Matallergier kan leda till fetma… Läckande tarm allt vanligare!

Allt fler kvinnor kämpar med vikten och jag har skrivit oerhört mycket om läckande tarm, som innebär att det blir små, små hål i tarmens slemhinna, där det sedan läcker ut skräp i blodbanan och orsakar autoimmuna sjukdomar. Dessa små hål kan bildas av osund kost, långvarig stress, antibiotikakurser (för lite goda bakterier i tarmen) och framförallt födoämnesallergier. Även om överviktiga människor gör allt på rätt sätt, så ökar deras vikt så snart bantningskuren väl är förbi.

Om detta och läckande tarm går att läsa i en hälsobilaga till det norska Dagbladet (19/5-2010). Den ökade vikten kan enligt experter bero på att tarmen läcker, så kallad läckande tarm (leaky gut syndrome)

Syndromet läckande tarm (leaky gut syndrome) drabbar tusentals norskar och svenskar varje år, utan att de själv är medvetna om vad som är grundorsaken till autoimmuna reaktioner, såsom tarmproblem, hudproblem, nervproblem, reumatism och födoämnesallergier. Den grundläggande organiska skadan som uppstår är att tarmväggen blir mer porös än normalt, vilket leder till stora avstånd mellan cellerna i tarmväggen. Detta tillåter i sin tur att främmande ämnen ”läcker” ut i blodet där det inte kan brytas ner. Syndromet ger som sagt upphov till en rad problem.

I studien «Ändrad immunitet och Läckande Tarm Syndromet» säger Dr Zoltan P. Rona, från bland annat University of Bridgeport:  – Tarmen blir läckande på så sätt att bakterier,
svamp, parasiter och deras toxiner (gifter), onedbrutet protein (polypeptider), fett och avfall passerar genom tarmen. Dessa ämnen absorberas inte i blodkärlen i friskt tillstånd, utan passerar endast genom en skadad, hyperpermeabel, porös eller ”läckande” tarmvägg. Detta kan bekräftas av speciella urinprover, mikroskopisk undersökning av slemhinnan m.m.

– Tusentals kvinner och män kämpar med magproblem av denna typen utan att få ställd diagnos. Det är synd, då stora mängder av de som fått konstaterat att de lider av
«läckande tarm» faktiskt blir hjälpta, säger Harald A. Mortensen, som under tre
decennier jobbat inom akutmedicin och har en 5-årig naturmedicinsk diplomterapeut
(NMDT) från studier i in- och utland.

Mortensen har lång erfarenhet och har undervisat vid flera skolor och är en ofta anlitad föreläsare, både offentligt, privat inom basmedicin, akutmedicin och naturmedicinska ämnen. I dag driver han NMA-kliniken i Drammen. NMA Klinikken är känd för sina goda resultat vid behandling inom områden som matintoleranser och autoimmuna sjukdomar.

– Kvinnor och män som kämpar med läckande tarm har mycket varierande effekt av
vanliga viktnedgångskurer. De kan gå ned i vikt medan själva kuren pågår, men sedan
gå upp i vikten igen eftersom tarmen inte klarar att bryta ner maten och att använda sig av den. Detta leder till att förbränningen inte fungerar på vanligt sätt och att energin i stället lagras in som fett, säger Harald Mortensen 80 procent av vårt immunförsvar ligger i tarmen, så om den inte fungerar, så påverkar det också resten av vår kropp.

Om du har en «läckande tarm» så får du inte heller i dig den näring och de mineraler du behöver för att tarmen skall bryta ner maten som den ska. Kortsiktiga följder är uppblåst mage, diarré och förstoppning. På längre sikt riskerar du varaktig fetma, allergier och andra mer allvarliga autoimmuna sjukdomar.

– I och med att den skyddande slemhinnan är borta från delar av tarmväggen och
avstånden mellan cellerna blir större och större, tränger onedbruten mat och partiklar
genom tarmväggen och ut i blodet. När dessa partiklar går över i blodet kan de leda
till förgiftning i kroppen, som i sin tur leder till kraftiga symtom och sjukdomar –
däribland allergier, ME, lupus, led- och hudproblem som dermatit, akne och olika
former av eksem, samt psoriasis, fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom, bara för att
nämna några, säger Morten. Detta stöds även av den norska professorn och specialisten på mag- och tarmsjukdomar vid universitetet i Bergen, Arnold Berstad, som tidigare har gått ut i pressen och sagt att irritabel tarm också har ett samband med ledsmärtor och övervikt.

Lyckligtvis kan det göras något med detta för de flesta. Syndromet förorsakas ofta av en inflammation i tarmslemhinnan som i sin tur har uppstått på grund av allergier som oftast beror på bristfälligt och ensidigt kosthåll. Men syndromet kan också bero på onormal bakterieflora i mag-tarmkanalen som följd från långvarig negativ stress, antibiotikabruk, parasiter och svamp.

– Kroppen måste ha riktigt bra bränsle. Du skulle ju aldrig fylla diesel på en Formel 1 bil.
Vitt mjöl, manipulerad mat, raffinerade kolhydrater, för mycket kaffe och alkohol, är
typiska orsaker, då lite beroende på mängden. När du finner det du inte tål, så behöver du ta bort det under en längre period. För att bli frisk behöver du alltså hitta vad du är allergisk/intolerant mot, ta bort det helt och sakta men säkert bygga upp tarmen igen. Först då kommer viktnedgången att kunna få en varaktig effekt, avslutar Harald Mortensen.

Läs mer om födoämnestester: Födoämnestester

www.kostkoll.se
www.gravidkost.se
www.kosttipset.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.vegetarisk.info
www.kolhydrater.org
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.receptkoll.se
www.vitaminochmineral.se