Det finns dock flera exempel där man inte kan använda sig av näringsämnen som tillverkas syntetiskt, som exempelvis vitamin A, där man använder retinol istället för betakaroten. Vitamin A i syntetisk form är väldigt lätt att överdosera, medan betakaroten blir mer naturligt för kroppen och omvandlas i den mängd som kroppen behöver. Ett annat exempel är vitamin E, som finns i högervrida och vänstervridna former, där de högervridna formerna finns i naturen, medan vänstervridna är onaturliga och inte kan omsättas korrekt i kroppen.
Whole food lyfts ofta fram som det enda naturliga kosttillskottsformen, men det är också lite diffust av flera anledningar. Det är säkerligen så att det är bra i många sammanhang, men att det i många sammanhang är motsatsen. En anledning är att det är svårt att få de koncentrerade doser som krävs genom att endast använda vegetabiliska råvaror. Med anledning av det, så använder man ofta isolerade näringsämnen även i whole food-preparat för att erhålla det höga näringsinnehåll man önskar. Det är också viktigt att se till vilka former som är bäst för fullgott näringsupptag, korrekt omsättning etc. Merparten av alla näringsämnen finns i olika former, där vissa former är bra och vissa är mindre bra. Magnesium är ett bra exempel, där formerna är avgörande för både kvalitet och effekt. Alla former som innehåller oxid tar vi upp väldigt dåligt, medan andra former fungerar utmärkt. Ett annat exempel är järn. Vid järnbrist kan det vara svårt att få upp järnvärdet med vissa former, och många har god hjälp av flytande järntillskott, eller mer lättupptagliga former som kombineras med C-vitamin.
Zarah Öberg
tidsbokning@zarahssida.se