Teorin är att denna process fortgår långt efter att de invaderadne bakterierna eller virusen har försvunnit och att immunförsvaret, kroppens försvar då förblir aktivt. De aktiverade immuncellerna och hormonerna bidrar till att kroppen själv skadar vävnader och processen fortsätter i all oändlighet. Detta sker på så låg nivå att en person inte känner smärta eller märker att något är fel. Skadan bidrar sedan till sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, neurologiska sjukdomar som Alzheimers sjukdom eller cancer.
Kosten innehåller grönsaker, hela korn, nötter, fet fisk, proteinkällor, kryddor som ingefära, gurkmeja (som även finns i den smärtdämpande fortodolen), starkt färgade frukter såsom blåbär, körsbär och granatäpplen . Mat som främjar inflammationen är mättade fetter, transfetter, majs, soja olja, raffinerade kolhydrater, socker, rött kött och mejeriprodukter. Dessa bör du minska ner eller allra helst avskaffa i din kosthållning.. Det verkar logiskt att en kost som skulle kunna dämpa en överaktiv immunsystemet kan hjälpa förhindra eller bromsa sjukdomar som orsakas eller förvärras av inflammation, inte sant? .
Resveratrol, som finns i druvor hud och rött vin, har visat sig förbättra blodkärlens funktion och bidragit till långsammare åldringsprocess hos råttor. Granatäppelsaft minskar utvecklingen av åderförkalkning hos möss med högt kolesterol. Vitlök förbättrar blodkärlens funktion i hjärtat hos råttor med högt blodtryck. Och Curcumin (en antioxidant kemikalie som finns i gurkmeja) förbättrar ulcerös kolit och reumatoid artrit hos möss och har även anti-cancereffekt på djuren. Curcumin har också visat sig lindra symptomen av reumatoid artrit hos människor, minska gemensamma svullnader och morgonstelhet. I Indien, används gurkmeja för att främja sårläkning och för att minska inflammationer.
Källa: Los Angeles Times 2009-08-17
MISSA INTE Sanna Ehdin´s matbok för den självläkande människan! Läs nedan för mer information!
Matboken är mycket populär bland läsarna! Den har legat på topplistorna sen oktober och ligger i december i toppen bland på Bokus resp Adlibris listor över matlagningsböcker.
Sanna Ehdin presenterar den nya läkande kosten som skapar god hälsa, energi och viktminskning genom att stärka kroppens friskprocesser. Rätt mat gör dig pigg och stark! Du tänker och arbetar bättre och får kraft över till träning och att umgås med vänner. Det bästa är den tar bara 1520 minuter att laga!
Boken innehåller mer än 140 nyttiga och goda recept och tar upp det allra senaste inom internationell näringsforskning. Det nya är att äta IFD-mat, den inflammationsdämpande maten som stärker immunförsvaret och gör att vi lever längre och friskare. Allt för den självläkande människan!
Följ recepten som främjar din bästa hälsa:
Frukost
Sallad och råkost
Stärkande soppor
Rotfrukter och grönsaker
Bönor, tofu och linser
Fågel, fisk, vilt och nöt
Tillbehör och såser
Bröd
Drycker
Gott och sött
Besök Sanna´s sida: http://ehdin.com/?navid=171&sub=4