Frisk tarm och tarmfloran med mjölksyrade grönsaker

2017 maj > söndag, maj-28-2017

Mjölksyrade grönsaker är fantastiska och det viktiga är att de är ekologiska och helst även demetermärkta. Demeter står för extra bra kvalité, att grönsaken är odlade mer omsorg till natur, djur och hälsa och mer långt mycket striktare regler än vanlig Krav-märkning. Mjölksyrade grönsaker finns tex från Tistelvind (endast krav) och Peterslunds ekoodling (både krav och demeter).

Du kan även göra egna mjölksyrade grönsaker:

Återställ tarmfloran med mjölksyrade grönsaker

Läs mer om mjölksyrade grönsaker:

Probiotiska och antioxidantrika, inflammationshämmande mjölksyrade grönsaker

[fb_button]

Fasta med frukt- och grönsaksjuice

2017 maj > söndag, maj-28-2017

Sedan länge är fasta ett bra sätt för att rensa kroppen på skräp, för att få bättre läkning och återhämtning samt för de som vill minska i vikt. Studier visar att kroppens återhämtning blir fantastiskt mycket bättre efter några dagars fasta, då kroppen får chans att vila istället för all den energi den annars lägger på vår matsmältning. Våra telomerer, som talar om cellernas och kroppens livslängd, håller sig längre vid regelbunden fasta, och kronisk inflammation minskar avsevärt.

Nyligen lyftes fasta i nytt ljus av Michael Mosley, som tagit fram 5:2 och 6:1-kurera, och som förespråkar vila för kroppens matsmältning. Tanken är att du antingen fastar en eller två dagar per vecka och äter sunt och näringsrikt resterande av kroppens dagar. Din fasta kan bestå av olika juicer, såsom fruktjuice, grönsaksjuice, buljong eller egen vegetarisk rawfood-soppa. Det generella är att juicerna skall vara fria från mjölkprodukter, gluten och socker. Under dessa dagar bör du även undvika alkohol, kaffe och svart te och istället dricka mycket rent vatten och örtteer.

Tips för dig som vill fasta men samtidigt har svårt att hinna juica själv:

  1. Saltåkvarns ekologiska juicer är demetermärkta (alla grönsaker och frukter odlas med stor omsorg till naturen och hälsan) och ej från koncentrat. Deras grönsaksjuice passar perfekt för fasta är dessutom lätt mjölksyrad.
  2. Färdiga buljongen är enkla att använda och ger kroppen det salt som behövs för god vätskebalans. Tips på bra pulverbuljong är biofoods ekologiska jästfria buljong.
  3. Bioforce har färdiga juicepaket, perfekta för de som vill ha en färdig lösning. Deras juicer är också demetermärkta och helt utan tillsatser och ej från koncentrat.
  4. Om du vill kan du byta en av dagens juicer mot en proteindrink, baserad på risprotein, pumpaprotein, hampaprotein eller något annat veganskt proteinpulver.
  5. Näringsrika drycker är också ett bra alternativ och får är clear response från Innateresponse en perfekt produkt. Den är helt naturlig, full av näring och helt vegansk.

Tänk på att basera din juice på grönsaker, bär och bra protein, och minska gärna ner på frukt som är rik på fruktsocker.

[fb_button]

Glutenfri, mjölkfri, äggfri, vegansk och ekologisk raw food-tårta med carob och banan

2017 maj > torsdag, maj-18-2017

Vi vill tipsa om denna supergoda, somriga raw food-tårta, helt vegansk, ekologisk, utan tillsatser, mjölkfri, glutenfri och helt utan ägg och andra allergener.

Somrig raw food-tårta

Till botten behöver du:
45 ekologiska kärnfria dadlar
5 dl ekologiska valnötter
2 dl ekologiska cashewnötter
3 msk ekologisk kanel
1 1/2 ekologisk banan

Mixa alla ingredienser noga till en smet och tryck ut i en form. Botten ska vara cirka 1- 1 1/2 cm tjock.

Till fyllning behöver du:
6 dl ekologiska cashewnötter
3 dl ljummet vatten
5 msk carob

Mixa alla ingredienser till en jämn cashwegrädde och bred ut över tårtbottnen.

Låt stå i kylen någon timme innan servering och servera tillsammans med raw food-glass eller färska, ekologiska jordgubbar eller ekologiska hallon.

Auro ekologisk färg och ekologisk trälasyr

2017 maj > torsdag, maj-18-2017

Vi vill gärna tipsa om Auros ekologiska trälasyr och ekologiska färg. Vi har testat dem båda för att se om den ekologiska färgen fungerar lika bra som konventionell färg, och det gör den verkligen. Vi testade både brun (nöt), svart och vit lasyr samt ett stort antal olika ekologiska färger (i vårt reportage om dockskåp: se länk nedan). Det vi kan rekommendera är att testa lasyren, då den var väldigt bra att jobba med och väldigt fin. Den vanliga färgen är lite mjölig, men blir väldigt bra när den är färdigmålad och torkad. Auro har även ekologisk träolja till tex altanen.

Se tidigare inlägg om Auro:

100% ekologisk väggfärg, lax och wax… !

Läs mer om vårt inlägg om ekologiska dockskåp:

Renovera och inred dockskåpet ekologiskt

Läs mer om Auro: www.byggfabriken.se

Födoämnestest för barn och vuxna med intoleranser och allergier

2017 maj > torsdag, maj-18-2017

Födoämnestest är väldigt bra för de som har problem med din tarm eller som har eksem eller andra besvär i kroppen. Ofta är vi allergiska mot saker vi inte tror, och kanske till och med de saker vi äter mest av och har cravings efter.

Vi har tidigare testat reproducerbarheten hos de labb som utför födoämnestester, både de som använder sig av venösa och kapillära födoämnestester samt de som erbjuder mätning på IgG, IgA och IgE.

Födoämnestester på IgG utförs som ett komplement till vårdens pricktester av de starkare IgE-reaktionerna som vi tänker på när vi talar om allergi. Genom att skicka två likadana blodprover till alla labb, så fick vi en insikt om hurivida de kan reproducera eller inte, och faktum är att de kan det. De labb vi testade var Lab1, Imupro, Cambridge (FoodPrint), US BioTek och York.

Lite saker att tänka på om du vill testa dig genom att födoämnestest:

1. Gå till en duktig terapeut som kan hjälpa dig att ta testet och som kan hjälpa dig att finna nya alternativ istället för de saker du inte tål.

2. Ett test som är kapillärt är enklare för dig att utföra själv, men vissa labb kräver väldigt mycket blod och att det kan vara svårt att få till. Venösa prover kan du ta hos sjuksköterska eller på din vårdcentral. De test som vi tyckte var enklast var Imupro och EU biotek. De andra (Cambridge och york) krävde väldigt mycket blod, och LAB1 hade endast venöst blod som alternativ.

Läs mer om vårt test via denna länk:

Födoämnestesta dig och dina barn med intoleranstestande IgG-test

Om du vill boka tid för konsultation eller provtagning så hjälper vi dig gärna. Detta kan du göra via länken till höger.
https://zarahssida.se/category/boka-konsultation/

[fb_button]

Naturliga alternativ till antibiotika (olivbladsextrakt, oreganoolja, kokosolja och kollidalt silver)

2017 maj > lördag, maj-13-2017

Bra alternativ till antibiotika är olivbladsextrakt och oreganoolja, som kan tas tillsammans med kokosolja som är bakteriedödande, samt kolloidalt silver och probiotika.

Oreganoolja: http://www.vitaminer.nu/oljor/vild-oregano-olja

Olivbladsextrakt: http://www.vitaminer.nu/greens-polyfenoler-superfrukter/greens-alger-aloe/olvibladsextrakt-flytande

Kollidalt silver: http://www.detox.vitamera.se/Product/Product/4094

Kokosolja: http://www.detox.vitamera.se/Product/Product/2050

Behandla narkolepsi med blodsockerbalanserande och proteinrik kost

2017 maj > tisdag, maj-9-2017

Jag vill tipsa om min artikel om narkolepsi och hur man kan behandla narkolepsi på naturlig väg med hjälp av bla: immunterapi, kost fattig på socker och rik protein samt andra livsstilsförändringar. Det är framförallt viktigt att äta en kost som är blodsockerstabiliserande och som ger gott om aminosyror. Läs mer via länken nedan:

Behandla narkolepsi med rätt kost, livsstil och immunterapi

[fb_button]

Behandla löss på naturlig väg med kvassia, grapefruktkärnextrakt, anis och kokosolja

2017 maj > tisdag, maj-9-2017

Jag har fått flera frågor om löss den senate tiden, så jag tänkte tipsa om mina artiklar om hur man behandlar löss på naturlig väg med kvassia, citricidaldroppar (grapefruktkärnextrakt), anis och kokosolja.

Följ länkarna för att läsa mer:

Kokosolja och anis mot huvudlöss

Behandla huvudlöss med citricidaldroppar och kvassia

[fb_button]

Tävla om ekologisk solkräm, sollotion och after sun från Eco Cosmetics

2017 maj > måndag, maj-8-2017

SunMILK-20._KLwebb

Nu har du möjlighet att tävla om 3 paket med fantastiska, ekologiska solskyddsprodukter från Eco Cosmetics. Produkterna är fria från alkohol, oparfymerade, baserade på naturliga ingredienser, utan nanopartiklar och skonsamma mot miljön.

Läs mer om Eco Cosmetics : www.ecocosmetics.se

Tävla genom att maila in ditt bästa tips för att solskydda barnen. Vinstpaketen innehåller följande:

– Baby solkräm 50+ EKO
– Sunmilk SPF milk SPF 20
– Sunmilk SPF milk SPF 50
– Sollotion neutral SPF 30
– After Sun aloe vera 75 ml
– Läppbalsam EKO
[fb_button]

Utelek med giftfria uteleksaker

2017 maj > söndag, maj-7-2017

20170518_203152

Nästan alla utomhusleksaker är av plast och efter förra årets succe då vi skrev om PVC-fria barnpooler för utomhus, så vill vi gärna tipsa om bättre alternativ för sandlådan och badstranden.

Tänk gärna på att använda oinpregnerat virke när du bygger barnens sandlåda eller lekplats. Impregnering är inte särskilt bra och även om en oinpregnerad sandlåda håller kortare tid så är det bättre både för barnen och för miljön.

Om du vill köpa bättre leksaker till sandlådan eller badstranden, då har www.laplandecostore.se giftfria uteleksaker gjorda av plåt och trä. De är vackert färgglada i rött, grönt och blått, tål väder och vind och har lång hållbarhet. Det finns även PVC-fria badbollar hos www.naturebaby.dk

Läs mer: www.laplandecostore.se och www.naturebaby.dk

[fb_button]

Kosläpp – folkfest och märklig företeelse

2017 maj > söndag, maj-7-2017

En märklig företeelse är kosläpp, en årlig folkfest med över 150.000 anmälda besökare. På Julita Gård, en Sörmländsk oas, var 3500 personer anmälda och Arla, som är största sponsor, bjöd på mjölk och bullar.

Jag vet inte riktigt hur jag ska se på saken. För det första är det synd att de inte bjuder på något bättre än bullar. Och mjölk är definitivt varken nyttigt eller bra. Sen är det bra lustigt att vi människor ser på djur på det nedlåtande sätt som många av oss gör. De borde vara lika mycket värda som oss, om inte ännu mer. Djuren har funnits på jorden långt mycket längre än vi människor men ändå ser vi oss som överordnade och har dem antingen för mat eller för nöjes skull.

Vi besökte kosläppet i år, mest för att bilda oss en egen åsikt och för att kunna skriva några ord om det. Alla har ju rätt till sin egen åsikt men för min del känns det väldigt osmakligt att 3500 personer står och tittar på stackars kor som hållits inlåst hela vintern.

Läs mer om kosläpp på www.arla.se

[fb_button]