Hälsosamma, glutenfria, laktosfria, veganska semlor med lågt sockerinnehåll!

Jag får otroligt många mail med frågor om hur man enklast kan baka en hälsosam, glutenfri, laktosfri, vegansk och sockerfattig semla, vilket egentligen kan vara ganska lätt. Visserligen smakar de inte exakt likadant som vanliga semlor, men min erfarenhet är att många gillar dem ännu mer, eftersom de inte blir riktigt lika söta och mastiga.

I ett standardrecept till semlans bulle ingår följande ingredienser. Läs nedan för att se hur du bäst kan byta ut dem för att få dem anpassade till olika allergier/kostval.  

25 g jäst
2.5 dl vatten
75 g smör (i vissa fall rekommenderas margarin vilket absolut bör bytas mot smör)
1 dl socker
1.5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
1.5 tsk kardemumma.

För att skapa en glutenfri bulle kan vetemjölet bytas mot hälften bovetemjöl eller sojamjöl och hälften majsmjöl eller kikärtsmjöl. Ett alternativ är självklart glutenfri mjölblandning men den är inte särskilt hälsosam och går väldigt snabbt ut i blodet (har högt GI).

Bovetemjöl är ett hälsosamt alternativ baserat på bovete som är en ört. Bovete- eller sojamjöl ger smak och är lite robustare, medan majs- eller kikärtsmjöl är sötare och på så sätt kan hjälpa brödet att jäsa på samma sätt som vetemjöl. Tänk på att du kan behöva minska mjölmängden något eftersom bovete som sagt är något mer robust än vetemjöl. Semlor går även att baka med surdeg om man önskar det.  

I många fall kan man byta jäst mot förvällda linfrön, men det passar sannolikt inte till en semmelbulle. Ett annat alternativ är att använda ägg eller jästersättning som finns på allergihyllan i de flesta matbutiker. För att göra bullen vegansk, är dock förvällda linfrön enklast eftersom bullen då behöver vara äggfri.

Istället för socker kan receptet baseras på sötma från frukt, som tex mosad banan eller finhackad torkad frukt. Ta lika mycket frukt som annars är angivet i socker, dvs 1 dl mosad banan eller finhackade torkade dadlar eller fikon istället för 1 dl strösocker. Detta gör att det söta, näringsfattiga sockret kan bytas mot näringsrikare socker från frukt, vilket är långt mycket hälsosammare än det vita strösockret.
 
Använd alltid smör istället för margarin, eftersom margarin är oerhört ohälsosamt. Om receptet ska vara veganskt, så byter byter du det vanliga smöret mot mjölkfritt smör.  

Det är väldigt enkelt att göra en hälsosam mandelmassa genom att mixa ekologiska mandlar med dadlar. Som laktosfri och havrefri grädde till semlan kan du använda caschewgrädde, som du tillverkar genom att mixa cashewnötter tills det blir fluffigt och gräddliknande. Sötman i cashewnöten ger grädden en fantastisk smak. Eller så använder du havregrädde om du önskar en nötfri semla.

Läs mer om glutenfri, laktosfri, äggfri, sockerfri och hälsosam bakning och matlagning:

www.receptkoll.se
www.kostkoll.se
www.vegetarisk.info
www.rawfood-kost.se
www.smoothie-recept.se
www.kosttipset.se

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info