Vi har tidigare gjort hälsosammare alternativ på dessertrecept och denna gång har vi bytt kex och kakor mot fantastiskt gott fröknäcke. Fröknäcke är helt ekologiskt, veganskt, glutenfritt och gjort på hälsosamma ingredienser.
Du har väl inte missat våra andra desserter i serien:
Del 1: Glutenfria och mjölkfria bananpannkakor
Del 2: Vegansk mjölkfri chokladpudding
Del 3: Vegansk glass med kokos, carob och kakao
Del 4: Raw, mjölkfri och glutenfri sommartårta
Glutenfritt, veganskt fröknäcke
Du behöver:
1 dl ekologiska linfrön (Biofood)
1 dl ekologiska chiafrön (Biofood)
1 dl ekologiska solrosfrön (Biofood)
1 dl ekologiska kikärtsmjöl (Biofood)
1/2 tsk havssalt
1/2 dl ekologisk kokosolja (Biofood)
2 dl vatten
Örtsalt
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda frön, mjöl och salt i en skål. Värm vattnet så att det blir fingervarmt och lägg i kokosolja. Vänta till kokosoljan har smält och häll ner vatten- och kokosvätskan i frö- och mjölblandningen. Rör om ordentligt så att du får en jämn smet. Låt svälla 10 minuter. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut smeten på plåten. Om du har svårt att få smeten jämn, så kan du ta ett annat bakplåtspapper och lägga ovanpå och sedan trycka ut smeten med handflatan. Krydda med örtsalt eller vanligt havsssalt.
Grädda i mellersta delen av ugnen i 1,5 timme. Om du har en torkugn och hellre vill ha ett raw oupphettat fröknäcke, så kan du torka brödet istället. Det brukar räcka med att ha brödet på låg temperatur i torkugnen över natten. Du kan även ha brödet över natten i vanlig ugn på låg temperatur (under 40 grader) för att få ett raw knäcke. Dock så är det svårt att ställa in låg temperatur på ugnen.
Servera med hemmagjord vegansk ost och groddar.
Läs mer på Biofoods hemsida