Stora mängder antibiotika används för odling av pangasiusfisk

Pangiusfisken (vietnamesisk hajmal) har marknadsförts som ett alternativ till den utrotningshotade torsken, och reas ut i många affärer. På coop säljs 800 gram för 40 kronor och på willy´s är fisken ännu billigare. Endast på en av de willy´s-butiker som jag har besökt stod orsaken angiven, dvs att fisken inte längre är tillåten att sälja.

Idag skriver SvD om alla de pangiusodlingar som fortfarande finns och de stora antibiotika-mängder som används för fiskens produktion. Produktionen sker främst i Vietman, då med fiskodling i stora, trånga dammar. Odlingen är känd för att orsakar stora miljöutsläpp. De allt större krav som ställs på odlarna, har bidragit till allt större trängsel i fiskdammarna, vilket ger sjukdomar som behöver behandlas med antibiotika.

Enligt SvD döljs all användning av antibiotika strax före export, vilket gör att fisken klarar sig genom alla tester. Granskningen har genomförts av programmet ”Matens pris” på Sveriges Radio. För att undvika antiobiotikarester vid export, så avslutas medicineringen två månader innan slakt. Att det fortfarande finns läkemedelsrester kvar i fiskens fett och att fisken har drabbats av sjukdomar tas inte hänsyn till. Det bör också påpekas att all användning av antibiotika påverkar naturen i allra högsta grad, då antibiotikarester sprids både via fiskens metaboliter (metaboliserade läkemedelssubstanser) samt via de läkemedel som slängs o.s.v.  

Och som sagt… fisken säljs fortfarande på både Coop, Ica och Willy´s. Enligt SvD är deras ansvariga överraskade över uppgifterna om den stora användningen av antibiotika, vilket låter väldigt märkligt eftersom det är vida känt. Sen kan det ju tänkas att det låga priset, 39.90 per 800 gram, borde indikera att det inte står rätt till…?

Mer om ekologisk mat:

www.ekologiskaval.se
www.ekologisk-mat.info
www.kemikalier.eu
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.gmo-guiden.se