Syra/basbalans, hur du basar upp dig när du är sur i kroppen och hur syra/bas-balansen fungerar

2012 november > torsdag, november-29-2012

Här svarar vi på de vanligaste frågorna kring syra/bas-balansen, hur du kan basa upp dig och var du finner basiska livsmedel.

Vad är syra/bas balansen?

Syrabas-balansen skapades av Dr. Ragnar Berg, och innebär att alla livsmedel och vätskor kan kategoriseras in som syrabildande eller basbildande. Allt i naturen och i den mänskliga kroppen är beroende av rätt syra/bas-balans och när den rubbas, så uppstår olika former av sjukdomar. I naturen sker liknande problematik som i mänskliga kroppen, då en sur sjö måste basas upp med kalk, och på liknande sätt behöver kroppen basas upp om vi blir för sura. Som surt räknas allt under pH-värde 7, medan det som är över pH-värde 7 räknas som basiskt. 7 är neutralt.

Vilken funktion har den i kroppen?

Egentligen är allt i kroppen beroende av rätt pH-värde, men det som ofta nämns som extra viktigt är att blodet behöver hålla rätt pH-värde. Vid svår försurning i blodet, kan vi dö av förgiftning. Kroppen prioriterar således att blodet skall hålla rätt pH-värde och om vi är försurade, så dras mineraler ut från benstommen för att blodet ska basas upp. En sur kropp bidrar alltså bland annat till benskörhet och sämre inlagring av mineraler. En annan viktig egenskap som är viktig gällande pH-balansen, är att att de pH-beroende enzymer som bla. krävs för matsmältningen, behöver rätt pH-värde för att fungera. Felaktigt pH-värde gör dem alltså mindre verksamma eller helt overksamma, vilket i sin tur ger stora konsekvenser.

Hur mäter man den – pH-värdet?

Du kan mäta pH-balansen genom att köpa lackmuspapper på apoteket eller i hälsokosten, och kan då mäta urinen och saliven. Om du sedan söker upp en duktig näringsterapeut, så kan de hjälpa dig att mäta pH-värdet i blodet, i kombination med faste-pH på urin och saliv. Det bästa är att mäta alla 3 vätskorna, men lackmuspappret är ett enkelt sätt för att mäta det själv. Ett problem är att om man är väldigt sur i kroppen vid tex svår sjukdom eller efter långvarig stress, så kan pH-värdet visa sig som högt i blodet, även om det egentligen är ett tecken på försurning. Kroppen är så mån om att pH-värdet i blodet aldrig ska bli för lågt att det garderar sig genom att lägga sig högt med hjälp av mineraler från benstommen. Vid dessa tillfällen är ofta pH-värdet för basiskt i blodet, samtidigt som det sker en urlakning i mineraldepåerna som man isåfall ser genom att göra en hårmineralanalys.

Hur märker man om syra/bas balansen är i olag (och hur kan det bli så)?

Mycket av det vi äter idag är försurande, så som kött, sockerrika livsmedel, vete m.m. och dessutom så är stress väldigt försurande. Uppbasande är till exempel gröna grönsaker och andra mineralrika livsmedel. I och med att vi stressar mycket och samtdigt äter för mycket av det som är försurande, så uppstår obalanser. Så länge man har en balans så väger ju vågskålen upp de båda sidorna, men i de flesta fall så är det inte så det ser ut i dagens stressade samhälle. Man märker det mycket på att huden blir sämre, att det uppstår hudproblem, att urinen luktar väldigt surt, att man får problem med matsmälningen och/eller tarmen m.m. Generellt sätt så kan inte matsmältningen fungera bra hos en person som är försurad, eftersom det uppstår problem rredan i munhålan och spjälkningen av kolhydrater.

Hur kan man påverka syra/bas balansen med kost?

Man kan basa upp sig med bra mat, som är rik på mineraler såsom gröna grönsaker, greens m.m. Effektiva uppbasande råvaror är broccoli, spenat, sparris, grönkål, korngräs, vetegräs, potatisvatten eller produkter som basmineral, pH-kalk m.m. Det viktiga är att det är bra råvaror som odlats ekologiskt eftersom de grödor som inte odlats i marken utan i gödseltråg, har sämre näringsinnehåll.  

Det rekommenderas ofta att man ska äta kalk – vilken slags kalk används och hur funkar det?

Kalk är uppbasande för kroppen på samma sätt som när vi basar upp en sjö som är försurad. Det viktiga är att kombinera det med magnesium eftersom magnesium krävs för upptag av kalcium, samt att man äter D-vitamintillskott under höst, vinter och vår, eftersom D-vitamin är det som transporterar kalcium ut i blodbanan. Om man är väldigt urlakad kan det även krävas K2, som hjälp för att föra in kalcium i benstommen, så att det inte stannar och bara cirkulerar i blodbanan och då ger ett för högt pH-värde. Det viktiga är att det kalk man äter, kommer från ekologiska källor, så att det är en bra produkt. Kalk tillsammans med magnesium och D-vitamin stabiliserar pH-värdet och stärker benstommen.

Läs gärna mer om syrabas-balans: www.detox-guiden.se, www.detoxa.nu och www.zarahssida.se

LÄS MER…

Stress, oro och besvär med mage/tarm vid Roseacea

2012 november > torsdag, november-29-2012

Rosacea blossar ofta upp i 30-50 års åldern och idag vet man att det, liksom andra hudproblem som tex psoriasis, i stor grad påverkas av stress och oro. En vanlig anledning tilll första utbrottet är sorg och/eller stor stress i livet. En annan mycket intressant aspekt är att Rosacea kan uppkomma efter smitta av magbakterien Helicobacter Pylori (den bakterie som orsakar magsår).

Generellt sett, så är vår hud en spegel av hur vår mage/tarm mår, och det är viktigt att se över och läka slemhinnan, ev. stödja upp med matsmältningsenzymer, probiotika o.s.v. När sjukdomen väl har brutit ut, så är det viktigare att hålla tarmen i schack och att badda med tex molkosan, snarare än att använda kortisonsalva som gör huden tunn och skör. Vid intag av kortison oralt, så påverkas även tarmens slemhinnor, vilket sekundärt försämrar hudproblemen ytterligare.

En viktig sak vid hudproblem och problem med mage/tarm är att undvika allergener, dvs födoämnen som irriterar tarmens slemhinna. Vilka dessa är olika från person till person, och man kan antingen testa det via IgG.tester eller genom att se över andra symtom, som tex symtom i luftvägarna och/eller öron/näsa.

Ett bra tips är att testa att undvika de allra vanligaste triggers som finns för just roseacea såsom sol/värme/bastu/kyla/stark vind samt mat som framförallt innehåller histaminer. Histaminer är vanliga triggers både vid allergiska reaktioner och vid hudrelaterade besvär, astma, allergisk reaktion mot tex myggor, migrän etc. Histaminrika livsmedel är tex: rött vin, choklad, nötter, tomater, hallon, jordgubbar, ost/mögelost samt även i en del fisk på burk, som tex makrill och tonfisk.

Andra triggers för just roseacea är även soja (som är en stark allergen och som alltid vör undvikas vid tarmbesvär, hormonella besvär eller hudproblem), stark mat, citrusfrukter samt russin och fikon. Man bör även dricka mindre av alkoholhaltiga drycker, då främst rött vin, öl, gin, vodka, champagne samt undvika för varma drycker. Drick hellre vitt vin och drycker som är ljumna och eller åt kroppstempererat. Även avocado, vanilj (som liksom soja är en stark allergen), spenat och aubergine bör undvikas…

Att även stressa ner och ta det lugnt är extra viktigt om man vill läka ut sina besvär. Kroppens slemhinnor är oerhört känsliga för stress och en stressad tillvaro kan orsaka oerhört stora besvär relaterade till just mage/tarm och huden och således även immunförsvaret överlag… :)   

LÄS MER…

Motverka nariga händer med kokosolja

2012 november > torsdag, november-29-2012

Många får problem med eksem och sprickor i händerna, nu när kylan börjar tillta. Ett bra knep för att få mjuka händer, är att smörja med ekologisk kokosolja. Kokosoljan gör inte bara huden mjuk, utan verkar även antibakteriellt. För extra bra effekt, smörj händerna rikligt med 1 msk kokosolja och 1 msk rapsolja, och sätt sedan på en plastpåse eller något annat som håller tätt. Låt påsen sitta på under natten så att huden återfuktas och återfettas.

LÄS MER…

Curcumin vid behandling av psoriasis

2012 november > torsdag, november-29-2012
Häromdagen tipsade vi om curcumin i kombination med piperin, för både invärtes behanding vid inflammation, samt utvärtes behandling mot tex psoriasis. Om du behöver hjälp med inflammation, kan det vara intressant att läsa ett av de mail som strömmande in gällande detta.

Hej
Jag vill tacka dig hjärtligt för att du delade länken med curcumin och peperin. På 24 timmar har hud-inflammationen från min psoriasis försvunnit helt från den fläck som jag la omslag. Jag smorde in den andra armen med samma blandning av kokosolja, gurkmeja-rot och grönpeppar men utan omslag. Där har det inte skett någon förbättring.

Som jämförelse..med den starkaste kortisonsalva som finns tar det en vecka för att få samma resultat. Även om det inte är en permanent lösning känns det oerhört bra att få svart på vitt.
Ha en gó kväll :-)

Tänk på att curcumin bör kombineras med piperin för bästa effekt. Piperin är det verksamma ämnet i svartpeppar och det ökar upptaget av curcumin med upp till 2000 procent. Curcumin är det verksamma ämnet i gurkmeja. Vid förebyggande behandling kan en msk gurkmeja vara lämpligt, men vid behandlande behandling, bör curcumin intagas i ren form.  

För att lägga omslag vid psoriasis, så tar tar di curcumin (… eller riven färsk gurkmeja… ) och nymalen svartpeppar eller grönpeppar (… för att komma åt den verksamma substanen piperin som ökar curcuminet med upp till 2000 procent… ). Mosa ner dessa örter tillsammans med 1-2 msk ekologisk kokosolja, för att mjuka upp huden. Ekologisk kokosolja verkar dessutom antibakteriellt, och kan på så sätt motverka infektioner. Du kan även komplettera med 1 tsk kolloidalt silver för att motverka bakterier. Om såren är väldigt flammiga och varma, så kan omslag med curcumin varvas med havreomslag.

LÄS MER…

Raw glögg / Sockerfri glögg

2012 november > tisdag, november-20-2012

Ett enkelt sätt för att få en hälsosammare glögg, är att koka den själv med naturliga råvaror. Numera finns även en hel del ekologiska alternativ att köpa, bland annat den supergoda ekologiska glöggen från Loodusvägi som är en av våra favoriter. 

Om du vill minska ner på sockret i glöggen, kan du koka svartvinbär med vatten och steviablad och om du vill ha en hälsosammare glögg, så kan du byta ut det vanliga sockret mot ekologiskt rårörssocker. Du kan också byta ut delar av sockret mot äpplen om du vill undvika stevia eller socker. Skiva äpplen, låt koka tillsammans med bären och sila bort efter koktidens slut.

Om du vill göra RAW glögg, så pressar du bara bär och äpplen i juicepress och låter dra med ekologiska kryddor över natten.

LÄS MER…

Kost och näringskurs: Nya kursdatum 8-9 mars 2014

2012 november > måndag, november-19-2012

Nu har vi satt nya datum för vår populära 2-dagarskurs inom medicin, miljömedicin, näringsmedicin och kostrekommendationer. Maila för mer information.

Ämnen som vi tar upp under kursen: 

– Hur du stabiliserar ditt PH-värde och detoxar på naturligt sätt
– Vilka näringsämen som stärker, modulerar och försvagar immunförsvaret 
– Hur du rensar, bygger upp och läker tarmen (mag-tarmproblem)
– Vilka tillskott och vilken mat som passar vid olika sjukdomar/symtom
– Hur du balanserar upp vätska/saltbalans, stärker njurar och minskar högt blodtryck
– Tillsatser, kemikalier, GMO (genmanipulerade livsmedel), sötningsmedel 
– Hälsosamma fettsyror, proteinkällor och skillnad mellan olika kolhydrater
– Vilka örter som är bra vid olika symtom och sjukdomstillfällen  
– Hur då påverkas av elektomagnetisk strålning och vaccinering 
– Vad som skiljer ekologisk mat från konventionella råvaror
– Vad som utmärker naturliga och ekologiska hygienprodukter/hushållsprodukter
– Vi nämner även andra hälsofaktorer som sömn, stress, andning och träning 

Kostnad: 3995 kronor inkl smoothie, fika och kompendium

Plats: Eskilstuna

Tid och datum: 8-9 mars 2014, 10.00-17.00 

Vi tar gärna emot intresseanmälningar för andra städer. Så fort vi har tillräckligt många i varje stad, så bokar vi kursdatum. Maila din intressanmälan till mailadressen nedan.

För mer information och anmälan: tidsbokning@zarahssida.se

LÄS MER…

Gör din egen mandelmjölk eller juliga chaimjölk

2012 november > tisdag, november-6-2012

Mandlar och nötter är underbara som både snacks, mellanmål eller till maten, i morgonsmoothien och på morgongröten. En favorit är mandelmjölk, som kan användas som ett hälsosamt och otroligt näringsrikt alternativ istället för vanlig mjölk.

För att göra mandel- eller nötmjölk behöver du en bra mixer, mandlar och vanigt vatten (helst renat och uppbasat). Börja med att mixa mandlarna tillsammans med 1-2 dl vatten tills det blir en fin, jämn smet. Späd sedan ut smeten med vatten till du har den konsistens som du önskar. Fortsätt att mixa mjölken 5-7 minuter, och sila genom bärsil om du vill göra mjölken helt slät.

Nu i juletid är det underbart att krydda mjölken med kardemumma, kanel och lite ingefära för att göra din egen nyttiga chaimjölk… eller så kryddar du lätt medhavssalt och använder i maten eller till din smoothie :)   

LÄS MER…