Ny forskning visar att ett ökat intag av transfetter kan minska en mans spermiekoncentration, vilket är ett mått på fertilitet. Studien utfördes av Harvard School of Public Health och visar att andelen transfettsyror som var närvarande i männens spermier, var direkt relaterade till spermiekoncentrationen.
Tidigare studier på råttor har visat liknande påverkan från transfetter och den nya studien som genomfördes på 33 män, verifierade dessa.
Spårmängder av transfetter finns naturligt i mejeriprodukter och kött, med de allra flesta bildas under den partiella hydreringen av vegetabiliska oljor som omvandlar oljan så att den passar i halvfasta ämnen för olika livsmedel. Transfett är attraktivt för livsmedelsindustrin på grund av det förlänger hållbarheten på produkterna och stabiliserar livsmedlets smaker.
Vetenskapliga rapporter visar att transfettsyror ökar serumnivåerna av det mindre bra kolesterolet (LDL-kolesterol), sänker nivåerna av det goda kolesterolet (HDL-kolesterol), och att det på så sätt kan främja inflammation, hjärt-och kärlsjukdomar m.m.
Danmark införde lagstiftning för transfetter redan 2004, där de kräver att alla produkter skall innehålla mindre än två procent industriellt tillverkade transfettsyror. I Sverige är det fortfarande godkänt och finns i merparten av industriella livsmedel. Trycket på dagens livsmedelsproducenter kan förhoppningsvis bidra till att dessa omvandlade och förstörda fettsyror i livsmedelsproduktionen, men det är långt kvar tills dess att de är helt borta.
Motsatt den negativa påverkan som transfettsyrorna hade på männens spermier, så syntes höga nivåer av totala fleromättade fettsyror och omega-3 dokosahexaensyra relaterade till bättre spermiekoncentration.
Source: Fertility and Sterility
Volume 95, Issue 5, Pages 1794-1797
Transfatty acid levels in sperm are associated with sperm concentration among men from an infertility clinic
Authors: J.E. Chavarro, J. Furtado, T.L. Toth , J. Ford, M. Keller, H. Campos, R. Hauser