Syntetiska kosttillskott, naturliga kosttillskott och whole food

Vi får ofta frågan om vilka kosttillskott som är naturliga och vilka som är syntetiska, och det är en viktig men också svår fråga. Frågan är hur man ser på detta. Alla växter innehåller naturliga kemikalier (växtens verksamma ämnen) oavsett om du utvinner dem från växten eller använder hela plantan. Många gånger är det väldigt kostsamt att utvinna ämnen ur bär, frukt eller grönsaker, så istället använder man tekniker som hjälp. Ett exempel är C-vitamin, som blir väldigt kostsamt om det utvinns från bär, och man tillverkar då askorbinsyra från glukos, för att få ett mer kostnadseffektivt alternativ. Det man bör fråga sig i detta sammanhang är vad som är naturligt och vad som är icke-naturligt. I vissa sammanhang så är syntetiska näringsämnen identiska med de näringsämnen som finns i naturen, och då fungerar det exakt likadant i kroppen. Ett exempel är just askorbinsyra, som är identiskt med C-vitamin från frukt och bär, och på så vis fungerar likadant i kroppen.

Det finns dock flera exempel där man inte kan använda sig av näringsämnen som tillverkas syntetiskt, som exempelvis vitamin A, där man använder retinol istället för betakaroten. Vitamin A i syntetisk form är väldigt lätt att överdosera, medan betakaroten blir mer naturligt för kroppen och omvandlas i den mängd som kroppen behöver. Ett annat exempel är vitamin E, som finns i högervrida och vänstervridna former, där de högervridna formerna finns i naturen, medan vänstervridna är onaturliga och inte kan omsättas korrekt i kroppen.

Whole food lyfts ofta fram som det enda naturliga kosttillskottsformen, men det är också lite diffust av flera anledningar. Det är säkerligen så att det är bra i många sammanhang, men att det i många sammanhang är motsatsen. En anledning är att det är svårt att få de koncentrerade doser som krävs genom att endast använda vegetabiliska råvaror. Med anledning av det, så använder man ofta isolerade näringsämnen även i whole food-preparat för att erhålla det höga näringsinnehåll man önskar. Det är också viktigt att se till vilka former som är bäst för fullgott näringsupptag, korrekt omsättning etc. Merparten av alla näringsämnen finns i olika former, där vissa former är bra och vissa är mindre bra. Magnesium är ett bra exempel, där formerna är avgörande för både kvalitet och effekt. Alla former som innehåller oxid tar vi upp väldigt dåligt, medan andra former fungerar utmärkt. Ett annat exempel är järn. Vid järnbrist kan det vara svårt att få upp järnvärdet med vissa former, och många har god hjälp av flytande järntillskott, eller mer lättupptagliga former som kombineras med C-vitamin.

Det är således viktigt att förstå att man inte kan dra alla ämnen över en kant, och att man behöver undersöka detta från näringsämne till näringsämne. Det är också viktigt att fråga sig vad som är naturligt och onaturligt. Så som jag ser på detta, så är naturligt det som kroppen känner igen. Och det som är onaturligt är det som kroppen inte känner igen. Det finns således syntetiskt tillverkade ämnen som är identiska med naturliga ämnen och som är bra för kroppen, medan det finns syntetiska ämnen som inte alls överensstämmer, och på så vis inte går att omsätta korrekt i kroppen.  Det är också viktigt att undersöka vilka former som är mest optimala för näringsupptag och omsättning.

Zarah Öberg
tidsbokning@zarahssida.se