Järnbrist (anemi) under graviditet

Oftast så beror dåligt järnupptaq på att man har en tarm som inte mår bra. Om det finns en inflammatorisk process i tarmens slemhinna så tar man inte upp järn lika bra, vilket kan bli väldigt långdraget om inte tarmen läks och blir frisk.

Vid graviditet är järn extra viktigt eftersom stora delar av järnet går till barnet, särskilt i slutet av graviditeten. Du bör ligga kring minst 120-130 i järn för att värdet ska vara bra, och då bör man både ha järndepåer, transferritin, ferritin och hb i beaktning. Anledningen till att ditt järn går åt i så stor mängd vid slutet av graviditeten är att du delar blod med din bebis. Ditt eget blod tunnas således ut och det behövs mer järn och röda blodkroppar (röda blodkroppar produceras i ryggmärgen med hjälp av järn).

Men som sagt… om du försöker få upp ditt värde och det inte går, så kan det bero på att du har en dålig tarm. Var då noga med vad du äter och att ta hand om din tarm. Du kan läka den med hjälp av en duktig näringsterapeut eller att du själv provar dig fram med glutamin, zink, binujurestöd och eventuellt mindre tillsatser, citronsyra, fruktos, gluten och mjölk. Om det inte fungerar så sök gärna hjälp antingen hos oss eller hos någon annan utbildad person. 

Det kan också vara lättare att ta upp järn genom att ta det i flytande form såsom järnsaft eller blutsaft. Dessa kan dock vara otillräckliga om järnnivåerna är väldigt låga. Då kan det vara lämpligt med lättsmält kött, eller om gör rejäla gröna smoothies med spenat, alger och broccoligroddar etc. Det viktiga är att det är lättsmält och gärna i flytande form då detta är mycket enklare för tarmen att ta upp.

Under graviditeten så sänder barnet ut stamceller till alla de organ som inte mår bra, vilket gör att du har lättare att läka tex tarmproblem. Så testa med ovan nämda tips och se om det kan hjälpa dig.

Oftast får du niferex när du är gravid, vilket är järntabletter, speciallt anpassade för gravida. Dock så får många ont i magen av järntabletter och det kan också ge upphov till ännu mer illamående. Testa dig fram med vad som fungerar bra för dig, men var noga med att se orsaken till att du inte tar upp järnet. Det går givetvis att lösa problemet tillfälligt med tex ferrinject (intravenösa järninjektioner) men stora mängder järn är oxidativt för kroppen så det bästa är alltid att järn tillförs dagligen.

Läs mer om kost och hälsa:
 
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu