Tävling: Järnbrist, syresättning av blodet och hur du boostar kroppen med järnrika livsmedel och tillskott

Det är många människor som har järnbrist, och framförallt kan det drabba menstruerande kvinnor. Järnbrist bidrar till anemi, vilket innebär att blodbildningen och syresättningen i blodet blir för låg. Symtom som kan uppstå är framförallt en stor trötthet och känsla av orkeslöshet.

En person med väldigt lågt järn, har lätt att få andhämtning och kan bli andfådd när de springer i en trappa eller liknande. Generellt sett, så kan den ökade andfåddheten innebär att de enkla övningar som de utfört tidigare, känns oerhört ansträngande.


För att mäta järn på ett bra sätt krävs att man både mäter hb, järnmättnad och ferritin. Anledningen till det, är att det inte bara är intressant vad du har för järn i ditt blod, utan även hur din depåer ser ut ute i vävnaderna. Det är samma sak med andra mineraler, eftersom alla dina depåer visar vad du har att ta av. I många fall kan labbvärden se bra ut inom sjukvården, eftersom man ser till blodets halter och på så sätt endast ser halva bilden.

Om du sedan har mycket eller lite järn i vävnaderna, är avgörande för om din kropp har ett lager att ta av eller om depåerna är helt urlakade. Detta scenario ser man exempelvis med kalcium, eftersom bra balans i blodet bara tyder på att kalciumomsättningen och syra/bas-balansen fungerar. Även en god balans i blodet, kan innebära brister, då dina depåer kan vara urlakade. Ett urlakat kalciumlager innebär att kroppen tar av de mineralkällor som är inlagrade på kroppen, vilket i detta fall är skelettet.


En vanlig orsak till järnbrist är den brist som uppstår till följd från en inflammation i tarmen. Du kan mäta tecken på dessa inflammationer genom att mäta albumin, som är blodets äggviteämne och en stark indikator på just inaflammation. Är värdet lågt är inflammationsrisken stor och tarmen tar då inte heller upp järn. Tarmsjukdomar i övre delen av tunntarmen (tolvfingertarmen) och framförallt i nedre delen av tunntarmen kan påverka, eftersom det är på dessa ställen som järn tas upp i kroppen.

Vid Crohns sjukdom är upptaget ofta nedsatt just i nedre delen av tunntarmen, där även B12 tas upp och K-vitamin tillverkas. Kombination av dessa tre i brist, innebär ännu mer trötthet och känsla av orkeslöshet. Det bör också påpekas att samma scenario ses hos de som lider av glutenintolerans, eftersom deras tarmslemhinna förstörs och således inte har samma förmåga att ta upp näring och/eller behålla en god tarmflora.


En intressant faktor vid järnbrist är att järn i flertalet fall kan lagras krampaktigt i vävnaden. Det sitter då uppbundet i vävnaden på grund av att kroppen använder det som skydd mot andra toxiner. Vid dessa tillfällen krävs en avgiftning från den belastning som ligger kroppen till last, för att på så sätt frigöra järn.


I en del, mer sällsynta fall, kan järn inte binda till deras transportproteiner, vilket innebär att järnet inte tas upp i kroppen. Vid dessa tillfällen svävar järn fritt, vilket är oerhört skadligt. Järn är, liksom koppar, väldigt oxidativt i kroppen, och om det svävar fritt, så skadar det också kroppen genom att oxidera. Det uppstår liknande effekt om man tillför järn i för stora mängder, eftersom det då oxiderar. Det är alltså oerhört viktigt att ta resa på om personer verkligen behöver järn, innan man ger det som tillskott eller som dropp.


Vid en del fall av anemi, kan det vara en kopparrelaterad brist som är grund för problemet. Det innebär att personen har så höga kopparhalter, så att det hämmar järnet. Bristerna som uppstår är svåra att då ordning på, innan koppar har eliminerats från kroppen. Du eliminerar koppar främst genom att tillföra dess antagonist, zink. Eftersom zink undertrycks av koppar, så är zink lågt när koppar är högt. Lågt zink innebär ökad risk för inflammation, infektion och främst i tarmen, slemhinnorna och huden, då zink är en av våra viktigaste mineraler för kroppens slemhinnor. Högt koppar kan ge ökad irritation, problem med PMS, huvudvärk, svåra mensblödningar, ökade infektionsrisker m.m.


Främst kan man säga att koppar är förknippad med vår hormonella balans, och att de kvinnor som har högt koppar, också har ett obalanserat humör. När de får ner sina nivåer, upplever de ofta att deras humör blir mer hanterbart, att PMS-besvären förbättras eller helt försvinner samt att de får bättre motstånd mot sjukdomar. Koppar är även den mineral som krävs för att kroppen skall tillverka de små kärl som leder näring till tumörer vid cancer, vilket innebär en ökad risk för cancer om kopparhalterna är höga. Utan koppar, kan inte cancertumören få samma tillväxt på små blodkärl och får då inte heller tillförsel av näring.


Dock, bör det nämnas att koppar i rätt mängd är oerhört viktigt eftersom det fungerar som hjärtats nyckel. Utan koppar har vi ett hjärta som inte fungerar som det ska, och slagkraften beror till stor del på detta mineral.


Även järn inverkar vid cancer och järnbrist som uppstår väldigt plötsligt och som är väldigt påtaglig, kan i vissa fall indikera cancer. Detta beror på att cancertumörer drar till sig järn och drar in mineralet i sin cell. På en cancertumör finns oerhört mycket receptorer för just järn, och ger man järntillskott vid detta scenario, så ökar tumörens tillväxt i ännu snabbare takt, särskilt om det även finns en syrefattig omgivning, sockerrikt blod, med mycket koppar.


För att återgå till järn som mineral, så ingår järn i de järnproteiner som ingår i enzymsystemet Cytokrom 450. Cytokrom 450 är kroppens enzymsystem för avgiftning och de krävs i levern för att ha god avgiftning från gifter, kemikalier och för att omvandla fettlösliga tungmetaller till vattenlösliga vätskor som kan bindas upp och elimineras vid konjugering.

Enkelt förklarat så tar kroppen alla de farliga ämnen som kommer in i kroppen, gör dem vattenlösliga med hjälp av olika näringsämnen (främst olika B-vitaminer)och binder dem sedan till exempelvis svavel för att föras ut dem ur kroppen via gallan/avföringen eller urinen.

Försämrad avgiftning innebär att tungmetaller och gifter istället lagras in i kroppens vävnader, eftersom kroppen på alla vis, eftersträvar en giftfri blodbana. En del tungmetaller lagras även in i skelettet, såsom t ex bly. Där gör det väldigt liten skada, men så fort man börjar åldras och får benskörhet, så frigörs skelett och därmed även blyhalterna som kommer ut i blodet.     


För att undersöka järnbrist, krävs alltså labbtester på både ferritin, järnmättnad och hb. Ofta får du järntabletter utskrivna inom vården, och för många är dessa tabletter väldigt svåra att smälta. Merparten av de som äter järntabletter får problem med magen samt mörkare och lösare avföring.

För att arbeta upp sina järnnivåer på ett mer skonsamt sätt, kan man istället använda naturligt tillskott som exempelvis blutsaft. Blutsaft är en juice som, i och med att den är helt naturlig, är lättare för kroppen att omsätta. I juicen finns även de andra mineraler och vitaminer som samarbetar med järnet och stödjer dess upptag. Det tillfällen som varken tabletter eller juice hjälper mot bristerna, är när tarmen är inflammerad och inte tar upp näringen. Vid dessa tillfällen är det svårt att få upp bristerna oavsett mängd juice man intar.

Det är samma sak om järnet inte kan binda till transportproteinerna i blodet, vilket gör att medicinering snarare ger mer skada är nytta. Har du svårt med dina järnvärden, så bör alltså din läkare undersöka det vidare, så att du inte får tillskott som bidrar till hög oxidation i kroppen.


Men för dig som har en ”normal” brist, på grund av hög menstruation eller bristfällig kost kan varianter som blutsaft hjälpa oerhört mycket. Tänk på att även kombinera saftjuicen med järnrik kost, som exempelvis spenat. Järn finns till stor del i kött och inälvsprodukter. Det viktiga när man väljer kött är att dagens djur har stor mängd kemikalier i sin fettvävnad, på liknande sätt som vi människor.

Det är alltså en god idé att välja kött som är fettsnålt, som är gräskött (där djuren fått beta gräs istället för att de fått kraftfoder av t ex genmanipulerad soja). Man bör också vara mycket försikig med att äta inälvsprodukter eftersom de innehåller höga halter tungmetaller och gifter.


Nu kan du som behöver extra blutsaft, vara med och tävla om en flaska. Var med och tävla genom att maila ditt bästa tips för en järnrik måltid. Maila ditt tips till zarah@kostkoll.se, senast den 30 april. Lycka till.. !

Mer om järn, järnbrist och järn som tillskott:

www.kostkoll.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.net
www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.smoothie-recept.se