Stress, oro och besvär med mage/tarm vid Roseacea

Rosacea blossar ofta upp i 30-50 års åldern och idag vet man att det, liksom andra hudproblem som tex psoriasis, i stor grad påverkas av stress och oro. En vanlig anledning tilll första utbrottet är sorg och/eller stor stress i livet. En annan mycket intressant aspekt är att Rosacea kan uppkomma efter smitta av magbakterien Helicobacter Pylori (den bakterie som orsakar magsår).

Generellt sett, så är vår hud en spegel av hur vår mage/tarm mår, och det är viktigt att se över och läka slemhinnan, ev. stödja upp med matsmältningsenzymer, probiotika o.s.v. När sjukdomen väl har brutit ut, så är det viktigare att hålla tarmen i schack och att badda med tex molkosan, snarare än att använda kortisonsalva som gör huden tunn och skör. Vid intag av kortison oralt, så påverkas även tarmens slemhinnor, vilket sekundärt försämrar hudproblemen ytterligare.

En viktig sak vid hudproblem och problem med mage/tarm är att undvika allergener, dvs födoämnen som irriterar tarmens slemhinna. Vilka dessa är olika från person till person, och man kan antingen testa det via IgG.tester eller genom att se över andra symtom, som tex symtom i luftvägarna och/eller öron/näsa.

Ett bra tips är att testa att undvika de allra vanligaste triggers som finns för just roseacea såsom sol/värme/bastu/kyla/stark vind samt mat som framförallt innehåller histaminer. Histaminer är vanliga triggers både vid allergiska reaktioner och vid hudrelaterade besvär, astma, allergisk reaktion mot tex myggor, migrän etc. Histaminrika livsmedel är tex: rött vin, choklad, nötter, tomater, hallon, jordgubbar, ost/mögelost samt även i en del fisk på burk, som tex makrill och tonfisk.

Andra triggers för just roseacea är även soja (som är en stark allergen och som alltid vör undvikas vid tarmbesvär, hormonella besvär eller hudproblem), stark mat, citrusfrukter samt russin och fikon. Man bör även dricka mindre av alkoholhaltiga drycker, då främst rött vin, öl, gin, vodka, champagne samt undvika för varma drycker. Drick hellre vitt vin och drycker som är ljumna och eller åt kroppstempererat. Även avocado, vanilj (som liksom soja är en stark allergen), spenat och aubergine bör undvikas…

Att även stressa ner och ta det lugnt är extra viktigt om man vill läka ut sina besvär. Kroppens slemhinnor är oerhört känsliga för stress och en stressad tillvaro kan orsaka oerhört stora besvär relaterade till just mage/tarm och huden och således även immunförsvaret överlag… :)   

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu