KUB-test vs fostervattenprov

Många av oss erbjuds fostervattenprov, och känner kanske en osäkerhet iom den stora missfallsrisken (1 av 100). Det finns då ett ypperligt alternativ som kallas för KUB-test. Ett KUB-test innebär att det tas ett blodprov, följt av ultraljud med nackuppklarning (NUPP). De sammanlagda svaren från dessa tester knappas sedan in i en dator och sannolikheten för kromosomförändringar hos barnet beräknas.

Fördelen med KUB-test är att de är helt ofarliga. Dock så kan det vara svårt att veta vad man ska göra med det resultat man får i sin hand. Om sannolikheten är stor, så är det fortfarande inte säkert svar utan endast en gissning utifrån de förutsättningar som finns. Det kan alltså vara bra att ta testet för att förbereda sig, men det ger inte samma exakta svar som ett fostervattenprov.

Kanske kan en tanke vara att först göra ett KUB-test och om det visar att sannolikheten är låg så är den sannolikt det, även om det givetvis fortfarande finns en risk. Om det däremot visar att sannolikheten är hög, så kan man antingen se det som en indikation så att man förbereder sig eller så kan man då välja att göra ett kompletterande fostervattenprov.

KUB-test utförs på de flesta stora sjukhus och antingen betalas det av ditt landsting eller så får du betala privat. I flera landsting erbjuds KUB-test till alla gravida medan vissa landsting erbjuder det till de kvinnor som fylld 35 år. En del landsting utför testerna själv medan vissa skickar dig till ett annat landsting, dock utan kostnad. Om du behöver ta kontakt med landsting som kan hjälpa dig att utföra KUB-test utan remiss så kan exempel vara mamma mia i Stockholm och Akademiska i Uppsala.  

Läs mer om kost och hälsa:
 
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu