlas till GABA i kroppen. Även L-teanin kan användas som förstadie till GABA, och l-teanin modulerar även serotonin, histamin, katekolaminer (dopamin, noradrenalin och adrenalin) vilket gör det till en mycket viktig aminosyra vid obalans i signalsubstanser. Det bästa är alltså att först mäta och se över varför du har dålig sömn eller har svårt att slappna av. Ofta är det en kombination av många faktorer, och då är det klokt att ta reda på alla dessa så att du får ordning på dina besvär från grunden.

tidsbokning@zarahssida.se

Lågt serotonin, varför SSRI inte fungerar och varför det är svårt att sluta med SSRI-preparat

2021 maj > fredag, maj-7-2021

När man misstänker lågt serotonin, så bör man först och främst fråga sig varför serotonin ligger lågt. Vanligtvis så är det ett resultat av långvarig stress, då serotonin (tillsammans med tex GABA) frisätts för att hantera stress. När du hamnar i en stressituation, så frisätts kortisol tillsammans med adrenalin för att hjälpa dig hantera det flykttillstånd som kroppen anser sig befinna sig i. Kroppen frisätter då även serotonin och GABA för att lugna systemet.

Serotonin blir lågt av olika konkreta orsaker. Det ena är att det hör samman med progesteron (östrogen och GABA hör samman), och blir lågt när progesteron blir lågt. Progesteronvärdet blir ofta lågt av långvarig stress, eftersom progesteron är förstadie till stresshormonet kortisol. Det andra är att det blir lågt av långvarig stress, eftersom det frisätts för att lugna systemet vid varje stressreaktion som förekommer i din kropp. Vid denna typ av långvarig stress så har vi vanligtvis även låg kortisolfrisättning, vilket är viktigt att ha i beaktning innan man medicinerar med SSRI-preparat. SSRI sänker nämligen kortisol ytterligare, vilket kan påverka dina kortisolnivåer negativt och bidra till ännu lägre värden. Serotonin är även antagonist till testosteron, vilket innebär att övermedicinering av SSRI kan ge minskade testosteronnivåer hos både kvinnor och män. Serotonin ökas naturligt av östrogen, vilket innebär att låga östrogennivåer är en vanlig orsak till lågt serotonin.

Vid lågt serotonin kan det även förekomma brist på det material som behövs för att bilda serotonin, i detta fallet aminosyran tryptofan. Tryptofan får vi via maten vi äter, men det förutsätter att vi äter kost som är rik på tryptofan, att vi har god matsmältning så att vi bryter ner protein och tar upp aminosyrorna korrekt. En vanlig orsak till lågt tryptofan och aminosyrabrist överlag är låg magsyraproduktion, och således låg produktion av det enzym som bryter ner protein (pepsin). Lågt tryptofan kan även bero på just långvarig stress eftersom hög förbrukning av serotonin, innebär att allt material till slut använts upp.

Annan orsak till lågt serotonin, kan vara att det finns gott om material men att det inte konverteras vidare till serotonin och melatonin. Första steget i denna cykel är tryptofan, som sedan omvandlas till serotonin. För omsättning av tryptofan krävs även B2 och B3, och för konvertering från tryptofan vidare till 5-htp krävs folat, B6 och magnesium. Konvertering från 5-htp vidare till serotonin kräver sedan zink, magnesium och B6. För att serotonin sedan ska konverteras vidare till melatonin komplett mörker. Kroppen producerar alltså serotonin om det är ljust och melatonin om det är mörkt. Om man saknar dessa viktiga näringsämnen för konvertering av serotonin och melatonin, vilket är vanligt eftersom just zink, magnesium och B-vitaminer förbrukas vid stress, så konverteras de inte korrekt och serotonin och melatonin blir lågt. Om man vid konverteringsbesvär använder 5-htp eller kosttillskott med tryptofan, så innebär det att dessa värden istället blir höga, eftersom de inte konverteras vidare korrekt. Det är även viktigt med omega 3 för att modulera signalsubstanser som dopamin och serotonin.

En sista orsak är att det även kan saknas de bakteriestammar som krävs för att konvertera serotonin, vilket i detta fall är e.coli. E.coli elimineras från vårt dricksvatten med hänsyn till magsjukebakterier, men det är en stor familj och delar av den familjen krävs för att konvertera serotonin. E.coli finns att köpa som probiotiska droppar. Om man misstänker serotoninbrist och har besvär med tarmen och matsmältningen, så bör man undersöka tarmfloran i ett mikrobiomtest. Om man däremot misstänker att serotoninbrist hör samman med långvarig stress, så bör man mäta både mikrobiomtest, kortisoltest (i saliv) samt även signalsubstanser (i urin).

SSRI-preparat kan givetvis ge tillfällig lindring och vara en akut lösning, men det löser inte orsaken till besvären, vilket innebär att man aldrig kan sluta med dem. Det är också viktigt att ta hänsyn till att lågt serotonin hör samman med andra saker, så det är inte bara något man bör medicinera bort.

Sen är det viktigt att se inåt och fundera på varför man inte mår bra, är trött, nedstämd, orolig eller har ångest. Många av oss är vana sedan barnsben att medicinera bort våra smärtor, men inre obalanser behöver justeras med livsstilsförändringar, kärleksfullt omhändertagande av oss själva och att vi hela tiden frågar oss vad kroppen försöker säga oss. Det går inte att medicinera bort obalanser.

Det kan också vara bra att påpeka att många patienter som inte får god hjälp av SSRI-preparat faktiskt inte har besvär med lågt serotonin, utan med den cykel som konverterar dopamin, noradrenalin och adrenalin. Dessa signalsubstanser påverkas också av långvarig stress, och man kan då ofta se att dopamin ligger högt och inte konverteras vidare till noradrenalin och adrenalin. Detta beror på att det saknas de näringsämnen som krävs för att konvertera dopamin vidare till resterande del av cykeln. Cykeln ser ut enligt följande: Aminosyran fenaylalanin omvandlas till aminosyran tyrosin, som sedan omvandlas till L-dopa. L-dopa omvandlas sedan till dopamin, som omvandlas till noradrenalin och sist adrenalin. Vid långvarig stress kan denna cykel även påverkas eftersom stress kräver frisättning av adrenalin och noradrenalin, som liksom kortisol, blir låga efter lång tids stress. Det är också intressant att påpeka att högt dopamin hör samman med östrogendominans, då östrogen ökar dopamin och därmed kroppens drive. Det är alltså viktigt att sambehandla hormoner och signalsubstanser för bästa resultat. En annan viktig aspekt är att just denna cykel är den vanliga orsaken till ångest och oro. Den typen av symtom hör sällan ihop med lågt serotonin, vilket innebär att man ofta behandlar fel. Vid felbehandling blir serotonin istället högt, eftersom det inte förekommer ett lågt värde från start.

Anledningen till att det är ytterst svårt att sluta med SSRI eller andra preparat som tex voxra, är att man inte har korrigerat orsaken till de besvär som finns. Om du har brist på näringsämnen som krävs för konvertering, brist på viktiga tarmbakterier eller har förbrukat upp kroppens depåer, så behöver detta korrigeras innan du slutar med ditt antidepressiva läkemedel. Detta gäller även läkemedel som arbetar på dopamin, noradrenalin och adrenalin-cykeln. Orsaken finns annars kvar, och då kommer dina symtom tillbaka så snart du slutar med ditt läkemedel.

Svensk sjukvård behandlar vanligtvis utan att först mäta hormoner eller signalsubstanser, vilket är felaktigt. Man ska alltid mäta signalsubstanser och hormoner innan man behandlar, för att ha en klar bild över vad som är orsak till problemet samt också vad man kan göra för att korrigera de obalanser som finns. Det är inte alls bra att skriva ut SSRI eller syntetiska hormoner, utan att ens veta om det är det som behövs. Då skapas det ännu mer obalans. Det är också viktigt att gå till botten med problemets orsak, för att se om det finns saker som vi själva kan ändra på. Denna typ av förändringar kan vara att prioritera bättre sömnvanor, förändra negativa relationer, minska ner på stress, förbättra kostvanor, dricka vanligt vatten istället för kaffe eller alkohol, att se inåt och fundera på om du lever livet på ett positivt och kärleksfullt sätt etc.

Om du önskar hjälp att mäta signalsubstanser och hormoner, så kan du boka tid via vår bokningssida eller via vår bokningsmail: tidsbokning@zarahssida.se

Se gärna denna mycket viktiga triologi om hur SSRI påverkar vårt samhälle: Who cares in Sweden

Symtom under uppstigningen (frekvenshöjning)

2021 maj > måndag, maj-3-2021

Många frågar mig vad som är sjukdom och vad som är symtom på uppstigning / frekvenshöjning. Det kan såklart vara svårt att avgöra, men oavsett om det beror på uppstigning eller sjukdom, så är det ett tecken på att kroppen vill att något förändras och att något behöver tas om hand. När du har ett symtom som påverkar dig, så är det kroppens sätt att tala om att det finns blockeringar som stör den fysiska kroppen. Den fysiska kroppen är dessutom tung materia, så även om du har rensat och höjt din energi, så kan kroppens läkning ta tid. Det är alltid viktigt att läka kroppen, ta hand om de obalanser som finns och se till att stötta och hjälpa kroppen- Då går också frekvenshöjningen snabbare och lättare.  

Vanliga sjukdomssymtom vid uppstigningen

  • Trötthet, trötthet och trötthet. Hjärnan kan kännas seg och det är vanligt med hjärndimma och huvudvärk. Du kan känna dig pigg ena dagen och otroligt trött dagen därpå. Man kan då ha god hjälp av att stötta energisystemet och kontrollera hormoner, för dessa symtom hör ofta samman med trötta binjurar och låga könshormoner. Det är utmattande att genomgå denna uppstigning, så ta gärna hjälp och stötta systemet.
  • Minnesluckor. Det uppstår lätt minnesluckor, eftersom du går mellan olika dimensioner. Det är också intressant att tiden kan kännas väldigt flyktig, och ibland känns det som att tiden är helt annorlunda än förr, och går mycket snabbare. Det kan vara svårt att ha tidsbegrepp över huvud taget.
  • Sömnbesvär. Mycket sker i kropp och själ under natten, och alla enorma energipåslag gör sig påmind nattetid, särskilt om du är en känslig själ. Om du ligger och vrider och vänder dig, så passa på att meditera, ha en lugn stund, vila, lyssna på frekvensmusik eller visualisera. När vi är mitt emellan vakenhet och sömn, så kan vi komma ihop de processer vi genomgång på natten. Nattens vila är både till för att rensa ut och återhämta, men också ett sätt för oss att närma oss högre dimensioner och andra sidan, eftersom vårt omedvetna får jobba fritt.
  • Obalanser. När du höjer din energi så är det viktigt att kroppen följer med, och om det finns obalanser som kommer de upp till ytan. Det är då viktigt att ta hand om de obalanser som kommer fram, och de blockeringar som sitter i den fysiska kroppen. Oavsett, så är det viktigt att ta hjälp och korrigera dessa obalanser och rensa bort känsloblockeringar och mindre gynnsamma tankemönster, för att kunna höja frekvensen.
  • Värk. Många upplever värk, och att den kan vandra och inte sitter på samma ställe hela tiden. Det är också något som man kan agera kring, och läka, så ta gärna hjälp och stötta din kropp så att den klarar sig genom frekvenshöjningen på ett mer lättsamt sätt.
  • Känslig mot intryck. Upplever du att du är mer känslig för höga ljud, starkt ljus, stora folksamlingar och stressade situationer. Det händer mycket i kropp och själ under uppstigningen, så många känner att de behöver tid ifred och i lugn. Låt dig få den tid och plats som du behöver för att kunna göra detta på ditt sätt. Om det betyder att du behöver vara ensam eller ha lugn och ro, så låt det vara så en tid.
  • Irritation, ilska och frustration. Det är vanligt att känna frustration och irritation under uppstigning, och det är väl egentligen helt normalt, eftersom vi jobbar igenom gamla blockeringar och tankemönster. Det är tufft att gå igenom denna process, men vi får tänka på att vi gör det för en god sak och en fin framtid. Låt bara dessa känslor passera förbi. Frustation handlar mycket om levern och utrensning, och att det finns ackumulerad ilska som gör att levern är reaktiv. Ilska kommer ofta från obearbetade känslor och är kopplade till levern. Smärtor under vänster revben (mjälten) är inte helt vanligt under denna process och beror på att mjälten är väldigt känslig och reagerar på grubblerier och stress.
  • Utrensningssymtom. Diarre och kräkningar kanske inte är det mest vanliga symtomet, men det förekommer hos vissa och är ett vanligt utrensningssymtom. Så länge det förekommer vid vissa specifika händelser eller tidpunkter och inte är kroniskt så kan man tänka att det hör samman med utrensning. Om det däremot är kroniskt så är det klokt att undersöka det vidare.

    Alla symtom bör tas omhand oavsett om det beror på uppstigning eller obalanser eller både och <3 <3 <3

    Zarah Öberg
    tidsbokning@zarahssida.se

Syntetiska kosttillskott, naturliga kosttillskott och whole food

2021 maj > måndag, maj-3-2021
Vi får ofta frågan om vilka kosttillskott som är naturliga och vilka som är syntetiska, och det är en viktig men också svår fråga. Frågan är hur man ser på detta. Alla växter innehåller naturliga kemikalier (växtens verksamma ämnen) oavsett om du utvinner dem från växten eller använder hela plantan. Många gånger är det väldigt kostsamt att utvinna ämnen ur bär, frukt eller grönsaker, så istället använder man tekniker som hjälp. Ett exempel är C-vitamin, som blir väldigt kostsamt om det utvinns från bär, och man tillverkar då askorbinsyra från glukos, för att få ett mer kostnadseffektivt alternativ. Det man bör fråga sig i detta sammanhang är vad som är naturligt och vad som är icke-naturligt. I vissa sammanhang så är syntetiska näringsämnen identiska med de näringsämnen som finns i naturen, och då fungerar det exakt likadant i kroppen. Ett exempel är just askorbinsyra, som är identiskt med C-vitamin från frukt och bär, och på så vis fungerar likadant i kroppen.

Det finns dock flera exempel där man inte kan använda sig av näringsämnen som tillverkas syntetiskt, som exempelvis vitamin A, där man använder retinol istället för betakaroten. Vitamin A i syntetisk form är väldigt lätt att överdosera, medan betakaroten blir mer naturligt för kroppen och omvandlas i den mängd som kroppen behöver. Ett annat exempel är vitamin E, som finns i högervrida och vänstervridna former, där de högervridna formerna finns i naturen, medan vänstervridna är onaturliga och inte kan omsättas korrekt i kroppen.

Whole food lyfts ofta fram som det enda naturliga kosttillskottsformen, men det är också lite diffust av flera anledningar. Det är säkerligen så att det är bra i många sammanhang, men att det i många sammanhang är motsatsen. En anledning är att det är svårt att få de koncentrerade doser som krävs genom att endast använda vegetabiliska råvaror. Med anledning av det, så använder man ofta isolerade näringsämnen även i whole food-preparat för att erhålla det höga näringsinnehåll man önskar. Det är också viktigt att se till vilka former som är bäst för fullgott näringsupptag, korrekt omsättning etc. Merparten av alla näringsämnen finns i olika former, där vissa former är bra och vissa är mindre bra. Magnesium är ett bra exempel, där formerna är avgörande för både kvalitet och effekt. Alla former som innehåller oxid tar vi upp väldigt dåligt, medan andra former fungerar utmärkt. Ett annat exempel är järn. Vid järnbrist kan det vara svårt att få upp järnvärdet med vissa former, och många har god hjälp av flytande järntillskott, eller mer lättupptagliga former som kombineras med C-vitamin.

Det är således viktigt att förstå att man inte kan dra alla ämnen över en kant, och att man behöver undersöka detta från näringsämne till näringsämne. Det är också viktigt att fråga sig vad som är naturligt och onaturligt. Så som jag ser på detta, så är naturligt det som kroppen känner igen. Och det som är onaturligt är det som kroppen inte känner igen. Det finns således syntetiskt tillverkade ämnen som är identiska med naturliga ämnen och som är bra för kroppen, medan det finns syntetiska ämnen som inte alls överensstämmer, och på så vis inte går att omsätta korrekt i kroppen.  Det är också viktigt att undersöka vilka former som är mest optimala för näringsupptag och omsättning.

Zarah Öberg
tidsbokning@zarahssida.se