Tillskott med magnesium kan öka insulinkänsligheten och minska risk för diabetes

Tillskott av magnesium kan förbättra insulinkänsligheten och därmed minska riskerna för diabetes hos överviktiga personer, detta enligt en ny tysk studie.


Dagligt tillskott av magnesium under sex månader gav förbättringar hos två av tre av studiens deltagare. Resultatet publicerades i tidsskriften Diabetes, Obesity and Metabolism.  

Insulinresistens uppträder när otillräckligt med insulin frisätts från bukspottkörteln. Detta sker oftast efter lång period av försämrad insulinkänslighet, dvs då bukspottkörteln inte vet hur eller känner hur mycket insulin som ska frisättas. Insulinkänsligheten kan förbättras av tillskott av krom samt genom att äta en sockerfattig och fetrik kost.

Magnesium kan ges som tillskott eller erhålls via källor som gröna bladgrönsaker, nötter, frön, kött- och mjölkprodukter. Bristerna är stora idag, eftersom våra marker är urlakade och magnesium är en av de mineraler som används när vi stressar eller utsätts för miljöstress

Source: Diabetes, Obesity and Metabolism
”Accepted Article” published online ahead of print, doi: 10.1111/j.1463-1326.2010.01332.x
“Oral magnesium supplementation reduces insulin resistance in non-diabetic subjects – a double-blind, placebo-controlled, randomized trial”
Authors: F. C. Mooren, K. Krüger, K. Völker, S. W. Golf, M. Wadepuhl, A. Kraus

Mer om näring och mineraler:

www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.vitaminochmineral.se
www.kostkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info