Vitamin A, E, koenzym Q10, flavonoider och resveratrol kan öka livslängd och minska risk för oxidativ stress

En ny kritisk granskning av antioxidanter tyder på att vitamin A och E, tillsammans med koenzym Q10, flavonoider och resveratrol (finns i skalet på druvor), kan öka människors livslängd. Översynen publicerades i Food Science and Nutrition och undersökte aktuella studier om antioxidanter och deras påverkan i olika åldrandeprocesser. Slutsatsen var att kombinationen som nämns ovan kan bidra till längre livslängd.


Antioxidanter är de ämnen som minskar oxidativ skada i kroppens celler. Oxidativ stress orsakas av fria radikaler, molekyler som produceras när kroppen bryter ner mat, påverkas av miljöexponering som rökning och strålning eller när vi tränar och stressar. Fria radikaler ansvarar för kroppens åldrande, de vävnadsskador som uppkommer samt sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer (Medical Dictionary).


Vitamin A, även känt som retinol stödjer vårt immunsystem, är nödvändigt för att skydda näthinnan och linsen så att den inte skadas av tex ljus. Karotenoider, förstadiet till vitamin A finns i växter och har visar sig avgörande för  lång livslängd och minskad risk för cancer. Vitamin A finns i tex morötter, spenat, sötpotatis, grönkål, kålrot, squash, grönkål och paprika.


Vitamin E kan förlänga livet precis som A-vitamin. E-vitamin kan även skydda äldre friska individer mot aterogenes dvs bildning av tjocta plack av kolesterol och andra lipider som fastnar på kärlväggarna. Vitamin E kan även förbättra vår inlärningsförmåga och minska risker för cancer. Vitamin E finns i tex solrosfrön, mandel, oliver, spenat, papaya, mangold och senap.  

Coenzym Q10 (Q10) förlänger livet genom att minska oxidativ skada, vilket leder till lägre kardiovaskulära risker och minskad inflammation. Q 10 kan minska åldrandei vår hud och finns i tex fisk.


Flavonoider är den vanligaste gruppen av polyfenolrika föreningar som vi kan finna i vårt kost. Tillskott av grönt te tillskott har tex visat sig skydda mot oxidativ stress. Catechin förhindrar skador vid åldrande samt motverkar leverskador vid åldrande och från alkoholer. Flavonoiden antocyanin har också visat på gott skydd mot kärlsjukdom. Flavonoider finns i bär, grönt te, och nästan alla frukter, grönsaker, örter, kryddor.


Resveratrol är en polyfenolförening som finns i den röda druvans skal, i jordnötter och i vissa bär. Resveratrol kan förlänga liv, förbättra bentätheten, öka den motoriska koordinationen, kroppens cirkulation samt fördröja starr. Andra studier visar också att det ger skydd mot Alzheimers `s sjukdom och förlänger livslängden samt bromsar kroppens åldrande.

Källa: NaturalNews

www.kostkoll.se