SSRI-preparat och graviditet

SSRI-preparat blir allt vanligare och numera skrivs de ut till många gravida kvinnor. SSRI-preparat kan minska nedstämdhet p.g,a. det fungerar som en selektiv återupptagshämmare av serotonin. För lite serotonin anses vara orsak till depressioner, men det man ofta missar är att serotoninbrist i sig ofta beror på dålig tarm och matsmältning. Att medicinera kan på så vis vara en utväg på kort sikt, men långsiktigt så behöver man se över varför serotoninnivåerna ligger lågt, vilket i de flesta fall beror på matsmältningen.

För att förklara sambandet… Tryptofan är en essentiell aminosyra som behövs för att bilda serotonin, men för att ha gott om tyrosin så behövs källor som är tryptofanrika. Tryptofan finns i kyckling, kalkon, ägg, nötter, linser och bönor m.m. och metaboliseras sedan till serotonin. För att tryptofan, liksom alla andra aminosyror, skall frigöras så krävs bra matsmältning då en mindre bra matsmältning innebär att protein inte kan brytas ner ordentligt och på så vis minskas aminosyrorna successivt. Om man har tryptofanbrist så har man ofta även brist på andra essentiella aminosyror men det kanske man inte märker lika väl.

Att inte ha förmåga att bryta ner protein eller ta upp aminosyror ordentligt är vanligt, främst hos de som har problem med magen, som har ätit protonpumpshämmare (eftersom saltsyra frisätts i magsäcken tillsammans med det enzym, pepsin, som behövs för att bryta ner protein), som är stressade, som har dålig tarm etc.

Att läka tarmen och se över intaget av mat, och hur det står till med aminosyror i kroppen är således mycket viktigare än att ge ett läkemedel för att döva symtomet. Faktum är att om du har dålig matsmältning och tarm, och har brist på flera aminosyror så kan det ha ge konsekvenser för patienten. Detta särskilt vid graviditet då det behövs alla aminosyror för att då ett friskt foster.

Läs mer om kost och hälsa:

www.rawfood-kost.se
www.vegetarisk.info
www.kostkoll.se
www.kosttipset.se
www.vitaminochmineral.se
www.kosttillskott-guiden.net
www.naturmedicin-guiden.se
www.kolhydrater.org
www.gravidkost.se
www.piggabarn.se
www.friskabarn.se
www.receptkoll.se
www.ekologiskaval.se
www.detoxa.nu
www.detox-guiden.se
www.skoldkorteln.info
www.allergi.biz
www.astma-guiden.se
www.kemikalier.eu