Sötsug, glutenintolerans och inspirerande måltider!

Hej hej kära vänner!

Idag läste jag en blogg som gjorde mig sååå glad. Jess är en tjej som brinner för att skriva, inspirera, tipsa och blogga om alt som har med hälsa att göra.  Läs mer på: Världens bästa blogg! *skratt* Tänk om hon visste vilken energi det ger mig!!!  

Idag svarade jag på 3 av de mest vanliga frågor som jag får, så jag tänkte faktiskt att jag skulle lägga dem här i bloggen. Håll tillgodo mina kära vänner!

Småätande
Jag har ett problem som är minst sagt svårt att vänja sig av med. Mitt jobb och min vardag är ofta tråkig och jag kommer på mig själv att jag äter p.g.a. tristess. Hur ska jag undvika sötsuget och allt småätande? Jag mår verkligen dåligt av det!

Svar:
Regelbundenhet är viktigt för att undvika sötsug. Tänk på att äta ordentlig frukost, lunch och middag samt 2 ordentliga mellanmål på förmiddag och eftermiddag. När du känner ett sug, så är en frukt, ett stort glas vatten eller rörelse det bästa sättet för att undvika tristessätandet. Din lite trista tid kanske kan fyllas med en rolig hobby som kräver att du får fokusera på annat. Gör smycken, måla, pyssla, städa, läs en bok, promenera, träna, lägg patiens eller något annat som du tycker är roligt. Träning och regelbundna måltider ger ett stabilare blodsocker som medför mindre sug.

Måltidstorka
Hur kan jag tänka kring det jag äter? Det känns som att jag äter samma sak hela tiden och jag vet inte riktigt vad som ska skilja alla måltider år. Behöver nog få en liten ”hint” om vad som passar var.

Svar: 
Din frukost kan föreslagsvis vara gröt på rågflingor eller fiberhavregryn, en grov smörgås med keso och kalkon eller en frukt- och bärsmoothie med nötter och frön. Ett mellanmål kan bestå av en fruktsallad, gröt, fil med osötad musli eller en påse minimorötter. Lunch och middag bör bestå av lagad mat baserad på olika färger på grönsaker, ordentligt med protein (kött, fågel eller fisk) och kolhydrater från långsamma källor som råris, fullkornspasta, quinoa eller bovete.

Glutenfritt!
Min lilla dotter är glutenintolerant och jag vet varken ut eller in. Kan jag byta ut vanligt mjöl mot bovetemjöl eller sojamjöl i vissa recept när jag gör pannkaka och pajdeg ? Vad händer med näring- och GI?

Svar: 
Du kan använda bovetemjöl, sojamjöl eller rismjöl till all din glutenfria matlagning. Dessa mjölsorter är till och med bättre än vanligt vetemjölmjöl eftersom de har lägre GI, innehåller med näring och därmed ökar mättnad och minskar blodsockerpåverkan. Ni får prova er fram vilket mjöl som ni gillar mest eftersom de smakar lite annorlunda men är kanongoda till det mesta.

Lyft och skak-kramar från en lyrisk Zarah som ÄLSKAR att inspirera!