Många konsumenter undrar varför det är bättre att köpa ekologisk frukt och med prisskillnader som gör sig påminda, så kanske det bortprioriteras?
Faktum är att det finns flera viktiga skillnader mellan ekologisk och icke-ekologisk frukt. Vitaminerna kommer allra sist i frukt eller grönsakers mognadsprocesser. Det innebär att de råvaror som odlats i snabbare takt, automatiskt kommer att vara näringsfattigare.
Utöver detta, så kan man se skillnaden hos exempelvis tomater, där ekologiska tomater odlas i jorden medan de som är oekologiska odlas i tråg med gödel. Du känner skillnaden genom att lukta på tomaterna, då den som odlats i gödsel, också luktar därefter.
Det är vanligt att frukt som är oekologiskt odlad innehåller bekämpningsmedel eller ämnen som frukten eller grönsakerna behandlats med, detta både för ökad hållbarhet och för att minska skadedjurspåverkan. Självklart, så varierar detta beroende på ursprungsland och råvarans känslighet.
I nyhetsbrevet från utbildningscenter, går det att läsa att Thailand är ett av de land som toppar listan över användet av kemiska ämnen som tillförs under odling av frukt och grönsaker. Efter Thailand kommer Egypten och USA på den ”svarta” listan.
Inom EU och finns noga angivna gränsvärden för bekämpningsmedel men om du äter de 500 gram grönsaker som rekommenderas, så blir det trots allt ganska mycket. Bland de mest besprutade återfinna tex citroner och bananer, vilket gör att dessa alltid bör inhandlas som ekologiskt odlade.
Enligt utbildningscenter så innehöll de persikor som kom från Egypten till Sverige (i april 2009), så mycket som 15 ggr över tillåtet värde av det mycket farliga ämnet Oxamyl. Även gurkor från Spanien visat sig ha för höga halter av Oxamyl vid flera tillfällen.
Citrusfrukter i alla former behandlas i de flesta fall även med antimögelmedel. Difenyl E230, ortofenylfenol E231, matriumortofenylfenol E232 och tiabendazol E233 är de farligaste. De tre första kan ge mycket svåra allergiska reaktioner, orsaka cancer, leverskador, genetiska skador, illamående och ögon- och näsirritation.
Av dessa ämnen har det skett så svåra allergiska reaktioner att personer svävat mellan liv och död. Tiabendazol E233 anses vara cancerframkallande, blod, tarm och nervstörande.
Riv aldrig skalet på en citrusfrukt i mat eller när du bakar om inte frukten är ekologisk. Se även till att citroner som lagts i vatten för att ge smak åt dryck är skalad först eller ekologiskt odlad. Det bästa är att vara försiktig och inte äta för mycket av oekologiska grönsaker och frukt från nämnda länder.
Man vet att dessa bekämpningsmedel kan orsaka en rad problem hos oss människor bl.a. svåra allergiska reaktioner, förstörda nervceller, cancer, genetiska skador, fosterskador om man är gravid, minska eller skada spermieproduktionen hos män, ökad salivavsöndring, illamående, magsmärtor, muskelryckningar och kramper.
Land: Frukt/grönsak: Använd kemikalie:
Argentina
Äpple (Red Delicious) Azinfos-metyl
Äpplen (Royal Gala) Tiofanatmetyl
Australien
Druvor (sort; Thompson Seedless) Metomyl
Brasilien
Apelsin Dimetoat
Äpplen Famoxadon
Chile
Druvor (sort; Crimson Seedless) Metomyl
Persikor Iprodion
Columbia
Passionsfrukt Ditiokarbamater
Ecuador
Ananas Karbaryl
Egypten
Granatäpple Lambda-cyhalotrin
Granatäpplen Etion
Knipplök Lambda-cyhalotrin
Paprika (röd) Etion
Persikor Oxamyl
Indien
Granatäpple Lambda-Cyhalotrin
Granatäpplen Cypermetrin
Granatäpplen Karbendazim
Jordanien
Bönor (med skida) Tiofanatmetyl
Kenya
Passionsfrukt Ditiokarbamater
Passionsfrukt Karbendazim
Passionsfrukt Dikofol
Kina
Pomelo Triazofos
Pakistan
Ris (basmati) Klorpyrifos
Spanien
Paprika (röd) Metiokarb
Turkiet
Aubergin Dimetoat
Thailand
Balsampäron Dimetoat
Basilika Dimetoat
Basilika Klorpyrifos
Basilika Ometoat
Basilika Acetamiprid
Basilika Dikofol
Basilika Profenofos
Basilika Protiofos
Chili (röd) Dimeotat
Chili (röd) Dikofol
Chili (röd) Karbendazim
Chili (röd) Karbofuran
Chili (röd) Profenofos
Chili (röd) Prokloraz
Chili (röd) Triazofos
Knipplök Indoxakarb
Koriander Karbendazim
Koriander Karbofuran
Koriander Propikonazol
Koriander Profenofos
Koriander Azinfosmetyl
Koriander Protiofos
Koriander Dimetoat
Koriander Diazinon
Koriander Etion
Litchifrukt Karbendazim
Litchifrukt Klorpyrifos
Litchifrukt Cypermetrin
Litchifrukt Ditiokarbamater
Longan (liknar litchifrukt) Cypermetrin
Longan Karbendazim
Selleri Karbaryl
Spanien
Slanggurka Oxamyl
Slanggurka Tiofanatmetyl
Zuccini Klortalonil
Turkiet
Päron Fenvalerat
Tyskland
Salladskål Dimetoat
USA
Apelsiner Karbaryl
Torkade bönor (black eye) Acefat
Torkade bönor (black eye) Metamidofos
Äpplen (Red Delicious) Karbaryl
Polen
Äpplen (Gala Must) Diazinon
Frankrike
Äpplen (Golden Delicious) Karbaryl
Uruguay
Äpplen (Royal Gala) Karbaryl
Läs mer: Utbildningscenter
Läs mer:
www.utbildningscenter.se
www.ekologiskaval.se
www.kostkoll.se