Dagens artikel om husmorskurer i Citytidningarna

Fortodol är detsamma som koncentrerad gurkmeja (vilket är en naturlig ört som bland annat används i matlagning). Det latinska namnet är Curcuma och det är en väl använd krydda som är släkt med ingefärsväxterna. Gurkmejan är VÄLKÄND som krydda, färgämnen och läkeväxt och används främst i Asien (men även i Sverige) inom örtmedicin och som hälsokost. Det är helt fantastiskt antioxidant och innehåller även fenylalanin, vilket ger en effekt som är kanonbra inom medicinering.


Anledningen till att det varnades om fortodol var att ett stort antal burkar visades innehålla nimesulid, som kan ge leverskador (på grund av ämnets starka påverkan på organen OM det tas under lång tid). Dessa burkar drogs tillbaka (precis som när andra livsmedel eller liknande har fått ett felaktigt innehåll utifrån innehållsförteckningen sett) Det misstänks att ha orsakat dödsfall MEN inte på grund av fortodolet utan på grund av de burkar som har haft fel innehåll och som numera inte skall vara i försäljning.


Enligt läkemedelsverket så står det inte att det är nimesulid på förpackningen, så jag blir lite osäker kring detta. Hälsokosttillskottet har sålts ända sedan 2004 och har haft helt gigantiska framgångar inom medicinvärlden. Läkemedelsverket säger att det är någon som antingen har tillsatt den avsiktligt eller att det handlar om kriminell inkompetens och de har polisanmält händelsen.
 
Idag säljs fortodolet genom ett svenskt företag eftersom tillverkningen flyttades till Sverige och numera drivs under mer kontrollade former. Denna produkt heter FortoMax och har alla de bra egenskaper som fortodolet har. DOCK så vill jag påpeka att många mediciner påverkar kroppen mycket negativt om det intas i för stora mängder och under för lång tid.