Senaste trenden från Los Angeles Times: Undvik hjärt- och kärlsjukdomar, Alzheimers och cancer med rätt antiinflammatoriska livsmedel

I dagens Los Angeles Times står att läsa om vikten av att undvika hjärtsjukdomar, Alzheimers sjukdom och cancer för att leva längre. Medicinen för att vara frisk är att välja din mat med omsorg, främst för att tysta ner delar av ditt immunförsvar. Det är den princip som främjas av grundarna och anhängare av de anti-inflammatoriska kostvanorna som syftar till att minska kronisk inflammation i kroppen. I norden förespråkas denna diet och levnadsprincip främst av kostprinsessan Zarah Öberg, immunologen Sanna Ehdin och flera norska och svenska kosttillskottstillverkare.
Dussintals böcker fyllda med kost och recept har översvämmat marknaden de senaste åren, såsom DERMATOLOGEN Dr Nicholas Perricone och Zone Diet-skaparen Barry Sears. Hela filosofin bygger på att ge tips om vilka pro – eller anti-inflammatoriska livsmedel som kan hjälpa de drabbade att tex använda körsbär för reumatoid artrit eller att undvika gluten för psoriasis.
Förespråkarna hävdar att fördelarna är långt mer effetiva än att bara bekämpa smärta från inflammerade leder och hudsjukdomar utan att de även hjälper livshotande sjukdomar. ”Om din framtid ser dyster ut på grund av höga, tysta inflammationer, så oroa dig inte, du kan ändra det inom trettio dagar, skriver ”Barry Sears lovar i sin bok,” The Anti-Inflammation Zone. ”
”[Kronisk inflammation] är ett växande område, säger Dr David Heber, en UCLA professor i medicin och chef för universitetets Center for Human Nutrition i USA. ”Det är ett nytt koncept för medicin.” Poängen med en anti-inflammation diet är inte att gå ner i vikt. utan målet är istället bekämpa den ”kroniska, tysta inflammation som spridits i kroppen, vilket i sin tur är resultatet av ett immunförsvar som inte vet när du ska stängas av.

Teorin är att denna process fortgår långt efter att de invaderadne bakterierna eller virusen har försvunnit och att immunförsvaret,  kroppens försvar då förblir aktivt. De aktiverade immuncellerna och hormonerna bidrar till att kroppen själv skadar vävnader och processen fortsätter i all oändlighet. Detta sker på så låg nivå att en person inte känner smärta eller märker att något är fel. Skadan bidrar sedan till sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, neurologiska sjukdomar som Alzheimers sjukdom eller cancer.
I allmänna termer, så innebär en anti-inflammatorisk diet att du ökar ditt intag av livsmedel som har antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper. (Antioxidanter minskar aktiviteten hos vävnadsspecifika, skadliga fria radikaler i områden av inflammationerna.)

Kosten innehåller grönsaker, hela korn, nötter, fet fisk, proteinkällor, kryddor som ingefära,  gurkmeja (som även finns i den smärtdämpande fortodolen), starkt färgade frukter såsom blåbär, körsbär och granatäpplen . Mat som främjar inflammationen är mättade fetter, transfetter, majs, soja olja, raffinerade kolhydrater, socker, rött kött och mejeriprodukter. Dessa bör du minska ner eller allra helst  avskaffa i din kosthållning.. Det verkar logiskt att en kost som skulle kunna dämpa en överaktiv immunsystemet kan hjälpa förhindra eller bromsa sjukdomar som orsakas eller förvärras av inflammation, inte sant? .
Och bevisen syns tydligt inom djurvärlden… ”Om du föder upp gnagare under olika dieter, så kan du starkt påverka inflammationerna hos djuret, säger Dr Andrew Greenberg, direktören för övervikt- och metabolism laoratoriet vid Human Nutrition Research Center, vid Tufts University i Boston.

Resveratrol, som finns i druvor hud och rött vin, har visat sig förbättra blodkärlens funktion och bidragit till långsammare åldringsprocess hos råttor. Granatäppelsaft minskar utvecklingen av åderförkalkning hos möss med högt kolesterol. Vitlök förbättrar blodkärlens funktion i hjärtat hos råttor med högt blodtryck. Och Curcumin (en antioxidant kemikalie som finns i gurkmeja) förbättrar ulcerös kolit och reumatoid artrit hos möss och har även anti-cancereffekt på djuren. Curcumin har också visat sig lindra symptomen av reumatoid artrit hos människor, minska gemensamma svullnader och morgonstelhet. I Indien, används gurkmeja för att främja sårläkning och för att minska inflammationer.

Stora noggrann kliniska studier är dyra och få studier har genomförts och utformats för att testa kostbehovets insatser. Små studier på individuella tillägg har ändå genomförts och forskarna har lärt sig mycket av att studera stora populationer – naturliga vanor hos människor, för att se vilka sjukdomar de får, och inte.

Källa: Los Angeles Times 2009-08-17

MISSA INTE Sanna Ehdin´s matbok för den självläkande människan! Läs nedan för mer information!


Matboken är mycket populär bland läsarna! Den har legat på topplistorna sen oktober och ligger i december i toppen bland på Bokus resp Adlibris listor över matlagningsböcker.
Sanna Ehdin presenterar den nya läkande kosten som skapar god hälsa, energi och viktminskning genom att stärka kroppens friskprocesser. Rätt mat gör dig pigg och stark! Du tänker och arbetar bättre och får kraft över till träning och att umgås med vänner. Det bästa är den tar bara 15–20 minuter att laga!


Boken innehåller mer än 140 nyttiga och goda recept – och tar upp det allra senaste inom internationell näringsforskning. Det nya är att äta IFD-mat, den inflammationsdämpande maten som stärker immunförsvaret och gör att vi lever längre och friskare. Allt för den självläkande människan!


Följ recepten som främjar din bästa hälsa:
• Frukost
• Sallad och råkost
• Stärkande soppor
• Rotfrukter och grönsaker
• Bönor, tofu och linser
• Fågel, fisk, vilt och nöt
• Tillbehör och såser
• Bröd
• Drycker
• Gott och sött

Besök Sanna´s sida: http://ehdin.com/?navid=171&sub=4