Uppmärksamma dina egna system och strategier

I denna blogg så skriver jag sällan i jag-form eftersom den är en tydligt onyanserad, nyhets- och världsanalyserande blogg utan egna personliga vinklingar. Just i detta inlägg har undantagets charm smugit sig in och med detta förstrukturera jag och ber om din nyfikenhet inför min egen, personliga frågeställning. Det senaste dygnet har jag nämligen studerat mig själv i mina egna system och har kommit fram till  följande:


– Jag ÄLSKAR double loops dvs; att berätta en halv story för att sedan återkomma till den senare efter att den har fått gått ett extra varv i det undermedvetna. Faktum är att jag har satt detta i ett tydligt system, mycket för att det förstärker historiens usp. För er som besökte min ”finn din inre styrka” – föreläsning på 4good så var det detta tillvägagångsssätt som den byggde på. 

Det jag alltså gjorde var att lägga ut ett tjugotal frågeställningar som hängde i luften under del 1, för att sedan plockas ner under del två. Liknande double loops-strategier är att lämna ett kordordsfråga eller annan frågeställning öppet, för att återgå till den senare, då det undermedvetna har na frågor.

– Mina dagliga sysslor saknar helt systemtänkande, vilket bidrar till ett outsidebox-tänk som inte på något sätt utgår från att saker genomförs likadant om och om igen. Vi uppmärksammade detta häromdagen, då en vän till mig skrattande konstaterade att han ALDRIG har sett mig skära en vattenmelon på ett likadant sätt som innan. Hans påstående stämmer och då är detta med ett 40-tal tillfällen som preferens. Det fascinerar mig att jag inte på något vis söker efter mönster eller upprepningar utan alltså gör tvärtom. 

– I mitt vardags- och yrkesliv, så studerar jag system i ALLA sammanhang som tänkas kan. De trollbinder mig verkligen, då de visar på allt från det destruktiva beroendesystem som bildas i tex regeringsfrågor till den enskilda individens lärdomar från bruksanvisningar och andra utbildningsfokuserade system.

– FÖR MIG är system detsamma som nätverk, där du enkelt kan finna ett system, som går in i ett annat system, som går in i ett tredje o.s.v. tills dess att de i slutändan sammankopplas med någon du minst anar eller behöver som mest.

– Bland det bästa jag vet är att bygga system i form av recept, tipslistor, motionsmodeller, kostupplägg och systematiserade strategier. Recept är ett sätt för att inspirera och ge kunskap på enkelt vis, men jag använder mig nästintill aldrig av andra receptkreatörers verk eftersom det tar död på min kreativitet.  

– Jag ser fram emot att träffa människor som har samma systematiserade tänk, och som samtidigt väljer att personligen se på systemen ur metaperspektiv (… övergripande, med helhetsbild… ) på samma vis som mig. Min ”tro” är att ett metaperspektiv öppnar upp för större möjligheter till att verkligen få ut något av de system som finns samt för att se VEM som är den centrala delen av systemet. Det ger även ett oberoende mot stora världsliga system, skapar inre trygghet och självkänsla.  

Sammanfattningsvis, så är NLP-modellernas system något som gör mig nyfiken, intresserad, fascinerad och minst sagt analytisk!