Styrketräna barnen

Kanske har du länge hört att barn bör undvika att styrketräna? Jag har länge hävdat motsatsen eftersom barn använder sig av styrketräning i det mesta som de gör genom vanlig lek. Exempel kan vara att klättra i träd, lyfta saker, brottas, hoppa hopprep… ja… nästan allt faktiskt.


För ett ett år sedan, så besökte jag en superspännande föreläsning med docenten och idrottsforskaren Michail Tonkonogi som lobbar hårt för att föra fram hans sanning om att barn blir starkare av styrketräning.


För ett öra som länge boostats med motsatsen, så kan de verka märkligt men de skador som påstås framkomma i samband med just styrketräning är både få och med minimala symtom.


Enligt Michail Tonkonogi så är hela 90 procent av alla de rörelser som du lär dig, skapade och inlärda innan puberteten, för att sedan teknisk sett användas under restrerande delen av ditt liv.


Han rekommenderar två pass med lätt styrka för att öka barnens rörelseförmåga och redan när de är 7-9 år och understryker att det är 1 500 gånger farligare för ett barn att spela fotboll än att styrketräna. Som många andra övertygelser, så är gemene man invanda i tron att det är bra att undvika styrketräning för de mindre barnen för att de då kan sluta växa.


Det finns sällan en konkret förklaring till övertygelsen och styrketräningen växer sig allt större. Dock, så kan tilläggas att hård träning kan orsaka att växten stannar av MEN då beror det på hård träning och/eller undernäring, vilket kan förknippas med många olika sporter och idrottsformer.

För mera tips: www.piggabarn.se