Lär dig känna igen och behandla candida (svamp), parasiter och läckande tarm!

Läckande tarm

Jag har tidigare skrivit om läckande tarm och hur det påverkas av parasitsjukdomar och svamp (candida) och skapar problem i tarmen. Candida, parasiter och tex negativ stress och antibiotika kan ge dålig tarmmiljö, med för lite bra bakterier och en miljö som ger skador på tarmens slemhinna. Skadorna blir som små hål i slemhinnan där det sedan läcker genom små partiklar ut i blodet. Detta kan ge autoimmuna sjukdomar och idag påtalas ofta att över 80% av immunförsvaret härstammar från en bra tarm. Läs mer om läckande tarm: Läckande tarm och matallergier


Parasiter och svamp

​Parasit och svamp (candida) är vanligare än många tror och kan ge allt från autoimmuna sjukdomar, till sämre näringsupptag, försämrat immunförsvar och trötthet m.m. Svamp får du ofta som biverkning efter en antibiotikakur, eftersom den tar död på både de dåliga bakterierna och de bakterier som är bra och nödvändiga för god tarmflora. Svampen när sig sedan på kolhydrater, vilket gör att en kolhydratrik kost, kan skapa snabba och stora problem med just svamp. Lite svamp bör du alltid ha ute i blodet, men det är ytterst lite, jämfört med de nivåer som en candidadrabbad person kan ha.

Bra och dåliga bakterier i tarmen

Tarmens miljö är alltså beroende av bra bakterier, tex lactobacillus såsom acidofilus-, bulgaricus- och bifidusbakterier. Dåliga bakterier kan vara allt från förruttnelsebakterier (tex Escherichia coli som kallas E-coli), parasiter och candida (svamp) och dessa uppkommer ofta vid medicinering, på grund av mindre bra kosthållning eller under en utlandsvistelse m.m. När du har för mycket dåliga bakerier så blir dessa toxiskt verksamma i tarmen, vilket innebär att de tillverkar gifter som är ogynnsamma.

Om du istället har gott om goda bakterier i tarmen, så ökar näringsupptaget och du har god och gynnsam nedbrytning och transport av din föda. Ett exempel på brister som kan uppstå om du har ogynnsam tarmflora är B12-brist (B 12 tas upp långt ner i tunntarmen) samt att tillverkning av signalsubstansen acetylkolin kan minska.

Parasiter och tecken på parasiter

Parasiter är även de toxiska och kan bygga små skydd kring sig, så att de mycket svåra att bli av med. De gömmer sig gärna och kommer fram när immunförsvaret är dåligt eller om du är stressad, har sovit dåligt under lång tid eller liknande. Parasiter finns i mat som är dåligt tillagad, som har förvarats mindre bra och är extra vanligt under en utlandsvistelse eftersom deras vatten kan vara förorenat. Parasiter kan finnas även i andra organ och bygger gärna små bon i kroppen.

I tarmen är det vanligt att parasiterna slår sig fast i små fickor och sedan bygger bon. Det är detta som sker om och när du får mask… men andra tecken kan även vara att du känner gaser, har problem med näringsupptaget, känner dig trött och konstant sugen, har diarré eller förstoppning m.m. Det största tecknet enligt min erfarenhet är trots allt näringsbrister som du kan se på hårmineralanalys eller ett metabolism-test.  

Svamp (candida)

Candida är en jästsvamp som finns normal i kroppen, främst i samband med slemhinnorna. Du har svamp i blodet och i huden, men det finns funktioner i kroppen som ser till att svampens tillväxt inte blir för stor. Överväxt kan visa sig genom svamp i tarmen, i munnen (torsk) eller i slidan alternativt att svampen passerar ut i blodet om du även lider av en läckande tarm. Liksom vanlig svamp, så trivs Candida i varma miljöer, där det är sött, surt och syrefattigt. En tarm som har dålig syresättning, är full av toxiner från dåliga bakerier, tillsammans med en söt kost, kan således skapa både bakeriehärdar och svamp.

Candida och pH-värdet i tarmen

Alltför proteinrik kost är ett exempel på kost som kan ge för högt pH-värde i tarmen (över pH 7), vilket också skapar bakerietillväxt, jämfört med det pH-värde som är gynnsamt i tarmen, dvs pH 6-7. Siffran på candida visar att nästan en fjärdedel av oss har candida, och de flesta helt utan att veta om det. Eftersom svampen lever på kolhydrater, så kan människor med candida uppleva ett ständigt sötsug och konstant trötthet, eftersom blodsockret är konstakt lågt i och med att svampen äter upp allt socker. Candida är vanligt om man har fått parasiter och inte klarat av att bli av med dem.

Symtom på candida

Tecken på candida är desamma som parasiter, dvs sämre immunförsvar, problem med näringsupptaget och gaser, men även flytningar och sötsug tillsammans med känsla av att gå i dimma är vanligt. Många som har blivit av med sin candida upplever det som att de har fått tillbaka sin personlighet, inte är lika lättretade och sötsugna eftersom alla dessa saker härrör till det konstant låga blodsockret. Du kan också få autoimmuna sjukdomar såsom hudsjukdomar, ledvärk, muskelproblem m.m. på grund av alla toxiner som svampen skapar samt problem med hormonerna eftersom candida lurar kroppen att tro att det finns östrogen än det finns. Utebliven mens, hårväxt och svettningar är således också vanliga i samband med candida.


Candida och läckande tarm

När du har läckande tarm så innebär det att candidasvamparna har börjat växa genom tarmen, via den porösa slemhinnan som annars ska skydda blodet från onedbrytna ämnen, toxiner och annat skräp. Om tarmslemhinnan står öppen, så kan alltså candida och toxiner spridas ut i kroppen och orsaka autoimmuna sjukdomsreaktioner. Detta kan, som jag nämnde ovan, även uppstå om andra saker stör tarmfloran, såsom en antibiotikakur, långvarig negativ stress, om du har fel pH-värde i tarmen (är försurad eller äter för mycket kött) eller har en osund kosthållning.

Enligt flera miljövetare, så kan tungmetaller och amalgam orsaka samma problematik samt människor som har dåligt immunförsvar, såsom sjuka människor eller små barn med outvecklat immunförsvar.

Ålderdom och candida

Även ålderdom kan vara en anledning eftersom kosthållningen ofta försämras för äldre. De får sämre tillgång på både saliv och magsaft vilket påverkar matsmältningen och kan ge försurning. I och med att magsyran minskar, så minskar även frisättningen av ämnet instric gastric, som binder upp B12 i tarmen. Sämre matsmältning borde alltså vara den främsta anledningen till den ökade risken för äldre människor, men det kan också bero på kroppens nedbrytande (katabola) effekter som ger ökad plackbildning på tarmslemhinnan. Om de har svamp i munnen (en vitt lager på tungan) så har de sannolikt även candida i tarmen. De bör äta mindre socker och absolut inte suga på sockerbitar, söta karameller eller likande eftersom det när svampen.  


Svält bort candida

Välj istället en så kolhydratfattig kost som möjligt, för att svälta bort svampen. Undvik socker, mejeriprodukter (på grund av laktos, mjölksocker), vetemjöl och söta drycker. Välj istället att dricka mycket ljummet vatten med matsmältningsfrämjande kryddor som nejlika, kardemunna, kanel eller ingefära. Tugga gärna på fänkålsfrön om du är sötsugen och bli av med parasiterna med hjälp av grapefruktkärnor. Ät gärna grönsaker, allra helst de basiska och alkaliska gröna grönsakerna.

Fruktsocker och jäst vid candida

Tänk på att äta lite frukt eftersom de har högt innehåll av fruktsocker. Välj istället bär och lite surare frukter. Allt tillsatt fruktsocker, fruktossirap, majsstärkelse och majssirap bör undvikas eftersom det är kolhydrater som bryts ner i levern och därmed verkar toxiskt och kan skapa problem i levern. Tänk på att även undvika jäst om du har candida.

Behandla candida och parasiter

Tips på behandling för parasiter är tex: grapefruktkärnor medan candida kan avlägsnas med hjälp av kryddnejlika, malört och flera olika nötter och frön. Nötter och främst frön, har medel som hjälper mot parasiter eftersom de ska klara sig mot parasiter i marken innan de har slagit rot. Mot candida kan även tranbär och Pau dárco vara effektivt. I munnen kan du gurgla hårt med en kallpressad olivolja och sedan spotta ut. Det är oerhört effektivt men tänk på att inte spotta ner oljan i handfatet eftersom det kan ge stopp i avloppet. Spola istället ner det i toaletten.

Parasiter kan motverkas med ovan nämnda, samt med den antiinflammatoriska kryddan gurkmeja, med pumpakärnor, granat äpple, aloe vera eller med malörten som är så oerhört effektiv.  Motverka bakterier med kokosolja och papaya. Parasiter kan ta tid att bli av med, men candida kan vara ännu envisare. Räkna med 3-4 veckor för parasiter och 2-3 månader upp till 6 månader för candida. Upprepa candidakuren, så att du verkligen får bort all svamp.  Ta bort kaffe, svart te, alkohol och kött (särskilt rött kött) för pH-värdets skull.

Du kan ta salivtest för candida eller besöka en näringsterapeut om du inte vill genomföra kurerna på egen hand. Holistic har ett paket med parasitdödande örter, som kan hjälpa. Annars är té på Pau dárco oerhört effektivt.

Läk tarmens slemhinna vid läckande tarm

För att behandla läckande tarm, så behöver du även komplettera med probiotika som är bra bakterier för tarmen, med enzymer (matenzymer) för matsmältningens skull samt minska socker, kött, mejeriprodukter, vete och tillsatser i kosten. Komplettera med glutamin (aminosyror), som hjälper till att läka tarmens slemhinna. Det tar tid att läka en tarmslemhinna, men märker snabbt förbättring i ork, ökat immunförsvar och mindre autoimmuna sjukdomsreaktioner m.m.

www.kostkoll.se
www.kolhydrater.org
www.piggabarn.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.receptkoll.se
www.gravidkost.se
www.viktminskningstips.net
www.vitaminochmineral.se