Ekologisk, hälsosam, mjölkfri och glutenfri knäck

2019 november > lördag, november-30-2019

Du behöver:
2 burkar ekologisk kokosmjölk
1/2 dl ekologisk honung
100 gram ekologisk mandel, grovt mixad

Såhär gör du:
Blanda kokosmjölk (den tjocka delen av mjölken) tillsammans med honung i en kastrull. Koka på låg värme i 60 minuter. Blanda mer mandelkross och häll upp i formar (ej formar av aluminium då de inte alls är bra för hälsan).

Hälsosam, mjölkfri och glutenfri ischoklad

2019 november > lördag, november-30-2019

Detta är en supergod och hälsosammare variant av ischoklad. Detta recept blir cirka 100 ischoklad.

Du behöver:
300 gram ekologisk, mörk choklad 85%
1 dl ekologisk kokosolja
1 dl ekologiska kokosflingor
100 gram ekologisk mandel, halvgrovt mixade

Såhär gör du:
Smält choklad i vattenbad och blanda ner kokosoljan. Häll upp hälften av chokladblandningen i ischokladformar (ej knäckformar som innehåller aluminium). Toppa med lite kokosflingor. Blanda andra halvan av smeten med mixade mandlar och häll i ytterligare ett gäng formar.

Vivobase, skydda dig mot elektromagnetisk strålning

2019 november > lördag, november-23-2019

vivobase-home_neu

Det finns många åsikter om elektromagnetisk strålning och för känsliga människor kan det vara enormt påfrestande med strålning dygnet runt. Man får inte heller glömma att många studier visar negativ påverkan från strålning, och det känns inte alls bra med den stora utbyggnaden av 5G-nätet.

Vi har länge använt strålningsblockerare av olika slag och en av favoriterna är Vivobase, en enhet som skyddar hela hemmet, alla dess växter, djur och människor. Vivobase ger ett skydd mot både Wifi, DECT, Bluetooth, GPS, steglösa strömbrytare, bildskärmar och andra artificiellt producerade fält, samt från naturliga fält som vattenådror, skiftningar i berggrunden och naturlig och kosmisk strålning.

Den stora frågan är väl alltid hur saker fungerar och OM de fungerar, men även om dess mekanism är skyddad, så känns produkten seriös och i början fick flera i familjen utrensningssymtom.  Numera sitter vår vivobase ipluggad dygnet runt och det är jag glad för. Det känns som en fantastisk och enkel möjlighet för att skydda gentemot den strålning som finns överallt omkring oss.

Vivobase GmbH ingår i Rilling Group och bygger på tysk ingenjörskunskap kombinerad med årtionden av medicinsk erfarenhet. Vivobase är inte en klassisk ”esoterisk” lösning utan en ”elektroteknisk” lösning med hög effektivitet.

 Läs mer om Vivobase

Såhär beställer du ett labrixtest / salivtest för hormoner vid hormonell obalans

2019 november > onsdag, november-20-2019

Vi får enormt många förfrågningar angående labrixtest och vill därför förtydliga hur du beställer ditt test. Labrixtest innebär att man mäter hormoner eller signalsubstanser via salivtest respektive urinprov. Proceduren är följande:

1. Du beställer ett labrixtest via vår bokningsmail tidsbokning@zarahssida.se.  Du erhåller svar inom 48 timmar. Om du inte fått svar från oss, så ber vi att du ser efter i din skräpmail.

2. Du behöver veta vilka hormoner du önskar testa, då ett labrixtest kostar olika beroende på vilka hormoner du önskar mäta. Om du inte vet vilka tester som är lämpligt, så bokar du en första konsultation så att vi får gå igenom din sjukdomshistorik för att se vilka tester som är viktiga för just dig. Det går utmärkt att ta testet var du än bor, då testet skickas till dig och tas hemma enligt anvisning.

3. När vi fått klart vilka hormoner eller signalsubstanser som bör testas, så betalas kostnaden in till vårt bankgiro eller via swish företag. Snabbast är sedan att du skickar en skärmdump på din inbetalning samt den adress du önskar att testet skickas till. Tester skickas vanligtvis på söndagar och tas sedan hemma enligt anvisning. Samtidigt som din remiss iordningställs så skickas även svenska anvisningar via mail.

4. När du har hämtat ut ditt paket och erhållit dina anvisningar så är testet färdigt att utföra. Vi samråder om när i månaden som testet är lämpligast att utföra och du har möjlighet att ställa frågor om provtagningen så att du känner dig trygg med allt som kan tänkas oklart.

5. På provdagen finns vissa restriktioner som står i dina anvisningar. Det är därför klokt att läsa igenom dem noga innan provtagning. Efter provtagning följer du anvisningar över hur och var testet skickas och sänder iväg det.

6. När dina provsvar kommit, vanligtvis efter 1-2 veckor, så återkopplar vi till dig och vi bokar en genomgång av dina provsvar antingen via telefon eller mail. Du erhåller tydlig genomgång samt även personligt anpassade rekommendationer som hjälper dig att komma iordning med dina obalanser. Alla våra rekommendationer är baserade på naturliga preparat. Vi använder inga syntetiska hormoner i vår rådgivning utan arbetar för att stödja kroppens egna process, vilket enligt vår tanke är viktigt för att korrigera besvärens orsak en gång för alla.

7. Om du sedan önskar uppföljning eller följa upp med uppföljningstester så samråder vi kring detta och när det kan vara lämpligt.

Viktiga saker att förtydliga:

1. Labrixtest tas hemma enligt anvisning. All uppföljning och genomgång går utmärkt att ta via mail eller telefon. Det går alltså bra att beställa ett labrixtest på distans.

2. Labrixtest kostar olika beroende på vilka hormoner du önskar testa. Vi mäter endast det som är mest nödvändigt om du inte själv har önskemål om viss provtagning.

3. Vi arbetar endast med naturliga saker och är måna om att hjälpa kroppen i balans en gång för alla, och inte bara symtomlindra.

4. Man ska aldrig mäta hormoner och signalsubstanser i blod utan i saliv respektive urin. Salivtest mäter endast skriva hormoner till skillnad mot blod, som mäter både inaktiva och aktiva hormoner.

5. Du behöver inte sluta med läkemedel eller preventivmedel för att ta ett labrixtest utan noterar det på remissen som information till labb och terapeut.

6. Labrixtest på hormoner bör mätas vid korrekt tillfälle i cykeln hos kvinnor. Detta stämmer vi av med varje enskild patient  och vi har också tydliga riktlinjer för hur mätning går till vid utebliven mens och ägglossning eller oregelbunden cykel.

7. Tänk på att anlita en terapeut som hjälper dig med en riktigt bra rekommendation och som är specialiserad på hormoner och signalsubstanser. Provsvaren är inte särskilt värdefulla utan en bra rekommendation.

Varmt välkomna till oss. Vi är mycket måna om att hjälpa dig hela vägen… ❤

tidsbokning@zarahssida.se

För att läsa mer om vår provtagning vid sköldkörtelbesvär eller fertilitetsutredning, följ länken: Provtagning för sköldkörteln

Stress och dess påverkan på tarmfloran (mikrobiomet)

2019 november > tisdag, november-19-2019

Kronisk stress är ofta utbrett och kan vara ett betydande hinder för sjukdomsförebyggande och optimal hälsa. Stress ökar kortisolproduktionen som i sin tur har inverkan på det gastrointestinala (GI) mikrobiomet. Företrädesvis minskas fördelaktiga bakterier och sekretoriskt IgA (sIgA). Således anses det inte som en potentiell grundorsak.

Bakterier i tarmfloran och sekretorisk IgA (sIgA) kan påverka tarmpermeabiliteten (läckande tarm). Stress stimulerar hypothalamus att frigöra kortikotrofinfrisättande hormon (CRH) i främre hypofysen, vilket orsakar frisättning av adrenokortikotropiskt hormon (ACTH) som stimulerar frisättningen av kortisol, noradrenalin och adrenalin från binjurarna. Denna HPA-axelaktivering påverkar interleukiner och SIgA-produktion. Under akuta stressförhållanden kan fekal sIgA uppregleras som en skyddsmekanism. Kronisk stress vill reglera fekal sIgA, vilket ökar risken för tarminfektion.

Djurmodeller har gett insikt i stress och dess effekter på mikrobiomet. Gastrointestinal dysbios och kronisk lågklassig inflammation har varit inblandade i IBS och depression. Kronisk stress försvagar tarmens slemhinnebarriär och möjliggör paracellulär bakterietranslokation från lumen. Det stimulerar inflammatoriska mediatorer som ytterligare aktiverar HPA-axeln.

Probiotika är en negativ metod för att bekämpa de negativa effekterna av stress. Lactobacillis har visat sig sänka kortikosteron. Probiotisk behandling reducerade neuroskyddande syra via mikrobiell metabolism av tryptofan. Administration av B. infantis i vuxen ålder förbättrade immunsystemets abnormiteter och depressiva beteenden. Den mikrobiella stressresponset mot ACTH, omvändes av administrationen av B. infantis, och det fanns ett större svar hos personer som B. infantil kolonisering tidigt i livet. Korrekt mikrobiell kolonisering tidigt i livet påverkar HPA-axeln positivt.

Vår moderna livsstil påverkar vår hälsa via kronisk stress och HPA-axelaktivering, mikrobiell sammansättning av tarmfloran och tarmpermeabilitet. Kliniker kan utvärdera nivåer av fekal sigA, GI-mikrobiota och tarmpermeabilitet för att få insikt i GI och systemiska symtom. Att testa HPA-axelfunktionen och neurotransmitterutsöndring kan vara till hjälp.

Maila oss om du önskar göra ett mikrobiomtest eller boka en konsultation. Mailadress för bokning: tidsbokning@zarahssida.se

References
Alper E., & Ceylan M., (2015) The Gut-Brain Axis: The Missing Link in Depression. Clin Psychopharmacol Neurosci. doi: 10.9758/cpn.2015.13.3.239
Campos-Rodriguez, R., et all. Stress modulates intestinal secretory immunoglobulin A. Frnters Intgrtv Nurosci. 02 December 2013.
Collins SM, Bercik P. The relationship between intestinal microbiota and the central nervous system in normal gastrointestinal function and disease. Gastroenterology. 2009;136:2003–2014. DOI: 10.1053/j.gastro.2009.01.075
Dinan TG, et al., Collective unconscious: How gut microbes shape human behavior, Journal of Psychiatric Research (2015), http://dx.doi.org/10.1016/j.jpsychires.2015.02.021
Farzi, A., Frohlich, E., Holzer, P., Gut Microbiota and the Neuroendocrine System. Neurotherapeutics, 27 January 2018
Moloney, R., et all. The microbiome: stress, health and disease. Mamm Genome. 27 November 2013. DOI: 10.1007/s00335-013-9488-5.0

Irriterande tarmsyndrom (IBS): Mikrobiom (tarmflora) och fekal mikrobiota-transplantation

2019 november > tisdag, november-19-2019

Irriterat tarmsyndrom (IBS) drabbar upp till 20% av vuxna och är förknippat med livsstörande symptomatologi. Den multifaktoriella patogenesen av IBS inkluderar gastrointestinal dysbios, förändrad mikrobiell metabolism, tarmbarriär dysfunktion och födoämnesintolerans; speciellt för lösliga fiber. Livsstilsförändringar med traditionell IBS-diet eller en låg FOODMAP-diet kanske inte är tillräcklig för att förbättra stört mikrobiom (tarmflora) och metabolism, och de senaste undersökningarna tyder på att fekal mikrobiell transplantation kan vara ett effektivt alternativ.

Viktiga tarmbakterier och slemhinnan är avgörande för tarmbarriärfunktioner, inklusive övervakning, skydd och val av det mikrobiella ekosystemet. Störningar av ett hälsosamt mikrobiom och / eller en otillräcklig konsumtion av löslig fiber (SF) minskar önskvärd produktion av kortkedjiga fettsyror (SCFA) och kommunikation med specialiserade celler i slemhinnan. Låga nivåer av fekal SCFA är vanliga för IBS-patienter.

Omfattande forskning visar att de bakterier som bidrog till IBS-dysbios var Proteobacteria (Shigella / Escherichia), Bacilli, Acintobacteria och Ruminococcus gnavus.
Formella studier indikerar att de ”traditionella” och låga FODMAP-dieterna lindrar symtomen för vissa IBS-patienter, men i många fall verkar dysbiosen vara oåterkallelig med kostförändringar. Långvarig, strikt låg FODMAP-diet har negativa effekter på tarmens mikrobiota och tarmbarriärens integritet; de kliniska konsekvenserna är under övervägande. En studie på 4 veckor med IBS-patienter som konsumerade en låg FODMAP påvisade att många patienter inte svarade positivt alls.

Fekal mikrobiota-transplantation (FMT) kan vara ett effektivt alternativ för långvarig immoderat dysbios. FMT är allmänt accepterat som behandlingsval för C. difficile enterocolitis. Effekten och kinetiken för FMT studerades hos IBS-patienter och friska givare (n = 16). Den riktade PCR-baserade mikrobiota-profileringsmetoden som används för att följa både givare och FMT-mottagare 28 veckor efter en enda FMT. Vid baslinjen hade IBS-patienter högre än DI-donatorer (4 ± 0,5 respektive 2,6 ± 0,2). Patient DI minskade stadigt under 12 veckor (2,9 ± 0,20, mild), men trenderade upp efter 7 månader. Vid den tiden var mikrobiotaprofilerna för patienter och givare mycket lika. De mest signifikanta förändringarna i bakterier var Bifiodobacteria (ökning) och Proteobacteria och Shigella / Escherichia (minskning). Symtomen förbättrades snabbt och markant.
FMT kan tillhandahålla ett sätt att återställa mikrobiell balans för IBS-patienter med långvarig dysbios. Uppföljningsstudier bör utvärdera lämpligt ”intag” utöver mikrobiota.

GI360TM-profilen av Doctor’s Data är ett omfattande mikrobiomtest för att profilera patienters enskilda mikrobiom. Vi har även andra mikrobiomtest med mätning med speciell DNA-teknik. Maila oss på tidsbokning@zarahssida.se för att beställa test eller boka tid för konsultation.

References:
Labrix och Doctors Data
Cani P. Human gut microbiome: hopes, threats and promises. Gut (2018)67:1716-1725.
Casen C, Vebo HC, Sekelja M et al. Deviations in human gut microbiota: a novel diagnostic test for determining dysbiosis in patients with IBS or IBD. Aliment Pharmacol Ther (2015) doi: 10.1111/apt.13236
Bennet SMP, Bohn L, Storsrud S et al. Mutivariate modelling of faecal bacterial profiles of patients with IBS predicts responsiveness to a diet low in FODMAPs. Gut (2017)0:1-10. doi: 10.1136/gutjnl-2016-313128
Mazzawi T, Lied GA, Sanges DA et al. The kinetics of gut microbial community composition in patients with irritable bowel syndrome following fecal microbiota transplantation. PLos ONE (2018)13 doi: 10.1371/journalpone.0194904

Tarmfloran (mikrobiom) och dess påverkan vid hypertoni

2019 november > tisdag, november-19-2019

Hypertoni (högt blodtryck) är en bidragande faktor till kardiovaskulär sjukdom och stroke är och CDC uppskattar att 33% av vuxna i USA har högt blodtryck.

Behandlingsmetoder, inklusive livsstilsförändringar och blodtryckssänkande, fokuserar på hypertoni/högt blodtryck, men nya studier visar kopplingar mellan dessa sjukdomar och mikroorganismer av vår gastrointestinal (tarmfloran).

Nya vetenskapliga upptäckter har kopplats till mikrobiomet på sätt som kan expandera och förbättra patientens resultat. Inom mikrobiomet påverkas blodtrycket av minskad mikrobiell rikedom och mångfald, specifika bakteriearter och deras viktiga metaboliter, särskilt kortkedjiga fettsyror.

Blodtryck är ett dynamiskt homeostatiskt system som regleras av olika insatser, inklusive genetiska och miljömässiga effekter, endokrina faktorer, njurfysiologi och potentiellt mikrobiom. Nya studier har visat att ”hälsosam mångfald bland gynnsamma bakterier” spelar en roll i regleringen av blodtrycket. En minskning av de gynnsamma bakterierna Butyrivibrio, Clostridium, Faecalibacterium, Enterococcus, Roseburia, Blautia och Oscillbacter har associerats med hypertoni (högt blodtryck). Förekomst av Prevotella, Klebisella, Porphyromonas, Desulfovibrio och Actinomyces är associerade med hypertoni. Vidare var Bacteroides det mest anrikade släktet i normotensiva försökspersoner, medan Prevotella visade sig vara berikat i hypertensiva individer. Prevotella har kopplats till stearinsyra, en betydande metabolit i patogenesen av hypertoni och som kan utlösa ett inflammatoriskt svar.

Antiinflammatoriskt S-karboximetyl-1-cystein har visat sig minskat hos hypertensiva personer. Endogen N-a-acetyl-1-arginin, stearinsyra, fosfatidinsyra och glukosider ökade signifikant hos hypertensiva personer. Metabolisk profilering av dessa metaboliter och hypertoni har visats vara nära kopplad till tarmens mikroflora.

En minskning av mångfalden i gastrointestinal mikrobiom har associerats med hypertoni i studier. Ett ökat förhållande av Firmicutes / Bacteroidetes har också påvisats i patogenesen av hypertoni och farmakologiskt inducerad hypertoni hos möss, vilket är förknippat med ett ökat förhållande firmicutes / Bacteroidetes. Anmärkningsvärt nog så kan man se utveckling av hypertoni efter en Tysk, fekal transplantation från hypertensiva personer. Avföringskoncentrationer av kortkedjiga fettsyror (SCFA), acetat, propionat och butyrat kan påverka blodtrycket eftersom de är vasorelaxande. Det har visats att propionat kan modifiera reninfrisättning och blodtryck. Minskade nivåer av SCFA-acetat och butyrat har associerats med hypertoni.

Mikrobiomet kan mycket väl spela en roll i patogenesen av hypertoni via mikrobiell rikedom och mångfald, specifika bakteriearter, vissa metaboliter, ökat firmicutes / bakteroidetes-förhållande och kortkedjiga fettsyror. Att ta itu med dysbios (obalans i tarmfloran) kan vara en användbar komplementstrategi för att bekämpa hypertoni.  Med hypertoni som bidrar till hjärt-kärlsjukdom och stroke kan patientens resultat förbättras genom hänsyn till mikrobiella markörer och tillhörande behandlingsmetoder.

Maila oss på tidsbokning@zarahssida.se om du önskar göra ett mikrobiomtest. Mikrobiom mäts med speciell DNA-teknik för bästa tillförlitlighet.

References
Labrix och Doctors Data
Hypertension. https://www.cdc.gov/nchs/fastats/hypertension.htm
Li, J. et all. Gut microbiota dysbiosis contributes to the development of hypertension. Microbiome volume 5, Article number: 14 (2017).
Pevsner-Fischer, M., et all. The gut microbiome and hypertension. Current Opinion in Nephrology and Hypertension: January 2017 – Volume 26 – Issue 1 – p 1–8. doi: 10.1097/MNH.0000000000000293
Pluznicj, J. A novel SCFA receptor, the microbiota, and blood pressure regulation. Gut Microbes. 2014              Mar 1; 5(2): 202–207. Published online 2013 Dec 20. doi: 10.4161/gmic.27492

Labrixtest/Salivtest på kortisol visar HPA-axelns funktion vid behandling av inflammatoriska tillstånd

2019 november > tisdag, november-19-2019

Det finns ett starkt samband mellan den hypotalamiska hypofysaxeln (HPA) och inflammatorisk signalering. Glukokortikoider, producerade av binjurarna, är de mest potenta endogena antiinflammatoriska medlen. Mekanismen där glukokortikoid nedreglerar inflammation har lett till utvecklingen av syntetiska glukokortikoider som används vid ett brett spektrum av inflammatoriska tillstånd. Kortisol fungerar på liknande sätt som syntetisk glukokortikoid som reglerar inflammation i vävnader och immunceller. I själva verket är de inflammatoriska cytokinerna IL-6, IL-1 och TNF-a kraftfulla aktivatorer av HPA-axeln vilket leder till en ökning av kortisolproduktion vid akut eller låggradig inflammation.

Tyvärr kan den skyddande aspekten av kortisol bli felaktig under perioder med långvarig stress. Fortsatt stimulering av kortisolproduktion via cytokiner, speciellt IL-1, påverkar signalering och feedback av HPA-axeln via glukokortikoidreceptorn (GR). Dessa förändringar leder till förändringar i GR: s känslighet eller kortisolresistens, vilket försvårar HPA-återkopplingen och bidrar till hyperaktivitet hos HPA-axeln. Med tiden kan detta motstånd störa de antiinflammatoriska effekterna av kortisol, vilket kan leda till ett hypokortisoltillstånd.

HPA-axeldysregulering har observerats vid många inflammatoriska och autoimmuna tillstånd, såsom reumatoid artrit, multipel skleros och Crohns sjukdom. Det finns till och med vid inflammatoriska metaboliska tillstånd som diabetes typ 1 och 2; och vid psykologiska störningar såsom depression, allvarlig depressionssjukdom och PTSD. Faktum är att HPA är en viktig koppling mellan stress och inflammatoriska sjukdomar.

HPA Axelns dysregulation, leder till minskad kortisolproduktion (binjureutmattning), vilket orsakar trötthet, överflödigt kroppsfett och långvarig psykologisk stress. Att mäta HPA-axelfunktionen via salivkortisoltestning kan vara ett användbart verktyg för dem som har diagnostiserats med kroniska inflammatoriska tillstånd. Maila oss på tidsbokning@zarahssida.se om du önskar göra ett labrixtest (salivtest) för att mäta dygnskurva av kortisol.
References:
Labrix och Doctors Data
Duque GA, Descoteaux A. Macrophage Cytokines: Involvement in Immunity and Infectious Diseases. Frontiers in Immunology. 2014;5. doi:10.3389/fimmu.2014.00491
Guilliams TG. The Role of Stress and the HPA Axis in Chronic Disease Management. Stevens Point, WI: Point Institute; 2015.
Pariante CM. Why are depressed patients inflamed? A reflection on 20 years of research on depression, glucocorticoid resistance and inflammation. European Neuropsychopharmacology. 2017;27:554-559.
Adverse Childhood Experiences (ACEs). Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/violenceprevention/acestudy/index.html. Accessed May 13, 2019.

Sekretorisk IgA och mun- och tandhälsa

2019 november > tisdag, november-19-2019

Sekretoriskt immunglobulin A, (sIgA), är en underklass av immunoglobulin A (IgA). Det är en produkt från det adaptiva immunsystemet och fungerar som kroppens första försvarslinje mot toxiner, enzymer och bakterier. Dessa antikroppar finns på slemhinnorna och förekommer i saliv, bröstmjölk, svett, urinvätskor, i gastro-tarmkanaler, luftvägar och som små mängder i blodet.

SIgA produceras av B-lymfocyter intill slemhinnecellerna, transporteras genom cellerna och släpps ut i sekreten från cellerna.
SIgA har den unika förmågan att förhindra mikrober, toxiner och antigen från att påverka slemhinneytor genom en serie mekanismer som kallas immunkludering.

Immunexkludering avser antikroppens förmåga att förhindra mikroorganismer att hålla fast vid epitel. Detta är en av flera mekanismer; klumpning av mikroorganismer via tvärbindning, infångande av bakterier i ett slemskikt och / eller clearance av patogenen via peristaltis. SIgA kan därför också spela en roll i viss inflammation via kontroll av interleukin och cytokinrespons.

Mängden salivhaltiga antikroppar är kopplade till tandhälsa och forskning indikerar att högre tandkariesfall återfinns vid tobaksrökning, vilket har varit förknippat med låga koncentrationer av salivsIGA.

Den grundläggande funktionen av sekretoriskt immunglobulin är hämning av bakteriell vidhäftning snarare än antigen destruktion.
Downs syndrom eller Trisomy 21 är en genetisk störning orsakad av extra kromosomer. Flera studier indikerar att barn med Downs syndrom har god resistens mot karies, och vissa är till och med kariesfria. Förutom faktorer för förseningar av tandutbrott, mikrodonti, pH och högt salivinnehåll (kalcium, natrium, bikarbonat), kan den låga förekomsten av karies hos barn i Downsyndrom också relateras till högre nivåer av salivantikroppar jämfört med barn utan Downs syndrom. Sekretoriskt immunglobulin A (sIgA) hämmar aktiviteten hos Steptococcus mutans, vilket bidrar till kariesbildning.

Minskade nivåer av salivsigA ses ofta hos individer med låg immunsystemfunktion och är ett tecken på kronisk, pågående psykologisk och / eller fysisk stress (HPA-axeldysfunktion). En låg nivå kan vara förknippad med en hög risk att utveckla tandkaries och parodontisk sjukdom.
Förhöjda salivnivåer kan återspegla akuta psykologiska och / eller fysiska stressfaktorer och kan vara förknippade med ett uppreglerat, aktivt immun- eller inflammatoriskt svar. Höga nivåer finns ofta hos patienter med kroniska infektioner (CMV, EBV, HIV och infektioner i magtarmkanalen).

Test för salivära sIgA-nivåer kan beställas i  Comprehensive Adrenal Function Profile, som inkluderar DHEA, Cortisol x 4 (kortisolkurva) och SIgA. Maila oss på tidsbokning@zarahssida.se för beställning.

References
Labrix och Doctors Data
Bokor-bratić M. [Clinical significance of analysis of immunoglobulin A levels in saliva]. Med Pregl. 2000;53(3-4):164-8.
Chawda JG, Chaduvula N, Patel HR, Jain SS, Lala AK. Salivary SIgA and dental caries activity. Indian Pediatr. 2011;48(9):719-21.
Golpasand hagh L, Zakavi F, Ansarifar S, Ghasemzadeh O, Solgi G. Association of dental caries and salivary sIgA with tobacco smoking. Aust Dent J. 2013;58(2):219-23.
Lee SR, Kwon HK, Song KB, Choi YH. Dental caries and salivary immunoglobulin A in Down syndrome children. J Paediatr Child Health. 2004;40(9-10):530-3.
Mantis, N. J., Rol, N., & Corthésy, B. (2011). Secretory IgA’s complex roles in immunity and mucosal homeostasis in the gut. Mucosal Immunology,4(6), 603-611. doi:10.1038/mi.2011.41
Pandey S, Goel M, Nagpal R, Kar A, Rapsang E, Matani P. Evaluation of Total Salivary Secretory Immunoglobulin A and Mi/fans-specific SIgA among Children having Dissimilar Caries Status. J Contemp Dent Pract. 2018;19(6):651-655.
Rosdiana R, Mochammad FR. The relation between salivary sIgA level and caries incidence in Down syndrome children. Dental Journal (Majalah Kedokteran Gigi). 2012, 45 (2): 79-83.

CBD-olja (cannabidiol) och signalsubstanser / neurotransmittorer

2019 november > tisdag, november-19-2019
Cannabidiol (CBD) är en fytocannabinoid som har använts i stor utsträckning till följd av legalisering av cannabis av flera stater. Även i fall där cannabis i sig inte har legaliserats, är det vanligt med CBD-produkter som CDB-krämer och lotioner, CDB i tinkturer och CDB-kapslar från CBD-extraktion från lagligt odlad hampa. Dessa produkter innehåller nästan odetekterbara mängder tetrahydrocannabinol (THC), som är den huvudsakliga psykoaktiva komponenten i cannabis.
En studie från 2017, utförd av en investeringsgrupp för cannabis, fann att CBD används i stor utsträckning (både självföreskriven och rekommenderad av utövare) för att ersätta läkemedel vid tillstånd som ångest, sömnlöshet och depression. Fytocannabinoider är växtbaserade föreningar som interagerar med endocannabinoidsystemet hos människor och andra djur. Det finns över 100 kända fytocannabinoider, där CDB är den mest vanliga i cannabisväxten.
Endocannabinoidsystemet hos människor har två primära receptorer: CB1 och CB2. Den endogena cannabinoiden, anandamiden och dess fytocannabinoidekvivalent, THC, interagerar mest med CB1-receptorn, medan den endogena cannabinoiden 2-arachidonoylglycerol och dess fytocannabinoidekvivalent, CBD, interagerar med både CB1 och CB2-receptorer
Forskning om CBD och dess effekter i kroppen, inklusive neurotransmittermodulering (balansering av signalsubstanser), har fortfarande inte förklarat mekanismen till fullo. Studier på CBD har påvisats förbättra ångest och depression, och har nyligen godkänts av FDA som läkemedelsepidiolex för behandling av vissa störningar. Vissa av dessa effekter förmedlas av CBD: s komplexa interaktion med CB1-receptorer som en icke-konkurrenskraftig antagonist. CB1-receptorinhibering och pågående frisättning av både exciterande och hämmande neurotransmittorer inklusive noradrenalin, dopamin, 5-HTP, GABA och glutamat.
Neuroimaging-studier på CBD och hjärnan har visat att det syns förändringar i de hjärnansregioner som är involverade i emotionell bearbetning, inklusive amygdala. CBD interagerar med 5-HT1A-receptorn (alias serotonin 1A) som en agonist i dessa viktiga hjärnområden, vilket sannolikt kan orsaka ångestdämpande och antidepressiva effekter. Ångestläkemedlet buspiron fungerar på samma sätt som en 5-HT1A-receptoragonist.
En annan mekanism för CBD: s antidepressiva effekter är neurotrofisk faktor (visas i mössmodeller), liknande läkemedel som ketamin, men utan en psykoaktiv komponent.
CBD har därför direktverkan på specifika GABAA-receptorundertyper.
I en in vitro-studie har CBD dessutom minskat den inflammationsmedierade ämnesomsättningen av tryptofan, och kan på så vis vara särskilt användbart vid humörstörningar relaterade till kroniska inflammatoriska sjukdomar.
Är du nyfiken på dina neurotransmitternivåer? Neurobasic-profilen (serotonin, GABA, dopamin, noradrenalin, adrenalin, glutamat, histamin, glycin och PEA) kan belysa neurotransmitternivåerna på ett effektivt sätt och beställa via tidsbokning@zarahssida.se
References:
Labrix och Doctors Data
1.      Hilderbrand RL. Hemp & Cannabidiol: What is a Medicine?. Mo Med. 2018;115(4):306-309.
2.      Pertwee RG. The diverse CB1 and CB2 receptor pharmacology of three plant cannabinoids: delta9-tetrahydrocannabinol, cannabidiol and delta9-tetrahydrocannabivarin. Br J Pharmacol. 2008;153(2):199-215.
3.      Campos AC, Moreira FA, Gomes FV, Del bel EA, Guimarães FS. Multiple mechanisms involved in the large-spectrum therapeutic potential of cannabidiol in psychiatric disorders. Philos Trans R Soc Lond, B, Biol Sci. 2012;367(1607):3364-78.
4.      Sales AJ, Fogaça MV, Sartim AG, et al. Cannabidiol Induces Rapid and Sustained Antidepressant-Like Effects Through Increased BDNF Signaling and Synaptogenesis in the Prefrontal Cortex. Mol Neurobiol. 2019;56(2):1070-1081.
5.      Bakas T, Van Nieuwenhuijzen PS, Devenish SO, Mcgregor IS, Arnold JC, Chebib M. The direct actions of cannabidiol and 2-arachidonoyl glycerol at GABA receptors. Pharmacol Res. 2017;119:358-370.
6.      Jenny M, Schröcksnadel S, Überall F, Fuchs D. The Potential Role of Cannabinoids in Modulating Serotonergic Signaling by Their Influence on Tryptophan Metabolism. Pharmaceuticals (Basel). 2010;3(8):2647-2660.

Östrogen- och hjärnfunktion (Hormonell obalans): Minska hjärndimma i klimakteriet

2019 november > tisdag, november-19-2019

Under perimenopausal och menopausal övergång sjunker kvinnas östrogen- och progesteronnivåer, vilket leder till en mängd symtom inklusive förlust av mental hälsa. Andra symtom kan vara känsliga slemhinnor, PMS-besvär, oregelbunden menstruation, trötthet, besvär med humöret etc.

Hjärndimma är ett vanligt använt begrepp som beskriver patientens förlust av mental klarhet, där patienten upplever svårigheter med minne, ord och koncentration. Även om det finns flera etiologier av hjärndimma, har studier visat att hormonell obalans är en viktig faktor.

Östrogen främjar kognitiv funktion på flera sätt, inklusive främjande av neuroplasticitet, vilket är avgörande för hälsosam hjärnfunktion. Östrogen påverkar neuroplasticitet genom att främja neurotrofiner, såsom nervtillväxtfaktor (NGF) och hjärneriverad neurotrofisk faktor (BDNF). Neurotrofiner påverkar neurons överlevnad, utveckling och funktion. När östrogennivåerna sjunker med åldern sjunker även NGF och BDNF, vilket leder till en minskning av neuroplasticitet och därmed en minskning av mental klarhet. Förutom att främja neuroplasticitet hjälper östrogen till att förbättra mitokondriell funktion, det främjar ATP-produktionen (energiproduktionen) och hjälper till att reglera kroppens glukosmetabolism. Det har antioxidativa effekter, skyddar mot reaktiva syresorter, DNA-skador och celldöd.

Östrogenreceptorer har visat effektiviteten av östrogenersättningsterapi på hjärnfunktionen, och till och med visat förebyggande effekt för Alzheimers sjukdom och förbättrad kognition hos Alzheimers patienter. Det har visat sig öka trofiska faktorer (tillväxt) och därmed minska beta-amyloidutvecklingen i hjärnan. Östrogen påverkar således neurotransmittersystemet med serotonin, glutamat och acetylkolin, vilket påverkar inlärning, minne och kommunikation mellan nervceller och andra nervceller.

Transdermal östradiol visar förbättrad serotoninreceptorbindning i höger främre cortex, förbättrad verkande funktion och psykomotorisk hastighet.

Doctor’s Data / Labrix Salivary Comprehensive Hormones Profile som mäter östrogen, progesteron, testosteron, DHEA och dagligt kortisol är en viktig och bra panel för att kontrollera östrogennivåer, samt även dess förhållande (ratio) gentemot progesteron.  Testning av salivhormon kan ge insikt i en potentiell etiologi mot hjärndimma, vilket kan hjälpa till att fastställa behandlingsvägar. Urin-neurotransmittorer kan kombineras med salivprov på hormoner för att ge en mer omfattande utvärdering av hjärnfunktionen.

References
Labrix och Doctors Data
Bailey, ME., Want, AC., Hao, J., Janssen, WG., Hara, Y., Dumitriu, D., Hof, P.R., Morrison, J.H. Interactive effects of age and estrogen on cortical neurons: implications for cognitive aging. Neuroscience. September 2011. 15;191:148-58. doi: 10.1016/j.neuroscience.2011.05.045.
Bredesen DE. Reversal of cognitive decline: a novel therapeutic program. Aging (Albany NY). 2014;6(9):707-17.
Estrogen and Cognitive Function. (2019). Retrieved from https://www-uptodate-com.nunm.idm.oclc.org/contents/estrogen-and-cognitive
Fischer, B., Gleason, C., Asthana, S. Effects of hormone therapy on cognition and mood. Fertility and Sterility April 2014.101 (4). doi: 10.1016/j.fertnstert.2014.02.025
Green, PS., Simpkins, JW. Neuroprotective effects of estrogens: potential mechanisms of action. International Journal Developmental Neuroscinece. July-August 2000. 18 (4-5): 347-58.
Greendale GA, Derby CA, Maki PM. Perimenopause and cognition. Obstet Gynecol Clin N Am 2011. 38:519-535.
Hara, Y., Waters, EM., McEwen, BS., Morrison, JH. Estrogen effects on cognitive and synaptic health over the lifecourse. Physiology Review. July 2015. 95(3): 785-807. Doi: 10.1152/physrev.00036.2014.
Sharma, N., Classen, J., Cohen, L. Neural plasticity and its contribution to functional recovery. Handbook Clinical Neurology. May 2016. Doi: 10.1016/B978-0-444-52901-5.00001-0

Mikrobiom (tarmfloran) kan kopplas till demens

2019 november > tisdag, november-19-2019

Det är allmänt känt att det goda mikrobiomet påverkar neurologiska tillstånd via mikrobiota-tarm-hjärnaxeln vilket alltså innebär att mikrobiota-tarm-hjärnaxeln är inblandad i mänskligt beteende. Forskning visar att beteende i tonåren kan förutsäga utveckling av demens senare i livet. Det går dock att välja nya tillvägagångssätt genom att förstå de underliggande mekanismerna i mikrobiota-tarm-hjärnaxeln via mikrobiomprofilering och metabolism.

Ett mångsidigt och bra mikrobiom har förknippats med positivt humör, nyfikenhet, sällskaplighet och impulsivitet, detta enligt forskning om småbarns beteenden och hur deras mikrobiom ser ut. Negativt beteende hos pojkar är förknippade med bakterier av Parabacteroides, Rikenellaceae, Ruminococcaceae-familjer och Dialister-släkter, medan flickor med ett stort antal Rikenellaceae visade mer rädsla än flickor med annan mikrobiombild.

Ett mindre skiftande mikrobiom var förknippat med beteenden som självbehärskning, och fokuserad uppmärksamhet hos flickor. Forskarna skriver att testpersonernas mikrobiom påverkades om de hade ett visst sorts humör, och hur de hanterar stress, särskilt för pojkar.

Det finns även en koppling mellan antisocialt beteende och gastrointestinal miljö berikad med Clostridia spp i en djurmodell. Beteenden associerade med depression, såsom socialt undvikande och förtvivlan i människans beteenden, förhindrades av administrering av en bredspektrum med antibiotika. Forskare noterade också en störning i god biosyntes av tryptofan, tyrosin och fenylanin hos testmöss med beteendeförändringar. Den underliggande verkningsmekanismen hos mikrobiota-tarm-hjärnaxeln och beteendet kan ligga i viktiga bakteriemetaboliter som påverkar genuttryck i den prefrontala cortex och väl härledda aminosyror.

Problemet med mikrobiota-tarm-hjärnan kan vara en faktor i utvecklingen av demens senare i livet. Forskare fann att beteenden såsom vigör, lugn och mognad i tonåren var associerade med lägre risk för demens 54 år senare. Vi vet nu att beteende påverkas av tarmens mikrobiom, och det har visat sig att utvecklingen av demens är kopplad till vårt mikrobiom. Även om det inte finns data i denna studie om ungdomarnas mikrobiota i relation till utvecklingen av demens, bör framtida studier inkludera mikrobiomprofilering och metabolism på grund av en potentiell koppling mellan tarmfloran och demens. Framtida studier för att identifiera bakteriemetaboliter i mikrobiota-tarm-hjärnaxeln kan vara direkt nya förebyggande behandlingsalternativ för neurokognitiva störningar. Psykobiotika, bakterier som administreras för mental hälsa, kan användas profylaktiskt och som potentiell kompletterande behandling.
Missa inte vårt helt fantastiska mikrobiomtest som mäter tarmfloran med speciell DNA-teknik. Maila oss på tidsbokning@zarahssida.se om du önskar beställa ett test eller önskar boka en konsultation.
References:
Labrix och Doctors Data
Alkasir, R., Li, J., Li, X. et al. Protein Cell (2017) 8: 90. https://doi.org/10.1007/s13238-016-0338-6
Chapman BP, Huang A, Peters K, et al. Association Between High School Personality Phenotype and Dementia 54 Years Later in Results From a National US Sample. JAMA Psychiatry. Published online October 16, 2019. doi:10.1001/jamapsychiatry.2019.3120
Gacias M, Gaspari S, Santos PM, et al. Microbiota-driven transcriptional changes in prefrontal cortex override genetic differences in social behavior. Elife. 2016;5:e13442. Published 2016 Apr 20. doi:10.7554/eLife.13442
Pedersen, Traci. Gut Bacteria Impacts Toddlers’ Behavior, Particularly Boys. Psych Central. 8 Aug 1018.
Vuong HE, Yano JM, Fung TC, Hsiao EY. The Microbiome and Host Behavior. Annu Rev Neurosci. 2017;40:21–49. doi:10.1146/annurev-neuro-072116-031347

Plastbanta hemmet med ekologiska, giftfria och hållbara kläder, leksaker och köksartiklar från Frida & Fritiof

2019 november > lördag, november-16-2019

20191116_221613

Vår nya favorit, Frida & Fritiof, är en webshop med hållbara, giftfria och ekologiska kläder, köksprodukter och leksaker. Om du registrerar dig som kund, så får du dessutom 10% rabatt på alla köp. Det bästa, är att de verkar väldigt måna om sina kunder. I paketet låg en superfin lapp med en välkommen-hälsning och att de gärna hjälper till om något blivit fel. Det har jag nog aldrig fått tidigare :)

Vi är väldigt förtjusta i Kleen Kanteen, och deras sportflaskor och termosar. En produkt som är toppen, är deras termosmuggar som passar perfekt nu i vinter. Det kan också vara klokt att plastbanta hemmet och byta bort plastiga matlådor mot giftfria matlådor utav rostfritt stål från A slice of Green. Du hittar fler alternativ för att plastbanta köket via denna länk: Giftfria flaskor och burkar 

Ett tips nu i jul är även Frida och Fritiof´s ekologiska, giftfria och hållbara leksaker, som är otroligt fina. Du hittar dem via denna länk: Ekologiska, giftfria leksaker. De har även en kampanjsida med tävlingar och erbjudanden, samt REA. Kampanjsidan heter fofpromo.nu

[fb_button]

 

Rawfood-boll med vita bönor och kikärtor

2019 november > torsdag, november-7-2019

20191117_181247

Missa inte vårt recept på supergoda och extra nyttiga raw food-bollar. Du kan antingen använda blötlagda kikärtor och bönor eller använda färdigkokade alternativ om du inte är noga med alla ingredienser är raw.

Du behöver:
2 förpackningar med ekologiska kikärtor
1 förpackning med ekologiska vita bönor
1 dl ekologisk kokosolja
200 gram ekologiska dadlar
5 msk ekologisk kakao
5 msk ekologisk carob (kan uteslutas)
1 msk ekologisk kanel
1 msk ekologisk kardemumma

Såhär gör du:
Mixa alla ingredienser i en mixer tills du har en jämn smet. Rulla bollar i önskar storlek. Rulla i kokosflingor eller kakao.

[fb_button]