En ny studie visar att ökat intag av antioxidanter kan minska riskerna för stroke hos kvinnor. Studien publicerades nyligen i tidsskriften Stroke, och visade att antioxidanter från frukt, grönsaker och fullkornsprodukter kan sänka den totala risken för stroke.
Kopplingen till den minskade risken för stroke är främst att antioxidantrika livsmedel kan hämmar oxidativ stress och inflammation, vilket i sin tur minskar risk för inflammation i kärlen. Inflammation i kärlen uppstår exempelvis vid högt sockerintag. Studien utfördes av Karolinska institutet.
Source: Stroke
Published online before print, doi: 10.1161/STROKEAHA.111.635557
Total Antioxidant Capacity of Diet and Risk of Stroke: A Population-Based Prospective Cohort of Women
Authors: S. Rautiainen, S. Larsson, J. Virtamo, A. Wolk
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.rawfood-kost.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.kolhydrater.org
www.skoldkortel.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se