Naturlig stevia och syntetisk stevia

Stevia är en favorit bland naturliga sötningsmedel, då det är skonsamt, enkelt att använda och helt naturligt. Visst är det bästa att vänja sig av med söta smaker, men om man någon gång vill använda en bra sötningskälla, så är stevia ett okej alternativ. Till skillnad mot fruktos från frukt, som bryts ner och lagras in via levern, fruktos som är genmanipulerad och används som tillsats och agave som både är genmanipulerad och lagras in via levern, så är stevia inget som påverkar våra organ negativt. Det påverkar inte heller vårt blodsocker, som många sötningsmedel, vanligt socker och fruktos kan göra. och till skillnad från sukralos som inte kan brytas ner i kroppen och i naturen (p.g.a. 3 kolatomer), bryts det ner på naturligt sätt… och jämfört med aspartam som är kemiskt och genmanipulerat, kommer det istället från det naturliga växtriket och är en vanlig bladväxt.

Vad är då problemet…? Jo, giriga producenter vill som vanligt tjäna pengar på allt de kan, och har således tagit fram en syntetisk variant av stevia, som genom genmanipulering blir vit och lättare att använda i produktioner. Anledningen..? Stevia blir väldigt bitter vid upphettning, vilket sannolikt är en av anledningarna till att godkännande av produkten tog så lång tid. De stora producenterna kunde inte använda den naturliga produkten i sina upphettningsprocesser, utan att komplettera med annat sötningsmedel som tog bort stevians bitterhet, vilket gjorde att de var tvugna att hitta på en annan lösning. Om detta problem inte hade funnits, kan ni tro att coca cola och de andra pamparna hade betalat sig fram till ett godkännande långt tidigare.

Hur som helst, så blir kontentan att den stevia som du köper ute i mathandeln eller som ingrediens i matprodukter, inte är naturlig, utan en kemisk och bearbetad produkt på samma sätt som mycket annat skräp i dagens matindustri. Det säljs självklart som en naturlig produkt, så att du som konsument inte ska ha en aning om att det är onaturligt, men det är ju så det fungerar. Inte står det på förpackningen att du inte bör köpa produkten för att den innehåller kemiska, genmanipulerade tillsatser. Istället får man kunden att tro att det han/hon köper är en naturlig produkt från växtriket.

Om du ska använda stevia så tänk på att den kommer från bladgrönt och således från växtriket. Naturlig stevia är alltså inte den vita produkt som du erbjuds och inte heller den vara som är utspädd med utfyllnadsmedel för att kunna användas (som när du köper en stor burk sötningsmedel, där du ska dosera i samma mängder som vanligt strösocker). Köp istället naturliga, ekologiska steviadroppar och/eller de naturliga bladen. Idag är endast bearbetad stevia godkänd för försäljning, vilket självklart komplicerar saken. Undvik alla de produkter som använder syntetisk stevia, som fun light och felix ketchup etc. Dessa produkter är lika mycket skräp som det var när aspartam användes som sötning..! Inget har förändrats… de har bara bytt namn på tillsatsen, för att du ska tro att den är bättre.

I tidigare inlägg har jag tryckt på hur allt detta fungerar. Säg tex att ett ämne blir förbjudet eller får dålig klang ute bland konsumenterna. Då ändrar man bara den kemiska strukturen, och plötsligt så har man ett ämne som är godkänt och som tar lång tid för myndigheterna att svartlista. Ett exempel på detta är aspartam som blivit väldigt omdebatterat. Monsanto har då löst detta genom att ta fram ett syskon till sötningsmedlet. Det nya sötningsmedlet, neotam, har liknande struktur som aspartam men är så söt, så man endast behöver små, små doser för att erhålla samma sötning. Eftersom mängden som används blir så liten, behöver man inte ange den på innehållsförteckningen. Detta innebär att du inte har en aning om en produkt innehåller neotam eller inte… och på så sätt blir det omöjligt att som konsument, undvika genmanipulation och tillsatser.

Det enda sättet är att göra maten själv från grunden och/eller att handla från seriösa aktörer som satsar på ekologiska produktioner, som använder naturliga och bra råvaror i sina produktionsled, och som är intresserade av att bidra till miljön och hälsan, snarare än till sina egna besparingar. Kan också vara bra att veta att hel stevia (som är den naturliga formen) inte får säljas som livsmedel men att den istället säljs som kosmetiskt preparat… :)

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu