Vitaminer ger hjärt- och kärlsjukdomar

Oj, oj, oj……. Nu blåser det i vitaminbranschen!

I dagens DN står det att läsa om den undersökning som genomförts av Cochrane-nätverket, där hela 67 olika undersökningar har analyserats. I dessa undersökningar har 232.000 människor deltagit och resultatet visar en markant ökning av dödlighet från hjärt- och kärlsjukdomar. A-vitaminerna ökade dödligheten med 16%, Vitamin E gav en ökning på 4% och betakaroten låg på 7% ökning.

MEN… som alltid, så är detta OM du äter stora mängder av dessa vitaminer och det beror främst på att dessa vitaminer lagras i kroppen. A-, D-, E- och K – vitaminerna lagras då de är fettlösliga, till skillnad från exempelvis C-vitaminöverskott som avlägsnar via urinen.  

Så… sammanfattningsvis… Som alltid… Ät lagom av allt, ät regelbundet, massor med frukt och grönt och varierat. Genom en sund och näringrik kost, så behövs varken tabletter eller tillskott. OM du har brister eller allergier, så förändrar det naturligtvis rekommendationen men då är det bättre att du äter den vitamin eller mineral som du har brist på, snarare än att äta massor med multitabletter.